keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

SELKOKIELISET UUTISET

- Hyvää päivää, hyvät kuuntelijat. Täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradiosta. Vuorossa ovat selkokieliset uutiset.

Guggenheim

- Guggenheim-museosta pidettiin arkkitehtien suunnittelukilpailu. Voittaja sai satatuhatta euroa. Muut finaaliin osallistuneet saivat 55.000 euroa kukin.

- Suunnittelukilpailu pidettiin, vaikka hankkeesta ei ole päätöstä, eikä siihen ole rahoitusta.

- Suurin osa kansalaisista vastustaa hanketta, koska siinä hukattaisiin toista sataa miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja murrin perseeseen.

- Kuitenkin tietyt niin sanotut kultturellit ihmiset vaativat hankkeen toteuttamista. Tämä siksi, että he voisivat päteä ja tunteaa itsensä vielä entistä enemmän kultturelliksi. Asiantuntijoitten mukaan tämä tosin ei ole enää mahdollista.

Tapanilan raiskaus

- Helsingin käräjäoikeus antoi tuomiot Tapanilan raiskaustapauksesta. Kaksi rikollista vapautettiin ja kolme sai ehdollisen tuomion. Ehdollinen tuomio tarkoittaa, että rikoksentekijä ei joudu päiväksikään vankilaan.

- Oikeus oli sitä mieltä, että naisen riisuminen väkisin ja sormien tunkeminen hänen ruumiinaukkoihinsa ei ole törkeää, eikä erityisen nöyryyttävää.

- Oikeus jätti mainitsematta, mikä oikeuden mielestä olisi törkeää ja erityisen nöyryyttävää. Smoin oikeus jätti mainitsematta, että olisiko teko ollut kantaväestöön kuuluvan tekemänä törkeä ja erityisen nöyryyttävä.

- Tämän kaltaisia oikeuden työntekijöitä kutsutaan kansankielessä selkärangattomiksi mulkuiksi.

Nettipoliisi

- Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss on useammassa somaleihin liittyvissä tapahtumissa kommentoinut, ettei somaleista tulisi tapahtumien vuoksi puhua netissä rumia.

- Jos netissä puhutaan somaleista rumia, niin somaliväestöstä, joka tekee kantasuomalaisiin nähden huomattavasti enemmän väkivalta- ja seksuaalirikoksia, saattaa syntyä mielikuva, että he tekevät kantasuomalaisiin nähden huomattavasti enemmän väkivalta- ja seksuaalirikoksia.

- Nettipoliisi Forss totesi, että hänen toimintansa ja viestintänsä pohjautuu puhtaasti lakiin ja hänelle annettuihin määräyksiin. Näin totesivat myös mm. Nürbergissä tuomitut natsirikolliset.

Sää

- Ja vielä vuorokauden sääennuste Pinnanmaalle. Vettä tulee kuin Esterin perseestä, tuuli on liian kova ja tulee aina päin kulkijan naamaa. Lämpötila on syvältä ja poikittain.

- Ja tässä olivat tämän päivän selkokieliset uutiset. Seuraavaksi lähetyksessä vuorossa purkkaa ja jytää.22 kommenttia:

Oinomaos kirjoitti...

Oliko se Ykä niin, että Guggisgusetusskabassa jämille jääneet saivat 55.000e? Näin muistelen.

Case Tapanilasta rustasin lyhyen Q & A:n, sitä saapi käydä kuikuilemassa ja miksei myös kommentoimassa.

Kiitos Ykä tosta Sweetin piisistä. Chinn-Chapman -tehtaan tuotehan Sweetkin oli, mutta kyllä kelpasi!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Oinomaos. Kiitos huomautuksesta, typo korjattu. Kirjoittamasi Q:t ja A:t olivat asiallisia, eikä niihin varmasti viralliselta taholta vastauksia tule. Kun ei ole mitä vastata. Ne muutama lisäämäsi suvaitsevaiston kommentit olivat, no, emmä viitsi edes sanoa.

Ja Sweet-yhtyehän soitti suohon suurimman osan heavybändeistä.

thule kirjoitti...

Kunpa uutisia luettaisiin näin suoraan ja selkeästi myös valtakunnallisessa mediassa...

Totuuden nimissä on kyllä todettava, että nuo Guggenheim-skaban toiseen vaiheeseen kutsuttujen "palkkiot" ovat vain korvausta tehdystä työstä, eivätkä pääse edes lähelle niitä summia, joita kilpailuehdotusten laatiminen on tekijöille itselleen maksanut. Eli ainakaan noita kilpailijoita ei kannata kadehtia, sillä ovet tehneet vahvasti persnettoa jokainen.

