maanantai 12. helmikuuta 2024

KETTU KANATARHASSA

Poliisihan piti – taas kertaalleen – tiedotustilaisuuden jonka sisältö oli täysin ennalta arvattavissa. Uutinen asiasta kertoo:

Poliisin mukaan alaikäisten tekemät väkivaltarikokset ovat peräti kolminkertaistuneet vuoteen 2015 verrattuna. Erityisen hälyttävä tilanne on alle 15-vuotiaiden osalla.

Ei yllätä. Ei mitään uutta. Varsinaisessa uutisessa eräs olennainen (mikähän se mahtaisi olla) seikka jätetään kertomatta mutta kun seuraa tiedotustilaisuuden raporttia niin toki siellä sanotaan että tuontitavaran osuus tässä on hälyttävän suuri.

Ja se pysyy hälyttävän suurena, mikäli nykyisiä ”keinoja” jatkossakin käytetään. Poliisi sinänsä on ajan tasalla:

Kysytään, mitä konkreettisia pakkokeinoja poliisi kaipaa alle 15-vuotiaiden nuorten rikosten selvittämiseksi.

- Näitä samoja, mitä 15 vuotta täyttäneille, Heinikari sanoi Helsingin poliisista.

Hän tarkoittaa näillä siis pidättämistä, vangitsemista ja matkustuskieltoa.

En epäile, etteikö hyvin monen poliisin mielessä olisi myös ajatus rikoksentekijän ja hänen perheittensä karkoittamisesta mutta sen ääneen sanominen tietysti tietää vieläkin uraitsemurhaa. Mutta yksi asia oman toimialani näkyvinkkelistä pisti tilaisuudessa silmään:

Poliisi: Nuorten hatkamatkoilla tapahtuu synkkiä asioita

Heinikarin mukaan se on todella huolestuttavaa, kun alle 15-vuotias karkaa lastensuojelulaitoksesta.

- He ajautuivat huumerikosten ja hyväksikäytön maailmaan, Heinikari sanoi.

- Se, mitä hatkamatkoilla tapahtuu, on synkkää, Heinikari kertoi.

Totta, mutta vain osittain. Kas kun lastensuojelulaitosten työntekijöiden toimivalta – kiitos innokkaiden lakimiesten – on riisuttu nollaan niin sitä huumeitten käyttöä on kyllä niissä laitoksissakin hälyttävissä määrin. Eikä sille oikein mahda mitään. Ne nuoret ovat jo valmiiksi pilalla ennen sitä hatkaamista.

Ja kyseiset laitokset joutuvat nykyisin turvautumaan poliisin apuun likimain kaikissa rajoittamistilanteissa koska omat valtuudet eivät enää riitä. Tiedossa myös on, että poliisi on tällaiseen touhuun täysin kyllästynyt.

Keskustelussa on noussut esille myös ajatus nuorille tarkoitetuista suljetuista laitoksista. Hyvä idea sinänsä. Sinänsä on jo laitoksia joissa on suljettuja osastoja, mutta niitten sijoitusajat ovat suhteellisen lyhyitä eikä siellä henkilökunnan valtuudet juurikaan eroa muista osastoista.

Mutta ajatus suljetuista laitoksista herättää kysymyksen jota alan ulkopuolinen ei ehkä heti älyä miettiä. Eli: mistä niihin suljettuihin laitoksiin löytyisi sopivat työntekijät? Lastensuojelu – niin kuin sosiaaliala yleensäkin – on hyvin naisvaltainen. Ja naisvaltaisuuden määrä kasvaa, sillä ala pyrkii täydelliseen sosionomi AMK-pakkoon.

Työ noissa mahdollisissa suljetuissa laitoksissa olisi sen verran kovaa että sinne tarvittaisiin aivan toisenlaisia työntekijöitä aivan toisenlaisilla valtuuksilla. Kas kun siellä ei ankarasti pyytäminen enää riitä.

Löytyykö niitä työntekijöitä? Ja ennen kaikkea löytyykö niitä valtuuksia?

