torstai 26. tammikuuta 2012

ERÄÄNLAINEN TALVITARINA

Elettiin vuotta 2018. Tammikuun 26. päivä oli vaihtumassa seuraavaan. Yksinäinen korppi nakotti männynlatvassa omilla tiluksillaan ja ihmetteli. Nythän oli keskiyö, eikä se ymmärtänyt, miksi yleensä yöaikaan tyhjänä oleva Örnätjärven Erämiesten metsästysmaja oli täyttynyt kymmenistä miehistä. Se pähkäili asiaa vähän aikaa ja tuumasi sitten, että asia ei liity siihen. Lensipähän kuitenkin parisataa metriä sivummalle. Kaiken varalta. Rääkäisi vielä mennessään kuin todetakseen, että kyllähän nää on mun maita, ettäs sen tiedätte.

Metsästysmajalle kokoontuneet miehet eivät olleet tulleet paikalle korpin takia. He kuuluivat Huitsinnevadan Suojelukaartiin. Suojelukaartin nimi oli tullut käyttöön jotenkin automaattisesti kaikkialla Suomessa. Sillä osoitettiin, että mennyt oli mennyttä. Paikalla oli sekä suojeluskuntalaisten ja punakaartilaisten jälkeläisiä, mutta nyt oltiin yhteisellä asialla. Suojelukaartissa oli jo kymmeniä tuhansia jäseniä.

Suojelukaarteja alettiin perustamaan kaikessa hiljaisuudessa vuoden 2014 jälkeen. Silloin eduskunta päätti kieltää niin perussuomalaisten kuin muutamien pienpuolueitten toiminnan ja puolueitten aktiivijäsenille annettiin pitkät vankeustuomiot kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan. Samalla Suomi muutettiin osaksi Euroopan Liittovaltiota, maakunta-asemalla. Osana liittovaltiota Suomi joutui nopeasti ottamaan vastaan yli 300.000 maahanmuuttajaa, jotka tulivat Afrikasta ja Lähi-Idästä.

Kehitys niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa oli ollut samanlainen. Maahanmuuttajat eristäytyivät omille alueilleen, jossa viranomaisilla ei ollut minkäänlaista valtaa. Näin ollen näille alueille myönnettiin vuonna 2017, niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa erillishallintoalueen asema, johon yhteiskunnalla ei ollut varsinaisesti muuta osuutta kuin elatusvelvollisuus. Alueille muodostettiin oma ns. paikallissharia-lakiin perustuva hallinto, joka käytännössä tarkoitti alueilla vaikuttavan vahvimman rikollisryhmän näkemystä siitä, kuinka asioita hoidettiin. Valtio hoiti alueelle sähkön, veden ja sosiaalirahan. Kantaväestö muutti alueilta pois, ja tällä kertaa kantaväestöä sijoitettiin vastaanottokeskuksiin.

Näin oli käynyt Suomessakin. Suurimman taakan kantoivat Helsinki, Vantaa, Espoo, Tampere, Turku, Kuopio, Jyväskylä ja Oulu, mutta oman osansa oli joutunut kantamaan myös Huitsinnevadan lähin suurempi kaupunki Hömpstad. Hömpstadissa olivat Näljäkkälän ja Hembygdin asuinalueet muuttuneet erillishallintoalueiksi. Asiaa pahensi se, että näitten alueitten takana oli suomalaisten asuttama Huvilanmäen omakotitaloalue, joka oli motissa erillishallintoalueitten eristämänä. Kaikki tiet menivät sinne erillishallintoalueitten läpi, samoin kuin sähkö ja kunnallistekniikka. Näljäkkälää ja Hembygdiä hallitsevat tahot vaativat, että Huvilanmäen asukkaitten tulee alistua paikallissharia-lakiin tai muuttaa pois. Vaatimustaan painottaakseen he olivat katkaisseet Huvilanmäeltä sähkön ja veden.

