maanantai 22. heinäkuuta 2024

RASISTISET REHUT

Tämä lyhyt kesäpostaus voisi kuulua kesäiseen sarjaan mätäkuun jutuista mutta tämä ei ole fiktiota  vaan faktaa. Eli nyt yli kahdensadan kasvilajin tieteelliset nimet vaihdetaan koska ne sisältävät rasistisia ilmauksia:

Yli 200 kasvilajia nimetään uudelleen tutkijoiden päätöksestä, kertoo tiedelehti Nature.

Kasvien tieteelliset nimet vaihdetaan, sillä ne sisältävät rasistisen sanan caffra, joka on eteläisessä Afrikassa käytetty halventamaan tummaihoisia ihmisiä. Muutos astuu voimaan vuonna 2026.

Tämähän on erittäin tarpeellinen uudistus sillä ilman muuta jokainen meistä taitaa sujuvasti latinaa ja tämä epäkohta on ärsyttänyt meitä jo maailman sivu.

Kasvien nimeäminen tulee sitten lähivuosina erittäin hankalaksi, sillä:

Myös toinen kasvien nimeämistä koskeva sääntöehdotus hyväksyttiin. Sen mukaan uusi, kasvien nimiä käsittelevä komitea voi jatkossa hylätä kasville ehdotetun nimen, jos se on tulkittavissa loukkaavaksi.

Meinaten, aina löytyy joku ja jotkut jotka loukkaantuvat, no, ihan mistä tahansa.

Tuli vaan mieleen että joku keksi tällaisenkin epäkohdan.

Tämmöstä lyhyttä tällä kertaa.


25 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa vahvasti siltä, että oppineilla ei ole viroissaan tarpeeksi järkevää tekemistä ja joutilaana hurahtaa kaikenlaisiin eriskummallisiin virtauksiin yhteiskunnassa. Aivojen väärinkäyttö on ilmeistä.

Rouva Ano

jmk kirjoitti...

Helpoin ratkaisu rasismin poistamiseen "N-sanaa" mukaillen: korvataan rasistinen sana "caffra" epärasistisella sanalla "c-verbum".

Yleensäkin rasismi poistuu aina sillä, että sanat korvataan alkukirjaimillaan. Niin helppoa se on.

Edellinen kappale korjattuna nykyvaatimusten mukaiseksi:

Y-sana r-sana p-sana a-sana s-sana, e-sana s-sana k-sana a-sana. N-sana h-sana s-sana o-sana.


Bogreol kirjoitti...

Naturea on pidetty arvostettuna tiedelehtenä, jonka woke näyttää nyt kaapanneen. Vähemmistöt on nostettu loukkaamattomuusasemaan. Kun luin tohtori Koryn muistelmat korona-ajastaan, käsitin, kuinka ns. arvostettuja lehtiä voi käyttää myös politiikan ja lääketeollisuuden asian ajamiseen.

Lähes virheettömyyteen nostettuja lääketieteen lehtiä saattoivat lääketeollisuuden jätit korruptoida mielin määrin. Tiedetoimittajat kulkevat ajan hermolla ja käyttävät valtaa, vaatii rohkeaa mieltä ja tietämystä paljastaa virheitä ja vilppiä, eikä julkisuutta omalle asialleen juuri saa, koska valtamedia ja some liitoutuvat karsimaan erimieliset. Kory oli vakuuttunut ivermektiinin hyödyistä koronan hoidossa, mutta lääketeollisuus katsoi voitonmahdollisuuksiin rokotteen valmistuttua ja tutkijat ja tiedelehdet kuuntelivat rahaa.

Kory törmäsi tiedelehdissä tutkimuksiin, joita oli peukaloitu, kriteerit eivät olleet kohdallaan, tutkimusasetelmat virheelliset, silti ne esiteltiin päteviä tuloksia tehneinä. Lehtien vertaisarvioinnista on tullut faktantarkistusta, missä oikeassa olemisen määrää lehden linja. Korylle aika merkitsi myös poliittista heräämistä, luottavaisena demokraattina joutui pettymään, sai vastakaikua kysymyksilleen ja tuli vakavasti otetuksi republikaani-poliitikkojen taholta, totesi, että republikaanit antoivat puhua, kuuntelivat senaatissa, pyrkivät löytämään potilaita hyödyttäviä ratkaisuja, väärässäkin on lupa olla. Hän joutui eroamaan kolmesta virasta, mutta jatkoi itsekunnioituksensa säilyttäen omalla linjallaan.