Noin yleensä ottaen sekä poliisi että lastensuojelu ovat tämän ”nuoriso”-rikollisuuden kanssa samassa tilanteessa kuin mekaanikko, jonka käsketään vaihtamaan Mossen moottori työkaluinaan ruuvimeisseli ja kaksi klemmaria.

Sillä Suomen laki ja suomalainen yhteiskuntajärjestys ovat tehty suomalaisia varten. Niitten kanssa se jotenkuten toimii. Mutta kehitysmaalaiselle tuontitavaralle se on lähinnä kuin kanatarha ketulle.


27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Tämä meininki näkyy hyvin muissakin (julkisissa) palveluissa. Ala-asteelaiset uskaltavat haistatella isoille miehille, koska he tietävät, ettei heille oikeasti mitään mahdeta. Fyysisesti ei voi yhtään koskea, ja jonkin porttikiellon antaminen edellyttäisi helvetillisen byrokraattisen prosessin aloittamista. Ja yleensä suvaitsevaiset aloittavat puhumaan turvallisesta tilasta tai vastaavasta loputtomiin ymmärtämisestä.

Toki yksi poikkeus löytyy: jos tilanteeseen liittyy ilmeinen fyysinen uhka, niin sitten miehet ovat taas miehiä ja naiset naisia. Kiitos siitäkin vähästä.

Valtsu


Strix Senex kirjoitti...

Noissa lastensuojelulaitosten toimivalta-asioissa syntyy epäilys, että lakien laatija ehkä alun perin hyvä tarkoitus on kääntynyt vahingolliseksi, koska säännösten laatimiseen on yhdistetty annos asiantuntemattomuutta, käytännöstä vieraantuneisuutta ja ehkä henkistä laiskuuttakin. Kun ne sitten ovat osoittautuneet käytännössä vahingollisiksi, niiden puolustaminen perustuu itsetärkeyteen, oman arvovallan pönkittämiseen ja jälleen henkiseen laiskuuteen. Kuten Pilatus aikoinaan sanoi ”minkä kirjoitin, sen kirjoitin”.

Jonkinlaiseksi vertailukohdaksi voisi ottaa uskontoon perustuvan sianlihansyöntikiellon. Sille määräyksellehän oli alun perin aivan järkevä peruste. Sika oli trikiinin kantaja ja trikinoosi on hyvin ikävä tauti. Taudin tarkkaa syytä ei kai tiedetty, mutta havaittiin selvä yhteys sianlihan syöntiin. Siispä kiellettiin sianlihan syönti. Ajan mittaa tieto lisääntyi, taudin syy tunnistettiin, lihantarkastus kehittyi tunnistamaan trikiinin saastuttamat eläimet, joiden ruhot hävitettiin. Ongelma oli ratkaistu. Mutta määräys jäi voimaan, koska siitä oli tullut tabu, jota varjeltiin määräykset laatineen ammattikunnan arvovallalla.

Vastaava tabu-ajattelun ja arvovallan pönkittämisen yhdistelmä tuntuu vaivaavan monta muutakin asiaa tässä nykyisessä yhteiskunnassa ja tuottavan uusia ongelmia joiden ratkaiseminen, jopa sellaisen yrittäminenkin, jopa ongelmasta keskustelu ja syiden esiin ottaminenkin pyritään estämään. Tässä kunnostautuvat ainakin toimittajien ja juristien ammattikunnat. On hätkähdyttävää, kuinka paljon on taannuttu vuosituhannen vaihteen positiivisesta ja eteenpäin katsovasta ilmapiiristä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

"Vastaava tabu-ajattelun ja arvovallan pönkittämisen yhdistelmä tuntuu vaivaavan monta muutakin asiaa tässä nykyisessä yhteiskunnassa ja tuottavan uusia ongelmia joiden ratkaiseminen, jopa sellaisen yrittäminenkin, jopa ongelmasta keskustelu ja syiden esiin ottaminenkin pyritään estämään. Tässä kunnostautuvat ainakin toimittajien ja juristien ammattikunnat."

Yksi hulluimmista jutuista tuossa kaikessa on että nämä tahot kuvittelevat itse olevansa äärimmäisen suvaitsevaisia kaikissa asioissa. Mutta ovat käytännössä yksi suvaitsemattomimmista tahoista mitä edes historiakaan tuntee. Vetävät aivan vertoja keskiajan tiukimmille nunna- ja munkkikunnille puhdasoppisuuden vaateissaan.