Oinomaos kirjoitti...

Sweet oli kova, mutta tuohon aikaan 1970-luvun alkupuolella tehtiin paljon muutakin hyvää musiikkia. Maailman paras ja ainut absoluuttista parhautta edustava top-10 -lista on vihdoin valmis, kiitokset Ykälle inspiraatiosta.

Castor kirjoitti...

Olen omalla nimelläni kommentoinut tuota raiskausjuttua Uudessa Suomessa. Kyllä lehden linja on selkeä: Kontulan ja Ville Niinistön kannat tuodaan nyt esiin, vaikka kaikkien eduskuntaryhmien edustajia oli haastateltu ja kaikki olivat sitä mieltä, että ainakin rangaistuskäytäntöä tulisi muuttaa. Joittenkin kommentoijien mielestä kyseessä oli kähmiminen, mutta raiskauksen tunnusmerkistö täyttyy lain esitöiden mukaan jo tuollaisena tekomuotona. Lisäksi törkeän raiskauksen tunnusmerkistö täyttyy sillä, että tekijöitä oli useita. On se saatanan kummaa nykyään, ja täysin pöyristyttäviä "tuomioita" jaellaan ns. ASIAN TUTKIMISEN jälkeen. "Käräjäoikeus on asian TUTKINUT, ja katsoo toteen näytetyksi...".

1990-luvulla annoin raiskauksista 4-5 vuoden tuomioita, eivät juurikaan muuttuneet Vaasan hovioikeudessa. Kaikki eivät tietenkään linjastani pitäneet, ja varsinkin Helsingistä Pampakselle raahatut vapaamieliset asianajajat olivat lähinnä kauhuissaan. Laitoin erään tunnetun ex-maajoukkuejääkiekkoilija-asianajajan 15 minuutiksi ulos kun tämä ei oikein osannut käyttäytyä minun oikeudessani. Munaa näiltä nykyisiltä tuomareilta puuttuu, itse asiassa sananmukaisesti. Ja Rikosseuraamuslaitoksen sivuja kun tavailee, niin paljon on kateja, päivejä, marja-leenoja ja kaikenlaista ulla-orvokkia...

Guggenheimista en jaksa sanoa mitään. Siellähän saavat parempiosaiset kulttuuri-ihmiset juoda pikkusormi ojossa mitä juovat ja tuntea olevansa todellisia kulttuurin suurhahmoja. Kannattaa muistaa kuitenkin, että Ludvig XIV kärsi pikälle edenneestä kupasta ja sen vuoksi pikkusormi oli ojossa!

Castor kirjoitti...

Vastasin näin Uuteen Suomeen pari minuuttia sitten: "Voihan se olla, että suomalaiset nyt oppivat uuden kulttuurin myötä uusia tapoja. Tällaista tapausta odotellessa ei kuitenkaan kannata pidättää hengitystä, sillä joukkoraiskaaminen ei ole erityisen suomalainen piirre, puhumattakaan siitä että se olisi meillä geeneissä." Epäilen, että moderoidaan.

Anonyymi kirjoitti...

Sääli, ettei Huitsinnevadan paikallisradion kuuluvuusalue riitä tänne asti, moisille selkokielisille uutisille löytyisi varmasti runsaslukuinen kuulijakunta täältä Tsadin suunnaltakin!

t. Riku Raunioilla

Oinomaos kirjoitti...

Hyviä kommentteja, Castor, kiitos näistä. Akkavalta on Oikeusministeriössäkin, tietyillä osastoilla (kröhm.. demla... köh... Jossu... köh...) käytännössä kaikilta puuttuu munaa. Samanmukaisestikin.

Juha kirjoitti...

Tuomiolaitos vain toteuttaa yleistä linjaa, ettei "nettoveronmaksajista" tarvitse huolehtia - ne kun pärjääät yksinkin ja ovat hyvää sakotettavaa riistaa valtion kassaan. Sen sijaan pitää hyysätä ns. haasteellisempaa materiaalia, koska muuten ne saattavat hermostua ja aiheuttaa ongelmia. Vankilatkin ovat niin kalliita ylläpitää, ettei niihin saa tunkea yhtään lisää väkeä.

Hommahan on toiminut jo pitkään, kun se perusjurrikka ei hevillä lyö hommia lekkeriksi, vaikka valtio siihen on kannustanutkin viime aikoihin saakka(?).

