maanantai 16. tammikuuta 2012

ANTERO LÄRVÄNEN JA MUUMIOT MUSEON VINTILLÄ

- Hyvät kuulijat, täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradion ja Huitsinnevadan Paikallisdemokraatin yhteislähetyksessä. Aiheenamme on tällä kertaa Guggenheim-museo, ja haastateltavana on vanha tuttavamme selitteläätiön ja sovelletun yhteiskunta- ja luokkanillittämisen tohtori ynnä PhD of some political science and shit, yo!, rva Lennipirkitta Löröttät-Sixteen, Rakkauden Ministeriön uudelleenmäärittelemisen- ja kärsäntunkemisosaston johtaja. Hän on konsultoinut Helsingin kaupunginvaltuuston edistyksellisiä ja tiedostavia tahoja oikeaoppisesta suhtautumisesta museohankkeeseen vaikuttaakseen positiiviseen lopputulokseen. Rva Löröttät-Sixteen, kiitoksia, että olette jälleen suostunut haastatteluun.

- Hei, Antero. Ilo on kokonaan minun puolellani.

- Rva Löröttät-Sixteen, nyt kun tarkastellaan tuota Guggenheim-hanketta, saadaan kyllä helposti sellainen käsitys, että kyseessä on kiireellä pystyyn pistettävä muutaman sadan miljoonan peltihalli, josta ei ole hyötyä niin taloudellisessa kuin taiteellisessakaan mielessä. Kuitenkin Rakkauden Ministeriö on voimakkaasti kannustanut Helsinkiä hyväksymään hankkeen. Voisitteko hieman selvittää, miksi Rakkauden Ministeriö on niin vahvasti hankkeen takana?

- Totta kai, Antero. Tärkeintä on heti alkuun ymmärtää, että tällä hankkeella ei ole sinänsä mitään tekemistä niin talouden kuin taiteenkaan kanssa, vaan hankkeen itsetarkoituksena on se, että saadaan aikaiseksi hyvin kallis, näkyvä ja kuuluva projekti, joka kuluttaa nyt ja jatkossakin valtavan summan verorahoja.
- Rva Löröttät-Sixteen, nyt täytyy tunnustaa, että tipahdin hieman kärryiltä.

- En ihmettele sitä alkuunkaan, sillä käsitykseni mukaan sinua ei ole koulutettu Tampereen Yliopistossa, eli olet niin sanottu viraapelitoimittaja.

- Joo, maanrakennuspuolen mesuhan minä, noin alun perin. Mutta mistä sitten oikeastaan on kysymys?

- Kysymyshän on puhtaasti äärioikeiston vastaisesta toiminnasta. RM:n uudelleenmäärittely- ja kärsäntunkemisosaston tutkimuksissa on jo aikaa sitten havaittu, että juuri tämänkaltaisia hankkeita äärioikeisto vastustaa. Ja se, mitä äärioikeisto vastustaa, sitä sivistynyt yhteiskunta tietenkin kaikin voimin pyrkii toteuttamaan. Koko Guggenheim-hankkeen pohjaidea on siis luoda monumentti, jolla osoitetaan että meillä on sekä kyky että halu törsätä satoja miljoonia ihan vain sen takia että meillä on kyky ja halu törsätä satoja miljoonia ja tämä on kyllä äärioikeistolle selvä ja lamauttava viesti. Ja voi että se tuntuukin hyvältä, ego oikein kehrää. Kansakunta näyttää millä se mällää, natseille huudamme lällänlällää.

- Mutta kun ottaa huomioon, että varsinaista äärioikeistoa meillä on suurinpiirtein yhtä vähän kuin delfiinejä Kyröjoessa, niin eikös pienempikin monumentti olisi riittänyt?

- Voi Antero, äärioikeiston määrähän on vain määrittelykysymys. Eikä tärkeää ole edes osoittaa, paljonko äärioikeistoa on ja missä se majailee. Tärkeintä on osoittaa se, kenellä on valtuudet määritellä äärioikeistolaisuus.

