keskiviikko 16. joulukuuta 2020

HÄPEÄÄN KARKOTETTU

Radanvarsikaupunki, itäinen lähiö, tuonnempana…

Liittovaltion ainoan päivittäistavaraketjun Fed-Marketin käytävillä kulki hiljaisia ihmisiä jotka tekivät ostoksensa varsin nopeasti. Kyseinen Fed-Market sijaitsi Radanvarsikaupungin itäisessä lähiössä jossa ei asunut Nomenklaturan edustajia, joten asiakkaat eivät varsinaisesti ostaneet sitä mitä halusivat vaan sitä, mihin oli varaa ja sen vuoksi tarvittavat elintarvikkeet ja muu välttämätön löytyi tutuilta paikoilta nopeasti.

Yksi asiakkaista oli Jalmari Larssonen, 28-vuotias yksikseen elävä mies joka saattoi pitää itseään edes jonkin verran onnekkaana. Hyväosaisena jopa. Hyväosaisena siksi, että hänellä oli vakituinen työ Radanvarsikaupungin jätehuollon lajittelukeskuksessa joten hän saattoi asua vuokralla kaupungin viihtyisässä 12 neliön yksiössä. Yksiöön mahtui kaikki mitä hänellä oli eikä hän oikein osannut haaveilla enemmästä. Luksuselämä oli varattu nomenklaturan jäsenille jotka elivät omilla erillisillä ja vartioiduilla asuinalueillaan eikä muurahaiskansalaisella ollut mitään mahdollisuuksia kohota oman lokeronsa yläpuolelle.

Niinpä Jalmarillakin oli kärryssään tutut ostokset eli Onnellisen kansalaisen soija-annoksia sekä kana-, nauta- että kalaesanssilla. Sunnuntaiksi hänellä oli sitten varattu purkillinen säilykelihaa josta tehtäisiin pyhäruoka perunoiden kanssa. Säilyke oli venäläistä Tushonkaa koska Suomessa kaikkinainen karjatalous oli lopetettu epäeettisenä ja ilmastolle haitallisena. Koska oli perjantai ja viikonlopun alku oli kärryssä mukana tietysti reilu määrä Federaali-olutta. Jo aikaa sitten laillistettuja muita huumeita ei Jalmari ollut koskaan innostunut käyttämään. Hän osti sen sijaan sätkätarpeita jotka olivat liittovaltiokansalaiselle varsin kalliita.

Jalmari siirtyi kassalle, jonotti aikansa ja maksoi ostoksensa heilauttamalla rannettaan lukulaitteen päällä. Ranteessa oleva siru kuittasi laskun ja vähensi summan automaattisesti hänen tililtään. Jalmari oli sitä ikäpolvea joka oli sirutettu jo syntyessään. Eihän sillä sinänsä ollut merkitystä sillä kaikki kansalaiset olivat olleet jo pitkään sirutettuja. Jos ei ollut sirua, ei ollut henkilöllisyyttä eikä pankkitiliä ja ilman tiliä ei ollut ruokaa eikä mitään paikkaa missä asua. Nomenklaturan jäsenillä siru lisäksi valvoi terveyttä ja hälytti tarvittaessa ambulanssin ennen kuin ihminen itse tiesi tilansa huononneen. Ilman sirua ihmistä ei yksinkertaisesti ollut olemassa. Poislukien omilla enklaaveillaan asuvat etnisesti edistykselliset. Valtakoneisto oli ilmoittanut että heidän pakkosiruttamisensa olisi ollut rasismia ja sortoa. Siksi etnot pärjäilivät edelleenkin henkilö- ja pankkikorteilla.

Myös vaalit hoidettiin sirun välityksellä, tosin niillä ei ollut juuri merkitystä sillä ehdokkaita oli vain federalistisen järjestelmäpuolueen vaalilistalla. Oli kuitenkin hyvä äänestää ja äänestää näkyvästi vaalipaikalla. Eipähän herännyt kenelläkään epäilyä väärinajattelusta. Siru saattoi antaa myös toisen silmän verkkokalvolle hälytyksiä mahdollisista vaaratilanteista. Lisäksi sillä oli muutaman vuoden ajan ollut toinenkin ominaisuus johon Jalmarikin oli aika ajoin tutustunut. Niin kuin pian taas tapahtuisi. Hän lastasi ostoksiaan reppuun, siirsi ranteensa suunsa eteen ja sanoi ”kello”. Verkkokalvolle ilmestyi kellonaika ja hän tiesi hyvin ehtivänsä klo 17.15 pysäkille saapuvaan johdinautoon joka veisi hänet Rakentavan Keskustelun Kadulla sijaitsevan asuntokompleksinsa pihalle.

Kaupassa Jalmarin edellä kulki nuori äiti ja hänen ehkä viisivuotias tyttärensä. Tytär ehti ulos ensimmäisenä, katsoi oikealle, kääntyi äkkiä äitiinsä päin ja sanoi sormellaan osoittaen:

- Äiti! Tuolta tulee hyi!

Äiti komensi tyttärensä heti juoksemaan vastakkaiseen suuntaan ja samaan suuntaan kiirehti Jalmarikin pitäen katseensa maassa. Liian läheinen kontakti hyihin rekisteröityisi heti sirun kautta valvontakoneistolle eikä liikaa merkintöjä lähikontaktista kannattanut hankkia. Hyi oli sinänsä aivan tavallinen nainen. Ehkä nelikymppinen. Sirun ansiosta hänen ympärillään näytti leijuvan punainen, väreilevä aura jonka vuoksi hänen kasvojaan ei kunnolla erottanut.  Kaikki väistivät häntä ja pitivät yllä vähintään vaaditun viiden metrin etäisyyden joka ei rekisteröityisi. Jalmari tiesi että kaupassakin hyi saisi asioida tai lähinnä joutuisi asioimaan auransa vuoksi kaikessa rauhassa. Kaupan henkilökunnalle kontakti ei rekisteröityisi heidän työnsä vuoksi. Ellei kontakti tapahtuisi kaupan ulkopuolella.

Kansalaisen julistaminen hyi-asemaan oli jo vanha rangaistuskeino mutta sirutuksen aikaan siitä oli tullut erityisen toimiva. Hyi ei ollut oikeastaan virallinen termi vaan se oli lyhenne termistä Hyvyyden Ideologian Vihollinen. Aseman sai väärillä – julkisesti esitetyillä mielipiteillä – ja kyseisen tuomion langetti valtuuksillaan Liittovaltion maakunnan sisäministeriön pikaoikeus eli lähinnä sen palveluksessa olevat feminiitat. Hyi ei joutunut koskaan vankilaan vaan hänelle langetettiin sakkorangaistus jolla vietiin hänen omaisuutensa ja jonka jälkeen hänelle jäi maksimissaan viisisataa euroa. Lisäksi hän menetti työnsä ja asuntonsa.

Hänet myös määrättiin asumaan kaupunginosassaan loppuikänsä. Hänen elämänsä itsessään muuttui vankilaksi. Hyi ei päässyt julkisiin kulkuneuvoihin ja jos hyi ylitti hänelle määrätyn alueen rajan hälytti hänen sirunsa heti virkavallan. Virkavallalla taas oli omat, hyvin tehokkaat keinonsa muistuttaa hyitä asemastaan. Ehkä tehokkain oli epätodellisuusase joka häivytti ihmisen tajun ajasta, paikasta ja minuudesta. Ja tietysti kaikkien muiden ihmisten silmissä hyi joutui elämään punaisen väreilevän auran ympäröimänä.

Ennen siruttamisen aikakautta hyit olivat saaneet huomattavissa määrin apua ystäviltään ja samanmielisiltä. Osa oli autettu pakenemaan liittovaltio-Suomesta Viron puolelle. Mutta siru valvoi nykyisin ihmisten liikkeitä reaaliajassa ja kaikki lähikontaktit hyihin – lähempänä kuin se viisi metriä – tallentui keskustietokoneelle jota valvoivat Feminiittajärjestön kouluttamat vihantutkijat ja -tulkitsijat. Siksi kukaan ei enää uskaltanut ottaa riskiä. Hyi saattoi kyllä käyttää viestitintään mutta vain valtion virallisen ohjelmatuotannon seuraamiseen. Yhteydenpito tavallisiin kansalaisiin oli mahdotonta. Luonnollisesti keskustietokone poisti verkosta kaiken sen tuotannon mitä hyi oli tehnyt joten kukaan ei varsinaisesti tiennyt, mikä oli se raja jonka ylittämisen jälkeen ihmisestä saattoi tulla hyi. Pelko oli tehokas ase valvonnassa, varsinkin tuntemattoman pelko. Siksi ihmiset pelkäsivät toisiaan eivätkä juuri puhuneet keskenään kuin korkeintaan aivan läheisimpien kanssa.