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Thulelle, Oinomaokselle, Castorille, Rikulle Raunioilla ja Juhalle & kiitos kommenteistanne.

Thule: Näin on, mutta sehän on yksityistä liiketoimintaa ja siihenhän sisältyy aina riski.

Oinomaos: Kiitos linkistä. Minulle noista kolahtaa tuo Slade eniten.

Castor: Asiallinen kommentti kaiken kaikkiaan. Lisätään vielä se, että ne jutussa vapautetut saivat sitten vielä korvaukset. Paavo Tajukangas kertoo asiasta tarkemmin ja lisää samanlaisen tapahtuman Ruotsista:

http://paavotajukangas.com/2015/06/24/tapanilan-raiskauksesta-vapatetuille-korvauksia/

Tämä osa siitä Ruotsin tapauksesta on sellainen, johon ei Pahkasika olisi pystynyt:

” Oikeuden mukaan tämä kahdeksas mies oli kyllä ollut huoneessa raiskauksen aikana ja lätkinyt mulkullaan naista kasvoille tämän maatessa selällään toisen suorittaessa raiskausta, mutta tuomiolauselman mukaan hän ei kuitenkaan tunkeutunut naiseen. Näillä perusteilla oikeus hylkäsi syytteet tämän miehen osalta.

Oikeus siis totesi miehen oleskelleen huoneessa raiskauksen tekoaikaan ja tyydyttäneen itseään, mutta itse raiskaukseen hän ei osallistunut. Kun mies sai vapauttavan tuomion oli hän oikeuden näkökulmasta syytön ja kuukauden tutkintavankeus näin ollen aiheeton. Mies sai reippaat 10 000 euron korvaukset menetetystä vapaudestaan.”

Riku Raunioilla: Toivottavasti siellä Tsadissakin alkaa joskus toimia jonkunlainen Vapaavyöhykkeen Radio.

Oinomaos vielä: Jep.

Juha: Voi hyvinkin olla. Tuo tietysti sisältää olettamuksen, että normivirtanen sietää kaiken ja pysyy jatkossakin normivirtasena. Vajaa sata vuotta sitten suomalaisilla normivirtasilla paloi päre puolin ja toisin ja jälki oli rumaa.

Anonyymi kirjoitti...

''Ja Rikosseuraamuslaitoksen sivuja kun tavailee, niin paljon on kateja, päivejä, marja-leenoja ja kaikenlaista ulla-orvokkia...''

Tarkoitatko tuomareita? On tutkittu juttu, että naistuomarit antavat paljon löysempiä tuomioita kuin miehet. Miehet antavat tuomion noin 75 % tapauksissa, naiset vain 25 % ja naiset antavat paljon lyhyempiätuomioita. Ihan kaikista rikoksista. Naisilla voi olla ''kovat'' puheet suussa, mutta kun tulee päätöksenteon hetki ihan oikeassa elämässä, niin empatia, hormonit ja naisaivot ottavat vallan. Niin, ja olen nainen itsekin enkä luota pätkääkään naispäättäjiin (en tosin useimpiin miehiinkään, surkeita suurin osa heistäkin on).

En voi sanoin kuvailla, miten vihaiseksi ja surulliseksi tämä(kin) juttu on saanut minut. Vaikken todennäköisesti uhria tunnekaan. Verenpaine on ollut koholla pari päivää. V**uttaa erityisen rankasti se, että:

1.) Nämä somalien raiskaukset kohdistuvat nimenomaan kantaväestön naisiin, eivät heidän oman etnisen ryhmänsä naisiin. Ja silti tätä ei pidetä minään rasismina. Vai luuletteko, että nuo hyökkäisivät huivitetun somalitytön kimppuun? Kun suomalaisista on kysymys, niin he luulevat, että suomalaiset HALUAVAT tuollaista! Näissä rikoksissa on selvä rasistinen sävy. Muun väittäminen on sokeutta.

2.) Tätä on jatkunut Suomessa alusta asti ja koko ajan se on pimitetty. Tarvittiin Hesariin kohdistuva boikotti (- 10 000 tilaajaa), lukuisia blogikirjoituksia, painostusta jne. ennen kuin media otti asian puheeksi. Ja silti monilla ei ole hajuakaan tästä.

3.) Monet suomalaiset eivät tajua, miksi koko porukka olisi satava ulos täältä ja lopetettava muutenkin koko humanitäärinen maahanmuutto. Noihinkin raiskaajiin on upotettu kymppitonni tolkulla yhteiskunnan rahoja, enemmänkin.

