keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

PÄIVÄ HUITSINNEVADASSA

eli kevyt juhannustarina

Huitsinnevadan kunnantalolla elettiin juhannuksen odotuksessa aivan niin kuin Pinnanmaalla ja koko Suomessa yleensäkin. Huitsinnevadan kunnanjohtaja Jorma Kankinen istui pienessä toimistossaan, katseli koneelta tiedostojaan ja totesi, että kunnan systeemit alkavat olla sen verran hyvin pulkassa, että viraston voi pistää pian kiinni ja laskea työntekijät juhannuksen viettoon. Nimenomaan työntekijät, sillä tässä varsin pienessä kunnantalossa oli lähinnä kanslisteja jotka pyörittivät kunnan toimintaa. Olihan täällä toki kunnaninsinööri ja sosiaalijohtaja, mutta heidänkin tehtävänsä, niin kuin Jorma Kankisenkin, oli lähinnä taata kunnan suorittavan tahon työntekijöille tarpeelliset resurssit, että se tekisi sen, mitä varten se oli palkattukin ja minkä se oikein hyvin osasi tehdä ilman tyhjiä virastofilosofeja. Jos se toimii, älä räplää, äläkä työnnä kärsääsi siihen, minkä se toinen kumminkin osaa paremmin kuin sinä.

Itse asiassa Huitsinnevadan, niin kuin myös kaikkien muitten Pinnanmaan maakuntien kuntien peruskirjaan oltiin kirjattu kohta, että kunnan palvelukseen ei palkata ikinä koskaan milloinkaan ensimmäistäkään selitteläätiön, soveltavan spedestetiikan, feministisen alaleukaa väpättävän tiedostamisnillityksen ja -joukkorääkymisen sekä vasemmistoakateemisen käsitehässimisen ”koulutuksen” saaneita yhteiskuntataiteilijoita. Kankinen oli itse koulutukseltaan rakennusmestari. Jorma Kankisen virkakauden aikana Huitsinnevadan kunnan peruskirjaan oltiin hänen ehdotuksestaan lisätty myös kohta, että mikäli joku kunnan työntekijä tai kunnanvaltuuston tai –hallituksen jäsen ehdottaa, että kuntaan palkataan projektityöntekijöitä, projektipäälliköitä, projektisuunnittelijoita, projektikoordinaattoreita tai edes yleensä puhuu projekteista muuten kuin vitsimielellä toisella suupielellä hänet uitetaan tervassa ja höyhenissä ja kannetaan pöllin päällä kunnan rajan ulkopuolelle. Huitsinnevadan kunnanvaltuusto oli hyväksynyt ehdotuksen yksimielisesti.

Juhannusta odottelevan Huitsinnevadan sää ei ollut varsinaisesti kovin lämmin, mutta se ei haitannut Kankista. Huitsinnevadan pienelle kunnantalolle ei oltu hankittu kalliita ilmastointijärjestelmiä, ja ilmastointia Kankisen toimistossa hoiti avattu ikkuna ja pöytätuuletin. Kun oli vähän viileämpää, niin eipähän tarvihe istua jäniksen kokoinen vaahto munissa. Helsingissähän ne saattavat ostaa sosiaalipomolle seitsemänkymmenen tuhannen euron toimistotuoleja, mutta Huitsinnevadassa kunnanjohtaja oli kuntalaisten palvelija. Kankinen oli tullut tänne tekemään töitä eikä nauttimaan. Eikä hänen työasunakaan ollut kokopuku vaan maastohousut, peltipaita ja farkkutakki. Rumat vaatteilla koreilee, tyhmät enemmän ja virka-asemaansa korostavat pellet kaikkein eniten. Vaatteitten sisällä on kuitenkin aina mies, eikä titteli.

Hetkeä aikaisemmin Kankisen toimistosta oli poistunut Vihreän Piipertäjä-lehden nuori naistoimittaja Annuinnukka Nuilama, joka oli päivitellyt kovasti sitä, että niin Huitsinnevada kuin koko Pinnanmaan maakunta ei ollut ottanut alueelleen ensimmäistäkään niin kiintiöpakolaista kuin turvapaikanhakijaa eikä edes suunnitellut ottavansa. Olipa hän todennut, että kuinka te voitte toimia näin julmasti, kun kyseessä on kuitenkin varakas ja hyvinvoiva paikkakunta. Kankinen oli todennut, että me voimme toimia näin julmasti oikein hyvin ja oikein hyvällä omallatunnolla, sillä syy siihen, miksi Huitsinnevada on varakas ja hyvinvoiva paikkakunta on se, että meitä ei ylensäkään kiinnosta toimia Tampereen Yliopiston susi- ja sekundaosaston tuotteitten mielipiteitten mukaisesti.

Kankinen totesi vielä, että me olemme täällä löytäneet sen asian, mikä estää kunnan menestyksekkään toiminnan ja vältämme sitä kaikin mahdollisin keinoin. Toimittajatyttönen oli kysynyt, että mikäs se menestyksekkään toiminnan estäjä sitten on, jolloin Kankinen oli kaivanut pöytälaatikostaan taskupeilin, kääntänyt sen niin, että toimittaja oli nähnyt oman peilikuvansa ja sitten Kankinen oli todennut, että sinä katsot sitä juuri nyt. Tyttö oli poistunut silminnähden närkästyneenä ja Kankinen arvasi, että hän kirjoittaisi Vihreän Piipertäjään tulikivenkatkuisen kirjoituksen. Siinähän kirjoittaa. Kiinnostus miljoona. Ei näillä selkosilla ihmiset lukeneet kuin Huitsinnevadan Paikallisdemokraattia. Siinähän Helsingin vihreät kitisevät keskenään. Eihän niillä ole hyvä olla, ellei niillä ole paha olla.

Tämän jälkeen kunnanjohtaja Kankinen kävi vielä kertaalleen tietokoneellaan. Oli vielä yksi asia tehtävänä, ennen kuin hänkin saattoi vaihtaa vapaalle. Hän vahvisti tilisiirron, jolla annettiin kahdensadan tuhannen euron avustus Huitsinnevadan aikamiesten erävalokuvausyhdistykselle. Tosiasiassa tämä yhdistys oli Huitsinnevadan Suojelukaarti. Pitihän kunnan pitää huoli turvallisuudestaan, kun se ei valtiota pahemmin kiinnostanut. Pojat olivat muutama päivä aikaisemmin napanneet kiinni muutaman Helsingistä tulleen rastatukkaisen roikkuperseen jotka olivat olleet kaatamassa Örnätjärven Erämiesten hirvitorneja.