Kun ihminen joutui hyin asemaan se tarkoitti hänelle sekä työn, asunnon että vähäisen omaisuuden menettämistä. Itäisen lähiön hyit asuivat lähiön reunalla sijaitsevassa hyitten asuntolassa. Minkälaista elämä siellä oli ei Jalmarilla eikä muillakaan ollut tietoa. Hyitä ei suinkaan kielletty liikkumasta heille sallitulla alueella. Päinvastoin. Muitten kansalaisten verkkokalvoille punahehkuisena ja väreilevänä kulkeva hyi oli paljon tehokkaampi pelote kuin mikään valtion propaganda.

Jalmari ehti pysäkille huomattavan etuajassa sillä johdinauto oli tapansa mukaan myöhässä. Ekologisen vastuullisuuden kestävää energiaa kun ei aina tupannut riittämään kaikkiin vaadittaviin suuntiin ja muurahaiskansalaisten asuttama itäinen lähiö ei ollut virran jakelussa pääprioriteetti. Lopulta auto tuli, Jalmari nousi kyytiin, heilautti rannetta lukulaitteen päällä ja löysi jopa istumapaikan. Pian hän olisi pienessä yksiössään, aukaisisi tölkin Federaalia ja aloittaisi viikonloppunsa katsellen välillä typerää viihdettä ja välillä keskustellen nettikavereittensa kanssa. Kavereitten, joista hän ei tiennyt kuin nimimerkit ja joita hän ei ollut koskaan varsinaisesti tavannut. Mutta silti he tuntuivat ystäviltä. Hän oli varsin tyytyväinen. Olihan hän merkityksetön ja näkymätön muurahaiskansalainen joka ei kiinnostanut ketään ja joka siis toisin sanoen saattoi olla rauhassa.

Niin oli ollut lukemattomat viikonloput tätä ennenkin. Mutta tänä viikonloppuna Jalmari oli väärässä.

Helsinki, samaan aikaan…

Sisäministeriön Äidiksi kutsuttua keskustietokonetta oli käyttämässä suuri määrä datavalvojia. Osa heistä – vihantutkijat ja -tulkitsijat –  olivat erikoistuneet pelkästään liittovaltion Hyvyyden Ideologian vastaisten ajatusten ja ennen kaikkea sellaisten esittäjien löytämiseen. Yksi heistä oli 43-vuotias Niitta Ilviö joka oli saanut koulutuksensa tehtävään Tampereen Yliopiston yhteiskunnallisen valvontatekniikan laitoksella.

Niitan työ oli periaatteessa helppoa sillä suurimman työn teki Äidin valvonta-algoritmi joka seuloi euroverkkoa ja antoi epäilyttävän materiaalin Niitan arvioitavaksi. Materiaalia oli paljon vähemmän kuin silloin aikanaan kun Niitta aloitti valvontatehtävänsä. Hyi-rangaistus ja ennen kaikkea sen sirun myötä tullut kaikille näkyvä versio oli erittäin tehokas pelote. Tietysti oli niin että jatkuvasti vähenevät Hyvyyden Ideologian julkiset vastustajat olivat oppineet käyttämään erilaisia kiertoteitä joilla saattoi hämätä valtavan tehokasta mutta ei kuitenkaan kaikkivoipaista Äitiä. Niitta vertasi tilannetta panssarivaunun ja  panssarintorjunta-aseen väliseen loputtomaan kilpavarusteluun.

Yksi erilaisten kiertoverkkojen lisäksi käytetty keino oli perustaa sellaisia sivustoja joiden nimi ei kiinnittäisi valvontajärjestelmän huomiota. Nyt oli löytynyt taas yksi, nimeltään ”Vastuulliset kuntokävelijät”. Sivustolla oli muutama sata lukijaa ja kahdeksan pääkeskustelijaa. Sivuston keskusteluaiheissa selkeästi vastustettiin sekä liittovaltiota, monikultturismia, äärimmäisen tärkeitä ilmastotoimia ja feminismiä. Erityisen loukkaavana Niitta mielsi sen, että sivustolla pidettiin transideologiaa suorastaan naurettavana. Se oli henkilökohtainen loukkaus sillä olihan Niitan sirutiedostoon merkitty hänen gender-merkinnäkseen genderfluid-demiagender and demigirl-butchgenderfluid. Kaikki noitten ”kuntokävelijöiden” pääkeskustelijat olivat nimimerkiltään cis-miehiä jotka avoimesti naureskelivat cis-termille ja oikeastaan kaikelle mitä Niitta piti arvokkaana.

No, pianpa jätkien nauru loppuisi. Algoritmi oli tehnyt työnsä noitten saastojen kanssa ja saanut lopulta heidän henkilöllisyytensä selville. Kolme Helsingistä, kaksi Lahdesta, yksi Turusta, yksi Vaasasta ja yksi Radanvarsikaupungista. Yksi helsinkiläisistä näytti olevan nomenklaturan jäsen ja vielä infrastruktuurin kannalta olennaisen tärkeissä tehtävissä. Hyvyyden Ideologian ylläpitäminen vaati luonnollisesti koulutuksen keskittämistä yliopistojen yhteiskunnallis-uskonnolliseen suuntaan minkä seurauksena käytännön taitajia oli varsin vähän. Joten kyseisen miehen osaamista – valitettavasti – tarvittaisiin jatkossakin ja se pelastaisi hänet. Kyseinen häiskä vietäisiin sisäministeriöön jossa hänelle annettaisiin mahdollisuus ottaa itselleen siruunsa lisäys joka eristäisi hänet euroverkosta kokonaan ja lopullisesti. Samalla hän antaisi sitoumuksen kaikenlaisen poliittisen keskustelemisen lopettamiseen. Vaihtoehtona olisi hyin asema, avioero ja perheensä menettäminen.

Mies suostuisi. Kaikki samassa asemassa olleet olivat suostuneet. Mutta nuo seitsemän muuta. Mitenkäs se ikivanha iskelmä vähän muunneltuna menikään… hyi hyi vain, huusit ain, muille kättäs heilauttain…

Datavalvoja Niitta Ilviö oli järjestelmälle uskollinen ja hyödyllinen palvelija joka tunsi olevansa unelma-ammatissaan. Yksi hänen elämänsä olennaisista piirteistä jo kauan oli ollut viha. Viha hänen kanssaan eri mieltä olevia ja erityisesti eri mieltä olevia miehiä kohtaan. Se, että hänen virkansa antoi hänelle mahdollisuuden osallistua noiden ihmisten elämän täydelliseen tuhoamiseen toi hänelle joka kerta valtavan nautinnon. Täydellisen empatiakyvyttömänä hänelle tuhotut elämät merkitsivät vain henkilökohtaista voittoa. Siksi hän oli loistava työkalu järjestelmälle.

Niitta ymmärsi myös olevansa pelkuri ja siksi juuri tämä työ sopisi hänelle. Hän laittoi mielellään alulle prosessin jossa ihmisen elämä tuhottiin mutta hänestä ei olisi koskaan tekemään asian vaatimaa likaista työtä itse. Hän tiesi olevansa niitä ihmisiä jotka aikanaan jossain Neuvostoliitossa olisivat tehneet ihmisistä nimettömiä ilmiantoja ja katsellut sitten verhonraosta kun mustat pakettiautot hakisivat heidät pois kotoaan. Yhtä kaikki, hän saisi jälleen yhden voiton lisää. Ja yksi niistä voitetuista käveli tällä hetkellä asuntoonsa Radanvarsikaupungissa. Tietämättä vielä että hänen elämänsä oli hetki sitten loppunut.

Radanvarsikaupunki, Rakentavan Keskustelun Katu, Asuntokompleksi 3, huoneisto 1468

Jalmari aukaisi yksiönsä oven, laittoi ostokset paikalleen, aukaisi seinällä olevan taitettavan kirjoitustason, laittoi viestittimensä sen päälle ja aukaisi samalla tölkin Federaaliolutta. Oluen lisäksi luksusta toi pieni pussi Fed-Marketista ostettuja perunalastuja. Kun viestitin aukesi, se saman tien tunnisti hänen sirunsa ja rekisteröi hänet Euroverkon luvalliseksi käyttäjäksi. Jalmari otti oluthörpyn, pläräsi läpi hieman urheilu-uutisia ja napsautti sitten osoitteeksi erään  yhdentekevän osoitteen jossa kaikenlaisen turhan seassa oli pieni linkki-ikoni joka vei toiselle samanlaiselle sivustolle.

