keskiviikko 30. elokuuta 2023

MUURAHAISKANSALAINEN JA AKATEEMINEN PAINETILA

Edellisen postauksen kommenttiosiossa nostettiin esille näitä Suomen Akatemian jakamia varsin runsaskätisiä tutkimusrahoja ja kieltämättä asian tiimoilta voi ihmetellä eräänkin verran. Esille nostettiin tämä tuore ”Transitiopolkuja naisten osallisuuteen Nepalin muuttuvassa musiikkikulttuurissa” johon pätkäytettiin rahaa komeat 600.000 euroa. Laitetaanpa hieman esimerkkejä muista rahoitetuista tutkimuksista joita osaa on esitelty tässäkin blogissa:

- Afroeurooppalaisen liikkuvuuden poetiikka ranskankielisessä afrikkalaisessa kirjallisuudessa. 438.874 euroa.

- Kokemuksellinen kipu ja kehollisuus brittiläisessä maailmassa, 1600-1900: 499 497 €

- Kansalaisuuden uudelleenmäärittely epävarmuuden aikoina: Hybriditeetti Covid-19 toiminnassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa: 499 958 €

- Sukupuoli renessanssin ja varhaismodernin ajan filosofiassa: 496 202 €

- Ilmastopakolaisuus kriittisen kansalaisuuden edistäjänä: 499 261 €

- Rodun ilmeneminen kaupunkitilassa: Paikallisten asukkaiden kokemuksia Bordeauxista, Helsingistä ja Rotterdamista: 447 650 €

- Rasismi yläkoulussa: 484 990 €

- Verkon affektiiviset käytännöt: Vihapuheen tuottaminen, kokemus ja hallinta digitaalisella aikakaudella: 279 953 €

- Affektiivinen aktivismi: queer- ja transmaailmojen luomisen paikat: 500 000 €

- Kehollisten kohtaamisten politiikka turvapaikan hakemisessa: 497 044 €

Ja sitten tietysti se legendaarinen:

- Julkitehdyn ulosteen politiikka kaupunkikuvassa, taiteessa ja bioetiikassa. 254.465 euroa.

Näitä tällaisiahan on arvosteltu ankarasti ja sehän on herättänyt akateemisen painetilan jossa varsinkin kysymys ”onko näistä tällaisista ihan oikeasti yhtään mitään hyötyä yhtään kenellekään” on täysin haram. Painetilan myötä tietysti vedotaan tieteeseen arvona itsessään ja tieteen vapauteen johon toki voi vedota. Sinänsä sillä perusteella voi tehdä tutkimuksen aiheesta ”Kukkuun ja kaukanakukkuun akustisten eroavaisuuksien vaikutukset etätyöläisten yhteisöllisiin kokemuksiin” josta saisi sinänsä ihan kelpo tutkimuksen mutta täysin hyödytön nollatutkimus se siitä huolimatta olisi.

Tuossa akateemisessa painetilassa olen havainnut ajatuksen jonka mukaan yliopistoa käymättömät muurahaiskansalaiset eivät saisi arvostella asiaa, josta eivät mitään ymmärrä. No, se muurahaiskansalainen ymmärtää kuitenkin sen että ilman häneltä nyhdettyjä veroja ei yhtään noita tutkimuksia olisi rahoitettu.

Paljonko Make Metallimies tai Rane Raudoittaja joutuu tekemään työtä että saa kustannettua yhden tuollaisen tutkimuksen?

Ehkä muurahaiskansalaisilla on kuitenkin oikeus kritisoida nollatutkimukseen upotettuja rahoja?