Näin oli käynyt muissakin suomalaisissa kaupungeissa. Virallinen media ei kertonut asioista mitään, varsinkin mottiin jääneitten suomalaisalueitten ihmisiin kohdistuva terrori oli tabu. Mutta internet toimi edelleenkin. Asia oli tiedossa. Siksi nämäkin miehet olivat kerääntyneet Örnätjärven Erämiesten majalle. Heitä oli kaikista yhteiskuntaluokista. Nuoria ja vanhempia. Maistereita ja maanviljelijöitä. Postinkantajia ja yrittäjiä. Oikeistolaisia ja vasemmistolaisia. Lisänä oli myös kaksi Huitsinnevadassa jo pitkään asunutta venäläistä, Aleksandr Kaverinov ja Juri Blinov, jotka olivat jo aikaa sitten todenneet, että ei se tsuhna loppujen lopuksi yhtään hassumpi kaveri ole. Muonituspuolta miehille piti yllä pitkään Huitsinnevadassa asunut turkkilainen Mehmet, joka tuumi aina kun kysyttiin, että ihmisiks pitää elää, pärkkele, ja jos se ei muuten mene perille, niin sitten kättä pidemmällä.

Miesten asearsenaali oli varsin vakuuttava. Suomessa, tai Suomen maakunnassa vuonna 2015 ajettiin läpi Lex Sauri, jonka perusteella kaikki yksityiset aseet takavarikoitiin. Laki, ja varsinkin sen toteutus meni täysin reisille, sillä vain kymmenen prosenttia aseista päätyi viranomaisten haltuun. Ja koska aseita luvattomasti hallussa pitävät miehet totesivat, että tässähän ollaan jo muutenkin rikollisia, ei rankemman aseistuksen hankinta tuottanut minkäänlaista moraalista ongelmaa. Venäläiset asiaan erikoistuneet liikemiehet olivat huomanneet markkinaraon, ja metsästysmajalle kokoontuneilla miehillä arsenaali koostui pääosin Kalashnikoveista ja Saigan puoliautomaattikivääreistä.

Yksi miehistä totesi, että jätkät, tänään on sata vuotta siitä, kun Suomen sisällissota alkoi. Muut totesivat että hemmetti, niinpäs muuten on, mutta asia ei aiheuttanut sen suurempaa keskustelua. Kaikki keskittyivät katsomaan plutoonanpäällikkö Kokkosta, joka odotti puhelua.

Lopulta puhelu tuli. Kokkonen kuunteli, vastaili välillä ja lopulta kuittasi puhelun päättyneeksi. Hän sytytti savukkeen ja veti parit henkisauhut alaspäin katsellen. Metsästysmaja oli hiirenhiljainen. Lopulta Kokkonen nosti katseensa ja alkoi puhua:

- Miehet. Niin Hömpstadin kuin naapurikuntien poliisit ovat tällä hetkellä suorittamassa nopeusvalvontaa jossain perimmäisillä metsäteillä. Ja ne jatkavat nopeusvalvontaa aina seuraavaan iltapäivään. Myös viranomaisverkko on sattuneesta syystä pois käytöstä ja puhelut poliisiasemille ohjautuvat vastaajiin. Pinnanmaan jääkäripataljoona on ilmoittanut, että heidän tehtävänsä on panna hanttiin, mikäli joku pyrkii Suomen rajojen yli tankkien ja lentokoneiden tukemana. Se, mitä tapahtuu maan sisällä, kuuluu sisäministeriölle, ja mikäli sisäministeriö ei sitä hoida, se ei ole puolustusvoimien ongelma. Sama linja on muillakin puolustusvoimien joukko-osastoilla. Mitä tulee sisäministeriöön, sen alainen rajavartiosto on koko henkilökuntansa voimin jotoksella. He harjoittelevat rajan yli eksyneitten lehmien kiinniottoa ja palautusta.

- Te kaikki tiedätte mitä tämä tarkoittaa. Operaatio Gerda toteutetaan tänään aamulla kello viisi koko maassa. Tiedustelun mukaan erillishallintoalueilla on juhlittu taas sen verran ankarasti, että siellä eivät heput siihen aikaan kovin sotaisia ole. Olemme operaatiossa mukana osana Huitsinnevadan suojelukaartia. Operaatioon osallistuu meidän lisäksemme Hömpstadin suojelukaarti sekä naapurikuntiemme Lälläveden, Ala-Tölöviön, Ylä-Tölöviön ja Äkkölämäkölän suojelukaartit.