Kaikkiaan viiden välisivuston jälkeen hän pääsi lopulta klikkaamaan linkkiä joka vei hänet Vastuulliset Kuntokävelijät-sivustolle. Sivustoon hänet oli tutustuttanut eräs hänen kaverinsa joka sattuman onnenpotkun kautta oli muuttanut Vaasaan koska hän sai siellä paremman työpaikan. Jalmari oli osallistunut sivulla keskusteluun nimimerkillä Lokaluuta. Kaikki sivun vaki- ja ajoittaiset kommentoijat olivat samaa mieltä siitä että vaikka heillä ei oikeastaan ole tietoa paremmasta niin Liittovaltio on joka tapauksessa hirviö.

Eräs helsinkiläinen vakikeskustelija oli ladannut sivustolle kiellettyä kuva- ja videomateriaalia Baltian maista ja Itä-Euroopasta. Ero Liittovaltio-Suomeen oli järkyttävä. Eniten Jalmaria mietitytti se, kuinka ihmiset kulkivat iloisen näköisinä ja katse luotuna suoraan eteen. Ei maahan, niin kuin täällä yleensä. Joka tapauksessa Jalmari ajatteli että vaikka Liittovaltio ei hyväksynyt väärinajattelua ja hyvin harva uskalsi edes seurata tällaisia keskustelusivuja niin tuskin se oli kiinnostunut tällaisista pienistä ja tosiasiassa varsin alistuneista avautumisista jossa ei edes vaadittu väkivaltaa kenellekään. Siinä hän oli väärässä. Hän klikkasi viimeistä, keskustelusivulle lopulta vievää linkkiä ja… mitä helvettiä…

Miksi hän ei pääse tuonne sisään? Hän yritti uudestaan ja uudestaan. Pääsy kielletty. Sitten hän hoksasi yrittää muita sivustoja jotka eivät olleet virallisen Liittovaltion sivustoja. Pääsy kielletty. Eingang verboten. Hän mietti hetken ja kävi sitten virallisilla sivuilla joissa ei tietenkään ollut mitään kommentointimahdollisuutta. Yhteys toimi aivan normaalisti. Hetken hän ihmetteli että miksi hän ei pääse minnekään muualle kuin virallisille sivuille. Sitten hän hätkähti, muisti jonkun kaverinsa joskus sanoneen että ”hyi ei kuulemma itse näe auraansa, mutta kone näkee”. Hän klikkasi läppärinsä kameran päälle ja katsoi näyttöruutua. Voi helvetin helvetti…

Samalla kun Jalmari katsoi läppäristään juuri tuhottua elämäänsä repäistiin yksiön ulko-ovi auki. Olivatko ne huoltomiehiä? Eihän muilla pitänyt yleisavainta olla? Eivät olleet. Se, minkä hän hoksasi läppärinsä näyttöruudulta realisoitui nyt muutenkin. Yksiön sisään marssi neljä jääkaappi-pakastimen kokoista Sisäministeriön erikoisjoukkojen miestä. Jalmarille ei tullut mieleenkään yrittää minkäänlaista vastarintaa vaan hän nosti kätensä ylös. Erikoisjoukkojen miehet antoivat tilaa heidän takanaan tulleelle valtakoneiston olennaisena osana olevan Feminiittajärjestön upseerille:

Feminiitta katsoi Jalmaria hetken ajan kuin jotain lattialle pudonnutta näljää joka piti siivota pois. Sitten hän sanoi:

- Liittovaltiokansalainen Jalmari Larssonen. Edustan pikaoikeutta. Painotan että tämä ei ole kuulustelu. Eikä tämä ole oikeudenkäynti. Tämä on tuomion julistaminen. Te olette Hyvyyden Ideologian vihollinen joten deletoimme elämämme ja jätämme siitä jäljelle vain varjon jotta voitte toimia elävänä varoitusmerkkinä muille kansalaisille siitä, mitä väärinajattelusta seuraa. Painotan, että kaikenlainen vastarinta ja mielenilmaisu on turhaa, tarpeetonta ja merkityksetöntä. Ja tässä teille on siitä muistutus.

Feminiitta otti taskustaan jotain, joka näytti lähinnä kynälampulta, osositti sillä Jalmaria ja painoi katkaisinta. Jalmarin minuus katosi. Hän ei tiennyt, missä hän oli, milloin hän oli ja kuka tai mikä hän oli. Hän putosi vain loputtomassa olemattomuuden pahoinvoivassa kuilussa jossa ainoa hänen tajuntansa merkki oli tietoisuus olemattomuudestaan. Kaikki muu ajattelu katosi ja jäljelle jäi vain jatkuvasti kasvava kauhu. Kuinka kauan se kesti? Sekunnin? Tunnin? Päivän? Viikon? Jalmari ei osannut sanoa.

Ei se kai ollut kestänyt kuin muutaman sekunnin. Feminiitta sammutti epätodellisuusaseen ja totesi:

-   Niin kuin sanoin, tässä oli pieni muistutus siitä mitä meillä on teille tarjolla. On viisainta alistua väistämättömään. Alatte nyt maksaa loppuikänne kestävää velkaa niistä ajatusrikoksista joita olette tehneet Liittovaltiota kohtaan. Noudattakaa sisäministeriön joukkojen antamia määräyksiä.

Sisäministeriön mies antoi Jalmarille kaksi standardikokoista muuttolaatikkoa ja sanoi:

- Pakatkaa noihin se, mitä kuvittelette tarvitsevanne. Suosittelisin, että suurin osa olisi vaatteita.

- Entä viestitin? Se ei vie paljoa tilaa.

- Sen voitte pitää. Tosin teillä on oikeus jatkossa päästä vain Euroverkon virallisesti hyväksytyille sivuille. Siru estää pääsynne muualle. Asuntonne ja työpaikkanne voitte unohtaa. Niitä teillä ei enää ole.

Jalmari pakkasi kaksi laatikkoa ja siirtyi sisäministeriön erikoisjoukkojen saattamana itäisen lähiön aivan reunalla sijaitsevaan rakennukseen joka oli hyitten asuntola. Siellä hänelle osoitettiin kuuden neliön koppi jossa oli sänky ja hylly johon saattoi laittaa tavaransa. Kun viranomaiset olivat poistuneet paikalta muut hyit tulivat tervehtimään häntä. Ensimmäisenä oli hyvin vanha hyi. Hän sanoi:

- Morjens. Minä olen Pörnämön Paavo. En tiedä, olenko Suomen vanhin hyi koska meillä ei ole yhteyttä muihin hyihin. Mutta olen 76-vuotias joten ainakin siellä kärkipaikoilla olen. Tervetuloa tähän asuntolaan, vaikka et varmaan tänne halunnut. Ei meistä kukaan halunnut mutta vaihtoehtoahan ei ole. Täällä on ruokintapalvelut eli meille tarjotaan kaksi kertaa päivässä soijasapuskaa. Sinulle annetaan 100 euroa käyttörahaa kuussa jolla voit ostaa muuta haluamaasi. Niin kuin saippuaa ja sellaista. Tuolta Fed-Marketista. Suihkuautomaattiin pääset sirun kautta joka kolmas päivä ja pyykkiä voit pestä samoin sirun kautta kerran kahdessa viikossa.

Vanha hyi nimeltä Paavo oli hetken hiljaa ja sanoi sitten:

- Jossain vaiheessa, kun tilanteesi toivottomuus on sinulle lopullisesti realisoitunut tulee mieleesi itsemurha. Sanon suoraan että se ei onnistu. Niin minä kuin moni muu on yrittänyt sitä. Siru ei salli sitä. Jos me aletaan viritellä hirttoköyttä tai aletaan työntää rautalankaa sähkötöpseliin niin siru lyö meiltä älyn ämpäriin ja sen jälkeen paikalle tulevat feminiitat epätodellisuusaseineen. Järjestelmä ei halua meidän kuolevan. Se haluaa pitää meidät elävinä varoitusmerkkeinä.

Jalmari pani merkille että hyit eivät nähneet ympärillään leijuvaa liekehtivää auraa. Paavo hoksasi asian ja totesi:

- Jep. Me emme näe auraamme. Vain toiset näkevät. Se on pelote. Pelote toisille. Meitähän ei tarvitse enää pelotella. Meidät on jo murskattu. Mutta tulet huomaamaan, varsinkin kun tuolla kaupalla käyt että vain me emme ole hyitä. Kaikki muutkin ovat. Saatat tuumia, että vanha ja katkera hyi puhuu omiaan. Mutta tulet huomaamaan sen. Jätän hoksaaminsen sinulle. Mutta joka tapauksessa tervetuloa seuraamme. Elämä täällä ei ole kovin luksusta mutta me sentään keskenämme voimme puhua mitä haluamme. Sitä järjestelmä ei ole meiltä vienyt.

