maanantai 2. tammikuuta 2012

JOS KEKSIS TIEDOSTAVAN IDEAN

Voi juku, mähän voisin ruveta sellaiseksi tiedostavaksi ja edistykselliseksi ihmiseksi. Silloin mä voisin tehdä kaikkia sellasia ihquja tiedostavia ja edistyksellisiä juttuja. Mä voisin vaikka tehdä semmosen valistavan lastenanimaation.

Siinä olis ensiks semmonen viisas kissa, joka ymmärtäis ja selittäis kaikkia monikulttuurisia tapoja ja juttuja. Sit siinä olis semmonen tyhmä papukaija, joka ei haluais ymmärtää semmosia monikulttuurisia tapoja ja juttuja. Sit se tyhmä papukaija sähläisi ja hölmöilis ja sit kaikki tajuais, että jos ei halua ymmärtää semmosia monikulttuurisia juttuja niin silloin on tyhmä ja sähläilee ja hölmöilee kaikenlaista.

Sit siinä olis semmonen varhaisteini poika, jonka pitäis mennä ympärileikattavaksi, mutta sitä pelottais, kun se arvelee, että se sattuu. Sit sen pojan yksinhuoltajaäiti selittäis, että ei se satu, kun se tehdään nukutuksessa ja eihän siinä ole kyse kuin yhdestä nahanlerpakkeesta.

Sit se äiti olis saanu pojan puhuttua siihen ympärileikkaukseenm kun sen jälkeen saa kinuskinamimellejäkin ja kuvassa näkyy, että äiti ja poika on kävelemässä sairaalaan päin. Mutta sitten se äiti jostain syystä rupeiskin hannaamaan, vaikka poika itte hoksais, että se on hirmu tärkeää se nahanlerpakkeen leikkaaminen. Mut se homma jäis vähän niinkun vaiheeseen, niin että sitä leikkausta ei tehtäis, ja sitä poikaa kovasti nolottais, kun sillä on vielä se nahanlerpake tallella.

No sit se menis tapaamaan niinku kavereitaan. Tää tapahtuis tää juttu jossain läntisessä Euroopassa, mutta ne kaikki sen kaverit olis jotain ihan muita kuin länsieurooppalaisia, ja ei tää kaverikaan olis länsieurooppalainen. Tai no, voishan siihen yhden länsieurooppalaisen laittaa, mutta se olis semmonen omituinen polkkatukkablondi, jonka puheesta ei saisi mitään selvää. Vähän niinkun se Kenny siinä South Parkissa. Ei kukaan kumminkaan hoksaa, että mä otin sen idean sieltä.

No sit ne sulassa sovussa olevat monikulttuuriset kaverit juttelis keskenään ihan asiallisesti siitä miten tärkeetä se on se pikkumeisselin päässä olevan nahanlärpäkkeen poistaminen. Pojat puhuis siinä pippeleistään eikä niitä yhtään nolottais ja tytöt ei tirskuis ja kikattais. Sit siihen tulis semmonen isompi musta poika ja sekin sanois että se on tärkeetä, kun muuten ei tule oikein niinku oikeesti aikuiseksi ja häneltä se vietiin korttelin ensimmäisenä. Ja kaikilla olis naama ihan peruslukemilla, niin kuin juteltais vaikka heinäseipään tekemisestä.

No sit siinä olis semmonen väliepisodi. Kun semmoset kiinalaiset siskokset olis perheineen hävinneet. Mut sit kävis ilmi, että ei ne ollutkaan hävinneet, kun ne oli vaan viettämässä kiinalaista uutta vuotta ja ne on silloin kakskytviis päivää poissa koulusta. Ja siihen vaan sit todettais että, okke, tää oli tämmönen juttu tää.

No sit se kiva monikulttuurinen jengi olis taas kasassa ja ne olis tällä kertaa semmosella soittokämpillä missä niillä olis rummut ja pelit ja rensselit ja styrkkarit, mutta ei ne mitään soittelis, kun ne vaan edelleenkin rupattelis kaikki naama peruslukemilla siitä, miten tärkeetä on poistaa se nahanhärpäke sieltä pikkuveitikan kärjestä. Ja ne olis tehny siitä pojasta semmosen supermiesjulisteen, kun ne oli luullu, että sillä olis se lärpäke leikattu ja poikaa vaan nolottais vielä enemmän, kun sillä on se lärpäke vielä tallella.