Suojelukaarti oli käyttänyt Härnävän kunnassa kehitettyä keskustelumenetelmää, eli juipit oli upotettu muutamaksi tunniksi kainaloitaan myöten suohon ja kuskattu sitten Pinnanmaan rajojen ulkopuolelle. Juipit olivat kuulemma käsittelyn jälkeen todenneet, että heillä ei ole enää kovin palavaa halua palata Pinnanmaalle, varsinkin kun heille tehtiin selväksi, että seuraava suohon upottaminen tapahtuu pää edellä. Puhumallahan ne asiat selviävät, totesi Kankinen itsekseen ja tuumasi vielä, että tässä avustuksessa verorahat ovat hyvässä ja asiallisessa käytössä.

Jaahah, näkyi olevan taas sähköpostia tullut. No enpä olis arvannutkaan, totesi Kankinen. Asioitten hallinnollinen vituralleen hässijä Luutaletitia Karasto-Vilkkuna Valvirasta ottaa taas kertaalleen yhteyttä ja valittaa siitä, ettei Huitsinnevadan kunta noudata virallisia pätevyysvaatimuksia palkatessaan henkilökuntaa. Kankinen naputteli lyhyen vastauksen, jossa hän totesi, että Huitsinnevadassa osaaminen ja kokemus merkitsevät edelleenkin enemmän kuin sellaisten ihmisten antama paperi, joilla ei ole varsinaisesta työstä mitään käsitystä. Jos asia ei Karasto-Vilkkunaa miellytä, hän voi tietysti antaa potkut koko kunnalle, mutta siihen hän tarvitsee armeijaa, joka tehtävään ei osallistu, sillä onhan sillä epäilemättä muutakin tekemistä kuin jonkun virastokalkkunan pahan mielen lääkitseminen vaikka hän toimistossaan itsensä hyvin tärkeäksi saattoi tunteakin.

Virastopäivä alkoi olla Kankisen kohdalta pulkassa, mutta vastuullinen kunnanjohtaja päätti vielä lähteä hieman autoilemaan ja tapaamaan ihmisiä. Heitä vartenhan hän tätä työtään teki. Hän toivotti kunnantalon työntekijöille hyvät juhannukset ja hyppäsi autoonsa. Ensimmäiseksi hän ajoi osoitteeseen Nailonköyteen Hirttäytyjän Tie 6, jossa tiesi asuvan vanhan sotaveteraanin Eevertti Pätkäsen, joka oli aikanaan pistänyt U-linjalla konekiväärillään naapuria matalaksi. Kankinen tiesi, että tontilla kuuluisi olla muutakin porukkaa, ja pihaan ajaessaan hän huomasi, että niin olikin. Paikalla oli kuusi miestä Huitsinnevadan Suojelukaartista, joista kaksi nikkaroi miehen rappusia uusiksi ja neljä hakkasi halkoja liiteriin talvea varten.

Eevertti ja vaimonsa Anni halusivat ehdottomasti tarjota Kankiselle mukillisen lällänlierua, ja he nauttivat sen heidän rintamamiestalonsa pihalla. Kankinen totesi Eevertille ja Annille, että on todella mukavaa huomata, että nuorempi sukupolvi ei unohda sitä, mitä on joskus tehty ja on valmis tekemään oman osansa. Kankisen nuorin poika Jouni palveli parhaillaan Hömpstadin Nuivastoasemalla taisteluvökeltäjän erikoiskoulutuksessa.

Oli aika jatkaa eteenpäin. Huitsinnevadan Paikallisdemokraattiin. Oli vuotuisen tikanheittoseremonian aika. Huitsinnevadahan oli kuuluisa siitä, että siellä ei ollut mitään muuta kesätapahtumaa kuin juhannuksen jälkeisestä maanantaista alkava Totaalinen Kesätapahtumattomuus. Kesätapahtumattomuuden julisti suorassa radiolähetyksessä alkavaksi kunnanjohtaja itse, mukanaan toimittaja Antero Lärvänen ja äänimiehet Hösse ja Pertta. Kesätapahtumattomuuden julkistamispaikka valittiin aina sen mukaan, että Kankinen heitti Paikallisdemokraatin toimituksessa tikan Huitsinnevadan kartalle, ja siinä, mihin tikka osui, tapahtumattomuus julistettiin.

Kankinen ajoi Paikallisdemokraatin toimitukseen ja käveli sisään. Hösse oli ensimmäisenä vastassa ja tervehti Kankista:

- No som´moro, kuntalaisten ylin edunvalvoja.

- Som´moro teillekin, vapaan lehdistön edustajat. Kuis panee?

Antero Lärvänen vastasi puolestaan tähän:

- Oltais tehty haastattelu siitä Vihreän Piipertäjän toimittajasta joka puolestaan haastatteli sinua, mutta se perui haastattelun sinun haastattelusta saamaansa henkiseen pipiin vedoten. Mitä minä en sinänsä suuresti ihmettelekään. Sairaslomalle jäämisestä se puhui siinä mennessään. Ja joistain roikkuperseistä, joita täällä on kuulemma uitettu suossa.

- Meinasiko se semmosta neljää rastatukkaista roikkupersettä, jotka olivat tulleet tänne harjoittamaan sabotaasia metsästysseuran toimintaa kohtaan?

- Joo.

- Ja ne olivat tulleet tänne punaisella vuosimallin 1999 Toyota Corollalla?

- Joo.

- Ja niillä oli mukanaan kaksi kaarisahaa ja moottorisaha, joka jumitti samantien, kun ne ei tajunneet panna siihen kaksitahtibensaa ja teräketjuöljyä?

- Joo.

- En oo kyllä kuullut semmosista yhtään mitään. Mitä lie se toimittaja kuvitellut.

- No sitähän minäkin. Ei ylitä Huitsinnevadan Paikallisdemokraatin uutiskynnystä.

Pertta ojensi Kankiselle tikan ja totesi:

- Taitaa olla taas tämän aika.

Kankinen otti tikan ja heitti sen seinällä olevalle kartalle. Pertta meni katsomaan:

- Jaahah, tämän vuotinen Kesätapahtumattomuus julkistetaan sitten keskellä Hevonperseenperseensuota.

Tarttee sitten ottaa kumisaappaat mukaan, totesi kunnanjohtaja Kankinen ja hyvästeli nämä vapaan sanan airueet, joita hän kovasti arvosti. Kankinen poistui Paikallisdemokraatin toimituksesta, ajoi eteenpäin ja huomasi, että Huitsinnevadan Sumuntiivistämön pihalla oli tuttu säiliörekka. Sehän oli ulkopaikkakuntalainen  rekkakuski, joka täälläpäin tunnettiin lempinimellä KKi. Kankinen kurvasi Sumuntiivistämön pihalle ja ajoi rekan viereen, johon henkilökunta oli pumppaamassa putkiusvaa. Hän morjesti KKi:tä ja kysyi:

- Sinä sitä vaan pitkää matkaa ajelet edelleenkin?