Muutama viikko myöhemmin…

Jalmari, joka oli pikkuhiljaa alkanut tottua hyin asemaansa käveli kohti Fed-Markettia. Kävelymatka asuntolasta oli pari kilometriä. Kun hän lähestyi kaupan ovea, sieltä tuli ulos nuori tyttö joka huusi:

- Äiti! Tuolta tulee hyi!

Äiti komensi lapsen menemään Jalmarista nähden toiseen suuntaan. Molemat painoivat päänsä alas ja katsoivat maahan. Samoin oli kaupassa. Ihmiset kaikkosivat hänestä ja katsoivat maahan. Silloin Jalmari ymmärsi. He tekivät täysin samoin kun hänkin oli tehnyt hyin nähdessään. He pelkäsivät. He kaikki olivat hyitä. Ainoastaan Jalmarilla oli hyin väreilevä aura. Muut eivät sitä tarvinneet. Maa ei tarvinnut vankiloita sillä koko maa oli yksi suuri vankila.

Silloin Jalmari ymmärsi että järjestelmä oli voittanut. Se oli voittanut jo aikaa sitten. Mitään toivoa ei enää ollut.


36 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Joutuminen Hyin asemaan ei ole riittävä rangaistus eikä takaa tottelevaisuutta. Siksi tarvitaan vielä next level, jonka avulla hyin asemasta voi päästä pois.

Hyi pääsee pois asemastaan, jos hän oppii aidosti rakastamaan ainoaa oikeaa hyvyyden ideologiaa ja sitä edustavaa liittovaltiota. Tähän päästään "Ludovico-terapialla", jonka avulla entinen hyi oppii rakastamaan isoa veljeä ja uskomaan aidosti, että 2+2 = 5.

Mito Islam kirjoitti...

Olipas synkkä tarina, pahasti näyttää ettei tarvitse edes ajatuspoliisia odotella, ensimmäinen satsi hyi-ihmisiä saadaan koronarokotteesta kieltäytyjistä ihan piakkoin, kylmä rinki perseen ympärillä odottelen miten hankalaksi elämä muuttuukaan.

MikkoK kirjoitti...

Tällä hetkellä hyi:n asemaan opetellaan maski- ja välimatkasuosituksilla. Jos et käytä maskia, voit saada mulkoilevaa inhoa osaksesi. Muissa maissa on jo maskipoliiseja, jotka murtautuvat asuntoihin pidättämään kotirouvia lastensa nähden. Samaan aikaan kauhistelemme burkapakkoa ja naisia hakkaavia shariapoliiseja. Pandemialla on mediassa ilmaherruus, mutta onneksi todellisuudessa monessa paniikkimaassa kokonaiskuolleisuus jää tänä vuonna pienemmäksi kuin viime vuosina.

Professori kertoi juuri blogissaan, että teatterikoulun oppilaat hyväksyvät opetuksessa vain kaksi teemaa: ilmastonmuutos ja vähemmistöjen oikeudet. Esimerkiksi Shakespeare edustaa oppilaille teksteineen raiskauskulttuuria. Heidän logiikkaansa kuitenkin sopii raiskauskulttuuria edustavien maahanmuuttajien massatuonti maahan.

Hevosvarustekaupan mainoksessa sanotaan:”Silmälapuilla voidaan estää hevosta näkemästä pelottavia tai häiritseviä asioita. Innokkaat maailmanparantajat haluavat yhä kapeammalle säädetyt silmälaput, jotta asiat yksinkertaistuvat ja todellisuus ei aiheuta pillastumista.

Yrjön blogin ilmiöt ovat jo ilmassa. Blogin teksti on hyvän pilakuvan tapaan karikatyyri vallitsevasta todellisuudesta. Intersektionaaliset feminiitat elävät nyt etsikkoaikaansa. Islamin, Maon Kiinan ja Neuvostoliiton pahimmat puolet ovat saapuneet vapaisiin länsimaihin, vaikka takavuosina se mahdollisuus ei tullut mieleenkään.

Anonyymi kirjoitti...

Ammonille ylistys, että olemme vasta tulevan utopian leviämisvaiheessa.
Paikallisaviisissa esittelee tuleva eturivin taiteilija(tar) töitään.
"Valkoinen onkin surun väri, pinkki miesten...--...väriteoksen ruskeasta väristä saa jokainen tulkita omalla tavallaan." Oma tulkintani:Hyi.
Ammonille ylistys myös siitä, että tuleva ylimystö tullaan palkitsemaan leviämisvaiheen uhrauksista.
Nyt HE nimittäin joutuvat toteuttamaan tavallisten talliaisten massavalvonnan kenttäoloissa.
Samasta aviisista."Kävin kaupassa.Siellä oli paljon ihmisiä ilman kasvosuojusta.Kannattaa välttää."
Toivottavasti jo näillä tiedoilla minut algoritmi nokkii.Varmuuden välttämiseksi pujottelen koukkuun varman ottivormuskan: äärioikeisto. Hyi.
voijumala###.Tuleva Hyi.

Anonyymi kirjoitti...

Synkkää keliä povaa Ykän tämän kertainen, mutta ikävä kyllä tulevasta on merkkejä ilmassa.

Tämä Maskikäyttö vouhotus mihin se perustuu? Olen yrittänyt ymmärtää miksi pitäisi käyttää ja löytää faktapohjaista perustelua käytölle.
Ns asiantuntijoita mielipiteineen kyllä löytyy, mutta faktaa, lukuja tai muuta maskin käytön vaikutuksesta on tavattoman vaikea löytää.
Jopa koronaan kuollut määrite on muutettu koronaan liittyvä kuolema? Jos, yrittää saada ymmärryksen kuinka monta on ihan oikeesti kuollut koronaan, nii sitä tietoa ei löydy! Yrittäkääpä löytää tieto/luku montako korona kuolemaa estetään, jos se ja se prosentti käyttää maskia! Lisäksi valemedia/viranomaiset hämmentää ja käsitehässii, ilmaisuilla tartunta ja altistuminen? Miten pitäisi reagoida? Pitäisikö olla huolissaan?
Onko, siis kyse jostain, mutta mistä?
Tässä menee täysin luottamus viranomaisiin!

Voi Aikoja Voi Tapoja

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vasarahammerille, Mito Islamille, MikkoK:lle, voijumalalle ja Voi Ajoille Voi Tavoille & kiitos kommenteistanne. Tämäkin oli tietysti vain tarina. Tarina, joka pohjaa inhoon ja pelkoon jota tunnen kaikenlaista valvontaa ja valvontatekniikan kehittymistä kohtaan. Ihmiset itse auttavat valvontaa niillä hemmetin älykännyköillään. Jos on valvonnan ja kyttäämisen välineet niin aina löytyy ihmisiä jotka tunkevat mielellään kärsänsä toisten asioihin.

Tuo, mitä MikkoK kertoi Proffan blogista kertoo hyvin että ei se kulttuuritaistolaisuus ole minnekään kuollut. Yleensäkin tuo ns. kulttuuriväki tykkää flirttailla totalitarismin kanssa.

Koronasta voi sanoa että en ole virologi mutta olen toki huomannut että koronatartuntojen määrästä tehdään aina suuret uutiset mutta siihen kuolleitten määrästä ja ikäjakaumasta ei sitten pahemmin ilmoitella. Joka tapauksessa tämä koronahysteria on murhaa taloudelle.

Ironmistress kirjoitti...

Sitten muutama kommentti.

1. Älä ikinä pidä ilkeytenä mitään sellaista, minkä voi selittää typeryydellä. Ihmiset näin pääsääntöisesti eivät ole ilkeitä eivätkä pahansuopia. He ovat vain uskomattoman typeriä, ja lähes kaikki ikävä tässä yhteiskunnassa on seurausta typeryydestä. Jopa teatterikoululaisten totalitarismin ihailu.