- Ahaa, alan ymmärtää. Tunnen osastonne menettelytapoja jo sen verran, että jotain oheistoimintaakin asian tiimoilta lienee luvassa?

- Illman muuta, Antero. Niin tässä Guggenheim-hankkeessa kuin esimerkiksi edistyksellisessä väestöpohjan muutosprojektissa on äärioikeisto jatkuvasti ilmoittanut, että nämä hankkeet ovat terveen järjen vastaisia. Samoin on käytetty termejä maalaisjärki ja lautamiesjärki. Nämähän ovat epämääräisiä termejä, joita on kuitenkin ikävästi ja – piru vie – osuvastikin käytetty edistyksellisiä tahoja vastaan, ja epämääräisten termien keksimiseen ja käyttämiseen meillä on kuitenkin yksinoikeus.

- Näin ollen RM:stä on tulossa ohjeistus, että termien ”terve järki”, ”maalaisjärki” ja ”lautamiesjärki” käyttäminen kaikkialla julkishallinnossa lopetetaan ja korvataan termeillä ”tiedostava järki”, ”suvaitsevainen järki” ja ”edistyksellinen järki”. Koska näissä termeissä on pieniä vivahde-eroja, on osastollemme palkattu kahdeksan projektisuunnittelijaa, jotka laativat 300-sivuisen ohjeistuksen siitä, missä tilanteissa mitäkin termiä on soveliainta käyttää.
- Muistuttaisin, että Rakkauden Ministeriön toiminta pohjautuu voimakkaaseen teoreettiseen osaamiseen. Niin meillä kuin muillakin edistyksellisillä tahoilla ymmärretään, että asioitten jäykkä mittaaminen ja arvottaminen metreissä, kiloissa, litroissa, wateissa, volteissa ja varsinkaan euroissa ei ole tapa, jolla sivistynyttä yhteiskuntaa pidetään yllä. Tärkeintä ovat kuitenkin ajatukset, visiot, mielentilat, tunteet ja kokeminen.

- Eli onko koko hankkeen pohjaidea siis tylysti ilmoittaa, että maassamme kaapin paikan näyttää edelleenkin tahot, joihin ei haalareitten haju ole tarttunut?

- Voi Antero, enpä olisi itsekään osannut tuota kauniimmin sanoa.
- Rva Löröttät-Sixteen, kiitos haastattelusta. Hyvät kuulijat, täällä Antero Lärvänen, Guggenhelsinki. Jaha, äänimiehet. Se oli sit taas siinä. Työn orjat sorron yöhön jääkää. Rojut Transittiin, tupakit huuleen, ykköstä läpeen ja keula kohti Lällävettä.

15 kommenttia:

Sipoon susi kirjoitti...