KKi vastasi:

- Joo, perheellisen on pakko yrittää. Mutta nyt minä olen tämän säiliörekan kanssa hakemassa seuraavan vuoden putkiusvat firmalle. Sehän on välttämätöntä tuo putkiusva raskaalle liikenteelle. Kun toiset nukkuu vuoteissaan mä putkeen usvaa panen vaan. Ja tää Huitsinnevadan putkiusva on kyllä ehdottomasti parasta, mitä tarjolla on.

- Joo, tätähän myydään aina Alaskaan saakka. Meinasitko lähteä tästä suoraan ajamaan?

- No en ihan suoraan. Käyn ensiksi tilaamassa firmalle Läjä-Tekistä uuden ökkötölöhölököttimen ja sen jälkeen ajattelin käydä syömässä Hotelli Yrjöperskeleessä, kun nyt täälläpäin olen käymässä. Siellä on taas tarjolla koppavoituita ja sitähän pitää syödä aina kun mahdollisuus on. Ei muualla Suomessa saa läheskään niin hyvää koppavoituita.

- Vaan helevetti. Jätäpäs tuo myllymasiinasi parkkiin tähän pihalle ja hyppää minun koslaani, niin mennään molemmat. Ja minä tarjoan.Kankinen ja KKi hyppäsivät Kankisen autoon, kävivät Läjä-Tekissä tilaamassa KKi:n firmalle tuoreen ökkötölöhölököttimen ja suuntasivat sen jälkeen kohti Hotelli Yrjöperskelettä. Matkan varrella Kankinen totesi, että niin Lötjösen kappularapsispellon kuin Kutvosen aattakätkäpellon kylväminen oli lopulta onnistunut, vaikka kevät oli ollut kylmä. Lötjönen ajoikin traktorillaan Kankista vastaan ja morjesti. Lötjösen ja Kankisen pojat olivat parhaita kavereita ja molemmat suorittivat varusmiespalvelustaan Hömpstadin Nuivastoasemalla. Samalla Huitsinnevadassa yleinen riistalintu eli kaakana lensi tien yli ja molemmat miehet totesivat, että ei olis kannattanut ampua, kun se oli liian kaakana. Tämän jälkeen miehiä vastaan ajoi vielä Pöntinen ikivanhalla IC-moottoripyörällään. Miehet morjestivat Pöntistä ja totesivat, että kyllä se suoran ykkösen jyrinä on sentään komeaa kuultavaa.

Hetken aikaa ajettuaan Kankinen kurvasi Hotelli Yrjöperskeleen pihaan. Heitä tervehti hotellin  naapurin harmaa pystykorva Ärjy toteamalla että wäy wäy wäy yrrgllgörgglhauhau mmnjömnn vuff öywöywöy wuffhauhau mörlllglgl örr ja miehet totesivat yhteen ääneen, että tuo oli kyllä niin hyvin sanottu, että ei tuohon ole mitään lisättävää. Ärjy ei sen enempää keskittynyt tuttuihin vieraisiin, minkä nyt tervehti kohteliaisuuttaan sillä hän sen jälkeen aloitti keskustelun naapuruston koirien kanssa paikallisessa kuonobookissa. Keskustelu tuntui sisältävän painokasta ja hyvin perusteltua argumentointia, niin kuin koirilla yleensäkin. Fiksuja eläimiä, nuo koirat.

Miehet siirtyivät ravintolan puolelle ja Kankinen huomasi, että Ykällä oli vieraanaan jo kertaallen maalliset murheet jättänyt ja takaisin taivaallis-maallisissa tehtävissä maan päälle palannut Taivaan ja Helvetin yhteisen loma- ja virkistyspalvelut Oy:n palveluksessa toimiva entinen sekä suomalainen ja amerikkalainen sotilas Aito Keravuori. Miehet näyttivät paiskaavan kättä ja naurahtavan. Persaukistenniemen Mökkikylän asioita siinä vissiin hoidettiin. Keravuori poistui paikalta ja Ykä moikkasi tulijoita:

- Morjens Kankinen ja KKi. Mitäs häiskät?

- Ajateltiin syödä annokset koppavoituita.

- Ei muuta kuin pöytään. Talo tarjoaa.

- Mitenkäs sulla tuo Persaukistenniemen mökkikylä? Keitäs siellä tällä hetkellä majailee?

- No siellä vaihtui just vuokralaiset. Juhannuksen viettäjät tulivat. Ykkösmökissä on Martin Luther King ja Richard Nixon. Kakkosessa on Elvis Presley ja Frank Sinatra. Meinaavat muuten heittää juhannusaattona duokeikan. Kolmosessa on kakkosrähinän hävittäjä-ässiä. Mukana on Juutilaisen Illu ja Windin Hasse. Ja nelosmökki on nyt varattu ihan spesiaalitapaukseen. Siellä saunovat Yläkerran Äijä ja Alakerran Äijä. Ne tekevät siellä saunoessaan ylä- ja alakerran yhteisen viisivuotissuunnitelman. Vaikkei kumpikaan firma kommunismia pahemmin kannata. Mutta sen voin sanoa, että joka mökille pitää kuskata tolkuttomasti läskisoosia, muikkukukkoa ja ruisleipää.

- No se on hyvä, että bisnes pyörii. Mutta mitenkäs se sähköntuotanto?

- No meillähän on siellä sähkökeskuksessa neljä tuonpuoleiseen siirtynyttä vihrepiipertäjän sielua ja sen mukaan, mitä viimeksi laskin, niin niitten aikaansaama moraalisäteily kattaa 38% Huitsinnevadan kunnan sähkönkulutuksesta.

Ylva toi Kankiselle ja KKi:lle annokset koppavoituita ja miehet keskittyivät äyskäröimään sitä ääntä kohti. Ykä hyvästeli miehet ja sanoi, että hänellä on huoltohommia mökkikylässä. Viimeisteltyään maittavan sapuskansa miehet hyppäsivät Kankisen autoon ja Kankinen ajoi takaisin Huitsinnevadan Sumuntiivistämön pihalle, jossa KKi hyppäsi rekkaansa ja toivotti hyvät juhannukset. Kankinen toivotti samoin ja totesi itsekseen, että kyllä tämä Huitsinnevada on sentään hyvä paikka ihmisen olla ja elää.


Ja laitetaanpa vielä lukijoille perinteisen huitsinnevadalaisen koppavoituin resepti. Koppavoitui on ohrapohjainen ruoka, jota voidaan luokitella kategoriaan ”ankaraa mättöä”. Koppavoitui valmistetaan seuraavasti.

- Keitä neljä desiä kokonaisia ohrasuurimoita. Saa kiehua tommosen kolme varttia.