2. Yksikään unelma ei ikinä toteudu niin hienona kuin on kuviteltu eikä yksikään kauhuskenaario niin kamalana kuin on pelätty. Ilmastonmuutos on täällä - tässä on ollut jo aika monta mustaa joulua putkeen, lumi tulee 6 viikkoa myöhemmin kuin ruukinmatruunan lapsuudessa ja muutama etelän laskettelukeskus on mennyt kanttuvei kauden lyhenemisen vuoksi - mutta tähän mennessä se ei ole ollut lainkaan niin tuhoisa asia kuin on peloteltu. Malediivit ovat yhä merenpinnan yläpuolella, eivätkä Alankomaatkaan ole vielä hukkuneet.

3. Kehitys kehittyy. Tesla osoitti, että sähköauto on toimiva konsepti, ja sähkömoottorien teho yleensä alkaa siitä, mihin polttomoottorien loppuu. Sähkömoottoreilla saavutetaan aivan ylivoimainen kiihtyvyys polttomoottoriin nähden. Polttomoottori on katoavaa teknologiaa - onneksi.

4. Se, että inhoamme Isoa Veljeä, ei tarkoita sitä, että se olisi kaikessa väärässä, Koronavirus on nykypäivän polio. Yhtä tarttuva, yhtä tappava - ja yhtä vammauttava. Jokaisessa polioepidemiassa noin 90% tapauksista oli oireettomia, mutta 1% johti vammautumiseen ja 1/10 000 kuolemaan. Äipällä on yhä tänäkin päivänä arpi kurkussa muistona siitä, mihin hengityslaitteen letku meni. Polioon suhtauduttiin aikoinaan kuolemanvakavasti - kirjaimellisesti! - vaikkei se ollut sen tappavampi kuin koronaviruskaan. Sama suhtautuminen on nykypäivänäkin suositeltavaa.

5. Maskin teho perustuu tahkojuustoefektiin. Yksinään siitä ei juurikaan ole hyötyä, mutta yhdessä muiden varotoimenpiteiden kanssa se auttaa huomattavasti. Tahkojuustoviipaleessa on iso joukko reikiä, jotka päästävät tauhkaa läpi, mutta kun eri juustoista leikattuja viipaleita pannaan monta päällekkäin, reiät peittyvät yksi toisensa jälkeen, ja suoja on varsin hyvä. Maski yksinään antaa alle 30% suojan, mutta yhdessä turvaetäisyyden kanssa, käsihygienian kanssa ja kyynärtaipeeseen yskimisen kanssa suoja on jo 95% paikkeilla.

6. Varovaisuus ei tarkoita paniikkinappulan painamista. Koronavirus - samoin kuin polio - on ikävä ja potentiaalisesti tappava tauti, mutta sen kanssa ei tarvitse panikoida. Riittää kun pitää tolkun mielessä eikä orjaile eikä uhmaile.

Anonyymi kirjoitti...

Pitää toimia vielä, kun voi. Pimeät maatkin pitää valmistautua ylläpitämään etukäteen.

Nyt pitää muistaa äänestää. Tylsä neuvo, joo-o. Mutta ainoa toimiva, laillinen keino. Laittomien aika ei ole vielä. Toivottavasti aika ei tulekaan. Äänestämistäkin pitää valmistella, kertoa järjestelmäpuolueen rumista tempuista ja huijauksista. Käännyttää demarieläkeläisiä ja muita järjestelmäpuolueen alapuoluelaisia.

Valvontateknologiakin pitää vastustaa nyt. Pitääkö olla älypuhelin matkassa koko ajan? Pitääkö paikannuksen olla päällä? Mitkä sovellukset saavat käsitellä paikkatietoa? Pitääkö yleensä olla puhelin mukana koko ajan, siis älytönkin puhelin? Pitääkö sen puhelimen olla päällä koko ajan? Entäpä auton paikannus, miksi pitää autoa paikantaa koko ajan. Nyt se on ajettu onnettomuuspaikannuksen varjooa uusiin autoihin. Tämä päätös on varallinen, eihän jokaisella autolla kolaroida ikinä. Ja vanhasmatin ajama veropaikannus pitää torjua ehdottomasti. Nyt. Ja jatkossakin.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Ogelmanamme on se, että päättäjämme jakautuvat kahteen päätyyppiin:

Narsistiset psyko-/sosiopaatit (esim a stubb)

ns. Kympin tytöt, joilla on lisäksi hakatun vaimon (puolison) syndrooma


Toki KE-laitokseen on saatu äänestettyä tavan pulliaisiakin mutta he ovat armottomassa altavastaajan asemassa ko talossa, ja em. ihmisryhmien edustajat vetävät aina yhtä köyttä kohdatessaan vastustusta.

btw. https://www.is.fi/autot/art-2000007683116.html
Kylmäävää settiä! Ja silti ihmiset pitävät salaliittoiluna sitä kun mainitset yk:n agendat 21 ja 2030 sekä kornholio-viruksen nojalla jo aloitetut "the great reset" -toimet...


Yrjöperskeles sanoi... "Joka tapauksessa tämä koronahysteria on murhaa taloudelle."
-kenelle on ja kenelle ei. PK-yritykset ovat nyt vuorostaan tappolistalla kuten pientilalliset aikoinaan kun taas maailman rikkaimmat kuten esim. Bezos tai Gates ovat tahkonneet ennennäkemättömän satumaisen suuria voittoja tämän hysterian vallitessa tahi oikeammin sen ansiosta.


-Tvälups-

jk joulukertomusta odotellessa; onhan se meille nuiville efektiä kuin joulupukki lapsosille!

Anonyymi kirjoitti...

Kun Ironmistress vertasi koronavirustautia polioon, voidaan kuitenkin todeta seuraavaa:

Polion vuoksi ei tietääkseni kuitenkaan koskaan ryhdytty yhtä mittaviin toimenpiteisiin kuin nyt on ryhdytty koronaviruksen vuoksi. Ei sen vuoksi koskaan esimerkiksi suljettu julkisia tiloja viikkokausiksi eikä peruttu kaikkia yleisötapahtumia, saati että Suomessa olisi edes pariksi viikoksi suljettu yhden maakunnan rajat, niin kuin viime keväänä tehtiin. Etätyöhön ryhtyminen siihen aikaan olisi tosin teknisestikin mahdollista vain harvoissa tapauksissa, mutta epäilen vahvasti, että ei sellaiseen olisi nytkään esimerkiksi kouluissa ryhdytty, jos Covid-19:ää ei olisi mutta sen sijaan olisikin tullut uusi polioepidemia. Ainakin kerran Suomessa kyllä toteutettiin koko väestöä lyhyessä ajassa koskenut rokotekampanja. Sehän oli se monen vielä hyvin muistama sokeripalarokote.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ruukinmatruunalle, Pyssymiehelle, Taisteluvälineupseerille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Ruukinmatruuna: Tuosta ykköskohdasta olen todennut itse että ei kannata etsiä salaliittoteoriaa jos asian voi selittää inhimillisellä typeryydellä. Polttomoottoreista olen aivan eri mieltä. Millä Suomen autokanta muutetaan sähköautoiksi, rekat mukaan lukien, millä ne ladataan ja miten ne toimivat täällä pohjoisessa?

Pyssymies: Samaa mieltä. Täytyy pyrkiä vielä vaikuttamaan laillisen kautta. Vaikka välillä mielessä onkin että ”it´s too late to work within the system, but it´s too early to shoot the bastards”. Meidän huushollissa ei ole älypuhelinta eikä tule.

Tvälups: Noista tyypeistä olet täysin oikeassa. Tuo linkki on aika kylmäävää settiä tosiaankin ja täyttä utopiaa. Koronahysteria tappaa nimenomaan suomalaisia PK-yrityksiä ja erityisesti kassavirtayrityksiä. Se joulukertomus tulee tänäkin vuonna.

Ano: Täysin totta.

Ironmistress kirjoitti...

Nimetön:

Nyt kysymys oli ajasta ennen poliorokotetta. 1940- ja 1950-luvun suurissa polioepidemioissa kuoli aivan oikeasti ihmisiä - pääsääntöisesti lapsia ja nuoria - ja heitä vammautui loppuiäkseen. Emme puhu sadoista, vaan tuhansista Ja silloin oltiin polion osalta aivan oikeasti vainoharhaisia.

Vasta, kun siihen saatiin rokote 1960-luvun alussa, tilanne muuttui. Nyt epidemia voitiin nujertaa alkuunsa rokottamalla.

Koronaviruksen osalta rokote on saatu valmiiksi paljon nopeammin kuin ikinä ennen - alle yhdessä vuodessa, ja rokotuksiin voidaan pian ryhtyä. On todennäköistä, että jos koronavirus yllättää koskaan uudelleen, se saadaan nopeasti nujerrettua rokotuksin.