Anonyymi kirjoitti...

Sehän on hyvä,sillä caffra on arabien nimitys vääräuskoisista ja varsinkin mustista sellaisista.

Joppos123 kirjoitti...

Sama nimien vaihto se koskee myös eläinmaailmaa. Taidanpa ryhtyä kokopäiväiseksi loukkaantujaksi. Pahastuisin ja vetäisin herneen nokkaan ihan kaikesta malliin "natsikatkarapukeitto".

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Joo, tämä on juuri sitä ajanhenkeä jonka bisarreja ilmenemiä blogisti on viime aikoina enemmänkin esitellyt.

Elämme läntisen sivistyksen maailmassa aikoja jolloin tajunnan tiedolliset yläkerrat ovat lopullisesti antautumassa alitajuntaan painetulle kaaokselle. Itseään ihan sivistyneinä pitävät ihmiset rukkaavat käsitepintojen termejä -- ikään kuin kielellisillä tempuilla, asioiden nimiä muuttamalla -- mikään tajunnallinen mekanismi muuta kuin vahvistuisi.

Ei auttaisi sekään vaikka asioiden nimien lisäksi niiden näköä saataisiin jollain lailla muuttumaan -- ihmisen tajunta on sellainen freusilainen tasokerrosten rakennelma, ja se, millaiset voimasuhteet yläkerralla ja alakerralla on keskenään, se määrää kaiken. Nimet ovat vain ehostusta alitajunnan rumien kasvojen peittämiseksi.

Durkheim oli ensimmäinen joka määritteli yhteisömoraalin laatuja -- hän puhui kehittymättömille yhteisöille ominaisesta "mekaanisesta" normimoraalista, jossa ihmisten käyttäytyminen määräytyy käkyjen mukaaan, ja toisaalta kehittyneille yhteisöille ominaisesta "orgaanisesta" omantunnonetiikasta, jossa juuri yksilön suhde oman alitajuntansa yllykkeisiin on paremmin hallinnassa.

Normimoraalissa yksilö tottelee ohjeistusta: kun sanotaan: "Älä tapa", hän ei tapa, mutta jos sanotaan: "Tapa", hänellä ei ole mitään estoja olla tappamatta. Omantunnonetiikka taas perustuu ymmärrykseen yhteisöllisten roolien periaatteellisesta vaihdettavuudesta, ja niinpä omantunnoneettinen yksilö kokee ja ottaa itse vastuuta siitä mitä lähimmäiselleen tekee.

Näitä yhteisömoraalin toisensa pois sulkevia laatuja ei meillä missään koulussa opeteta, eikä maassa taioda olla kymmentäkään akateemista oppinutta jotka olisivat Durkheiminsa sisäistäen lukeneet. Niinpä sitten ihan liian monet yhteiskunnalliset ja toiskulttuurisuuteen olemuksellisesti kuuluvat tosiasiat ovat niin kansalaisilta kuin päättäjiltä, niin journalisteilta kuin juristeristeiltakin, ihan hukassa.

Kirjallisella sivistyksellähän menee nykyisin tilastoiden valossa niin huonosti, ettei paremmasta väliä. Painettua tekstiä lukavat enää naiset jotka rakastavat romanttisia kertomuksia ja/tai dekkareita. Dekkarien suiosiossa ei ole mitään yllättävää -- juuri tällaisina aikoina jolloin yleinen tietoisuuden taso romahtaapuhuttelee kaikki mikä läpäisee alitajunnallisten tunkioiden ja yläkerran siistin olohuoneen välisen katon.

Koska kieli ja ajattelu ovat yhteisöolennon yhteisöilmiöitä, on todella -- ei vain normimoraalisissa yhteisöissä, vaan meilläkin -- olemassa jokin yleinen taso jossa alitajunta ja yliminä ovat vuorovaikutuksessa. Kun kehittynyt yhteiskunta romahtaa, se romahtaa kauttaaltaan, ei vain "kehittymättömiltä" osiltaan. Kun esimerkiksi jengiytyminen käynnistyy, ei tarvitse ihmetellä sitä että juuri jengit voivat olla koostumukseltaan sekalaisia, myös "monikulttuurisia".