No sit siinä olis tietty semmonen onnellinen loppu, että siltä pojalta leikattais se lärpäke pois, ja se olis tyytyväinen, vaikka vähän pippeliin sattuu ja sitten sitä tulis kattomaan siitä kaveriporukasta sen kaveri, semmonen tyttö kun Asha. Se on fiksu tyttö se Asha, semmonen Vaahteramäen Emilia, fiksumpi vaan. Se keksis ja kehittelis kaikkea, eikä sen isä olis yhtään moksiskaan, vaikka se liikkuu ihan vieraitten poikien kanssa. Ja sit siihen lopuksi vois se kissa puhua vielä vähän viisaita.

Ja sit mulla olis hirmu hyvä mieli, kun mä olisin kehittäny monikulttuurista semmosen ikioman kivan kevytversion, ja sit mä ajattelisin, että tää mun kevytversio on se oikee versio ja kaikki jotka kattois sen mun animaation ajattelis kanssa että tää mun versio on se oikee versio. Ja sit Yle ostais mun ohjelman, ja näyttäis sitä aamulla ja lapset kattois sitä ja vanhemmat kattois sitä lasten kanssa ja ne sit selittäis niille lapsille, että tää on tärkeetä tää juttu ja kaikki olis niin ihanan…

…ei jumalauta. Ei tästä tule mitään. Eihän tollanen voi mennä missään läpi. Eihän tollasta tuubaa ole edes Ykä-blogissa ja siellä on kyllä niin totaalista tuubaa ettei toista tolkkua. Ei musta taida tulla tiedostavaa ihmistä. Jos lähtis vaikka pilkille?

Samaan aikaan muualla:


Ympärileikkaus lastenohjelmassa: Yle hyllytti kohujakson


Lauantaiaamuna Ylen kakkoskanavalla esitetyssä jaksossa kerrottiin pojasta, joka jännitti tulevaa ympärileikkausta. Valkoihoinen, mahdollisesti juutalainen poika keskustelee äitinsä kanssa ennen ympärileikkausta.

POIKA: Minulla on paha aavistus.

ÄITI: Ei se mitään pahaa ole. Et ole ensimmäinen ympärileikattava.

POIKA: Mutta kun ajattelen, että ihoani leikataan...

ÄITI: Ihan pikku palanen vain, etkä edes huomaa sitä. Sinä olet nukutuksessa. Olet unten mailla, etkä tunne yhtään mitään.

Myöhemmin poika kertoo kavereille leikkauksesta.

LAPSET: Hei, älä ole vaatimaton! Aplodit sankarillemme!

Palautevyöry

Iltalehteen yhteyttä ottaneet lukijat hämmästelevät aiheen käsittelyä suomalaisessa tv-ohjelmassa.

- Ei kovin soveliasta pienille lapsille, kuinkahan moni vanhempi on saanut lapsilta kiusallisia kysymyksiä, yksi toimitukseen yhteyttä ottaneista lukijoista kummasteli.

- Itsekin katsoin tuon jakson ja meillä ei todellakaan lapset katso enää tuota ohjelmaa. Eikä kyllä muutakaan Ylen lähettämää lastenohjelmaa ilman minun valvontaa. Melkoista sitä lapsille näytetään. Ei taida kuulua suomalaiseen kulttuuriin ympärileikkaus, eikä varsinkaan se, että siitä pikkulapsille informoidaan oikein lastenohjelman muodossa.

Sarjan jakso on herättänyt kiivasta keskustelua myös Vauva-lehden keskustelupalstalla.

- Aivan törkeää lasten ajattelun johdattelua. Olisikin neutraaliin asiaan näkökulman tuomista, mutta ympärileikkaus ei ole normaalin pojan terveyden edistämiseksi ja tässä tungettiin huvileikkausta hyvin puhtaasti puoltavaa ajattelua.

- Yleltä kyllä moka, kun tällaista lähettää.

Osa jakson katsoneista tulkitsee Ylen kannustavan lasten silpomiseen.

Yle: Vedämme jakson pois

Ylen lasten- ja nuortenohjelmien päällikkö Teija Rantala kertoo, että kyseisestä ympärileikkausjaksosta oli tullut sunnuntai-iltaan mennessä 15 palautetta. Hänen mukaansa Yle ei missään nimessä kannusta silpomaan vaan ymmärtämään muiden kulttuurien tapoja.

- Sarja on lämminhenkinen, lasten ystävyyttä korostava. Ajatuksena on, että päähenkilöt, lapset, tulevat eri kulttuureista, ja vaikka heidän tapansa ovat erilaisia, niin lapset voivat olla ystäviä. Toisten kulttuurien tapoja ei tarvitse kavahtaa, Rantala sanoo.

