keskiviikko 18. marraskuuta 2020

AJAN HENKI OSA II

Se aikaisempi Ajan Henki-kirjoitus koski lastensuojelua. Tämä taas ei sinne päinkään mutta ajan hengessä liikutaan siinäkin. Taustaksi voi sanoa että jos joku tyyppi puhuu levottomia niin ei siinä sinänsä mitään. Saahan sitä poskeaan solista ja leukaansa laulattaa. Mutta jos Suomen suurin sanomalehti Helsingin Sanomat julkaisee kyseiset levottomat pläjäykset opiksi ja oivallukseksi muurahaiskansalaisille niin asiasta voi hieman huomauttaa.

Eli itse asiaan. Helsingin Sanomissa joku, joka nimestä päätellen on miesoletettu on murrillaan. Jaa miksikö? No lasten piirrettyjen takia. Antaapa häiskän itse kertoa:

Lastenohjelmien suurin vitsaus ovat taantumukselliset sukupuoliroolit.

Yhä edelleen pojat säntäävät seikkailuun ensimmäisinä ja kiintiötytöt kompastelevat kintereillä. Niin Ryhmä Haun kuin Oktonauttien sankarit ovat voittopuolisesti poikaoletettuja.

Myös kotielämän kuvaus on vanhoillista. Pipsa Possu näyttää ilahduttavasti kuusivuotiaan hengentuotteelta, mutta sikaperheen roolit ovat umpikonservatiiviset. Äiti hoitaa ruoan pöytään isän selaillessa sanomalehteä. Tytöt on eroteltu pojista mekoilla, mutta jotta dikotomia ei jää kenellekään epäselväksi, sukupuolet on lisäksi värikoodattu sinisellä ja pinkillä.

Tässähän on ajan henki hyvin tiivistettynä. Joku vähemmistön vähemmistön vähemmistö triggeröityy jostakin joka on täysin luonnollista ja haluaisi tilalle jotain luonnotonta. Ja valtamedia hakkaa bongobongoa kompiksi minkä ennättää. Monessako suomalaisessa perheessä ollaan todellakin sitä mieltä että lapsille tulisi tarjota interperspirationaalista transjotakin-animaatiota?

Aikuisille suunnattu fiktiivinen ohjelmatuotantohan onkin jo pitkälti sukupuolisensitiivistä ts. siellä 60-kiloiset naiset mäiskivät satakiloisia miehiä säännöllisesti turpaan mennen tullen ja katsojan pitäisi kuvitella että reaalimaailmassa tämä menee ihan samalla lailla. Tämä ei kyseiselle tyypille (ja HS:lle) riitä vaan lastenohjelmatkin tulisi pilata edistyksellisen oikeaoppiseksi. No, kaivattiinhan tässä hiljattain suomalaisiin koteihin feminististä joulupukkiakin. Ja sitäkin kaipasi nimenomaan Helsingin Sanomat, joskaan se ei kertonut että kuinka monessa suomalaisessa kodissa sitä ihan oikeasti kaivattiin. Ihanko viidessä ehkä?

Heppuoletettu taitaa tosin itsekin tajuta että hän pääsee valistamaan vain siksi että valistus on valtamedialle mieleen:

Nämä ohjelmat nauttivat maailmanlaajuista suosiota. Varmaankin juuri konservatiivisten asetelmiensa ansiosta.

Kyseinen tyyppi on muuten – oliko yllätys – Tampereen yliopiston tuotoksia. Joten hänen loppulitviikkinsä ei varsinaisesti hämmästytä:

Vallankumousta odotellessa.

Sitä vallankumoustahan siellä Tampereen yliopistolla on puuhailtu jo viisikymmentä vuotta. Ei sitä varsinaisesti olla saatu aikaiseksi mutta maan mädättäminen on kyllä huomattavan pitkällä. Sehän oli aikanaan se kommunistien välitavoite matkalla kohti kommunismia mutta nykyisin se mädättäminen itsessään näyttää olevan päätavoite.

Ja mädättämisen kärkikaartissa toimii tietenkin Helsingin Sanomat.



20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Siis, ottaisin tuon siteeraamasi artikkelin trollina.
On kuin suoraan erään Keijo Kaarisateen kynästä :D

No,tiedänpähän ainakin nyt mitä meidän ensimmäinen piltti
laitetaan katsomaan kunhan sieltä vaan parin viikon sisään
ulos tupsahtaapi.
Kyllä on tässä perheen lisää odotellessa alkanut katsella
mediaakin eri tavalla, että miten tuo kaikki menee
pieneen kehittyvään mieleen.
Sitäkin jo päässäni miettinyt, että mitä vastaan kun se
ekan kerran kysyy että mikä on kaalimato tai jellyjortikka
ja miksi niitä pitää mainostaa radiossa keskellä päivää
nuorisoidolien kappaleiden välissä?