- Kun keittelet ohrasuurimoita, paistele samalla aikaa pannulla hörtöjä sapuskaa varten. Ensimmäiseksi tommonen 500 grammaa pilkottua pekonia.

- Seuraavaksi roiskaise pannulle mukaan 500 grammaa hirvenkäristyslihaa. Lisää mausteeksi lipstikkaa ja yrttipippurisekoitusta.

- Lisää lihojen sekaan hieman olutta ja viskaa sekaan lihaliemi / yrttiliemikuutio (kuutioita) makusi mukaan. Anna hautua.

- Seuraavaksi ota käyttöön isompi kattila ja laita se levylle. Laita kattilan pohjalle ihan pikkusen voita eli tommonen 250 grammaa.

- Laita seuraavaksi kattilaan keitetyt ja kuumalla vedellä huudellut ohrat ja sen jälkeen lisää hyvin maltillisesti elikkä 4 desilitraa kermaa. Sekottele ja anna hautua.

- Tämän jälkeen lisää lihat ohran sekaan, mausta merisuolalla ja sen jälkeen anna hautua miedolla lämmöllä.

Koppavoitui on täyttävää ja sisältää huomattavan ähkyvaaran.

45 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuotahan pitää kokkailla vielä tämän kesän aikana!

-Tvälups-

Kenzo kirjoitti...

Kokeilen tuota koppavoituita tänä viikonloppuna, mutta valitettavsti joudun käyttämään naudanlihaa hirvenlihan sijasta.

Hyvää Jussia.

Toivoo:

Kenzo

Anonyymi kirjoitti...

Hieno kirjotus jälleen Ykältä. 5/5 pistettä =)

Tässä vielä sidottiin yhteen entisiäkin tapahtumia ja paikkoja, joista on aina hauska kuulla lisää, ja varsinkin maastohousuihin ja peltipaitaan pukeutunut kunnanjohtaja on todellinen kirsikka kakun päällä. Ja tuota pöperöreseptiä voisi joskus kokeilla, jos sattuisi tilanne että on useampikin syöjä, yksin tuommoista satsia söisi viikon ellei enemmänkin. Ei sillä että asiassa jotain vikaa olisi...

Mutta hyvät jussinpäivät sinne Pinnanmaalle, täällä etelämpänä odotellaan sadetta ja vilua, mutta muistetaan juhannuksen tärkein ohje: Ei jätetä kaveria hankeen makaamaan. ;)

--Madri

Anonyymi kirjoitti...

Huitsinnevadaan kannattaa perustaa näin etsikkovaiheessa ompeluseura.
Voin entisenä raumalaisena tulla sitten opettamaan "pitsinnypläystä" tai pitää jatkokurssin Tikkakosken tehtaan "ompelukoneiden" käyttöönotosta, huollosta ja toiminnasta...

Näitä Tikkakosken tuotteitahan on edelleen sinne-tänne kätkettyinä viime kapinan jäljiltä.

Luonnon monimuotoisuuskin on erittäin kiinnostavaa ja voin mielelläni perehdyttää cityvihreitä esim. suomaaston erikoisuuksiin. Sellainen pintaa syvemmältä kurssi.

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, Kenzolle ja Madrille & kiitos kommenteistanne.

Taisteluvälineupseeri:

Viesti 1: Ohra on muutenkin Suomessa mielestäni aliarvostettu raaka-aine. Samoin kuin myös lampaanliha. Se on tolkuttoman hyvää.

Viesti 2: Tämmöiset ompeluseurat voisivat olla hyvinkin käyttökelpoisia varsinaisia kodinturvajoukkoja odotellessa. Millä nimellä niitä sitten kutsuttaisiinkaan. Suomaastoon perehdyttämisessä ajattelit varmaan samaa kuin minä, eli suomalaisessa suomaastossa on hämmästyttävän rikas ja monilukuinen hyönteiskanta, johon voi mielellään tutustuttaa innokasta citypartisaania. Mäkärä kun ei tule koskaan yksin, vaan se tuo kaveritkin ja niitä on paljon. Hyvin paljon.

Kenzo: Eiköhän tuo naudanliha pelitä ihan yhtä lailla. Sitten toinen asia ja anteeksipyyntö MC Tsuhnalta. Olit ottanut jo aikaa sitten sinne yhteyden tätä googlen hangouts-palvelua käyttäen. Viesti on hukkunut sivupalkkiin ja se huomattiin vasta nyt, eikä tietokoneosaaminen riitä vastaamiseen eikä siitä saatu bongattua edes sähköpostiosoitettakaan, joten laitatko sen saman viestin ihan sähköpostilla, niin eiköhän asia suttaannu eteenpäin. Ja hyvää Jussia sinullekin.

Madri: Suuret kiitokset. Tähän Pinnanmaan saagaan palataan varmaan jatkossakin, koska minusta on mukava väsäillä tarinoita paikasta, jossa varmaan moni tämänkin blogin lukija mielellään asustelisi. Hyvää Jussia sinullekin. Ei se ilmatieteen laitos kovin hyviä juhannuskelejä luvannut tännekään, mutta kun paikalta löytyy palavaa puuta, ei vilu pääsi kiusaamaan.

Kumitonttu kirjoitti...

Kuntien pakkoliitoksilla on tarkoitus estää tässä kuvattu toiminta. Seuraava askel on komission määräyksillä annetut pakolaiset valtioille. Eihän ne pakkopakolaiset mene valtioihin asumaan vaan kuntiin. Komissio mielestäni rikkoo Suomen perustuslakia kuntien itsehallinnosta.

Anonyymi kirjoitti...

Jo monta vuotta seuranneena, nyt on pakko komnentoida: Ihan parasta jälleen kerran. Tv PB

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Pitänee kokeilla kun täältä maalikylistä sivistykseen jussiksi lähtee, jos seleviää.
Saa pakkaseen tilaa ensi kauden hirville.

Onko muuten oluen merkillä tai laadulla suurta väliä?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tämä meidän laaja Lapinmaa jää vielä Pinnanmaalle kakkoseksi. Huitsinnevadassa ollaan koko kesä tekemättä mitään, mutta Salla(jonka ulkomaankielinen slogan on muuten "In the Middle of Nowhere") tyytyy syksyisin Ei Tapahdu Mitään Viikkoon: http://loma.salla.fi/fi/tapahtumat/1430993986/

Ykälle juhannusterveisin
ltn Veivikaula, Räyhärannan Sissikomppania

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle, Anolle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle ja Luutnantti Veivikaulalle Räyhärannan Sissikomppaniasta & kiitos kommenteistanne.

Kumis: No näinpä. Kuntaliitoksia vaaditaan säästöjen vuoksi, mutta ne eivät saa aikaan mitään muuta kuin kasvavaa hallintohimmeliä ja päätöksenteon karkaamista tavallisilta ihmisiltä aina ylempiin kerroksiin.