- Te tiedätte tehtävänne ja mitä se vaatii. Suurempia puheita tässä on siis turha pitää. Siirrytään ajoneuvoihin ja antaa hyssyttää.

Miehet alkoivat siirtyä ajoneuvoihin ja laittoivat samalla hihoihinsa juuri jaetut siniset nauhat. Minkäänlaista uhoamista ei kuulunut. Ei huutoa. Ei iskulauseita. Ryhmänjohtajat antoivat vielä autoihin siirryttäessä muutamia varmistavia määräyksiä. Määräykset annettiin jännittyneellä, mutta päättäväisellä äänellä. Metsästysmajan piha alkoi täyttyä kovassa pakkasessa käynnistyvien autojen pakokaasuista.

36 kommenttia:

Jaska Brown kirjoitti...

Muutama vuosi aikaa... Tuo Suojeluskaarti oli kyllä loistava nimi-idea! Lähden mukaan heti, sukuperinteetkin ovat kunnialliset: toinen isoisä oli suojeluskuntalainen ja toinen kommunisti, joka ei kuitenkaan tietääkseni ehtinyt punakaartiin, vaikka oli siellä muutama samanikäinen tai ehkä nuorempikin. Talvisodan Summassa äijät olivat viereisillä lohkoilla ja tykinputket (pst ja kanuuna) samaan suuntaan. Pitkäpiippuisen aseenkin lupaan hankkia, kyllä niitä täältä Huitsinnevadasta tuohon tarkoitukseen aina löytyy, vaikka omasta tulikin jo ajat sitten luovuttua.

En malta olla kysymättä, oliko plutoonanpäällikkö nimetty Einari Kokkosen ja operaatio Gerdan mukaan?

Kumitonttu kirjoitti...

Elokuva-ainesta! Ihan kuin se Navy SEAL Team 6!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jaskalle ja Kumitontulle & Kiitos kommenteistanne.

Jaska: Minulla on suvun kautta täysi punikkitausta. Ja seuraava sukupolvi sitten ryynäsi Taipaleessa ja Itä-Karjalassa. Nimiveikkauksesi osuivat täysin oikeaan.

Kumitonttu: Tässähän tietysti olivat tavalliset häiskät kotikonnuillaan, Seals taas jyrää milloin missäkin.

Rtms kirjoitti...

Kun näitä sinun kirjoituksiasi lukee, niin usein jää varsin vähän kommentoitavaa. Käsittelet asiat tyhjentävästi.

Tällä kertaa on kuitenkin aivan pakko kehaista kirjoituksen tyyliä. Osaat luoda kuvia sanoilla ja se taito ei ole aivan joka jätkän repertuaarissa. Hyvää työtä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rtms ja kiitos kannustuksesta.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä nyt on joitakin päiviä aikaa myötävaikuttaa siihen että tuo tekstin ennuste ei toteudu, vaan jää kauhufiktioksi.

Ei ihan aiheeseen liity mutta. Nyt on menossa jalkapallon Afrikan mestaruuskilpailut. Huomasin eilen että Angolan maalivahtina pelasi valkoihoinen. Nähtävästi esivanhemmat olivat portugalilaisia mutta äijä on itse syntynyt Angolassa. Kas kun mokuttajat eivät ole hyppineet riemusta, vaikka hän mamujen jälkeläinen ja on kohdemaassaan vähemmistöläinen. Jos tuo maalivahti on meritokraattisesti paras niin hänen peluutus on oikein. Ja luulen että hän ei Angolassa ollessaan elä sikäläisen sossun rahoilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras, ja kiitos kommentistasi. Minä vähän pelkään, että nämä käynnissä olevat vaalit eivät uhkakuvaa ainakaan poista. Positiivista on tietysti se, että tärähtäneistö tuhlasi hyvän määrän älämölöä, eikä niille varsinaisesti jää käteen kuin Musta Pekka. Nää vaalit ei tulevissa kunnallisvaaleissa vaikuta enää mitään. Tuota afrikkalaista jalkapalloa saattaisin kattellakin, ihan hyviä joukkueitahan siellä, mutta taitavat tulla nuo kisat jossain maksullisella kanavalla.