38 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moisista tutkimuksista Ykän kanssa samoilla kriittisillä linjoilla on mm. filosofi Jukka Hankamäki. Katsastapas Ykä hänen bloginsa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämähän on ihan yksikertaista.Nämä eivät ole mitään tiedettä.
Ja yksinkertaisella matematiikalla voi päätellä, että, näitä edes keskipalkkaisia makeja ja peroja tarvitaan vähintääkin moninumeroinen summa näidenkin hullutusten verokertymän keräämiseen.
En laita tarkkoja summia, että joku ei pääse saivartelemaan että väärin laskettu kuten Vahteran kirjoituksille on tehty.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Olisko linkkiä laittaa kyseiseen kirjoitukseen?

Ano2: Täysin totta. Ja jos se kuuluisa joku selvittäisi että kuinka paljon akateemiset suojatyöntekijät julkisella sektorilla yleensäkin maksavat niin purkka pysähtyisi. Mutta tämäkään hallitus ei uskalla asiaan puuttua.

Anonyymi kirjoitti...

On se mukavaa että menee veromätkyt hyvään käyttöön,prkle!

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa muuten olla myös niin että kaikennäköisen korkeakoulutuksen autuaaksi tekevää vaikutusta auliiten ovat puolustamassa ne, joiden hommat olisivat vaarassa mikäli tehtäisiinkin päinvastoin kuin maailmalla elikäs karsittaisiin korkeakouluista, ja rahat ammatilliseen opetukseen joka on tätä nykyä aika aneemisella tolalla. Vastahan edellinen hallitus lupasi yliopistoille 40 milj ja amk-tasolle 20 milj, amiksista ei ollut puhetta. Toki myös monet poliitikot ovat korkeakoulutusmantraa olleet hokemassa, liekö heillä kavereita töissä koulutussektorilla mukavissa hommissa?

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa muuten Ykän jutussa mainittu rahanjakelu ties mihin kieliä siitä, että liian paljon on maailmanparannusaloille koulututettu väkeä, joten pitäähän heille jotain puuhaa keksiä jotteivat, herra paratkoon, mene rumentamaan akatemisia työttömyyslukuja.

Heikki kirjoitti...

Miten tälläinen humpuuki menee läpi? Menee uskottavuus koko laitokselta.

Anonyymi kirjoitti...

nyt lähtee hakemus:äärimminen vitutus versus perskännit kavereitten kanssa. tartteis tollaset 1000 Kiloeuroo alustavaan tutkimukseen joka suoritetaan lähimmässä kapakassa koska siellä on riittävä otanta, lisää saa laittaa tulemaan jahka kerkiimme seuraavaan. Ilmottelen sitte.
Ihmettejijä.
Ps.menis sentään asiaan eikä hermeshuiveihin ja kampaviinereihin.

Kalle Pelttari kirjoitti...

Yksi parhaita huttatutkimuksia oli silloisen pääministerin Jyrki Kataisen kaverin Pekka Himasen joku "Kestävän kasvun malli" tutkimus, johon hän sai apurahaa 700 000 euroa. Kuinkahan paljon siitäkin tutkimuksesta oli hyötyä ns. tavalliselle kansalaiselle. Himaselle se hyöty oli tietysti se 700 000.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Qroquius Kadille, Ano3:lle, Ano4:lle, Heikille ja Ihmettelijälle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Tässä voisi siteerata Kivivuoren Ottoa eli ”kyllähän se Jumalakin tietää, missä sitä eniten tarvitaan.

Ano2: Kiitos linkistä.

Qroquius Kad: Niin no, tuohan on sinänsä lääketiedettä. Verrattavissa virtsanäytteeseen.

Ano3: Olet oikeassa ja tässä koulutushysteriassa on unohdettu että jonkun pitäisi tehdä ne varsinaiset työtkin.

Ano4: Täysin totta. Ja onhan niin että työtön duunari on vain tilastoluku mutta työtön maisteri murhenäytelmä.

Heikki: Kun on mennyt läpi jo kymmeniä vuosia.

Ihmettelijä: Kannatettaneen… kannatetaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kalle Pelttarille ja Turhautuneelle Kansalaiselle & kiitos kommenteistanne.