PB: Suuret kiitokset, tervetuloa kommentoimaan ja oikein mukavaa juhannusta.

VNV: Itse tuuppasin lihoille tummaa olutta tommoset puoli pulloa ja kokille huomattavan määrän lager-olutta.

Luutnantti Veivikaula: Tervetuloa kommentoimaan sinullekin. Salla on näemmä oikealla tiellä, mutta eikös sielläkin ole vielä se Rykimäviikko?

Castor kirjoitti...

Jusseja hotelliin ja sen vieraille! Jeesus oli sitten muslimi, ainakin jossain Hesassa roikutetun lakanan mukaan. Mutta Muhammed EI ollut pedofiili. Oikein tuli mukava olo, ensin HK:iin 8 tuntia myohassa, ja sitten luin tuon "uutisen". Iltis muuten ainoana kirjoitti siita ja sittemmin juttu ei enaa ollut verkkoversion loopeissa.

Anonyymi kirjoitti...

Jussia vain Ykä täältä Nordljys Byen eli Altalta. Hyvin on kyllä usvaa putkessa piisannut.

Juhannus meneekin varmaan täällä. Toivottavasti tulisi grillikelit. Josko vaikka Talvikin rantaan leirin pitoon ja perinteinen trailergrilli-iltama. Josko vaikka joku kollegakin eksyisi paikalle niin voitaisiin kehua autojamme ja rengit haukkuisi isännät ja isännät rengit ja molemmat haukkuisi ajojärjestelijät. Järjestys olla pitää.

Grilliin muuten kannattaa kokeilla pottujakin. Keitä perunat, tee marinadi öljystä ja haluamistasi mausteista. Pistä keitetetyt potut marinadiin yöksi ja grillaa pinnallta rapeiksi. Täällä noita pottuja saa valmiiksi marinoituna Remasta.

Ostin minä muuten pari uutta hilavitutintakin kun vanhat eivät ole yhteensopivia uuden mallisten ökkötölöhölököttimien kanssa.

-KKi-

Anonyymi kirjoitti...

Eipä tuohon idylliin voi muuta sanoa ( rasistis-impivaaralaisesti ) kuin että aamen.

Hyvää Juhannusta,
Tommi

korpisoturi kirjoitti...

Voihan hitto, että hermot lepäilee! Tässä ja monissa Ykän pakinoissa on jotakin Arto Paasilinna-maista, mutta paljon paremmin kirjotettuna.

Taijan tästä itsekin kömpiä jaloviinalähteelle lipillä ottamaan vettä.

Mukavaa Mittumaaria!

Becker kirjoitti...

Näitä Huitsinnevadan uutisia on aina mukava lueskella. Siellä on elämä hyvällä mallilla, toisin kuin täällä Absurdistanissa.
Ruotsalaisilla on muuten omituinen tapa viettää Jussia. Päivällä ne joraa sen maston ympärillä ja illalla ovat hävinneet kuin tuhka tuuleen.
Mitkään kokot eivät ole tavallisia. Pienemmät kaupungit ovat tyhjiä ihmisistä, en tiedä mihin ovat hävinneet. Ja ryypätään sitten oikein ruotsalaiseen malliin, joten kuulosuojaimien käyttö on suositeltavaa.

Tuo ruokaohje oli aika mielenkiintoinen, sitä täytyy joskus kokeilla.

Ja Hyvää Juhannusta sinne Ylvalle, Ykälle ja hotellin respan väelle.

Toivottaa Becker

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille, KKi:lle, Tommille, Korpisoturille ja Beckerille & kiitos kommenteistanne. Tässähän tuli Voiman Pimeän Puolen juhannuksentoivotuksia varsin laajalta maantieteelliseltä alueelta.

Castor: Jussia sinullekin. Tuo lakanahan roikkui siellä Roihuvuoren ostarilla. Minä tunnen paikan Helsingin ajoiltani varsin hyvin. Siitä päästään kysymykseen, että mitkä ovat ne muutamat sanat, jotka romahduttavat asuntojen arvon. Ja nehän ovat ”Salaam-aleikum! Me muutettiin teidän naapuriksi!”

KKi: Rauhallista jussia myös sinne pohjoiseen. Otin sinut kirjoitukseeni lupaa kysymättä, mutta tuskin pistät pahaksesi. Ja kiitos vinkistä. Meillä muuten juhannussää Lällävedellä on sellainen, että pitkät kalsarit ei ole yhtään liikaa. Ostapas muuten Läjä-Tekistä muuntohötkötin, sillä saa vanhatkin hilavitkuttimet sopimaan uusiin ökkötölöhölököttimiin.

Tommi: Impivaara rulettaa. Jussia sinullekin.

Korpisoturi: Kiitos, olen otettu. Jos sulla on tontillasi harvinainen luonnonvarainen jallulähde, niin älä kerro osoitettasi. Voi olla, että saat kutsumattomia vieraita. Ja pahimmassa tapauksessa valtio nimeää sen luonnosuojelukohteeksi. Hyvää mittumaaria.

Becker: Niin minä kuin Ylva ja hotellin respan henkilökunta kiitämme ja toivotamme samoin hyvää ja rauhallista juhannusta. Mitenkäs muuten, onko siellä sinun selkosillasi paikalliset svedut pystytelleet niitä siellä päin kovasti muodikkaita juhannusvittuja? Kun se juhannussalko oli maskuliininen jortikan symboli.

Becker kirjoitti...

Niin, juhannussalkohan on hedninen fallossymboli ja tokihan täällä on keskusteltu siitä että tanssitko peniksen ympärillä.
Mä olen selvästi täällä muuttumassa introvertiksi ja pyrin välttelemään suurempia yleisötapahtumia. En oikein selvin päin jaksa pyöriä sen salon ympärillä kukkaseppele päässä. Kävin kyllä kerran katsomassa ja se kulttuuripläjäys riitti pitkäksi aikaa.
Mielummin olen suomalaisten kanssa kokon lähistöllä ottamassa pientä napanteria.
Asun sen verran pienellä paikkakunnalla, että se pahin juhannusvittu kiima ei ole oikein tänne pesiytynyt, luojan kiitos. Mutta kyllä siitäkin aiheesta varmaan polemiikkia käydään jahka kansa on juhannuskankkusesta selvinnyt.

Anonyymi kirjoitti...

Enpä minä Ykä pahaseni. Ylpeähän pitää olla jos pääsee hahmoksi mukaan Pinnanmaan elämänkulkuun.

Beckerille jaksamista naapuriin. Meillä Norgessa toi juhla ei aiheuta toimenpiteitä. Juhannusvittu tosin näitä paikallisia himpun verran huvittaa.