Jaska Brown kirjoitti...

Vieras, me vanhemmat patut muistamme hyvin Liverpoolin legendaarisen maalivahdin Bruce Grobbelaarin, joka pelasi Zimbabwen maajoukkueessa 32 peliä ja sitä edeltäneen Rhodesian maalilla yhden. Tämä siitä huolimatta, että mies ehti sotiakin Rhodesian armeijassa Mugaben edistyksellistä vapautusliikettä vastaan...

(Heh, sanavahvistus ealiti - mihin r katosi?)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Jaska. Tuon häiskän muistan minäkin. En seuraa enää tv:tä kovin paljon, mutta muistan, että vuonna Kekkonen seurattiin brittifutista hyvinkin taajaan lauantaisin. Lähetys alkoi noin klo 17 kakkosella (ei liity presidentinvaaleihin).

R hävisi ealitista noin vuonna 1991 ja teki kuntaliitoksen asismin kanssa. Asukkailta ei kysytty mielipidettä.

Anonyymi kirjoitti...

Mainio, tiivistunnelmainen pienoisnovelli. Yrjö joutaa joskus vielä julkaisemaan isosti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano, ja kiitokset. Luulen tosin että yksikään suurempi ja ns. yhteiskunnallisen vastuunsa tunteva kustantaja ei koskisi pitkällä tikullakaan niin minun kuin tuossa sivun oikeassa reunassa olevan blogilistan tuotoksiin.

Vaan ei se haittaa. Minä kun pysyn mielelläni huitsinnevadalaisena nobodyna.

Anonyymi kirjoitti...

Pitkälle miehelle voi käydä niin että kun hän istahtaa auton penkille, niin pää osuu kattoon, ja/tai jalat eivät mahdu kunnolla penkin ja polkimien väliin, tai siis takapenkin kyseessä ollen takapenkin ja etupenkin väliin. Ovatko autot rasistisia pitkiä miehiä kohtaan?

Huomasitko sähköpostin?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Suht aikamiehen kokoisena heppuna olen toki törmännyt ilmiöön. Sähköpostit tulivat perille, kiitos niistä:

Viesti 1: Periaatteessa ihan hyvä idea, sillä kunnissa nähdään, mihin raha oikeasti menee ja mihin sitä tarvitaan ja silloin verovaroja ei niin helposti käytettäisi kaikenlaisiin maailmanhalaamishankkeisiin. Tietysti asian tiimoilta tulis sitten melkoinen aluepoliittinen vääntö kun ynnäiltäisiin, että mikäs paikka se nettoveron maksaja on ja mikä saaja. Kuntia kun on niin monenlaisia.

Viesti 2: Mielenkiintoinen pläjäys vähemmän uutisoidusta aiheesta. Kiitokset siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä on hieman Puupään hupailuja tympeälle arkiviikolle.

Heitin taas sähköpostia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos linkistä & sähköpostista.

Linkki: ne oli niitä viattomia aikoja ne.

Sähköposti: mielenkiintoinen kysymys ja mielenkiintoinen vastaus. Mistä muuten löysit tuon asiantuntijan?

Anonyymi kirjoitti...

Keskiäkäinen mies oli joskus suositellut hänen kirjoituksiaan luettaviksi. Hän pitää kolmea blogia:
Kun maailma ei tajua
Ilmastorealismia
Suomi-krapulaa

Luulen että myös sinua kiinnostaisi lukea noita blogeja.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ok. Täytyypä tutustua noihin. Kiitos.

Tvälups kirjoitti...

Tervehdys Ykä!

Ja kiitokset hulvattoman hienosta plokistasi!

Jo vain sanoo tämäkin evp kun murheellisena katselee maanpuolustuksen ja koko yhteiskunnan alasajoa...

Suojeluskaarti-ajatus on kannatettava ajatus!

Oletko laittanut merkille kuinka Iken (uhraudu ja saat oikeudesta näpäytyksen) toimikunta alasajaa alueellisen maanpuolustuksen, mutta samalla Mikkelin herroille avataan kalakukko-airways Pilates-lentolinja välille M:li-H:ki?