QroquiusKad kirjoitti...

Kuten Ano tuossa huomautti, sana "caffra" ei ole latinaa vaan väännös afrikaansin sanasta "kaffer", joka pulestaan on väännös arabian sanasta "kāfir", vääräuskoinen.

Niin että rasismia etsivät yliopistotytöt voisivat kääntää katseensa valkoisen miehen sivistyskielestä ählämien barbaarikieleen, josta tämä loukkaava sana on peräisin.
Mutta eiväthän ne niin tee.
Sokea muslimirakkaus ei vaan anna myöten nähdä ihanissa abdullaheissa mitään pahaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, jmk:lle, Bogreolille, Anolle, Joppos123:lle, Seppo Oikkoselle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne. Sinänsä koko asialle voisi höksöttää ellei niin moni ottaisi tällaista wokellusta niin vakavasti.

Isä Nicolae kirjoitti...

Nå men nu är maalima taasen bättre paikka.

Sama juttu sattui ja iski näköraivooni hiljan, kiitos esille otosta Ykä.

Tosiansa kuin Ano & QK veliset totesivat, varsinainen nimike juontuu Arabian maille. Mutta jokseenkin koomista oli lukea korjaustoimesta nimenomaan tämän c-sanan kohdalla (takk, jmk). Kyllä, siitä poistetaan juuri tuo racsistinen 'c' jolloin saamme ihan samojen tutkijoiden mukaan arvoneutraalin sekä epäkolonialistisen termin "affra".

...öö, ett ögönblick bara! Eikös tuosta ilmaisusta jopa selvemmin käy ilmi, kusta päin kasvi on peräisin? Vai onko tämä sitä parempaa sormellaosoittelua?

Anonyymi kirjoitti...

Milloinkahan uudelleen nimetään vanhastaan tuttu mustajuuri? Taitaa olla niin vanha juurikasvi ettei tämä nykyinen tiedostava porukka ole moisesta kuullutkaan. Siitä saa mm. erittäin maukasta muhennosta. Kokemusta on, vaan hieman hankala viljeltävä, siitäkin koemusta.
Huru-ukko

Strix Senex kirjoitti...

Kuten kauneus, myös rasismi on katsojan silmissä. Mutta ainahan on tiedetty myös se, että kuka härjillä kyntää se härjistä haastaa eli jutut kertovat jokseenkin aina enemmän puhujasta kuin siitä asiasta, jota puhuja kuvittelee esittävänsä. Vaan sitä minä kyllä kuitenkin ihmettelen, että yhdet tiedehenkilöin asiintyvät esittävät tieteen nimissä moisia taikauskoisia loitsuja ja heidän kolleegansa, tiedehenkilöinä esiintyviä hekin, eivät suoraan sano, että "älkää nyt ihan hullujanne höpöttäkö".

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä juuri. Kun tarpeeksi moni rohkaistuisi haistattamaan pitkät koko wokellukselle, niin ilmiö lässähtäisi kasaan. Mutta nyt suurin osa yrityksistäkin pelkää yli kaiken vähäisintäkään mainehaittaa, mitä ns. kohusta voisi tulla. Ja nostetaan kädet pystyyn ja taas yksi erävoitto tärähtäneille. Kärkkäisessä on sentään munaa vastustaa höyrähtäneitä.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa, että islam häviää kasvikunnasta.. Pitää olla tarkkana jatkossa kuitenkin eiköhän jokaisesta nimestä löydy jotakin viitausta jonka voi tulkita tätä pientä pohjoista orjakansaa loukkaavaksi kun niitä isoja asiotahan ei tässä maassa saa muuttumaan..

Anonyymi kirjoitti...

Voihan empetrum nigrum!

Joppos123 kirjoitti...