Kalle: Joo, muistan tuon. Sehän hävisi sitten vähin äänin.

Turhautunut Kansalainen: Kiitos linkeistä.

QroquiusKad kirjoitti...

Siis tuo brittitutkimus on lääketiedettä ja verrattavissa verinäytteen ottoon, ja siinä on tavoitteena tutkia oikeita asioita.
Se menee hukkaan, koska Suomen Akatemia olisi rahoittanut aiheesta aivan toisenlaisia tutkimuksia, alkaen soveltuvuudesta pääsiäismunien maalaamiseen jatkaen haistelun kautta maisteluun.

Eli siis idioottimaista sontaa, johon olisi tuhlattu pirusti rahaa toisin kuin tuohon vakavaan brittitutkimukseen.
Suomen Akatemia menetti siis loistavan tilaisuuden tukea fempsakasta epätiedettä, mikä vaikuttaa olevan sen pääasiallinen tarkoitus.

Anonyymi kirjoitti...

Ei saatana. Tuo Suomen Akatemia on pelkkä vitsi. Rahoitus poikki ja heti. Miten tuollainen on päässyt edes syntymään.

Anonyymi kirjoitti...

Järkyttävää rahan tuhlaamista. Hankkeet on suunniteltu palvelemaan punavihreää ideologiaa. Suuresta osasta hankkeita on lopputulos jo tiedossa ennen aloittamista. Sivutuloksena syntyy suojatyöpaikkoja elämästä vieraantuneille tyttömaistereille.

Ykä, kiitos kansalaisvalvonnasta.

Anonyymi kirjoitti...

Oma irvokkuutensa aiheeseen tulee kun tietää, että samaan aikaan joudumme tuolla ns. kovan tieteen puolella hankkimaan tutkimuksiin määrätyn osan yksityistä rahaa. Toki tässä kohtaa unioni näyttää ne vähäiset hyötynsä myös, kun sieltä saadaan ajoittain osuuksia. Joka tapauksessa tämä rahoitusmalli johtaa siihen, että jokainen tutkimus on projekti jolla tulee olla kaupallinen intressi. Emme siis enää harjoita perustutkimusta ollenkaan, koska siihen ei ole allokoitu euroakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kun Koneen Säätiö on nyt päättänyt antaa 200.000 euron apurahan Elokapinalle "metsätutkimusta" varten, olisi paikallaan tehdä tutkintapyyntö terrorismin rahoituksesta. Vai saisiko esim. Al-Quaida Koneen Säätiöltä rahoitusta "aavikkotutkimusta" varten?

Anonyymi kirjoitti...

Tässä häviää se vähäinenkin veronmaksuhalukkuus. Cash today, sano.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Ano1:lle, Ano2:lle, Ano3:lle, Ano4:lle ja Ano5:lle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Tähän on oikeastaan vaikea sanoa sen enempää sillä Suomen Akatemia ei ole puuttunut tuohon.

Ano1: Alunperinhän sillä on ollut ihan hyvä tieteen edistämistarkoitus ja sinänsä kovat tieteet saavat siltä onneksi vielä avustuksia.

Ano2: Nimenomaan suojatyöpaikkoja.

Ano3: Hyvä huomio.

Ano4: Kun ottaa huomioon säätiön luonteen niin en sitäkään aivan ihmettelisi.

Ano5: Todellakin.

Anonyymi kirjoitti...

Koneen säätiössä vaikuttaa vahvasti henkilö nimeltä Mari Pantsar. Pienellä googlettamisella selviää varmaan jokaiselle minkälaista agendaa hän ajaa niin Koneen säätiössä kuin Sitrassakin. Se oli yllätys kyllä minullekin että hän olisi Jyri Häkämiehen puoliso. Rakkaus on näköjään sokea. Pidin kyllä aikaisemmin Häkämieheä edes jollain tapaa järki-ihmisenä.