Systeemi on korruptoitunut ja SK taitaa joutua laajempiin tehtäviin kuin tuossa kirjoituksessasi annoitkaan osviittaa...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys taisteluvälineupseerille ja kiitos kommentistasi ja kannustuksesta. Yhteiskunnan alasajohan alkoi noin vuonna 1991. Tai toisen laskutavan mukaan noin 1970. Maanpuolustushan oli vuonna 2000 vielä ihan suht kunnossa, mutta viimeaikainen ”kehitys” on lähinnä järkyttävää. Niin minulla kuin monella muulla kirjoittajallahan on se idea, että suojelukaarteja ei tarvittaisi, mutta saa nähdä, mihin tää touhu menee.

Pasi Turunen kirjoitti...

"Ja koska aseita luvattomasti hallussa pitävät miehet totesivat, että tässähän ollaan jo muutenkin rikollisia, ei rankemman aseistuksen hankinta tuottanut minkäänlaista moraalista ongelmaa."

Kieltämättä melkoisen houkutteleva ajatus kyllä. Katonpahan nyt alkuunsa mitenkä tuossa omassa hommassa käy, ennenkuin teen mitään isompia päätöksiä asiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaako Ykä tietää jotain aseiden historiasta? Sepät tekivät aseita, ja oli niitä aseseppiä erikseen. Yhteen aikaan aseet taisivat olla arvotavaroita.

Nuijasodassa nuijamiehillä oli lähinnä vain rahvaan omatekoisia tekeleitä, kun vihollisilla oli sotilasaseita. Nuijamiehet olivat hyvällä asialla, mutta heidän homma meni mönkään.

Jos on niitä taitoja joita on puusepällä ja/tai levyseppä-hitsaajalla, niin eikös silloin voi itse tehdä aseen, vaikka tuliaseen? Tähän tarvitaan puutyöverstas ja metallityöverstas sekä sopivat työvälineet. Vielä enemmän osaa tehdä jos on aseseppä. Ruutiakin voi tehdä itse.

Heitin taas postia laatikkoon.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pasille ja Vieraalle & kiitos kommenteistanne.

Pasi: Joo. Kyseessä on vähän sama, kuin jos raivoraittiilta ja nopeusrajoituksia noudattavalta mieheltä vietäisiin auto. Vaan toivottavasti se sun asiasi suttaantuu.

Vieras: Olenhan minä pyssyjen kanssa elämäni aikana varsin paljon pelannut ja vähän niistä lukenutkin, mutta aseseppä minä en ole, en sinne päinkään. Sanoisin, että ei maallikon kannata ruveta pyssyjä väsäilemään. Siitä ei saa kuin raudat silmillensä. Kiitos sähköposteista. Koska pyrin pysymään sillä Hanko – Nuorgam-akselilla, niin totean vaan, että mielenkiintoisia. Se täytyy kyllä sanoa, että toi Islannin Alko eli Vķnbśšin on kyllä nimenä ässä. Jos ton pystyy lausumaan takeltelematta, niin on varmasti tarpeeksi selvinpäin, että voi viinaostokset tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

Näköjään tuo Islannin alko on nimeltään Vínbúð.

Söin joku päivä sitten kebabit ja se oli kääritty tuohon folioon. Mitä veikkaat saisko tuosta käärittyä foliohatun, vai pitäiskö olla koko foliopaketti?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. No nythän se nimi muuttui jo ymmärrettäväksi. Turha noin pienistä aineksista foliopipaa on väsätä. Ei muuta kun kauppaan ja kärryyn mukaan koko rulaa vahvaa alumiinifoliota:

http://www.rainbow.fi/tuotteet/rainbow/muut/ruoanvalmistus-ja-sailontatuotteet/rainbow-vahva-alumiinifolio-40-cm-x-10-m/

Siitä väsäilee jo taiteellisemman foliohatun ja saa kehitettyä myös istukkaosan propellille, jota ilman foliopipa ei oo oikea foliopipa.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.hs.fi/ulkomaat/Nuorten+miesten+mafia+her%C3%A4tt%C3%A4%C3%A4+pelkoa+Malm%C3%B6ss%C3%A4/a1305554882009

Tärkeä lainaus:

Ensimmäiset raskaan sarjan rikolliset, kansainväliset moottoripyörä- ja rikollisjengit tulivat Ruotsiin parikymmentä vuotta sitten.