Ruotsissa on oltu kauniisti sanoen leväperäisiä, siellä ei ole suljettu mitään eikä ole pantu karanteeneja ja siellä on luotettu, että pian koronalle kehittyy laumaimmuniteetti kun riittävän moni sairastaa sen. Nyt on jo yli 7600 kuollut ja teho-osastot huutavat hoosiannaa. Talouden kannalta Ruotsi on vielä pahemmin lirissä.

YP:

Se ei tule tapahtumaan yhdessä humauksessa, vaan pikkuhiljaa. Puhutaan noin 30-40 vuoden siirtymäajasta, jolloin polttomoottoriautot ensin korvautuvat hybrideillä ja lopulta sähköautoilla. Raskas kalusto luonnollisesti korvautuu viimeisenä. Ja tämä muutos tapahtuu ensimmäisenä Etelä-Suomessa, jossa matkat ovat lyhyitä ja säät lämpimiä, edeten sitten pikkuhiljaa pohjoiseen.

Siitä, miten Tesla (joka siis on ollut proof of concept ja siis sähköautojen versio 1.0) käyttäytyy Suomen talvella, on täällä artikkeli sekä täällä. Nernstin yhtälölle emme luonnollisestikaan voi mitään, mutta kehitys kehittyy.

Sähköautojen osalta optimitilanne on asua haja-asutusalueella ja omistaa oma latauspiste. Silloin auton voi laittaa liekaan vaikka päivittäin. Suurissa ostoskeskuksissa ja monissa julkisten paikkojen parkkihalleissa on jo nykyisellään sähköautojen latauspisteet.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ruukinmatruuna. En ota tuohon koronaan varmaa kantaa kun en tiedä siitä sen enempää kuin siinäkään. Mitä sähköautoihin tulee täällä pohjoisessa niin siinähän uneksit. Siks toiseks jos jollain ihmeellisellä tavalla Suomen autokanta saataisiin sähköistettyä niin se olisi voimaloista kiinni. Entäs, jos ne voimalat menisivät pois päältä?

Anonyymi kirjoitti...

Suomi ei ole omavarainen sähköntuotannon suhteen.
Jos nyt tulisi kova pakkasjakso Suomessa, Venäjällä ja Ruotsissa yhtäaikaa, mistä viimeksi mainituista sähköä tuomme.Ja sähköstä tulisi pulaa näissä kaikissa.Niin mitäpä arveletta.Kyllä naapurimaat laittaisivat oman tarpeen etusijalle.
Siitä ei ole epäilystäkään.
Jos muuten kuvitellaan,että sähkö-autoja olisi enemmän Suomessa sen takia,että tyttöhallituksen utopistiset ilmastotavoitteet toteutusivat.Siis vähintään satoja tuhansia,jotta sillä olisi jotain merkitystä.Niin se vaatisi todella paljon lisää omaa sähkön tuotantoa.Sehän ei muuten ole realistista näillä tuulihärveleillä.Lauta-matti muuten hylkäsi äännellään 80-luvulla sen ydinvoima luvan.
Niin ja tämä sähkö-auto hullutus vaatii muuten koko sähköverkon uusimisen aivan aivan sieltä talo-yhtiön tolpalta valtakunnan verkkoa myöten,ei kestä kaapelit ja proput muuten sellaista kuorman kasvua.
Siinä puhutaakin jo isoista summista.Mutta onhan meillä varaa kunhan mailma pelastuu.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Totta joo. Turpeessa meillä olisi muuten hyvin suuri mahdollisuus tulla energian suhteen likimain omavaraiseksi.

Ironmistress kirjoitti...

Nimetön ja YP: Täälläpäässä pannaan toivo ydinvoimaan. Suomi on uraaniomavarainen, ja kunhan se ns. stalinistinen ongelmajäte muuttaa pikku hiljaa vanhainkoteihin ja krematorioihin - ja kuinka tulemme näkemään, miten Ruotsi ja Saksa haukkaavat omilla ydinvoimastaluopumispäätöksillään ison kasan ns. sitä ihtiään - niin jopa pölkkypäisimpienkin hörhövihreiden mielipide kääntyy ydinvoiman puolelle.

Ydinvoiman vastainen liike oli Neuvostoliiton masinoima, ja sen tarkoituksena oli estää länsimaailmaa pääsemästä irti öljyriippuvuudesta. Jos Neuvostoliitto olisi iskenyt arabimaihin, se olisi samanaikaisesti pystynyt sekä ajamaan länsimaat polvilleen että itse dominoimaan öljyntuotantoa. Ja tämä ideologinen myrkynkylvö on kantanut hedelmää vielä 30 v Neukkulan luhistumisen jälkeenkin. Mutta täälläpäässä pannaan usko siihen, että tolkku lopulta voittaa.

Muistanemme, että puhumme pitkästä aikajänteestä, 30-40 vuotta, ja henkilöauton elinikä on 15-20 vuotta. Polttomoottorin häviäminen ei tapahdu yhdessä humauksessa, mutta se on kuitenkin auringonlaskun teknologia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ruukimatruuna. Se stalinistinen ongelmajäte on vaan meillä vielä pitkään vallassa. Ja jos autojen toiminta lasketaan vain voimaloitten varaan niin siinä on melkoinen uhka. Jos voimalat menevät pois päältä, niin yksikään sähköauto ei toimi. Polttomoottoriautot toimivat.

Ironmistress kirjoitti...

Vielä niistä sadoistatuhansista sähköautoista: Vuonna 2020 Tesla oli Suomessa eniten rekisteröity automerkki.. Hybridejä ja täyssähköautoja rekisteröidään enemmän kuin dieseleitä ja myös bensiiniautojen myynti on laskemaan päin.

Muistetaan, että Tesla on vasta versio 1.0. Jäämme odottamaan, kun isot autotehtaat alkavat suoltaa omia sähköautojaan. Puhumme kuitenkin 30-40 vuoden aikajänteestä, jona aikana polttomoottoriautot tulevat kokemaan hevoskärryjen kohtalon. Sinä aikana myös Suomen rakennuskanta ehditään purkaa ja rakentaa uudelleen - sodan jälkeen rakennetun kaupunkitalon elinikä on keskimäärin noin 30-60 vuotta ja pientaloilla vielä vähemmän.

Ironmistress kirjoitti...

YP: Polttomoottoriautot toimivat niin kauan, kun tankissa on menovettä. On erittäin todennäköistä, että jos voimalat menevät pois päältä, niin silloin myös öljyhanat on väännetty kiinni. Vain aniharvalla on resursseja valmistaa itse biopolttoaineita. Mutta tällöin hybridi merkitsisi pelaamista varman päälle.

Kiinteäelektrolyyttisillä akuilla päästään henkilöauton osalta jo 1000 km toimintasäteeseen. Ne eivät vielä ole tuotantolinjoilla, mutta jo beetatestivaiheesa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Teervehdys, Ruukinmatruuna. Eihän se mitä ollut Suomen rekisteröidyin automerkki vaan neljäs. Muutenkin voit unelmoida kaikessa rauhassa. Jätä tämä blogi rauhaan.

Anonyymi kirjoitti...

Äskettäin on jo tullut yleiseen käyttöön sovellus, joka ainakin toimintaperiaatteeltaan jossakin määrin muistuttaa tuota kuvittelemaasi hyi-henkilöiden tunnistus-auraa. Nimittäin koronavilkku.
Tähän saakka olin pitänyt sitä hyvänäkin keksintönä. Ja kun se nyt on jo olemassa, mikään ei estä muuntelemasta sitä niin, että se varoittaa muistakin tartuntataudeista, joita kulloinkin on liikkeellä.
Mutta luettuasi kirjoituksesi heräsi karmea epäilys: entä jos sen kehittäjillä tai ainakin jollakulla aloitteentekijöistä tosiaan oli mielessään, että sen pohjalta voitaisiin myöhemmin kehittää tuollainen sovellus, jotta kaikki tunnistaisivat "ajatusrikolliset" ja kiertäisivät heidät kaukaa. Ja vaikkei se heillä olisikaan ollut mielessään, ei edes painajaisunissaan, niin entä jos joku diktaattori tosiaan päättäisi kehittää sellaisen sovelluksen? Nykyistä koronavilkkusovellusta tarvitsisi enää muuntaa vain sen osalta, missä tapauksessa ihmisen katsotaan saaneen "tartunnan".

QroquiusKad kirjoitti...