-Jussi-

Anonyymi kirjoitti...

Tällaista Suomen Akatemia rahoittaa:
"- Julkitehdyn ulosteen politiikka kaupunkikuvassa, taiteessa ja bioetiikassa. 254.465 euroa."

Rahoituspäätös kielii täydellistä kyvyttömyydestä järkevään toimintaan.

Joskus vuosi pari sitten rahoituspäätös löytyi vielä Akatemian sivuilta. Ehkä se on vieläkin siellä jonnekin piilotettuna.

Tulee mieleen tarve lopettaa Suomen Akatemia. Enää ei riitä muutaman johtajan tai vain pääjohtajan vaihtaminen. Koko organisaatio pitää poistaa ja sen toimitiloihin ei saa sijoittaa mitään korvaavaa toimintaa.

Ehkä Suomen Akatemialla on ollut vakavasti otettavia tehtäviä. Niitä hoitamaan olisi hyvä perustaa uusia organisaatioita, joihin ei saisi rekrytoida lopetettavan Suomen Akatemian henkilöstöä tai henkilöitä, jotka ovat saaneet apurahoja Akatemialta tai tehneet konsultointia Akatemialle.


https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/julkitehdyn-ulosteen-politiikka-kaupunkikuvassa-taiteessa-ja-bioetiikassa


acc

Joppos123 kirjoitti...

Rahaa on ja sitä pitää käyttää. Suomen Akatemian jäsenet valkkailee näitä tuettavia tutkimuksia läpällä ja perskännissä. Eihän Ykän esilleottamista "tutkimuksista" voi tulla edes semityydyttävää loppuraporttia. Paska on paskaa vaikka sen paketoisi kultaan.
Ei ne mitään raportteja edes odota. Kunhan työllistävät kavereitaan joiden "kykyjä"kukaan ei oikeasti tarvitse.

Joppos123 kirjoitti...

Jos olisi aikaa ja tohtorinlätsä niin voisi hakea kolmenvuoden apuraa otsikolla " Madagastarilaisten laakamatojen transsukupuolisuuden vaikutus itsesiitäntään, ilmastonmuutokseen ja rasismiin Kälviällä".
Pyynti olisi noin 3 milliä ja varmasti saisi siitä puolet.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeansuuntaisia tutkimuksia. Harmillisen pieniä apurahoja näille kärkihankkeille.

Suomi nousuun!

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jussille, acc:lle, Joppos123:lle, Taisteluvälineupseerille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Jussi & Ano: Jep. Ja jos joku, kuka tahansa on yhteistyössä Emma Karin kanssa niin häntä kannattaa varoa.

acc: Samanlaisia ajatuksia minulla.

Joppos123:

Viesti1: Ja kuinkahan moni on itse asiassa koskaan lukenut noita tutkimuksia?

Viesti2: Aivan loistava tutkimuksen aihe! Itse ajattelin sellaista tutkimusta kuin ”Käykö appelsiini kusella ja missä määrin?”.

Tvälups: Jep. Nämä innovaatiot hakkaavat koko suomalaisen metsäteollisuuden ja Nokia yhdessä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Ano 20.45: Mitä sinne vasemmistoliiton toimistolle kuuluu? joko saitte irtisanottua ylimääräiset? olette sittenkin ihan normi työnantaja jolla ei ole mahdollisuutta pitää enempää väkeä kuin mitä on tuloja, vaikka firmoilta muuta vaaditte. Noin vinkkinä, te ette oikein taida voida määritellä milloin persut onnistuu ja milloin ei. Me äänestäjät äärittelemme. Hyvin heillä menee.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Thorvald Eskilinpojalle & kiitos kommenteistanne. En minäkään ole tuosta mielissäni mutta ei se persuista sentään kokonaan vitsiä tee. Palaan tuohon asiaan myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Nuokin rahat kun ois sijoitettu kehareiden kotiuttamiseen, poliiseihin ja katupartioihin, niin avot. Mutta eihän täällä järkevästi olla toimittu pitkiin aikoihin.