Vuonna 2000 moottoripyöräjengit sotivat. Monia murhia jäi selvittämättä. Se sai lähiöiden pikkurikolliset pelkäämään, järjestäytymään jengeiksi – ja hankkimaan aseita.

***

Näin kätevästi syyllisyys saatiin vieritettyä VHM:n niskaan.

Tuohon ei pysty kuin Pravda.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja kiitos kommentistasi. Joo, pistin tuon ittekin merkille. Nyt vaan täytyy ottaa selvää, että millä ilveellä Hell´s Angels, Bandidos ja Outlaws pesiytyivät 1990-luvun alussa Somaliaan, Balkanille ja arabimaihin ja saivat aikaan paikallisväestössä yleistä pelkoa, levottomuutta ja väkivaltaa. Kun eihän ne ihmiset siellä varmaankaan ominpäin pyssysille rupea. Pikkurikollisiahan ne kumminkin vaan, tommosia kilikalimiehiä. VHM opetti pahoille tavoille.

Anonyymi kirjoitti...

Sopiiko tähän lauantai-illan ratoksi eräs kiinalainen sanonta? Sanonta kuuluu englanniksi käännettynä näin:
Give a man a fish and you feed him for a day.
Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

Sitä kuka tuon alunperin sanoi, ei tiedetä. On epäilty Laozia, Kungfutsea tai Guan Zhongia, mutta Wikiquote-sivuston mielestä alkuperää ei tiedetä. Joka tapauksessa tuo mutta sanonta on äärimmäisen viisas.

Anonyymi kirjoitti...

Näköjään ykköskanavan kuuluttaja Maria Jungner on hyllytetty ilmoitettuaan Naamiksessa kannattavansa Haavistoa. Pitsaa odotellassani luin sen Iltalehden jutun. Hyllytystä en sinänsä ihmettele. Tai, ihmettelen siis miten Yle älysi tehdä tuon hyllytyksen ja miten Ylellä riitti rohkeutta tehdä tuo? Periaatteessa positiivinen yllätys Ylen suunnalta. Voi vain kuvitella mitä olisi tapahtunut jos sama kuuluttajatyttö olisi ilmoittanut kannattavansa Niinstöä...

On Maria tietysti kuuma kinkku jota on kiva kattoo kun kuuluttaa ohjelmia. Ei hän ole varmaan noissa kuulutuksissa ryhtynyt progpagoimaan. Tai jos on niin en muista kun olen lähinnä katsonut kasvoja enkä kuunnellut sanoja...

Sitä en tajua miksi tuo muija on ylipäänsä mennyt naimisiin Mikaelin kanssa. Vaivaako häntä sama kuin monia kuumia kinkkuja, eli hurahtaminen hörhöilyyn ja hörhöihin miehiiin? Vai yrittikö hän turvata asemiaan koska ukko oli silloin Ylen pääpomo? Naisilla on ikivanha keino turvata statustaan ja parantaa sitä niin että vehtaa jonkin tärkeän ukon kanssa.

Luulen että Maria ei ole asennetaustaltaan aseveli-punaniska-työläisdemari niinkuin Ykä ja Ylva ovat. Jos Maria ottaisi eron siitä narsistista niin arvostus kasvaisi.

Anonyymi kirjoitti...

Paljon on Huitsinnevadalla lämpötila? Äsken katsoin netistä tekun mittarista ja siinä luki -26,3°C ja mittauajankohta oli 5.2.2012 kello 0:45:33

Eikö sen ilmaston pitänyt lämmetä ja talvien olla semmoisia kuin on Tanskassa tai Pohjois-Saksassa? Google-haulla "sää Kööpenhamina" antaa hakutuloksen -9 °C ja "sää Århus" -11 °C ja "sää Ålborg" tuo -13 °C. Jos Pohjois-Saksasta katsoo niin "sää Hampuri" tuo -14 °C ja "sää Bremen" tuo -10 °C ja "sää Lyypekki" tuo -14 °C.