Huru-ukolle.
Mustajuuri on tuttu vain erinomaisista alkukeitoista. Muutoin en ole kyseiseen törmännyt.
Pitänee nimetä uudestaan "sateenkaarijuureksi".
Itse asia kaikki missä esiintyy sana "musta" tulisi nimetä uudestaan ja koko sana musta kieltää.
Samoin pitää kieltää sana valkoinen ja siinä sivussa maito koska sehän se vasta rasistinen juttu onkin.
Kuulemma maito on rasistista koska se on valkoista ja jostain syystä negrot eivät geeniperimäsään olevan vian vuoksi siedä maitoa.

Joppos123 kirjoitti...

OT.
Täytääpä sanoa, että on maailman tyhmin ohjelma. "Erikoisjoukot".
En tunnista noista porukoista ketään, siis sotilaista. Ei näkynyt a-maassa tai Irakissa.
Töllössä naama näkyy ja se kertoo jo aika paljon.
Jos on raatoja tunnolla niin yksikään jätkä ei mene telkkariin. Tämä on fakta.

Anonyymi kirjoitti...

Etelä-Afrikassa sitä sanaa pidetään äärimmäisen loukkaavana, ja vuodesta 2000 lähtien sen käyttäminen on ollut jopa rangaistava teko. Siitä voi joutua vankilaankin. Niin ainakin sanotaan tässä engl. Wikipedian artikkelissa: https://en.wikipedia.org/wiki/Kaffir_(racial_term).
Miten pykälä tarkkaan on muotoiltu, ei tosin käy tuosta artikkelista ilmi. Koskeeko se vain sanan englannin- ja afrikaansinkielisiä muotoja vai myös sen latinalaistettua muotoa, joka noissa kasvien tieteellisissä nimissä esiintyy? Onko siinä tapauksessa niiden kasvien tieteellisten nimienkin mainitseminen siellä rangaistavaa?
Entä koskeeko se kaikissa yhteyksissä myös sitä arabian kielen sanaa, josta kafferi on väännetty? Silloinkin kun ei puhuta Etelä-Afrikan vaan islamilaisten maiden oloista?
Eiköhän pykälässä sentään ole säädetty jotakin poikkeuksiakin. Esiintyneehän tuo kielletty sana siinä lakipykälässä itsessäänkin, vai onko se vain muotoiltu niin, ettei sitä siinä mainita, mutta on epäsuorasti pääteltävissä, mitä sanaa siinä tarkoitetaan?

Jaska Brown kirjoitti...

Harvoin uutinen lyö ällikällä, mutta tämä kyllä. Olin nimittäin elänyt siinä uskossa, että tieteellisiä nimiä ei kerta kaikkiaan vaihdeta. Siis lajinimiä. Suvun nimi voi kyllä vaihtua ja muistanpa sellaisia eläinlajeja, jotka ovat omana elinaikanani vaihtaneet nimeä kahteenkin kertaan. Näin tapahtuu jos sukulaisuussuhdetta harkitaan uudestaan. Kuvitteellisena esimerkkinä vaikkapa esi-ihminen Homo erectus. Voisi käydä niin, että sen nähdäänkin olevan läheisempää sukua etelänapinoille eli kaukaisemmille ihmisen esi-isille kuin nykyihmiselle, jolloin sen nimeksi vaihtuisi Australopithecus erectus. Jonka jälkeen huomattaisiin että kyllä se sittenkin on etelänapinan ja nykyihmisen välimuoto, joka on liian etäistä sukua kummallekin kuuluakseen samaan sukuun ja sen uudeksi nimeksi tulisikin vaikkapa Parahomo erectus. Mutta huomatkaa että lajinimi erectus on ja pysyy. Se voisi vaihtua vain, jos laji siirtyisi sukuun jossa on jo samanniminen lajinimi käytössä. Tai sitten kyseinen lajinimi voi kadota kokonaan, jos huomataan että 1) kuvattu laji onkin itse asiassa samaa lajia jo jonkin muun saman suvun lajin kanssa tai 2) joku muu on ehtinyt aiemmin kuvata saman lajin jollain toisella nimellä (prioriteettiperiaate).
Mutta varsinaista lajinimeä ei todellakaan vaihdeta, vaikka se koettaisiin kuinka loukkaavaksi tahansa. Onhan edelleen olemassa muutamassa slovenialaisessa luolassa esiintyvä kovakuoriainen Anophthalmus hitleri, jonka nimesi itävaltalainen hyönteistutkija suuren maanmiehensä kunniaksi vuonna 1933. Toisaalta jotain symboliikkaa voidaan nähdä siinä, että Aatu-vainaan mukaan nimetty otus kuolee maan alla ja on sokea ympäristölleen.
Joka tapauksessa tästä voidaan päätellä, että on pahempi olla neekeri kuin Hitler. Tämä blogistin linkkaama nimenvaihdosprosessi kun koskee nimenomaisesti lajinimeä caffra.