Juha R kirjoitti...

Tämän aamun paikallisaviisissa oli ihan etusivulla iso kirjoitus, kun täkäläinen demarikansanedustaja on kauhiasti huolestunut nuorisorikollisuuden nopeasta kasvusta. Erityisesti muisti moittia nykysitä hallitusta, kun ei ole tehnyt tälle mitään, heikentää vain tilannetta, kun aikoo leikata tukia jne. Nyt saatte kaikki ihan vapaasti arvata mikä oli yksi asia mitä jutussa ei laisinkaan mainittu...

Bogreol kirjoitti...

Muistan lukeneeni lastensuojelulaitoksista juttuja, joissa arvosteltiin liian tiukkaa kuria, nuoret kun olisi pitänyt saada viihtymään, kehittymään ja ymmärtämään oma etunsa pehmeillä menetelmillä. Elimme silloin vielä yhtenäiskulttuuria, ja uskoimme humanismiin. Monet kuvittelevat vielä elävänsä samaa aikaa, eivätkä tunnusta moninaisuuden tunkeutuneen voimalla yhteiskuntaan. Maallistuminen, ydinperheiden kato, naisistuminen, maahanmuutto, monikulttuurisuus, islam - kulttuurinen painikenttä vaatii uudenlaisia selviytymistaitoja. Joukkoraiskaukset ja nöyryyttämisrikokset lisääntyivät kun massamaahanmuutto Euroopan ulkopuolisista maista alkoi. Lapset jäivät uhreiksi.

Mitä se arvoliberalismi, jolle ei annettu eilisissä vaaleissakaan vaihtoehtoa, tarjoaa: sallivuutta, ymmärrystä, relativismia, taloudellista hyvinvointia, viihdettä, rankaisemattomuutta, sivistyksellisistä perinteistä vieraannuttamista. Terveiden aikuisten vastuun ja toimintaedellytysten tulee voida ulottua ylläpitämään lasten turvallisuutta ja tulevaisuutta byrokraattisten säädösten estämättä.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä linkki pilakuvaan aiheesta "kettu kanatarhassa".
www.barnhardt.biz/wp-content/uploads/2024/01/img_1875.jpg

acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Valtsulle, Strix Senexille, Thorvald Eskilinpojalle, Juha R:lle, Bogreolille ja acc:lle & kiitos kommenteistanne.

Valtsu: Tuo on täysin totta.

Strix Senex: Vertaus on ihan hyvä. Ja koko lakiprosessin alkuperäinen tarkoitus on tosiaan voinut olla hyvä mutta se on muuttunut myöhemmin puhtaaksi juristeriikaksi.

Thorvald: Myös täysin totta. En tiedä, tajuavatko ne itse sitä.

Juha R: Saatanpa arvata, mikä sattui unohtumaan…

Bogreol: Hyviä havaintoja ja se ääriliberalismi vaikuttaa tietysti myös suomalaisiin nuoriin.

acc: Varsin osuva:

Professori kirjoitti...

Toivottavasti tekstisi osuu jonkun päätöksentekijän silmiin. Ongelma on vakava ja oikea. Enkä nyt tarkoita sitä Mossen moottoria.

QroquiusKad kirjoitti...

Missä se kykenevän työvoiman saamisen hankaluus oikein on?
Meillehän on opetettu jo vuosikymmenet naisten olevat aivan samanlaisia, aivan samanlaisia, aivan samanlaisia kuin miehet ja kykenevän aivan samanlaisiin, aivan samanlaisiin, aivan samanlaisiin työtehtäviin, vaikka naisille maksetaan niistä vain 83 % mitä miehille.

Näin ollen ei voi olla mitään vaikeuksia löytää näille suljetuille osastoille naishenkilökuntaa, joka tarpeen tullen niputtaa eläimellisesti raivoavat päätään pidemmät ja 30 kg painavammat lapsukaiset vähin vaivoin.
Vai onko sittenkin?

Miksi meille sitten on opetettu, että naiset ovat kaikessa täysin tasavertaisia miesten kanssa paitsi paljon parempia?