Ulos EU:sta ja mitä tulee maahanmuuttoon, niin mallia Israelista ja muista ei-valkoisten pyörittämistä maista, jotka osaavat ajaa omaa etuaan.

Voisitko kirjoittaa jutun, jossa kerrot totuuden tästä asiasta lastensuojelun näkövinkkelistä? Lupaan, että alan linkata kirjoituksiasi Facebookissa.

Kommentoija

Anonyymi kirjoitti...

Osaakos kukaan kertoa että mistä saa tilattua halvimmalla uusimman painoksen Suomen Korpilainsäädännöstä? Tai oisko jossain saatavilla vaikkapa yksinkertainen sharialainsäädännön mukainen rangaistusasteikko niin että oma-aloitteiset kristityt, juutalaiset, agnostikot ja ateistit voisivat soveltaa koraanikulttuurin villitsemiin rikollisiin näiden paremmin ymmärtämää rangaistusasteikkoa?

Habahoo kirjoitti...

Morjens.

Tänään kun tienasin sompuille uusia nahkatakkeja ja s.omppu puhelimia tuli tämmöistä mieleen.

Täällähän huudettiin jossain vaiheessa että "kuka pesee meidän perseet?".

Joten tästähen se ajatus sitten lähti.

Pojat kävivät tutustumassa tulevaan työmaahansa ja ns. kuivaharjoittelivat perseenpesua. Ei tule sitten yllätyksenä tuoksu sormeen.

Joten kyllähän heille pitäisi ehdottomasti antaa opintotukea ja muuta yhteiskunnan tarjoamaa sponsorointia opintielle että saamme vanhuksille perseenpesua.

Ja ehdottomasti pitää määrättyjen korvausten suunta kääntää.

Pauli Vahtera oli jo laskenut mitä tämä Tapanilakeissi tuli veronmaksajille maksamaan. Oli luvut fasebookissa ainakin esillä.

Becker kirjoitti...

Tapanilan tapauksessa lautamiehinä olivat ainakin: Jan Gregory Lillja RKP ja
Päivi Hedman SKP. Ei hirveesti tarvii ihmetellä näitä ehdollisia tuomoita.

Siitä Guggenböögelistä sen verran, että joku arkkitehti oli ihmetellyt autojen parkkipaikkaa Helsingin arvokkaimmalla paikalla. Mieluimmin siinä rannasa parkkipaikka, siitä on sentään hyötyä Kauppahallissa kävijöille kuin että paikalla olisi jokin rak. taiteellinen hirvitys, jossa Stadin päättäjät saisivat ryystää konjakkia pikkusormi ja joku muu suorana. Tällä en tarkoittanut selkärankaa.

Juha kirjoitti...

Eiköhän se oletus ole, että normijannu korkeintaan pusertaa taskussa kättään nyrkkiin ja äänestää kuten isänsäkin aiemmin. Nyt on hieman äänet jakautuneet uudelleen, toivottavasti se aikaansaa toimivan korjausliikkeen oikeaan suuntaan. Logiikka politiikoilla on tuntunut olevan, että lainaa on aina ennenkin saatu, siispä saamme sitä huomennakin. Joten heillä ei ole syytä murehtia tai ajatella sen pidemmälle.

Tuskin mitään kapinaa syntyy, mutta massapako tahi italialainen lakko saattaa hyvinkin käydä toteen.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeus luo uusia tapoja tienata: Yksi työntää sormet uhriin ja maksaa pikkuisen sakkoina ja isompi joukko kerää tienestit tuomareiden suosiollisella avustuksella. Sitten tulot ja menot tasataan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kommentoijalle, Ano1:lle, Habahoolle, Beckerille, Juhalle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Kommentoija: Minulla ei ole tilastotietoa, mutta oman näppituntuman pohjalta olen tullut samoihin johtopäätöksiin.

1. Tältä johtopäätökseltä ei voi välttyä.

2. Kyllä. Itse tunnen tapauksia jo 1990-luvulta.

3. Hyvin monet suomalaiset.

Minä olen jo kirjoittanut pari asiaan liittyvää juttua lastensuojelun näkökulmasta:

http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2007/10/lastensuojelusta-ruohonjuuritasolta.html

http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2013/05/kun-palat-eivat-loksahda.html

Sinänsä lastensuojelusta – ainakaan ammatillisesta näkökulmasta – on hyvin vaikeaa kirjoittaa pelkästään keskittyen maahanmuuttajakysymykseen, sillä ala sisältää niin paljon muutakin ja voisi sanoa, että siellä syyt ja seuraukset ovat limittäin. Lastensuojelu ei ole aiheuttanut tätä ongelmaa, mutta ei se sitä nykymenolla pysty parantamaankaan. Omalta osalta vain ehkä pahentamaan.