Huokaus.

Erkki

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Eikä tässä ollut pitkää aikaa kun tomera feministiäiti koki patriarkaalisen toksisen maskuliinisuuden joulussa kun joulupukit ovat miehiä, tosin joulukuttua en ole nähnyt tai kuullut. Myöskin kotijoulupukki joka hoitaisi tontut joulupukin muorin luuhatessa maailmalla on myöskin jäänyt kokematta. Taitaa olla niin että paljon pitää virrata vettä tuntsajoella ennenkuin kansa ymmärtää tämmöisen ajattelun haitallisuuden sukupuolineutraalissa yhteiskunnassa.

Tuumailija kirjoitti...

Toivottavasti toimittaja ei katso japanilaista animea tai hänen aivonsa sulavat. Hiljattain katsomassani animesarjassa asetelma oli seuraava: lyhyt, fyysisesti vaatimaton mieslääkäri jota piirittivät useammat isokokoiset ja väkivahvat naiset. Lienee tarpeetonta sanoa, että naiset olivat paitsi vahvoja, myös hyvin kauniita, tuuheatukkaisia ja isotissisiä. Lekuri ei piitannut viettelyksistä vedoten siihen, että hän haluaa omistautua potilaidensa hoitamiseen.

Siitä asetelmasta voi sitten itse kukin miettiä, oliko sarja intersektionaalinen ja tasa-arvoinen.

Anonyymi kirjoitti...

"Yhä edelleen pojat säntäävät seikkailuun ensimmäisinä ja kiintiötytöt kompastelevat kintereillä" - Näin muistini mukaan teimme. Säntäsimme, me pojat siis, pahemmin miettimättä kohti uusia seikkailuita. tytöt saattoivat miettiä ensin tai olivat muuten vaan hitaampia. Tuntuu, että sama kaava jatkuu edelleen. Sukulaismuksujen toilailuja kun seuraa, niin pojat säntää kokeilemaan ja sähläämään. ja tytöt katsoo, kuinka käy.

Se miettimisvaihe alkoi sitten myöhemmin iän myötä tulla toiminnan edelle.

Miksi tosiasian kertominen on pahasta? Ai niin, pravda asialla.


Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Erkille, Patelle Pankavaarasta, Tuumailijalle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Erkki: Jos jutussa ei olisi ollut selkeästi tunnistettavaa henkilöä niin selvää Keijoahan tuo olisi ollut. Ja vaikka ajat ovatkin omituiset niin onnittelen perheenlisäyksestä.

Pate: Nämä tomerat feministiäidit vaan saavat huomattavan paljon tilaa ruikuttamiselleen valtamediassa.

Tuumailija: Niin tämä anime on sitten oma lukunsa. Minä en sitä paljon tunne mutta kaikenlaista siinä taitaa olla.

Pyssymies: Näin oli minunkin lapsuudessa. Mutta Pravdalle se ei käy, koska se maailma oli käytännön mukaista ja maailmanhan pitäisi mennä teorian mukaisesti.

Strix Senex kirjoitti...

Maailman sivu on ollut näitä minä, minä, minä, minä -tyyppejä, jotka hakevat huomiota väittämällä, että milloin mikäkin muutaman tuhat vuotta toiminut instituutio tai käytäntö on taantumuksellinen. Näyttöjä ei luonnollisesti tarvita ja perusteluksi kelpaa sekava sanamagia. Maailman sivu on myös löytynyt niitä, jotka pyrkivät käyttämään näitä hörhöjä hyväkseen oman hiipuvan liiketoimintansa tekohengityksessä. Valitettavasti on niin, että huomion, rahan ja vallanhalu eivät käy käsi kädessä niihin oikeuttavien kykyjen kanssa. Kun haluja on kosolti ja kykyjä niukalti, tulos on sitten juuri tämän kaltainen. Hiipuvat bisneksetkään – tässä tapauksessa vaikkapa Hesari – eivät kovin kauaa pysty elinkaartaan jatkamaan tällaisilla tempuilla. Niillä on oikeastaan vain kolme vaihtoehtoa, järkiintyä, hankkiutua asiakkaista riippumattomaksi tai kuolla pois. Yle on turvautunut noista menetelmistä keskimmäiseen ja mediatalot havittelevat sitä samaa hinkumalla erilaisia avustuksia. Vaatimaton toiveeni on, että tämä yritys ei toteutuisi, sillä silloin olisi todellinen vaara siitä, että moinen hörhöily todella pääsisi määrittelemään ajan henkeä eikä olisi vain hetkellisen haihattelun kupla, jolle voidaan taas parin vuoden päästä naureskella – siis naureskella aivan julkisesti eikä vain kaveriporukoissa. Se vaihtoehto valitettavasti on todella ikävä. Se nimittäin on tällaisiin tyhjänpäiväisiin näpertelyihin paneutuva periferisoituva yhteiskunta, joka jää pyörimään omissa kotkotuksissaan ja köyhtymään, kun muu maailma pyyhältää ohi. Kun vertaa Euroopan ja Tyynen meren- Aasian kehityskaaria, tämä skenaario näyttää valitettavasti kovin todennäköiseltä.