Tapsa vaan

QroquiusKad kirjoitti...

Eipä tämä rassissminvastainen manifesti ole mikään vitsi, ennemmin tragedia.
Oireellista on, että Ieva "SFP olen Minä!" Pierú voi hyväksyä tuon, mutta eipä vielä kerrokaan miten aikoo äänestää Meidän Riikan ja Rydmanin erottamisäänestyksessä.
Se on siis tulossa, jahka keretään.

Mikäli hallitus siitä selviäisi, odottaa oppositio kieli pitkällä ensimmäisiä Mari Sisäministerin ja Leena Oikeusministerin yrityksiä puuttua alati pahenevaan tuontirikollisuuteen.
Reaktion voi jo päätellä:

"Kattokaa kattokaa kattokaa kaikki!
Rassissmia!!
Persu petti kaikki!!!
Sovittiin ettei rasssisssmia ja tuossa sitä nyt taas on!!!!"

Sitten äänestetään uudelleen.

Ei naurata, ei naurata ollenkaan.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Joo, joskus täytyy pelata ääliöimpien mukaan, kun tilanne on ettei muutakaan voi. Kyllä fiksu persujen äänestäjä ymmärtää että tässä tyynnyteltiin idiootteja sen aikaa kun niiden kanssa on pakko tulla toimeen. Jos nämä rantaruotsalaiset rasistit tyytyvät moiseen retoriikkaan omana osuutenaan, niin pienillä myönnytyksillähän persut pääsee. Nämä höpönassut olisivat voineet vaatia jotain, josta on oikeasti meille jotain haittaa, ja joka tulee aivan helvetin paljon kalliimmaksi kuin tuo milli tai puolitoista jonka Orpo mainitsi. Pöhköjen kanssa joutuu keskustelemaan heidän tasollaan.

Anonyymi kirjoitti...

Luultavasti Ykän ehdottama tutkimus on noista ainoa, joka edes pikkuriikkisen lisäisi inhimillisen tietämyksen määrää. Se kun on noista ainoa, josta en pelkän otsikon perusteella tiedä millaiset ovat kunkin tutkimuksen loppupäätelmät.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tapsalle vaan, Qroquius Kadille, Thorvald Eskilinpojalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Tapsa vaan: Totta.

Qroquius Kad: Ei naurata niin ja tuota on taatusti lisää luvassa. Kun se kerran on onnistunut tähän asti niin eihän se tähän jää.

Thorvald: Kysymys on vaan että kuinka paljon tätä vaaditaan lisää? Jossain vaiheessa persujen on pakko lyödä stoppi tuolle.

Ano: Jos olisin akateeminen niin hakisin ilman muuta apurahaa.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Siihen saakka kunnes saavat Annukka Pullukan siihen tilanteeseen että on kannattavampaa liittyä hallitukseen kuin jäädä ulos. Keskusta tämän pelleilyn mahdollistaa. Nyt on jo viime päivinä tullut kepulta sellaisia kannanottoja että niiden voi tulkita olevan lähenemistä hallituksen kanssa. Sieltä tulee tolkuton iltalypsy, mutta ehkä se on siedettävämpi vaihtoehto kuin rantarasistien jatkuva mölinä.

Anonyymi kirjoitti...