Ano1: Luulen, että tällaiset painokset päivitetään aina tilanteen mukaan. Oikeuslaitoksemme tekee parhaamme, että kyseisestä teoksesta otetaan uusi painos.

Habahoo: Sain tuttavan avulla linkin tuohon Vahteran kirjoitukseen. Kannattaa muittenkin lukea:

https://www.facebook.com/pauli.vahteraristiinassa/posts/861556283919079

Becker: Kieltämättä pistää silmään lautamiesten puoluekanta. Parkkipaikka palvelis Helsingissä taatusti paremmin, sillä niitä ei ole liikaa. Koko Helsingin keskustahan on yleensäkin suunniteltu aikana, jolloin ei ollut kuin hevoskärryjä.

Juha: Tämä tämmönen on nimenomaan se perusoletus. Jossain vaiheessa se ei enää päde, ei täysin enää nykyisinkään, mutta mihin suuntaan protesti suuntautuu, on hyvin vaikeaa ennustaa. Ruotsi ei oikein käy ennusmerkiksi, sillä maa on jo niin pitkälle aivopesty.

Ano2: Kieltämättä tässä on kyseessä sellainen paljon mainostettu innovaatio.

Castor kirjoitti...

Luin tuon Vahteran kommentin ja siihen tulleet vastaukset. Tuomioistuin voi kohtuullistaa asianajajien palkkioita. Niin minäkin tein, ja kovalla kädellä. Niissä oli "neuvotteluja päämiehen kanssa x tuntia", "kirjeenvaihtoa", "puhelu todistajan kanssa", kirjeenvaihtoa todistajan kanssa", jne. MTV, ei esimerkiksi selvissä tapauksissa paljon tarvitse neuvotella eikä soitella eikä harrastaa kirjeenvaihtoa. Tarkoitan selvillä jutuilla sellaisia, joissa näyttö on niin vahva, että sitä ei juristerialla saada muuksi muuttumaan. Siinä Porin jutussa olisin kyllä sanonut syytetyn asianajajalle, että "puhu sie, mie piän hevosta". Että tyttö olisi aiheuttanut itse oman kuolemansa...miltähän omaisista mahtaa tuntua? Menee hiukan niin kuin mississippiläisen itsemurhan puolelle: hirtetyllä 15 puukoniskua, poliisin mukaan harvinainen itsemurhan tekotapa...Nämä suomalaiset huippujuristit ovat katsoneet liikaa amerikkalaisia poliisi- ja muita sarjoja. Jotain häpyä ja holttia pitäisi olla. Kai se puolustuksen tehtävä on löytää lieventäviä seikkoja tai jopa kumota syyte syyttömyysolettaman perusteella, mutta ei nyt sentään ihan millä tavalla tahansa. Ja syytekynnys on Suomessa aika korkea, eli juttu on jo käynyt läpi yhden seulan poliisitutkinnan lisäksi. Syyttäjänkin tehtävänä on löytää lieventäviä ja jopa vapauttavia seikkoja. Jos syytekynnys ylittyy, seuraava seula on tuomioistuin, jossa myös tuomarin tehtävä on oikeudenkäynnin johtamisen lisäksi kaikkien seikkojen arviointi lain kannalta. Mutta Suomenkin vankilat ovat täynnä viattomia...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor ja kiitos hyvästä lisäyksestä. Sama muuten toimii toisinpäinkin. Kuinkahan paljon aikanaan maksoi, kun poliisi pantiin lukemaan Halla-ahon Scriptaa täikamman kanssa ja etsimään jotain, mistä voisi mahdollisesti nostaa syytteen?

Anonyymi kirjoitti...

Castor voisi lakimiehenä käydä kommentoimassa tuolla Jyrki Virolaisen blogissa.

Juha kirjoitti...

Tuli tämmöinen vastaan, eikä paljoa yllättänyt:

http://yle.fi/uutiset/vankila_on_kallis__tuomareille_opetetaan_vankeusrangaistuksen_valttamista/8111714

(toivottavasti linkki toimii)

Millähän laskuopilla tähänkin tulokseen on päästy. Vissiin spedestikillä räknäämällä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha ja kiitos linkistä. Sain sen toisestakin suunnasta ja naputtelin siitä lyhyen jutun.