Anonyymi kirjoitti...

Eläkepommi: Jos takuueläke 65 vuotiaille on 10 000€ / vuosi ja saajina vuoden 2050 jälkeen on 200 000 henkilöä, joilla ei ole maksettuja veroja eikä eläkemaksuja, tuleeko tästä lisämeno valtiolle? Ehkä kuitenkin EU tai Opec kuittaa laskun?

Anonyymi kirjoitti...

Turhaa vouhotusta. En usko, että kasvit loukkaantuvat moisesta nimittelystä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Isä Nicolaelle, Huru-ukolle, Strix Senexille, Tapsalle vaan, Ano1:lle, Ano2:lle, Joppos123:lle, Ano3:lle, Jaska Brownille, Ano4:lle ja Ano5:lle & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistä. Tuo Jaska Brownin kommentti kertoi kyllä osuvimmin kuinka ainakin osa tieteestä on muuttunut wokellukseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Lisäys Jaska Brownin kommenttiin:
Noista tieteellisiä nimiä koskevista säännöistä kirjoitti myös Richard Dawkins noin sivun verran teoksessaan "Maailman hienoin esitys" (The Greatest Show on Earth). Siinä hän mainitsi, että nimeämissäännöt ovat "naurettavuuksiin saakka" tiukat. Toisaalta hän kuitenkin ilmaisi omana mielipiteenään, että nimi Australopithecus on huonosti onnistunut. Mutta siitä ei päästä eroon, kun se kerran on annettu. Paitsi jos osoittautuisi, että joku muu tutkija oli löytänyt saman lajin fossiilin jo aikaisemmin kuin se, joka tuon nimen antoi, ja olisi silloin antanut sille jonkin muun nimen, mutta että jostakin syystä asia olisi joutunut unohduksiin. Jos se kätkössä oleva kirjoitus, jossa muu nimi olisi annettu, sitten odottamatta jostakin löytyisi ja voitaisiin varmistaa, että kyseessä oli sama laji, niin siinä tapauksessa lajin nimi olisi muutettava tuon vanhemman nimen mukaiseksi. Siinä tapauksessa koko maailman kaikissa luonnontieteellisissä museoissa, joissa australopithecuksen fossiileja on, olisi niiden nimikyltit vaihdettava.

Anonyymi kirjoitti...

Ne liikennemerkithän muutettiin jo. Ettei % vähemmistö pahoita mieltään. Sitten muutettiin erinäiset tittelit. Esim työelämässä. Nyt kasvit ( en tarkoita vihreät puoluetta) . Olisiko seuraavaksi vaikkapa seksiasento lähetys saarnaaja? Sehän viittaa selvästi konservatiiveihin.

QroquiusKad kirjoitti...

Wökeltelyn kiimaisessa kiihkokiidossa näyttää nyt tapahtuneen kuten niin usein ennenkin.
Vallankumous on alkanut syödä lapsiaan:

https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/7291670

Lyhyesti referoiden:
Helsinki Pride on alkanut syrjiä valkoisia homomiehiä melkein kuin valkoisia heteromiehiä!
Tässähän on aineksia vaikka millaiseen yllätykseen:

mitä jos Konservatiivinen Vallankumous alkaakin siitä, että karhuhomot PV:ssä, RVL:ssä ja muissa miehisten miesten organisaatioissa saavat tarpeekseen tyttöjen transistorileikeistä, valitsevat tuplatohtori Jukka Hankamäen johtajakseen ja lopettavat wökellyksen, eivätkä itse lopeta ennen kuin ovat perustaneet Uuden Spartan!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Kiitos lisäyksestä.

Ano2: Nähtäväksi jää. Aina jotakin wokelletaan.

Qroquius Kad: Tämä ei loppujen lopuksi ollut edes yllätys.