Pahoin pelkään, Antero, että Kukkeli Hesaan rakennetaan. Ajatellaan nyt vaikka sitä, kuinka vähän joku parisataa miljoonaa (200 000 000 euroa) on 80 miljardin
(80 000 000 000 euron) valtionvelasta. Vain hyttysen kusaisu! Ja tuo velkahan on otettu siinä uskossa, että BKT:n nousu tai avaruuden oliot maksavat sen joku päivä pois.
Itse asiassa Guggeli on Suomen henkivakuutus. Venäläiset eivät uskalla pommittaa Helsinkiä, kun siellä on amerikkalaisen säätiön taideteoksia. Guggeli on niin iso, että siihen on vaikea olla osumatta. Ja kuinkas sitten Venäjällä suu pannaan, kun Ameriikan presidentti soittaa Puutinille ja sanoo, että mitä helvettiä sinä aattelet, kun häpäiset ameriikkalaista taidetta. Alapa piilottaa jätkä taulujasi, me meinataan huomenissa pommittaa Eremitaasia!
Niin että jos joku vastustaa Guggelin tuloa tänne hän on paitsi äärioikeistolainen ja aivovammainen, myös maanpuolustuksen, Mannerheimin, sotaveteraanien ja Sotaorpojen Tukiyhdistyksen vastustaja.
Niin että Antero ottaa nyt vaan nuo rupiset mikrofoninsa ja menee Transittiinsa miettimään mitä tuli ajatelluksi. Me Rakkauden Ministeriössä olemme jo pitkällä suunnitelmissa pystyttää myös Ajatusvalvonnan Ministeriö. Kunhan Anteron mikrofoni on tungettu hänen erääseen paikkaansa jatkojohtoa myöten hän luultavasti alkaa ymmärtää, mitä kannattaa ajatella ja mitä ei. Huomautan vielä, että tämä varoitus ei toistu. Kun kuulet yöllä koputuksen oveltasi, etsi äkkiä käsiisi vaseliinipurkki niin ei satu niin kovasti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Sipoon Sudelle ja kiitos kommentista. Nyt täytyy todeta, että toi maanpuolustuksellinen näkökohta pääsi unohtumaan, joten asiahan kääntyy päälaelleen. Anterosta muistuttaisin, että älkää ampuko viestintuojaa. Antero on syytön, sillä hänhän julkaisee sitä, mitä vastaava päätoimittaja ts. minä vaatii. Niin että täytynee meikäläisen itte rasvata rektaali ja ottaa one for the team.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei ihan liity juttuun, mutta jollain tavoin kuitenkin ehkä käy Ykän blogin aiheeseen.

Se tiedetään että Saksassa on paljon turkkilaisia ja turkkilaisperäisiä. Heitä alkoi saapua sinne 1960-luvulta alkaen. Heidän aikaansaamat hyödyt ja haitat tiedetään, joten ei siitä sen enempää tässä. Tästä tein kiinnostavan pikahavainnon että entisen DDR:n alueella ei ole kovin kummoisesti turkkilaisia. On siellä jokunen, mutta selvästi vähemmän kuin 1949-1990 olleen liittotasavallan alueella. Kiinnitin huomioni kun selailin Wikipediasta juttuja entisen DDR:n alueen merkittävimmistä kaupungeista eli Dresdenistä ja Leipzigista. Enkku-wiki sanoo että Leipzigissa on karkeasti ottaen 1600 turkkilaista ja Dresdenissä on 0,2 prosenttia.

En kaipaa DDR:ää enkä jaettua Saksaa. Päinvastoin, jakoa ei olisi ikinä pitänyt tehdä vaan pitää yhtenä kapppaleena. Kun Aatu söi tabletin ja nasset antautuivat, niin voittajien olisi ollut paras lähteä kotiinsa 5-10 vuoden kuluessa kun olot rauhoittuivat ja antaa valta Konrad Adenauerille. Vähän niinkuin Itävallan kanssa tehtiin. Mutta, on todettava että DDR:n olemassaolosta oli ehkä joitakin hyviä puolia. Nimittäin se että sinne ei muuttanut eikä sinne houkuteltu turkkilaisia niinkuin liittotasavallan puolelle roudattiin massoittaan. Eikä sinne mennyt muutenkaan rauhanuskonnon edustajia merkittävässä määrin. Ulkkarit jos niitä oli jäänyt, olivat Neukkulasta ja sen vasalleista, sekä niistä kehitysmaista joita Neukkula tuki.

Jos siis saan tehdyksi Saksan matkan, niin pitäis kai vakavasti harkita Dresdeniä ja Leipzigia yhtenä vaihtoehtona, kun ne ovat huonommin rikastettuja kuin länsipuolen kaupungit. Tosin turisti on niin lyhyen ajan ettei ehdi käydä turistialueiden ulkopuolella, joten siinä mielessä sama harkita "länttäkin".