QroquiusKad kirjoitti...

Sellainen kiukuttelu tällä kertaa, asialla toimittelijan kuvasta päätellen soijapoika. Mitähän hän mahtaisi tehdä, jos joku vallankumous oikeasti tulisi.
Retorinen kysymys; kyllähän me tiedämme.

Minullahan ei siis ole lapsia, mutta velipojalla on poika ja tytär. Kumpaakaan ei ole mitenkään ohjattu leikkimään poikien tai tyttöjen leikkejä, mutta niin vain Veljenpoika pienestä pitäen tunsi vetoa autoihin ja jossain määrin myös aseisiin.

Viimemainitusta tuli kuulemma ongelmia:
kun velipoika oli kerran ollut hakemassa jälkikasvuaan päivähoidosta, vastassa oli ollut suunniltaan tuohtunut hoivatäti, joka ojensi isän kasvojen eteen Kauhistutttavan Kapineen, jonka poikansa oli tehnyt.
Lego-palikoista koottu suorakulmainen esine, jonka hoivatäti oli tulkinnut pistooliksi! Epäilemättä Veljenpoika oli tulkinnut samoin.

Täti oli vallan haljeta tuohtumukseensa, eikä tilannetta ollut vähääkään auttanut isän asenne, että mikä tässä nyt on ongelma?

Veljentytär puolestaan tunsi pikkuisesta asti vetoa erilaisten nukkejen ja pehmolelujen hoivaamiseen. Siitä ei tietääkseni ole tullut tuohtunutta palautetta.

Mutta näillä mennään. Jussi Halla-aho twiittasi asian tiimoilta tyhjentävästi:

https://twitter.com/Halla_aho/status/1328714321174597636

Kai sitä vallankumousta sitten täytyy alkaa itsekunkin odotella. Ei kannattane pidättää hengitystä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Strix Senexille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Strix Senex: Tiivistit asian hyvin. Nyt eletään näitten minäminätyyppien kulta-aikaa sillä valtamedia on pelkkää minäminämediaa. Ja minä veikkaan että se mediavero vielä jossain vaiheessa tulee. Mainitsemasi skenaario on hyvin mahdollinen. Niin sanottu edistyksellinen Eurooppa alkaa muistuttaa kovasti Rooman rappiota.

Qroquius Kad: Joo, kyllähän se vallankumous kyseisellä hepulla ja hänen hengenheimolaisillaan jää tekemättä. Toisaalta nykymenolla ei tarvitsekaan koska yhteiskunta mädättää itseään heidän haluamaansa suuntaan muutenkin. Mainitsemasi kaltaisille hoitotädeille pitäisi lähinnä antaa lähestymiskielto lapsia kohtaan. Ja Jussi Halla-aho kiteytti asian kyllä osuvasti.

klova kirjoitti...

Sinällään lohduttavaa ajatella,että nämä ovat ns ensimmäisen maailman ongelmia,vain muutamaa sataa miljoonaa ihmistä maailman mitä meitä nyt on,jotain seutsemän miljardia.Muutamasta sadasta miljoonasta asia ihan oikeasti vaivaa muutamaa prosenttia,muutamia,korkeintaan kymmeniä miljoonia ihmisiä.Kertoo elintasosta aika paljon,joku jaksaa keskittyä joulupukin sukupuoleen ja toksiseen patriarkkiin.

Lopuilla seitsemällä miljardilla on sitten toiset ongelmat,heistä varmaan osa tahtoisi kiljuen vaihtaa omat ongelmansa meidän ”ongelmiin”

Missä vitun välissä tässä kävi näin ja miksi helvetissä me annoimme kaheleille vallan?Kahelien ei edes tarvinnut ottaa sitä,me annoimme sen,ihan itse,omaa saamattomuuttamme ja tyhmyyttämme.

No,tällä menolla meilläkin on ihan oikeita ongelmia lähitulevaisuudessa,että se kuinka sukupuolet on jaettu lastenohjelmissa ei ole ongelma 2030-luvulla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, klova. Tuota kysymystäsi minäkin ihmettelen. Kuinka näin pääsi käymään? Ja selvää on että tällä menolla meilläkin tulee tulevaisuudessa olemaan ihan oikeita ongelmia. Ja silloin nämä näennäisongelmien kehittelijät saattavat ihmetellä että mikä on kun jääkaappi on tyhjä? Eikös sitä toiset enää täytäkään?