En sitten pysty tähänkään bloggaukseen kommentoimaan mitään, niinpä on taas siteerattava itse itseäni 28. maaliskuuta 2020 klo 22.44:

"Mitä tulee akuilla kulkeviin sähkörekkoihin, äkkiäkös sellaisia tehtäisiin:

ei muuta kuin Kaanioista veekasit veks ja tilalle jokaiselle pyörälle sähkömoottori hirmuisilla kilowateilla ja newtonmetreillä!
Akut asennetaan siihen kuorma-auton takaosassa olevaan ihme tilaan. Siellähän on tilaa siis niii-in paljon, ettei voi ymmärtää miksei sitä käytetä vaikka jonkin tavaran kuljettamiseen?
Sinne saataisiin valtavat akut, joilla voisi ajaa Suomea päästä päähän!

Joillakin Kaanioilla näyttää olevan perässä vielä joku semmoinen peräkärry, jossa siinäkin on huitsisti tilaa. Sekin täyteen akkuja, niin tällä sähkökaanialla voisi ajaa vaikka Euroopan päästä päähän!

Jotenkin tähän tapaan uskoisin Älykkäiden Nuorten Naisten ajatuksen kulkevan sähkörekkojen suhteen."

Eipä liene syytä muuttaa uskoani asian suhteen, arvaan ma?

Anonyymi kirjoitti...

Sähvöhyrysysyt ja äly-telefoonit

Sattuneesta syystä olen koeajellut sähvöhyrysysyjä, hybridejä ja ihan tavallisiakin autoja. Kun piti vaihtaa uudempaan.

Ihan vaan tiedoksi: kun auto on oma, on työnantajalla yksi tapa vähemmän pitää työsuhdetta. Siis, olen vapaampi lähtenään. Jos alkaa kuulua YT-uutisia, voin vaihtaa noin vain. Puhelin, läppäri ja avain pöydälle ja - heippa.

Havaintoja: Älypuhelin on välttämätön täyssähköautoilijalle. Muuten ei saa ladattua kuin kotona. Kaikki kaupalliset lataimet vaativat älypuhelinsovellusta maksamiseen - pankkikorti ei vaan käy. Eikä ole setelillä toimivia latausautomaatteja. Joka firmalla on ihan oma sovellus. Vitun hienoa. Joka hiivatin parkkifirmallakin on oma sovellus, kadunvarsiparkkiinkaan ei pääse kuin sovelluksella. Todella järkevää - not. Onhan toki kolikko tai pankkikortti niiin vaikea käytttää älypuhelimeen verrattuna.

Ladattavien hybridienkin tilanne on sama, toisalta ne käy pelkällä bensallakin.

Itselataava hybridi ei tarvitse älypuhelinta toimiakseen. Siitä pisteet. Ja siitä, että lie vaikeaa kohdistaa käyttövoimaveroa tolkullisesti sellaiseen. Lisäetuna on se, että tankkauspaikan etsimiseen ei tarvita sovellusta - mikä vaan bensapummpu kelpaa. 5 minuuttia ja 100% 800km toimintasäteestä on käytössä. Eikä ole tarvis temppuilla sovellusten kanssa, paitsi kaupungissa parkkihalleissa ja kadunvarressa.

Tämä sovellusten vaatiminen on vähän huolestuttavaa noin tietosuojamielessä.

- Ai mihinkä valinta osui? Hybridiin, niin kuin viimeksikin. Itselataavaan hybridiin. Ei enää kevyt-hybridiin.

Pyssymies

Unknown kirjoitti...

Näihin sähköauto-unelmiin sen verran mielipidettä tarjoaisin että tuo sähkön saanti todellakin tulisi muodostamaan ongelman jos autojen määrä alkaisi lähennellä noita jallituksen haaveita. Joku Eurostoliiton päättävä elinhän päätti (kai se oli päätös jo?) että egolokisesti kestäviä energiantuotanto tapoja olisi jatkossa vain tuuli- ja aurinkovoima. Eli siis ydinvoiman varaan ei ehkä jatkossa sijoittajat uskaltaisi enää rahaa laittaa. No, pari faktaa: Loviisan reaktorien käyttöluvat loppuvat 2027 (1) ja 2030 (2). Loviisan kaksi reaktoria tuottavat noin 10% Suomen sähköstä. Fortum on hakenut 20 vuoden jatkolupaa mutta nykytilanteessa en laskisin sen varaan että lupa irtoaa. Olkiluodon kahden käyvän laitoksen luvat ovat vielä onneksi voimassa vuoteen 2038 asti, ne tuottavat noin 18% Suomen sähköstä. Jos nuo nyt käytössä olevat voimalat ajetaan alas vuoteen 2040 mennessä, jäljelle jää EHKÄ Olkiluoto3, jos sitä koskaan käyntiin saadaan ja mahdollisesti Hanhikiven ydinvoimala millä ei ole vielä edes rakennuslupaa. Eli tilanne tulisi olemaan se että Suomessa pitäisi rakentaa noin 500 markkinoiden tehokkainta tuulivoimalaa lisää että korvattaisiin nuo neljä reaktoria. Mutta sehän ei riittäisi mitenkään koska sähkön tarve tulee nousemaan mielettömästi ja tuuli ei ole kovinkaan tasainen energianlähde. Toisin sanoen myllyjä tarvisi varmaan ~1000~1500 kpl lisää ja siltikin sähkö riittäisi sillon kun tuulisi, ehkä... Aurinkovoiman huono puoli on Suomen pohjoinen sijainti. Siihen on vähän vaikeampi vaikuttaa, pitäisi hinata Suomi paljon etelämpään tai muuttaa maapallon rataa ja akselin kallistuskulmaa.. Tulipa vaan mieleen tällainen, varsinaiseen kirjoitukseen sinänsä liittymätön avautuminen. Kiitokset Ykälle taas hyvästä varoituksesta mihin tämä maa on ilmeisesti menossa.

-Tavallinen Virtanen-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Qroquius Kadille, Pyssymiehelle ja Tavalliselle Virtaselle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Tuohan olisi tietysti täysin mahdollista. Sinänsä hyvä että sehän ei toimi, jos ei hanki älykännykkää. Mutta jos on tekniikka, niin varmasti on kyttääjiä.

Qroquius Kad: Eipä liene, niin.

Pyssymies: Kiitos lisäyksestä. Enpä arvannut että tuokin on tehty niin hankalaksi. Mutta kun itse asun syrjässä ja ajan bensavehkeellä niin en tarvitse älykännykkää.

Tavallinen Virtanen: Nuo olivat kaikkiaan erittäin hyviä huomioita.

Anonyymi kirjoitti...

Yrjöperskeles kirjoitti:
"Sinänsä hyvä että sehän ei toimi, jos ei hanki älykännykkää."

Joulu on tulossa. Mitä teet, jos joku sukulaisesi tai muu tuttavasi, joka tietää, ettei Sinulla sellaista (vielä) ole, antaakin sellaisen Sinulle joululahjaksi? Tai ellei vielä tänä niin ehkä ensi vuonna? Tai sitten syntymäpäivälahjaksi?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ensinnäkään ei anna, mutta jos niin olisi niin kieltäytyisin kohteliaasti. Eikä älykännykkä sinänsä ole vaarallinen. Ellei sen kanssa tee jotain typerää niin kuin esmes laittaa siitä virran päälle.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan vaan huvikseni tämmöistä pikku skenaariota kuvailen:

Pakkasta 25 astetta, tuulta pirusti, hienoa pakkaslunta ilmassa kiitettävästi. Autosta akku aika loppu ja puhelimesta melkein. Lataappa auto. Kylmää, pimeää ja käsiä palelee jo pelkästään ajatuskin näpytteystä raikkaassa ulkoilmassa. Pikku kirtotie aiheutti akun vajentumisen hieman liian aikaisin, kotiin vielä matkaa.

Mutta, hei laturi löytyy.

Sinäpä sitten tuhrustat latausaseman pienellä painettuja ohjeita, lataat sovellusta sovelluskaupasta ja akku ei kun vajene puhelimessa. Kädet jäässä naputtelet tietoja sovellukseen. Tuuli tuo lunta lukulaseihin, sovellus vinkuu virhettä. Sitten akku loppuu puhelimesta.

Kysymys: mahtaako yhtää vi - eiku harmittaa?

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys. Pyssymies. Ihan hyvä skenaario. Toi Ruukinmatruuna meni vaan pilaamaan koko keskusteluketjun. Jutun aihe kun oli valvonta ja ihmisten demonisointi. Ei sähköautot.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä IM on vaihtanut jenkki vaninsa teslaan. Käännynnäinen julistaa uutta uskoa?

No, ihan sama.