Yleisesti ottaen mokuttajat eivät ulkomailla käydessään näe mokutuksen seurauksia koska eivät yleensä viivy niin kauaa että joutuisivat olemaan tekemisissä mokutuksen negatiivisten seurausten kanssa. Hommassa nimimerkki Ulkopuolinen sanoi oivaltavan toteamuksen:

Noin vuosi siihen menee että pääsee johonkin kulttuuriin pisaraakaan sisään. Kolmen kuukauden kohdalla saa jo pienen vilkaisun kulissien taakse jos on tutustunut moniin kyseisen kulttuurin edustajiin. Neljä päivää on vähän kuin koittaisi arvioida Thaimaan kulttuurihistoriaa matkatoimiston esitettä pikapikaa selaamalla.

Anonyymi kirjoitti...

epämääräisten termien keksimiseen ja käyttämiseen meillä on kuitenkin yksinoikeus

Yksinoikeus tarkoittaa myynnin kohdalla monopolia ja oston kohdalla monopsonia. Eikos tuosta pitäisi kannella Kilpailuvirastolle ja EU:n komission kilpailun pääosastolle?

Vai onko tuolla tekijänoikeudet tai peräti patentti?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommenteistasi. Niin, minähän olen sitä sukupolvea, joka oppi että ammoin Harppi-Saksa, edelleen Harppi-Saksa. DDR:ää (entistä) ei ole rikastettu, tietysti toisaalta olihan se melkoista rikastamista kun Rauhanvaltio piti siellä useampaa armeijakuntaa ja kaikki oltiin varmoja, että sieltähän se kolmosrähinä alkaa. Toisaalta Rauhanvaltion sotilaat eivät ryöstäneet ja raiskanneet paikallisia. Siis puhun nyt siitä ajasta kun Varsovan Liitto oli jo perustettu. Vuosi 1945 oli hiukka eri juttu.

Saksallehan olis voinut käydä vielä huonomminkin, muistelen lukeneeni liittoutuneitten suunnitelleen myös sitä vaihtoehtoa, että jo valmiiksi pas2 pommitettu maa taannutetaan pelkäksi maatalousvaltioksi ilman mitään suurempaa teollisuutta. Niin no, silloinhan ei toisaalta olisi ollut myöskään turkkilaisen vierastyövoiman tarvetta. Mutta eihän hävinneen Saksan yhdistämiseen siinä maailman vaiheessa ollut mitään mahdollisuutta. Rautaesirippu räpsähti paikalleen suurinpiirtein samalla hetkellä kun Aatu heitti lusikan nurkkaan ja Dönitz allekirjoitti antautumisen. Joka tapauksessa täytyy sanoa, että saksmannit ovat sitkeää ja neuvokasta väkeä.

Mitä tulee tohon tekijänoikeuksiin ja patenttiin, niin alkuperäisen patentin epämääräisten termien käyttämiseen ja varsinkin laajaan toistoon median kautta kehitti tunnetusti tohtori Goebbels. Patentti varmaankin siirtyi Rauhanvaltiolle Goebbelsin parasta ennen-päiväyksen mentyä umpeen ja eiköhän siihen ostettu lisenssioikeudet myös tänne Härmään joskus vuonna 1970 ja oikeudet uusittiin vuonna 1991 ja uudelleen (pysyvästi) vuonna 2000.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa artikkelissa myös hieman tuosta liittoutuneiden II MS:n aikaisesta Saksan deindustrialisaatioon tähdänneestä ns. Morgenthau-suunnitelmasta. No, mene tiedä minkä näköinen Eurooppa sitten tänään olisi, jos tuosta olisi kiinni pidetty, mutta aikalailla toisenlaiseksi olisi tuo sotien jälkeinen taloushistoria varmaankin muovautunut.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wirtschaftswunder

Anonyymi kirjoitti...

Puhuinkin jo siitä ajasta kun sota oli jo ohi. Saksa oli oikeastaan menettänyt merkityksensä sen jälkeen kun se oli hävinnyt eikä ollut sinänsä enää vaara kenellekään. Kiista oli siirtynyt länsiliittoutuneiden ja Neukkulan välisiksi. Saksa oli siinä vaiheessa pelkkä välikappale ja näyttämö. Siitä syystä se mitä tehtiin Itävallalle, ois periaatteessa voitu Saksallekin tehdä.