Anonyymi kirjoitti...

Tuskin Mari Rantanen aloittaisi poliisien ajojahtia, vaikka nämä puhuisivat asioista niiden oikeilla nimillä. Mutta kun siinä välissä on niitä suvakkiturhakkeita hallituksessa ja virkamiehistä, niin poliisin on melko pakko puhua korrektisti.

Lastensuojelu taitaa nykyään tarkoittaa vain rötöstelevien nuorten suojelua, eikä esim. alustusryöstöjen kohteeksi joutuvien suojelua.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Professorille, Qroquius Kadille ja Tapsalle vaan & kiitos kommenteistanne.

Professori: Toivottavasti, tosin sen lastensuojelun kuplan puhkaisemisen edes yrittäminen vaatisi valtavasti rohkeutta.

Qroquius Kad: Helvetin hyvä kysymys. Ja ainoa hyväksytty vastaus lienee se vastuullinen valehtelu.

Tapsa vaan: Valitettavasti se tilanne on juuri tuo. Ja kulissien ylläpitäminen.

Anonyymi kirjoitti...

Niin. Jo muistaakseni muinaiset kiinalaiset olivat sitä mieltä että kasvojaan ei saa menettää, se olisi se kaikkein kamalin vaihtoehto. Eli saa valehdella ja tehdä kaikkea pahaa, ja jos siitä jää kiinni kiistetään kaikki ja syy vieritetään niiden toisten niskoille.
Kuten meilläkin nyt, että kyllähän me, mutta kun nuo perkeleen persut sitä ja tätä ja blaa blaa blaa.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Tiivistit aika paljon julkisesta sektorista.

Anonyymi kirjoitti...

"Ala pyrkii täydelliseen sosionomi AMK-pakkoon". Siinähän on puoli vuosisataa Suomen historiaa pähkinänkuoressa. Asiantuntijoita ja sääntöjä tehtaillaan vaikka yhden entisen hallituksen ohjelmassakin oli "norminpurkutalkoot". Itkettävän hallituksen naurettava tavoite kun koko "skene" pitäisi paitsi ajatella vielä tehdäkin uusiksi.
-jussi n

Anonyymi kirjoitti...

Tere -jussi n. Entisinä aikoina tuo tarkoittamasi sanottiin hieman toisin: pitää pistää turkin hihaan ja nussia uudelleen:)
Huru-ukko
PS. Tuo anon linkkaama kuva kanatarhasta kuvaa hyvin tätä päivää ja wokeltelua.

QroquiusKad kirjoitti...

Poliisi jatkaa asian tiimoilta, eli alaikäisten häiriökäyttäytymisestä ja rikollisuudesta:

https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000010222137.html

Vaan mitä tehdä asialle?
Vastauksen tietää Lounais-Suomen poliisin apulaispoliisipäällikkö Maria Hoikkala:

"Haluamme nostaa tämän keskusteluun, koska tämä on keskustelun arvoinen aihe. -- Meillä on jo hyvää yhteistyötä, mutta jos puhutaan erityisesti nuorista, niin tilanne vaatii keskustelua ja yhteistyön kehittämistä."

Näin se menee.
Kun miehellä on ongelma, hän haluaa siihen ratkaisun.
Kun naisella on ongelma, hän haluaa puhua siitä tai paremminkin ongelman hänelle aiheuttamasta tunnetilasta, joka on naiselle usein ongelmaa merkityksellisempi.

Kun länsimaisella yhteisöllä on ongelma, istuvat naiset miesten kanssa pöytään ja ongelma eritellään.
Silloin puheenjohtajatar ilmoittaa asian käsitellyksi.
Kun miehet protestoivat, etteihän tässä edes alettu käsitellä koko ongelmaa, naiset katsovat heitä kylmän halveksivasti:

johan se ongelma käsiteltiin!
Siitä puhuttiin!
Voi että osaakin olla typerää tuo miesajattelu!!