On nuo Tanskan ja Pohjois-Saksan ilmat nytten hieman siedettävämpiä kuin mitä on täällä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitokset viesteistä.

Viesti 1: Tuo lause on sisältänyt suurta viisautta ennen, sisältää nyt ja sisältää jatkossakin.

Viesti 2: Tuosta tulee mieleen se Tutteli Hammerman (oli vissiin omaa sukua Mensunen), joka joskus vuonna 1994 tai 1995 piti kuuluttajana poliittisen palopuheen, noin viisi minuuttia pitkän, kun kuulutti Ilmestyskirja.Nyt-elokuvan alkua. Minä muuten näin sen livenä silloin. Mammahan sai kenkää Yleltä tuon palopuheensa seurauksena. Ja olihan se aika Ho-tsi-minhiä, minkä minä siitä muistan. Jungnerin osallistuminen oli suhteessa pienempi, ja eihän häntä erotettu, vaan hyllytettiin. Kaipa ylellä arvataan, kuka vaalit voittaa.

Ylvan suku on muuten hyvinkin oikeistolaista perua, päinvastoin kuin minun, niin että Hotelli Yrjöperskeleessä vuosi 1918 on kerta kaikkiaan haudattu.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta aiemmin mainitussa Malmön sotkusta välähti eräs juttu.

Mustalla huumorilla voisi todeta että mitä jos Kaliningradin alueelle sijoitetut Venäjän asevoimien sotilaat komennettaisiin palauttamaan kuri ja järjestys Malmöön? Veisivät sinne vaikka loputkin sotilaat ja ottaisivat koko Skoonen valvontaan jokskin aikaa.

Samalla Venäjä voisi palauttaa Kaliningradin Saksalle joka nimeäisi sen jälleen Itä-Preussiksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Epäilemättä venäläiset saisivat paikan rauhalliseksi, sillä toisin kuin jenkit, he eivät tule yhtä aikaa miehittäjinä ja kavereina. Mutta taatusti niin Ruotsin vakituisessa armaijassa kuin Hemvärnetissä löytyisi miehiä, jotka yhtä lailla hoitaisivat homman, kun vaan siihen luvan saisivat.

Meillä meni viime yönä niukasti kolmekymppiä rikki. Kyllähän pakkasen kanssa pärjää, kun laittaa vaan vaatetta päälle.

Jaska Brown kirjoitti...

Niukasti kolmekymppiä... sehän on melkein helle! Täällä kylmämittari näytti sunnuntaiaamuna -32. Lukemassa on huomioitava, että mökki on seudun korkeimman mäen päällä - kilometrin päässä suon vieressä asuva kaveri kertoi että heillä näytti -38, mikä onkin enempi linjassa virallisen sääaseman tuloksen kanssa. Tänä aamuna ennen seitsemää läksin ulkohommiin tunniksi ja pynttäsin päälle katsomatta mittaria...koko moka. Tässä lämmössä Suojelukaartikin jaksaisi toimia ilman henkilökohtaisia lohkolämmittimiä. No, nyt duuniin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Jaska. Niin, mekinhän ollaan tässä vähän semmosessa "lämpötaskussa", pari kilometriä tonnepänä oli kaverilla -36.

Ja nyt kun yöllä lauhtui reippaasti, niin tässähän alkaa olla todellakin jo shortsikelit. Alkaa kroppa olla jo tottunut pakkaseen, joten seuraavan kerran kunnolla palelee sitten taas lokakuussa.

Anonyymi kirjoitti...

Mut kun tarinaan tähän olis ihan pakko saada jatkoo. Äärettömän kiehtova aihe vaikka kokonaiselle kirjalle!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano, ja kiitos kommentistasi. Minä kirjoitin tämän jutun niin, että jokainen voi miettiä jatkon tykönänsä. Mitä kirjaan tulee, niin minulla on omat rajani enkä usko, että pystyisin kokonaista romaania kirjoittamaan.