Thorvald Eskilinpojalle: olen perussuomalaisten kanssa samaa mieltä edelleenkin heidän poliittisista tavoitteistaan ja siksi tätäkin blogia luen, tosin katson, että puolueen olemassaolo ei ole sen korkein tavoite toisin kuin teillä Persuksen Kristuksen Kirkon tosiuskovaisilla, koska kaiken maailman rasismista irtisanoutumiskannanottoja julkaisevat ja aikaisempia "rasistisia" kannanottojaan anteeksipyytelevä "kansalliskonservatiivinen" ja "maahanmuuttokriittinen" puolue ei sitä ole. Teillä jatkuvasti silmään kusetetulla puoluetoimiston väellä on samanlainen maailmankuva kuin niillä katumiekkareissa amfetamiinipäissään kiljuvilla vasemmistoliiton nenälävistetyillä palestiinalaishuivia käyttävillä rastatukilla, että "Pioneereille olen fascisti
ja fascisteille pioneeri
Kaikki pikku runkkarit huutaa lokeroistaan:
"Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan!" Taas tuonkin Thorvaldin kommentin myötä nousi yhden pykälän verran vastenmielisyys persuja kohtaan. Eli te olette sellainen kaiken arvostelun yläpuolella oleva oikeauskoisten lahko, että kaikki kritiikkiä esittävät ovat automaattisesti vasemmistoliittolaisia? Huoh. Tuskin tuolla asenteella tulette enää paljonkaan uusia äänestäjiä saamaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ehkä kärjistit hieman. Ehkä hieman enemmänkin. Enkä usko että Thorvald on persujen puoluetoimistosta.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Joku Xsässä (ent. Twitter) oli laskenu jollekin tutkimukselle, että (muistaaksein) 30 Maken/Peran maksamat verot.

Panen (siis laitan) linkkiä jos löydän.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Voihan ano öyhöttää ihan miten tahtoo, mutta ne pelimerkit pelataan jotka kädessä on. RKP:n käyttäytymiseen ei voi vaikuttaa, lapsellisia ihmisiä on pakko tyynnytellä kunnes avautuu jokin muu vaihtoehto. Puolue ei ole tärkeä, tavoitteiden saavuttaminen on. Ja niitä ei voi saavuttaa kaikkia kerralla. Tämä unohtuu kaiken maailman fanaatikoilta, kuten ano. Vihervasemmisto on saavuttanut nykyisen asemansa pikkuhiljaa vuosikymmenien aikana hivuttamalla, vaikka ovat todellisuudessa varsin pieni vähemmistö. He ovat pelanneet pelimerkkinsä oikein aikojen kuluessa.

QroquiusKad kirjoitti...

Valitettavasti viherkommunistit eivät ole mikään pieni vähemmistö, vaan edustaa viidesosa suomalaisista.
Sama osuus kuin perussuomalaisia.
Loput kolme viidesosaa peesaa viherkommunisteja.

Kekkuli saattaa hyvinkin tulla hallitukseen.
Se ei vaan tapahdu niin, että Rasistinen Kielipuolue potkitaan sieltä pois ja Kekkuli tilalle.
Ei, vaan PS potkitaan pois ja Kekkuli tilalle.

Jos joku meinaa ettei se ole mahdollista, muistakoon vuotta 2017.
Silloin PS potkittiin pois hallituksesta keskellä vaalikautta ja tilalle tulivat SinTu-uuvatit, joita kukaan ei ollut koskaan äänestänyt.
Siihen verrattuna on todella pikku juttu otattaa eduskunnalta epäluottamuslause PS-ministereille, koska ovat rikkoneet rassissminvastaista manifestia, ja Annukka Pullukka tyttökavereineen tilalle.

Sillä tavoin Viidestä V**itusta on koossa jo kaksi, kun yksi niistä on hallituksessa koko ajan ollutkin.
Ne kolme muuta tukevat sitten kaikkea, mitä hallitus tekee persuja vastaan.
Ja sehän tekee.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Thorvald Eskilinpojalle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

VNV: Jotain samoja lukuja olen lukenut itsekin.

Thorvald: Jep, tulee muistaa että persuilla ei ole ehdotonta enemmistöä eduskunnassa. Hyvä jos saadaan aikaiseksi edes jotakin.

Qroquius Kad: Kaikki on mahdollista mutta koska en omista kristallipalloa niin en ennusta.