Ja ongelma saa sen kun rehottaa.
Kuten tämä nykyinenkin.
Senkin jälkeen, kun poliisitarpäällikkötär Laiha-Maisa on keskustellut siitä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys jussi n:lle, Huru-ukolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne

jussi n & Huru-ukko: Suomessahan eletään – erityisesti julkisen sektorin kohdalla – aikaa jossa osaaminen ja kokemus eivät merkitse mitään. Ainoastaan virallinen paperi, jonka hyvin ovat määritelleet ihmiset, jotka eivät itse varsinaisesta työstä tiedä mitään.

Qroquius Kad: Olen muuten törmännyt tuohon ilmiöön eräänkin kerran työurallani.

Anonyymi kirjoitti...

Kiinassa asunut MTV:n uutisankkuri teki kirjan kokemuksistaan kiinassa. Ainakin yksi, suoraviivainen, toimintatapa kiinanveljillä oli: "Jos ulkomaalainen ajaa kiinassa kolarin paikallisen kanssa niin ulkomaalainen on aina syyllinen vaikka syy olisi alkuasukkaassa. Selitys on, jos et olisi tullut ei olisi tapahtunut onnettomuutta".

Näin meitinkin pitäisi toimia monen asian kanssa.

kt

Anonyymi kirjoitti...

"Näin ollen ei voi olla mitään vaikeuksia löytää näille suljetuille osastoille naishenkilökuntaa, joka tarpeen tullen niputtaa eläimellisesti raivoavat päätään pidemmät ja 30 kg painavammat lapsukaiset vähin vaivoin.
Vai onko sittenkin?"

Joo, näitä Modesty Blaiseja, Xenoja ja Lara Croftejahan täällä kävelee, vai pitäisikö sanoa lyllertää tiukoissa trikoissaan kadut vääränään...

QroquiusKad kirjoitti...

Meillä Suomessa asia on päinvastoin kuin Kiinassa:
kun ulkomaalainen käy suomalaisen kimppuun, on suomalainen aina syyllinen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kt:lle, Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

kt & Qroquius Kad: Ei nyt suomalainen automaattisesti ole syyllinen. Tilanne on vastenmielinen mutta ei pidä liioitella.

Ano: Joo, näitähän on Suomi täynnänsä. Mihin miehiä oikeastaan enää tarvitaan?

QroquiusKad kirjoitti...

Ilmaisin itseäni kiinalaisesti.

Somali-invaasion päästyä vauhtiin oli 1990-luvulla todellakin ilmassa henkeä ja meininkiä, että jokaisessa somalin ja suomalaisen yhteentörmäyksessä virkavallan oletusarvoksi oli määrätty suomalaisen olevan syyllinen.

Nykyään vaikuttaa siltä, että somalien ja muiden kemumatujen yhteentörmäyksistä suomalaisiin on tullut Uusi Normaali, joka nyt vaan on näin koska se nyt on vaan näin, ja siihen on totuttava.
Kemumatu teki mitä teki ja on syyllinen, vaikka ei oikeasti olekaan koska [tähän kaikki kootut selitykset].

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad, ja ei pidä unohtaa sekä avointa että piilo- ja rakenteellista rasismia joka suorastaan pakottaa tuontitavaran perseilemään-

QroquiusKad kirjoitti...

Ne kuuluvat sihen joukkoon Kootut Selitykset räkätautiepidemian ja ilmastonmuutoksen ynnä muiden kera.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Joo, onhan sitä tuontitavaran aina lisääntynyttä sadistista perseilyä selitetty sillä koronalla noin x kertaa.

Anonyymi kirjoitti...

Moro ykä. Kun olet lasun osalta asiantuntija, niin voisitko ottaa kantaa siihen, miten käsistä on lähtenyt yleinen mielipide, koskien 4 vuotiaan järkyttävää kohtaloa. Tarkoitan sitä, että nyt on lynkkaysmeininki, koskien kaikkia vanhempia kohtaan. Eli että nyt aletaan kyttäämään vanhempia ties mistä yleisesti. Totuushan on se, että nämä tapaukset ovat harvinaisia. Kiitos.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Vaikka tapaus on epäilemättä hirveä niin minä en pidä näistä pikalynkkaus-kiimoista. Niillä kun on tosiaan taipumus levitä, ja usein huhuista aletaan puhua totuutena.