Nää Norget on sellasta kansaa kuin mekin. 'Jotta ensin juodaan ja sitte katotaan ketä naidaan'.

Eroja huomaa monasti. Ruotsissa kun käy purkamassa/lastaamassa niin helkkarin moinen disketaaraus ennenkuin mitään tapahtuu. Tehdessäkin välillä diskuteerataan.

Norgessa taas. Asia hoituu tyyliin: 'Hej, jag hare ökölöhölötin last, vilken ramp? Hej, rampa åtta. OK.' Seuraavan kerran puhutaankin kun auto on tyhjä. 'Kvittering här, takc. OK, har du bra'. Huonosti kerrottu näin Juhannus oluissa mutta idea selvinnee.

Ykän hotelliin laitoin mailina Norgen pikakurssin. Hän julkaisee mikäli katsoo tarpeelliseksi.

-KKi-

Anonyymi kirjoitti...

Nyt tulee Ykälle buffia vähän joka suunnasta:

http://nra.fi/puheenjohtajalla-on-asiaa-84/

Tämän myötä varhennetun keskikesän toivotukset, Eestissä pääsee jatkamaan sitten ensi viikolla jos Pohjolan juhannus petti kelien tai muun saannin suhteen..

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille, KKi:lle ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne.

Becker: Mekin ollaan itse asiassa aivan yhtä erakkoja eikä kaivata sen suurempaa seuraa. Mutta täällä mökillä kuunnellaan nyt ihan oikeasti Ylen Radio Suomea, joka soittaa useamman tunnin maratoonia 1970-luvun Finnhits-kappaleista. Aivan kamalaa itse asiassa, mutta käy tänne vesisateen sekaan just kybällä. Ja täällä Suomen puolellahan se juhannusvittu tarkoittaa just sitä, mitä sen kuuluu tarkoittaakin.

KKi: Ruotsiahan pidetään kovasti keskustelevana yhteiskuntana työelämää myöten, mutta minun mielestäni tämä ”management by perkele” kyllä sopii kuvioihin aika ajoin. Kiitos pikakurssista. Muistan pilakuvan, jossa oli ensiksi punasolu, sitten valkosolu ja sitten oli tuopin ääressä Norjan lipun kanssa Åke, jota ei kiinnostunut hevon vittua. Ja hei, löysinpä sen googlesta:

http://media.riemurasia.net/albumit/m13996/ake.jpg

Taisteluvälineupseeri: Kiitos linkistä. Hyvää reissua Viroon.

Becker kirjoitti...

KKi: Juhannusta sinne sinullekkin Norjaan. Onhan täällä tosiaan välillä vähän kestämistä, mutta kuten olen aikaisemmin todennut, niin pyrin välttelemään suurempia asutuskeskuksia ja yleisötapahtumia. Ylimieliset parasiitit, kun niitä näkee saavat päiväni pilalle. No ehkei ihan nyt sentään, sillä enemmän minua ärsyttävät munattomat ruotsalaiset.

Ja maassa tosiaan diskuteerataan ja pidetään palavereja alvariinsa. Olen tavannut suomalaisia jotka ovat olleet täällä vuoden pari komennuksella ja ihmetelleet ettei varsinaisiin duuneihin ole aikaa ikuisten palavereitten takia.
Nyt pitää muistaa, että suurin osa suomalaisista johtajista on armeijan upseerikursin käyneitä ja saaneet näinollen johtajakoulutuksen. Ruotsalainen johtajakoulutus on tasapäistämis peruskoulun peruja, joten maassa ei todellista johtajuutta ole.
Palaverihin joihin osallistuu koko henkilökunta siivoojia myöten, on osoitus "demokratiasta ja tasaarvosta" ja sitten kun hommat menee perseelleen, niin kukaan ei kanna vastuuta kun koko henkilökunta on ollut päättämässä.

Ruotsalaisissa hävittäjäkoulukoneissa kouluttaja ja oppilas istuvat rinnakkain, jotta "isällinen" tunnelma säilyisi, suomalaisissa taasen peräkkäin.

Anonyymi kirjoitti...

No, Ruotsi on Ruotsi. Vähän semmonen 'Palle Ramstedt och pankaka show'.

Vaan on minulla mukavia ja nuiviakin Ruotsalaisia kollegoja/kavereita. Muutaman olusen jälkeen alkaa korrektista sverigestä kuoriutumaan nuivahko viikinki.

Tanskan vaalien tulos ei ollut minulle varsinaisesti yllätys. Pahuksen tasapäät tykkäävät elämäntavastaan, eivätkä aio päästää maataan muuttumaan somaliaksi.

-KKi-

Anonyymi kirjoitti...

Tuo "ei niillä ole hyvä olla ellei niillä ole paha olla" määrittää kyllä tosi hyvin ja tiiviisti ison joukon tiedostavaistoa ja uhrautuvaistoa.

Siitä ruottalaisten juhannusjortikasta... Siinähän menee kanki sellaisen väljän römpäsän läpi niin ettei sitä voi muuten sovinismista syyttää kuin siltä kannalta että tilanne on kuvattu vähän niin kuin (jotakuta lainatakseni) joku heiluttaisi patonkia messuhallissa. Se römpsän väljyys kuvaa hyvin feminatsistista asennetta.

Castor kirjoitti...

Becker, omituista tietenkin on sitten se, etta ruotsalaisia on huomattavasti enemman kuin suomalaisia monikansallisten yritysten johtopaikoilla, samoin kuin niiden hallituksissa. Erityisesti palvelusektorilla (hotellit) taalla Aasiassa. Johonkin taman pitaa perustua, ei se ihan sattumaa ole etta suomalaiset eivat kelpaa laheskaan samantasoisiin tehtaviin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille, KKi:lle, Anolle ja Castorille & kiitos kommenteistanne sekä mukavaa juhannuksen jatkoa. Tuumin tuosta ruotsalaisesta johtamistavasta sitä, että käytetäänkö sitä maan puolustusvoimissakin? Tai siinä raadossa, mitä siitä on jäljellä. Jos vihulainen nousee siellä maihin ja tarvittaisi välitön kranaatti-isku, niin käydäänkä pikapalaveri, jossa kysytään kaikilta sotilailta että ammutaanko vaiko ehkä ei ja minne ammutaan jos ammutaan. Toisaalta Ruotsin tykistön vahvuus on muistaakseni kokonaista 24 putkea joten kysymys on sinänsä retorinen. Tanskalaisille toivotan kaikkea lyckaa, vaikka oma mediamme oikeistopopulismista rääkyykin. Rääkyminen on sen luonne.

Becker kirjoitti...