- Tarkoituksena on tuoda esiin, että lapsetkin voivat törmätä tapoihin ja uskomuksiin, jotka ovat heille vieraita. Ylen tehtävä on kannustaa monikulttuurisuuden ymmärtämiseen.

Negatiivisen palautteen seurauksena Ylessä päätettiin sunnuntaina ottaa jakso pois jakelusta, jolloin sitä ei näe enää esimerkiksi Yle areenassa, missä muut ohjelman jaksot ovat edelleen nähtävissä.

Heti sarjan ensimmäisen jakson jälkeen palautetta tuli myös jonkin verran, jolloin Ylessä päädyttiin siihen, että sarja on ennemmin koululaisten kuin aivan pienten lasten ohjelma. Sarjasta on lähetetty Suomessa 31 jaksoa

***

LISÄYS SAMANA ILTANA:

Tää kuviteltu monikulttuurisuuden kevytversio on tietysti ihqua, mutta se varsinainen ei välttämättä ole. Laitanpa mainion Rähmiksen blogin kautta listan Ruotsissa tällä hetkellä etsityistä murhamiehistä:

Emad Aboras, 32
Lalla Bouchra Lalami, 50
Slavko Milosevic, 34
Vladan Nikcevic, 34
Vugar Aliyev, 40
Viktor Rousomberg, 36
Azad Abdelkarim, 48
Galak Osman, 32
Oday Jasem Almohamadawi, 29
Agid Atroshi, 55
Sergei Albiev, 27
Saleh Hadri, 44
You Lin, 48
Cuong Nguyen, 43
Hashim Homadi, 57
Ahmed Maataoui, 41
Abdi Abdullahi Hussein, 53
Bijelic Rodoljub, ikä tuntematon

***

Lisäys seuraavana päivänä: Keskiäkäisellä on ihan mielenkiintoinen palkintoäänestys menossa. Käykää osallistumassa tossa ja tossa.

14 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Vai nyt se on poistettu Areenaltakin - sillä tavalla! Kyllä on holhoaminen mennyt pitkälle. Mitenkä Yle on osannut päättää sen, mitä täällä saadaan katsoa, kun/jos muissa maissa sitä ei ole poistettu?

Hyvä (Ylen) toimittaja ottaisi tietysti selville ohjelman tekijöiden perustelut kyseiselle kohtaukselle, mutta ei härmässä. Muut sitä eivät varmaan saisikaan selville kuin Ylen toimittajat, koska Yle on ohjelmasta jo jotain maksanut, joten ryhdynpä pidättelemään hengitystäni sitä odotellessa.

Anonyymi kirjoitti...

Teh internetsistä saa sellaisen rtmpdump-systeemin, jolla saa tehtyä dumpin areenan lähettämistä ohjelmista. Dumppi on katsottavissa mm. vlc-sovelluksella. Varmaan tuo ohjelma löytyy vieläkin ylen palvelimelta, mutta näkyminen areenassa on estetty.

EESTI! kirjoitti...

Katsokaa äkkiä, ennenkuin Tavja kokonaan katoaa!

http://www.iltalehti.fi/nettitv/?32534178

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle, Anolle ja EESTI!lle & kiitos kommenteistanne.

Kumitonttu: Minähän ehdin Ylvan kanssa kattoa ton pätkän noin kymmenen minuuttia ennen kuin se deletoitiin Areenasta. Niin että tiukalle meni. Ohjelma tietysti sopii Ylen multikultikiimaan kuin nenä päähän, mutta mietin ohjelman espanjalaisesta tekijästä sitä, uskooko hän oikeasti epistolaansa vai onko kyseessä rehellinen huoraaminen eli tehdään sitä, mitä maksava taho haluaa.

Kiitos muuten Jaskan blogin kommenttiosiossa antamastasi vinkistä.

Ano: Kiitos vinkistä, jos joku blogin lukija haluaa pätkän katsella. Hommaforumilla joku ehti sen jo kopsata, ja se löytyy tuota kautta:

http://hommaforum.org/index.php/topic,63972.msg884001.html#msg884001

Minä näin sen kertaalleen ja sehän riitti.

EESTI!: Kunniaa Eestille. Vittuilkoot minkä ennättävät. Ei haittaa. Ei aiheuta reklamaatioita. Ja onneks tossa videossa Voiman hyvällä puolella oleva voitti.

Gruvmor - Maria Olsdotter kirjoitti...