Mutta pitää aatella ensin ja olla varovainen mihin antaa luvan. Vaikka lähibensis alkaisi antaa 5 senttiä litra alennusta kännykällä maksamisesta, ei ehkä kannata se diili. voi tulla nimittäin pakolliseksi se tunnistautuminen jatkossa tai iahn muuten vaan joutua tietoja ulkopuolisille. Että Ykä on tankannut mennä viikolla 15 litraa enempi kuin tavallisesti. Tai vähemmän, onkohan sillä pimeää bensaa tankissa.

Valvonta tulee vaivihkaa ja valepuvussa. Pitää olla tarkkana, onko kanta-asiakaskortissa vaara? On, siksi pitää olla aina välillä käyttämättä sitä. Maksaa välillä käteisellä ja käydä vieraassa kaupassa. Rikkoa rutiineja.

Kun korona - koronavilkku - on ohi, pitää muistaa poistaa lupa paikkatietoon sovelluksilta, jotka sitä eivät tarvitse. Tai vaikka kaikilta sovelluksilta, myös 112:lta.

Pyssymies


Anonyymi kirjoitti...

Älykännykät kuuluvat hyvinkin vahvasti valvontayhteiskuntaan ja siksipä tavoite on, että me kaikki olisimme niiden orjuudessa.

Täällä taas kerran erilainen nuori: En tarvitse mitään ominaisuuksia, joita moinen hienous sisältää. Laskut hoidan pöytäkoneella nettipankissa ja kassalla käteisellä/kortilla. Suunnistaminen onnistuu kartan ja tarvittaessa kompassin avulla jne.


-Tvälups-

QroquiusKad kirjoitti...

Valvonta ja ihmisten demonisointi, niin. Tulipa mieleen Platonin kuuluisa "luolavertaus":

Kuvitellaan joukko vankeja, jotka on kahlittu lapsuudestaan saakka luolan perälle.
Paitsi heidän jäsenensä, myös heidän päänsä on kahlittu niin, että heidän silmänsä ovat pakotettuja katsomaan luolan peräseinään.

Vankien selän takana on tuli, ja tulen ja vankien välissä on korotettu kävelytie, jota pitkin kuljetetaan erilaisia eläinten, kasvien ja muiden asioiden muotoja.
Tulen valo heijastaa sekä vangeista että kuljetetuista asioista tulevan varjon luolan peräseinälle ja kiinnittää vankien huomion.

Samoin kun joku muotoja kantava puhuu, hänen äänensä kaikuu luolan peräseinästä ja saa vangit uskomaan, että ääni tuli varjoista.
Vangit osallistuvat eräänlaiseen peliin, antaen asioille nimiä kun näkevät niitä. Tämä on kuitenkin ainoa todellisuus, jonka he tuntevat, vaikka näkevätkin ainoastaan kuvien varjoja.

Kuvitellaan, että yksi vangeista vapautetaan, nousee seisomaan ja kääntyy ympäri. Tuli sokaisee hänen silmänsä ja ohi kulkevat muodot näyttävät hänestä epätodellisemmilta kuin varjot.
Samoin jos hänet viedään ulos luolasta katsomaan auringonvaloa, hänen silmänsä sokaistuvat eikä hän ensin näe mitään.

Vähitellen hän kykenee näkemään tummia hahmoja kuten varjoja, ja sitten kirkkaampia ja kirkkaampia esineitä.
Viimeisenä hän kykenisi näkemään itse auringon, ja oppisi, että se tarjoaa vuodenajat ja vuosien vaihtelut, on kaiken näkyvän yläpuolella ja on jollakin tavalla kaiken hänen näkemänsä syy.

Näin valaistuneena vapautettu vanki haluaisi epäilemättä palata luolaan vapauttamaan kahlitut ystävänsä. Ongelma olisi siinä, että he eivät haluaisi vapautua.

Luolaan palaaminen vaatisi, että vapautetun vangin silmät totuttelisivat taas uuteen valaistukseen, ja jonkun aikaa hän näkisi huonommin eikä kykenisi havaitsemaan luolan peräseinälle heijastuvia varjoja yhtä hyvin kuin toverinsa, jonka vuoksi hän joutuisi naurunalaiseksi.
Tämä saisi vangitut vastustelemaan kaikkia vapautusyrityksiä.

Aika tarkka kuvaus meidän ajastamme. Erona on vain, että meitä ei tarvitse kahlehtia tuijottamaan luolan peräseinää (lue: valtavalemediaa), vaan me olemme istuneet tuijottamaan sitä vapaaehtoisesti.

Oliko se myöskin juuri Platon, joka ennusti meidän tulevaisuudessa asuvan luolissa katsellen huvituksena toistemme parittelua?
Sitähän me nyt teemme katsellen betonikuutioluolissamme pornoa netistä ja televisiosta.

Mitähän Platon tuumisi nykyajasta?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Taisteluvälineupseerille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: En osaa sanoa hänen autovalinnoistaan kun en ihmistä tunne. Ja nuo ovat kyllä hyviä huomioita. Jopa joku s-etukorttihan tallentaa jonnekin tietokoneelle kaikki ostoksesi. Piruako ne kenellekään kuuluu?

Tvälups: Täysin sama homma meikäläisellä. Erilaisia nuoria ollaan. Joskaan ei ehkä enää kovin nuoria mutta kumminkin. Kuinkahan paljon muuten on alle 20-vuotiaita joilla EI ole älykännykkää?

Qroquius Kad: Platon saattaisi tuumia nykyajasta että ”no niinhän mä sanoinkin”. Ja tuo varjojenkatselijavertaus sopii pelottavan hyvin ihmisiin jotka seuraavat vain valtamediaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eka, nykyaikanen kanta-asiakaskortti tuli käyttöön OY Renlund AB:n asiakkaille. tarkoituksensa oli päästä erooon "jäseneduista" siis EKA:n jäsenille suunnatuista tarjouksista. Siis tarjota etuja asiakkaille, ei joskus 50 vuotta sitten osuuskaupan jäseneksi liittyneelle, joka ei ole koskaan asioinut renskalla. Ja kohdentaa jatkossa mainontaa tarkemmin. Ei siis olisi ollut järkevää mainostaa kamiinaa kerrostaloasukille tai nurmikonsiemeniä tai ulkomaaleja.

Malli oli haettu USA:sta, silloiselta yhteistyökumppanilta, jolta oli myös ostettu muutamia tuotteita.

Tuo S-kortti mahdollistaisi ihan saman toiminnallisuuden muttei sitä käytetä. Eikä nähdäseni profiloida edes ostosten perusteella vaan mainostetaan edelleen ihan haulikolla roiskimalla.

Muuten: älypuhelin mainostaa bluetooth tunnustaan koronavilkun takia,eipä se koronajäljitys muuten toimisikaan. Tämäkin on syytä poistaa käytöstä kunhan pandemiasta on päästy eroon.

Älypuhelimen suunnittelussa on muuten älyä käytetty harvinaisen vähän, joka helevetin puhelimeen ostetaan erikseen kuoret - jos puhelismeessa olisi kunnollinen oma kuori ja näytönsuoja aiihen mahtuis kunnon akkukin eikä se menisi rikki niin helposti. Nyt se kapula on liukas, helposti naarmuuntuva ja hauras. Eikä muuten mahdu mihinkään taskuun tolkullisesti - paidan taskussa on muutenkin tungosta lukulasien takia. jaa-, Nokia 6310i mahtui takuun ja kesti housuntaskussakin, ja akkunsa kesti yhdellä latauksella viikon helposti.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Nykyajan HYI kulkee ilman maskia.

Jotkut hurahtaneet pitää sitä kangas- tai kirugista maskia ulkona. Voi hyvät hyssykät. Maskin antama suoja on noin 30% - ulkoilman noin 99,9999999999%. Kiruginen mski suojaa lähinnä muita, ei kantajaansa. Ppf2 tai ppf3 maski suojaa kantajaansakin jo aika hyvin. Mutta on ahdistavampi eikä tämmöistä maskia saa pitää kovin kauan yhtämittaisesti. Kyöstiä taas voi pitää kunnes suodatin on tukossa - en ole yhtään käyttäjää nähnyt.

Tauti on muuten paljon huonommin tarttuva kuin ensin kuviteltiin. Ei meidän sairaala mikrotuetkaan ole vielä tarvinneet kyöstejä kertaakaan, eivätkä ole tartuntaa saaneet. Ppf3 on riittänyt ja muu hygieniasta huolehtiminen.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies ja kiitos lisäyksistä. Mullahan kestää kännykän laturi vieläkin pari viikkoa. Ja mitä koronasta kirjoitit pitänee paikkansa.