Castor, mitä mainitset, niin se kyllä pitää paikkansa. Olen tietoinen siitä. Eräs syy on ruotsalaisten ptempiaikainen kokemus kansainvälisillä markkinoilla, taito small talkkiin ja vähän tuollainen femnistimäinen tyyli hoidella asioita. Fiksuja ruotsalaisia toki on ja juuri fiksuutensa vuoksi he ovat häipyneet emämaasta. Suomalaisten johtamistyyli ei ehkä pure siellä Aasiassa. Onko suomalaine johtamistyyli sitten niin kovin menestyksekästä. Omassa maassa on mokia tehty rajusti ja tehdään edelleen. Huolestuttavan harvoin kuulen kenekään Suomessa kehuvan päälliköitään.
Ruotsalaisessa firmassa suunnitellaan strategiaa siten että lähtötilanne ja päämäärä ovat tiedossa ja sitten näissä mööteissä pyritään ottamaan etukäteen huomioon kaikki mahdolliset matkan varrella tulevat ongelmat. Suomalaisessa systeemissä myös tiedetään lähtötilanne ja päämäärä ja sitten lähdetään liikkeelle ja mahdolliset ongelmat hoidetaan niiden ilmestyessä eteen. Aivan kuten armeijan johtamiskoulutuksessa. Tunnin kuluessa hyökkäyksen aloituksesta menevät suunnitelmat uusiksi.
Mitä tulee Ruotsin omiin yrityksiin, niin kaikki kruununjalokvet on myyty ulkomaisiin omistuksiin. Maan sisällä ei se johtajuus ole niin korkeaa tasoa.Mm.SEB:n omistaja suku Wallenberg, jota Suomessa niin ihaillaan, on tehnyt suuren luokan mokia omissa bisneksissään.

Ykä, minun tietääkseni ei Ruotsissa ole kuin kolme toimivaa kenttätykkiä. Strategisella Gotlannin saarella olevat miehet opiskelevat manuaaleja miten saarella olevia Leopardeja käytetään. Ruokahuoltoa ei ole, vaan soltut käyvät hankkimassa sapuskansa paikallisesta ICA:sta. Ryssä kun pommittaa kaupan hajalle, niin jätkiltä loppuu sapuska.
Jaahas, nyt on sateessa grillattu lohta, oli muuten pirun hyvää, ja myöhemmin pitäisi mennä saunomaan. Vielä ollaan ihan selvikseen, mutta eiköhän tässä illan mittaan vielä jotain janojuomaa nautita. Hyvää Juhannusillanjatkoa vaan läsnäolijoille.

P.S. Jos toinen kotimainen taipuu, niin lueskelen usein erittäin hyvää paikallista saittia:
http://antropocene.se/

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Täällä on kyllä saunoessa otettu janojuomaa jo jonkun verran. Juhannusaaton ilma oli huomattavasti parempi, kuin mitä ilmatieteen laitos lupasi. Niin notta ihan kolme putkea tykistöä? Kun miettii Ruotsin pituutta pohjois-eteläsuunnassa niin saahan ne sentään yhden putken aina neljänsadan kilometrin välein. Eikä tuo muutenkaan oikein hyvältä kuulosta. Mutta oikein hyvää juhannuksen jatkoa sinnepäin. Kiitos linkistä, mutta minulla tuo ruotsin kieli on maksimissaan tasolla ”välttävä”.

Anonyymi kirjoitti...

Tervepä vaan terve kaikille ja hyvää jussinpyhien jatkoa.
Tuosta ruåtsin kielen taidosta, minun nuoruudessani, kun sinne svean maille lähdettiin niin kielitaidoksi sanottiin riittävän, että osaa sanoa pomolle förskotti ja kuppilassa ärtsoppa. Niillä kuulemma pärjäsi hyvinkin pitkälle.
Kun en näin iltamyöhällä tai varhaisamuulla keksinyt muuta ajankulua klikkasin auki tämän blogin, ei mene aika ihan hukkaan, on jotain järkevää luettavaa, näistä minun töherryksistä ei voi sanoa samaa. Siitä huolimatta jussia ja silleen. Nautinnollista lukea näitä Perskeleen Yrjön juttuja. Ja terveisiä sinne Pinnanmaan ihanneyheteiskuntaan ja Ylvalle myös.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää juhannusta! Juhannuspäivä alkaa olla loppusuoralla.

Itselläni on aika tylsä juhannus kun härvään kämpässäni enkä ole käymässä missään. Vanhempani eivät menneet kesähuvilalle ja jos olisivat menneet, eivät olisi olleet yötä. Joten en mennyt mihinkään. Olisin voinut ehkä mennä vanhempien luokse jos olisin päättänyt ja tiennyt etteivät he lähdekään mihinkään. Jos olisivat päättäneet olla huvilalla ainakin pari yötä niin olisin mennyt sinne.

Kukaan ystävistä ei kysellyt missä meinaan olla juhannuksen ja että menisinkö jonkun heistä luokse. En itse kysellyt heiltäkään. Olisi voinut jonkun luona saunoa, grillata, nostaa kuppia ja korkata vaikka tuontioluita...

Castor kirjoitti...

TÄYSIN OT, mutta kuitenkin: Kiinan keskushallinto on antanut määräyksen, jonka mukaan uiguurien alueella Xinjiangissa tulee virkamiesten mennä töihin aivan normaalisti, koulujen tulee toimia normaalisti, opiskelijat eivät saa paastota, ravintoloiden tulee olla auki, jne. ramadanin aikana. Asiasta kirjoitti South China Morning Post (HK). Mielenkiintoista...Ruotsissa kansanedustajat/ministerit toivottavat tulijoille hyvää ramadania juhannustoivotusten sijasta. Kumpikohan näistä kahdesta valtakunnasta on vielä omillaan, sanotaanko kymmenen vuoden päästä? En ihaile Kiinan kommunistipuoluetta, mutta joissain asioissa ei voi olla muuta kuin samaa mieltä. Tietysti tuollainen toiminta on hirveää, ihmisoikeuksien polkemista ja uskonnonvapauden vastaista (sitä kun ei Kiinassa ole), mutta pientä se on verrattuna uiguuri-musulmaanien riehuntaan esimerkiksi Kunmingissa viime vuoden maaliskuussa: ainakin 29 kuolonuhria ja 143 haavoittunutta, kun musulmaanit levittivät rauhaa Kunmingin rautatieasemalla. No, hengestään pääsivät tekijätkin (viisi ammuttiin paikalla YHDEN poliisimiehen toimesta, kunnioitusta hänelle, kolme teloitettiin myöhemmin). He halusivat liittyä jihadiin ulkomailla, mutta eivät päässeet pois maasta...Kiinalta meni nyt maine,, eikö?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Vieraalle ja Castorille & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Suuret kiitokset. Kommentit ovat aina tervetulleita. Ne ovat blogissa vähän kuin suola sopassa.