Jos vertaa tsaarin Venäjän käymiin sotiin, niin tsaarilla oli tapana vetäytyä kohtuu pian, jos ei erikseen liittänyt aluetta imperiumiin tai tehnyt siitä vasallia. Tästäkään huolimatta se ei tehnyt pakkohäätöjä tai alueen asukkaat eivät myöskään lähteneet evakkoon.

DDR:ssä oli tietysti puna-armeijan joukot, joten arvelen että silloin ei porukka ala rettelöidä, ei paikalliset eikä ulkkaritkaan.

Lännessä oli USA:n, Ranskan ja Britannian joukkoja, mutta en muista että Saksa olisi niiltä pyytänyt apua ongelmalähiöiden kurinpalautukseen. Noita joukkoja ei taida enää olla. Mustalla huumorilla voisi kysyä että pitäiskö pyytää Venäjän armeijaa palauttamaan kuri noihin lähiöihin? Ne kun ei välitä jostain maineesta jos pitää homma hoitaa.

Jotenkin tuntuu että eikö silloin saksalaisia työ kiinnostanut jos sitä tekemään pitää tuoda massoittaain ulkkareita, ja vielä semmoisia joiden kultuuri poikkeaa hyvin paljon omasta. Olisi kai ne voineet houkutella vaikka ne 500000 suomalaista jotka maaltapaon takia menivät Ruotsiin plus Etelä-Suomeen siirtyneet. Tai sitten houkutella vaikka semmoisista maista kuten Irlanti, Espanja, Portugali tai Kreikka joissa oli työttömiä.

Kymmenen vuotta ollaan puhuttu Kiina-ilmiöstä. 1960-luvulla ei varmaan älytty että työ voidaan siirtää toiseen maahan. Joten herää kysymys olisko Saksa voinut siirtää pari miljoonaa työpaikkaa Turkkiin? Jos jossain on työvoimasta hetkellisesti pulaa niin silloin vaihtoehdot massiiviselle työvoiman hankkimiselle ovat
- nostetaan palkkoja ja sillä houkutellaan työntekijöitä
- voidaan kouluttaa lisää uusia työntekijöitä koulussa tai työnantajan järjestämällä koulutuksella
- toteutetaan alanvaihto eli jotkut voivat vaihtaa alaa ja siirtyä kyseiselle työvoimapulan vaivaamalle alalle
- ulkomailla oleva voidaan houkutella maanmies takaisin
- eläkeläinen voidaan kutsua töihin takaisin jos sillä on taitoja sekä henkisiä ja fyysisiä voimia
- siirretään työ eri puolelle maata
- työtä voidaan automatisoida

Anonyymi kirjoitti...

Hommassa oli jossain ketjussa mainittu että entisen DDR:n alueella asuvat saksalaiset ovat nuivempia kuin lännessä olevat. Ensi alkuun se voi kuullostaa oudolta, koska entisen DDR:n alueella on vähän kultamunia, mutta toisaalta kommunistiaika oli semmoinen rokotus mokutusta vastaan etten ihmettele yhtään.

Muuten, ne maat, jotka olivat aiemmin joko Neuvostoliiton vasallivaltioita tai neuvostotasavaltoja, niissä on suhteellisen vähän ulkkareita. Kommariaikana niissä kävivät lähinnä ystävällismielisistä kehitysmaista jotain tilapäisporukkaa, joista jokunen melko harva sai jäädä. Ja sen jälkeen kun kommarihomma loppui, niin nuo maat eivät ole yrittäneet houkutella ulkkareita kehitysmaista.

Niissä ovat lähinnä valtaenemistö, historialliset vähemmistöt ja joitakin liittolaismaista tulleita. No joo, moniin neuvostotasavaltoihin siirrettiin isovenäläisiä siviilejä ja alkuasukkaita kuskattiin Siperiaan, mutta vasallivaltiossa isovenäläiset olivat enimmäkseen sotialita tai vakoojia. Neukkulan loputtua osa on muuttanut perus-Venäjälle. Alkuasukkaiden osuus on aika suuri Armeniassa jossa se on 97,7 prosenttia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Vieraalle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Kiitos linkistä.