Anonyymi kirjoitti...

Hieman eri elämänpolun valinneena olen kiinnittänyt huomioita siihen, että tietyt brändit joita kannan: Vetements, CavEmpt, drkshdw jotka eivät ja joiden ei oikeastaan edes kuulu herättää huomiota ovat hyvin tiedossa maahanmuuttajilla.

En itse maksa vaatteitani mutta on kieltämättä erikoista, että 400e t-paidat ovat näillä tiedossa kun sen pitäisi olla niiden kuukausibudjetti.

Anonyymi kirjoitti...

Jostain historian hämärästä kaikuu korviini pyhäkoululaulun sanat: Totuuden henki johda sinä meitä...
Huru-ukko

QroquiusKad kirjoitti...

Niin, miten tämä on päässyt käymään?
En tiedä, mutta jos pyydettäisiin arvaamaan, veikkaisin että aivan samalla tavalla kuin vandaaleille, ostro- ja visigooteile ja muille historiaan siirtyneille itägermaaneille.

Aikoinaan niin vahvat ja elinvoimaiset kansat pääsivät viettämään makeaa elämää ja veltostuivat. Siten heidät napsittiin yksi kerrallaan.
Me olemme saaneet nauttia rauhasta ja hyvinvoinnista liian kauan. Niin karmealta kuin se kuulostaakin, ilmeisesti vähintään joka toisen sukupolven on jouduttava kokemaan sota.

Muuten rauhaa ja hyvinvointia aletaan pitää itsestäänselvyytenä, jota ei tarvitse ylläpitää ja puolustaa, vaan sitä voidaan jakaa muillekin.
Tämän ajattelumallin myötä poliittiseen ja hallinnolliseen eliittiin alkaa enenevissä määrin tunkea naisia ja naisenkaltaisia miehiä, joilla on vahva hoivavietti mutta ei kykyä rationaaliseen ja loogiseen ajatteluun.

Mita kauemmin rauhaa ja hyvinvointia kestää, sitä enemmän heitä päättäviin asemiin tunkee, ja kun havahdutaan asioiden alkaneen mennä kiihtyvällä tahdilla kohti katastrofia, ei ole enää riittäviä vastavoimia.

Ehkä meidänkin olisi pitänyt saada se oppimiskokemus, jonka virolaiset ja unkarilaiset saivat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Huru-ukolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Tähän en osaa sanoa mitään kun ostan halpistavaraa ja nuo merkit ovat minulle aivan outoja.

Huru-ukko: Se on Utopian henki joka nykyisin johdattaa.

Qroquius Kad: Kyllä tuo on varmasti pitkälle näin. On vaan jokseenkin kauhea ajatus että kansakunnan tulisi saada säännöllisesti turpiinsa pysyäkseen järjissään.

Joppos123 kirjoitti...

Tuollaiset itsestään ja identiteetistään epävarmat mentaalitapaukset ovat vaarallisia vanhempia. He kasvattavat oikein hyviä pisuaareja nyt jo valtaa ottaville barbaarikansojen edustajille.
Sääliksi käy heidän jälkikasvuansa, ei ole meinaan kovin terveet eväät repussa kun pitäisi koulutietä aloitella.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Joppos123. Kyllä näin on. Yleensä en ole kovin innostunut sukupolvikapinasta mutta tässä tapauksessa toivon että heidän mukulansa pystyvät pistämään hanttiin.

Anonyymi kirjoitti...

Niin kuin sanoin, se kaikui jostain historian hämäryydestä...Nykyisin ei tiedä oikein minkä kiven/kannon alta nykylaulut kaikuvat. Tavio ehdotti sellaista asiaa jota nykyhallitus ei voi toteuttaa. Elatustuki Somaliaan lopetettava heti.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Niin tulisi lopettaa. Samoin kuin kehitysapukin joka on vain veronmaksajilta väkisin kerättyä tiedostavien yksilöitten toisilla maksattamaa anerahaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kehitysapu, joka johtaa vain vahingolliseen kehitykseen, pitäisi lopettaa. Ainakin puoli vuosisataa on länsimaiden satojen miljardien kehitysavulla on tuotettu vain lisää köyhiä ja nälkäisiä. Aikuisuuteen selvinneet karistavat pian oman maanosansa pölyt jaloistaan ja lähtevät Eurooppaan. Se se vasta on hienoa kehitystä!

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rouva Ano. Samaa mieltä. Ei lisättävää.