"Toisten kulttuurien tapoja ei tarvitse kavahtaa"

Ihan noinko yleisesti? Eikö mitään niistä?

Kyllä minun mielestäni vain tarvitsee kavahtaa. Etunenässä kaikki kivikautiset orjuuttavat jäänteet, jotka liittyvät ns. kunniakulttuuriin. Samaten juurikin lasten silpominen ja rikosten uhrien rankaisu.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Gruvmor-Marialle ja kiitos kommentistasi. Olen samaa mieltä kanssasi. Kaikkea ei tarvitse hyväksyä eikä varsinkaan fanittaa ja joitain asioita on syytä kavahtaa. Tällaisten monikulttuurifantasia-animaatioitten tekijällehän kavahdettavat asiat eivät ole ongelma, he kun keksivät tästä monikulttuurista päässään ikioman ihqun version ja elävät sitten sen mukaan.

Jaska Brown kirjoitti...

Kas, blogilista on uusiutunut ja Ykästä on tullut suorastaan Kyber-Ykä eli Kybä.

Joo, Salli näki sattuneista syistä tuon kyseisen ohjelman ja juuri tuossa "ihan pieni palanen vain" -kohdassa tuli sanomaan minulle, että mitä helvettiä, ei meidän lapsuudessa penskojen ohjelmat olleet tuommoista sontaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jaskalle ja kiitos kommentistasi. Jep, Ykä on nyt Kyber-Ykä, ja lisää saattaa tulla, koska Kumitonttu antoi mulle pienen oppitunnin Bloggerista blogisi kommenttiosiossa.

Mitä ohjelmasta sanoisin, niin saattaa olle että me molemmat kaipaamme vanhaa itä-saksalaista nukkumattia. Se ei sentään noin paljon julistanut.

vieras kirjoitti...

Hyvää loppiaista!

Tuo wannabe-tiedostajan jutussa mainittu porukka taitaa olla sitten aikuisena tämän ja
tämän tapaista. Sitä pähkäilin että ei kai hampurilaisen pihvi ole possunlihaa, tai edes sika-nautaa, vaan pelkkää nautaa, joten luulis tuon kelpaavan.

Sit ois vähän muuta.

Onko Huitsinnevadalla tämmöinen kylähullu? Jos on niin varmaan tunnet. Tälleen ois huippua lähteä kavereiden kanssa ottamaan pohjia ennen baariin menoa. Tai vaikka näin. Varmaan on hyvää seuraa saunassa Lälläveden äärellä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja hyvää loppiaista sinnekin. Mietin vaan, että jos Kummelit tekisivät noi Aziz-sketsit tänään, niin eiköhän ne olis leivättömän pöydän ääressä koko remmi.

Kylähullu? Miten niin kylähullu? Mielikäinenhän on Huitsinnevadan naapurikunnan Ala-Tölviön kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Järkevä ja asiallinen mies.

vieras kirjoitti...

Ykä, kylähullu on oikeastaan positiivissävytteinen ilmaisu. Siitä päättelin että Mielikäinen saattaisi näkyä Huitsinnevadalla tuon tuosta.

Ensi viikolla alkaa tuo "edessä istujan" vaalin ennakkoäänestys. Kysyin tätä Maalaisjärki-blogissa, mutta kysyn täälläkin. Mitäs arvelet jos kävisi niin jännä juttu, että vaalin toiselle kierrokselle menisivät sekä Väyrynen että Soini? Minusta se olisi paras tilanne toiselle kierrokselle. Kiinnostaisi tietää miten tiedostavat ja muita paremmat hyvät ihmiset silloin reagoisivat.

vieras kirjoitti...

Niin, se vielä että tämä Aziz-sketsi unohtui vielä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras ja kiitos kommentista & linkistä. Ja olet oikeassa kyllä juu. Keksijöissä on paljon enemmän kylähullua kuin byrokraattia. Jos toisella kierroksella olis vastakkain Väyrynen ja Soini, niin tiedostavat ihmiset alkaisivat tietysti uhota, että nyt kyllä muutetaan maasta heti pois. Siis ne samat porukat jotka uhosivat persujen vaalivoitonkin jälkeen muuttavansa maasta pois. Paskat ne mihinkään muuttavat. Kunhan ruikuttavat. Tosin minä olen kyllä ihan satasen varma, että kakkoskierroksella on joka tapauksessa Niinistö.

Anonyymi kirjoitti...

Poika ei voi olla juutalainen koska heillä ympärileikkaus tehdään muutaman päivän ikäisinä.