Vieras:

- Äkkiseltään muistelen, että tsaarin aikana ei todellakaan niin suuria väestönsiirtoja tehty, tämä perinne kehitettiin vasta kommunistien tultua valtaan.

- Kurittomien lähiöitten rauhoittaminen saattaisi venäläisiltä kyllä sujua, sillä toisin kuin amerikkalaiset, jotka saapuvat sekä miehittäjinä että ystävinä, venäläiset keskittyvät lähinnä tuohon miehityspuoleen.

- Saksalaisille olis varmaankin ollut eduksi hankkia siirtotyövoimaa Suomesta. Työteliäitä ihmisiä, joitten elintavat eivät paljoa perusniksmannista eroa. Tuosta mm. turkkilaisen siirtotyövoiman tarpeesta luulisin (tää on ihan stetsonista), että Saksan (siis Bundes-sellaisen) teollisuus ja talouskasvu lähti silloin kasvamaan niin suurella vauhdilla, että tarvetta oli oikeasti. Silloin ei tietenkään ajateltu sitä, että mitäs viidenkymmenen vuoden päästä. Ja Turkissahan oli porukkaa tarjolla, kun siellä ei ollut tätä jälleenrakennusurakkaa niin kuin melkein kaikkialla muualla.

- Entiset Varsovan Liiton maat & neuvostotasavallat saivat todellakin nauttia niin yltäkylläisestä rikastuksesta, että nuivan asenteen ymmärtää. Suomessahan muuten vedotaan siihen, että meistä tulee hylkiövaltio jos emme ota tänne elätettäväksi määrän X kansallisuutta Y. Entinen neuvostotasavalta Viro ottaa elätettäväksi kansallisuutta Y määrän ei paljon paskaakaan, enkä ole kuullut mm. EU:n tasolta minkäänlaista mutinaa. Virolaiset ovat käyneet kovan koulun, mutta sen seurauksena he eivät ainakaan ole niin sinisilmäisiä kuin me porot.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä voi muuten antaa palautetta Helsingin valtuustoryhmille.

Joskin epäilen, ettei se yksittäisille valtuutetuille mene perille. :(

http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/P__t_ksenteko+ja+hallinto/P__t_ksenteko/Kaupunginvaltuusto/Palaute+valtuustoryhmille

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos linkistä.

Timo Soini presidentiksi 2012 kirjoitti...

Rakkaat tosisuomalaiset ja ihmisoikeuksien perään poraajat

Muistakaamme vielä laajemmin että "puolusta kristittyjä" defend christians all over the world.

Uskonnoista pitänee voida keskustella ilman jihadistien uhkailuja? Tai heidän edustajiensa ammattikiihottujien syytteitä? http://kielletytsivut.blogspot.com/ syytä muistaa islamin todelliset vaino-ongelmat kristityille. Joten jos Egyptin vanhimman uskonnon koptien määrä on levottomuuksien jälkeen vähentynyt 50% niin eikö silloin ole selkeä näyttö missä mennään? ... Joten Timo Soini presidentiksi .. ja taikauskonnoille seis komento!

Seppo Lehto islam- ja maahanmuuttokriitikko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Sepolle, kiitos kommentistasi ja voimia eloon.

Anonyymi kirjoitti...

"Gastarbeiter" oli se turkkilaisen status 60-luvulla. Ihan niinkuin 90-luvun Suomestakin ne pakolaisetkin lähtivät heti olojen parannuttua kotimaataan rakentamaan, elleivät sitten parissa vuodessa nousseet kaikessa etevymmyydessä huipulle, ja yli...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Juu, näinhän siinä kävi. Tähän kuuluis varmaan laittaa semmonen hymiö.