Vieras: Juhannuksen (ja kesän) jatkoa sinullekin.

Castor: Kyllähän Kiinassa on varmasti paljon mälsää, mutta tässä asiassa kiinalaiset ovat huomattavasti meitä fiksumpia.

Anonyymi kirjoitti...

Unkarissa on hieman älykkäämpää porukkaa kuin täällä. Viktor Orban on nuiva pääministeri. Rähmiksen mukaan Unkari rakentaa neljä metriä korkean aidan Serbian-vastaiselle rajalleen. Niin muuten, eivät ne serbit ole niitä onnenonkijoita. Serbian ja Unkarin sossusta ei saa rahaa joten Serbia ja Unkari ovat pelkkiä läpikulkualueita joista jatketaan mm. Ruotsiin.

http://rahmispossu.net/2015/06/18/unkari-turvaa-rajansa-rakentamalla-nelja-metria-korkean-aidan/

Anonyymi kirjoitti...

Oletko kuullut tämmöisestä kuin Matti Kyllönen? Sattumalta huomasin että hänellä on sivut ja blogi. Hän opetti yhden lukuvuoden historiaa Ämmänsaaressa ja olin silloin noillä historiantunneilla. Ne tunnit olivat mukavia ja sain kympin historiasta kun lukuvuosi päättyi. Osallistui näköjään persujen ekan jytkyn tekemiseen.

http://www.mattikyllonen.com/

http://mattiantero.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Ykä on usein käsitellyt Antero Lärväsen avulla noita selitteläätiön ja sovelletun spedestiikan tutkijoita. Tämä Juha Ahvion bloggaus liittyy noiden samojen tahojen edesottamuksiin:

http://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/718/yhteiskunnallisen_mielipiteenmuodostuksen_vasemmistolaisesta_vapaudesta

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras.

Viesti 1: Unkarihan toimii tässä asiassa meidänkin puolestamme, kun emme itse älyä.

Viesti 2: En tunne heppua. Uusi tuttavuus. Nimi Matti Kyllönen on toki tuttu mutta ihan eri kuvioista.

Viesti 3: Ihan asiaahan heppu kirjoittaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jussi esitelmöi tänään työmiehen tuumaustunnilla:

https://www.perussuomalaiset.fi/news/tuumaustunnilla-halla-aho-ja-taakanjako-maanantaina-22-6-klo-11-alkaen/

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Yrjö!

Hauska juttu, ja erityisesti pisti silmään tuo kunnanjohtajan nimi Jorma Kankinen. Heh, ainakin näin kaksimielisesti ajateltuna!

Tässä sitten pari poimintaa virolaisista uutisista, pitää linkittää noita Delfin juttuja, muualle kun pääsääntöisesti pitää rekisteröityä ja/tai maksaa lukemisesta. Uutisten alla on lisää linkkejä samaan aihealueeseen liittyen.

Riigikogu varmistaa Viron kannan pakolaisten vastaanottamiseksi, tuota uutista kun lukee, niin tämä kappale pisti silmään;

"Kell 9 algab riigikogu konverentsisaalis avalik kuulamine Euroopa rände tegevuskava teemal, kus sõnavõttudega esinevad migratsiooniekspert Uku Särekanno, MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse esimees Eero Janson," jne...

Eli Riikogussa on sitten pidetty julkinen keskustelutilaisuus, jossa on ollut mukana maahanmuuttoasiantuntija, Viron pakolaisavun edustaja ja suurlähettiläitä Suomesta, Kreikasta ja Italiasta, kertomassa maidensa kokemuksista. Joskus meikäläisen tekee mieli käyttää noista asiantuntijoista joko sanaa "aasintuntija" tai "siantuntija", heillä on välillä niin oudot jutut, titteleistä nyt puhumattakaan, näin siis ainakin kun Suomen ohjelmia välillä katselee.

Lyhenne MTÜ tarkoittaa "mittetulundus ühing" eli voittoa tavoittelematon yhdistys, eli Suomessa se vastaa ry:tä. Mutta mikä taho maksaa tuon Eero Jansonin palkan, kait se verovaroista kustannetaan ja/tai lahjoituksilla?

Tässä sitten oluesta tutun kunnan päätös pakolaisasiaan, Saku vald keeldub pagulaste vastuvõtus - Sakun kunta kieltäytyy vastaanottamasta pakolaisia.

Ja viimeisin kappale on lähes niinkuin meikäläisen mielipide tähän asiaan;

"Soovime, et valitsus annaks olukorrale adekvaatse hinnangu ning keelduks täielikult illegaalsel teel teistesse Euroopa riikidesse saabunud immigrantide Eestisse toomisest."

Eli vapaasti suomennettuna, Toivomme että (kunnan)hallitus antaisi tilanteelle asianmukaisen arvion ja kieltäytyisi kokonaan vastaanottamasta maahanmuuttajia Viroon, jotka ovat laittomalla tavalla saapuneet toisiin EU-maihin.

Uutisessa on kuva YK:n pakolaisavun teltasta (Tammsaare park on Tallinnassa), viroksi tuon järjestön lyhenne on ÜRO, "Ühinenud Rahvaste Organisatsioon". Noita ei paljoa täällä ns. maakunnissa näe.

- Soomepois Eestist -

P.S. viroksi sana "hallitus" tarkoittaa hometta, joten sitä voi ehkä jossain määrin soveltaa esim. Ruotsin hallitukseen, länsinaapurissa se on tosiaankin ollut homeessa jo pari vuosikymmentä...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Vieras: Toivotaan nyt, että Jussin järjen ääni leviää.

Soomepois Eestist: Kyllähän Jorman nimi oli varsin kankeasti valittu. Toivottavasti viroaiset onnistuvat ajamaan täältä tulevat ”maahanmuuttoasiantuntijat” sieltä huuthelvettiin sillä ne ovat lähinnä verorahan kuppaamisen asiantuntijoita, jotka nyt itkevät Suomen puolella kun uhkanakin on varman työpaikan häviäminen. Lätsännostoa sekä Sakun kunnalle että sen tunnetuimmalle tuotteelle. Vietetäänkö siellä Viron puolella muuten juhannusta ja jos vietetään, niin kuinka?

Anonyymi kirjoitti...

Pistin muuten Markus Janssonille tukirahaa vitosen verran. Jos Ykä huomasi Janssonin uusimman jutun.

Anonyymi kirjoitti...

Jussi sanoi että YK:n edustaja kävi europarlamentissa ja kitisi vastuusta. Joku euroedustaja kysyi YK:n edustajalta että mikset vaadi Persianlahden öljymaita kantamaan vastuuta. YK:n edustaja meni hiljaiseksi ja yritti kiemurrella pois ja vaihtaa puheenaihetta.

Australian lisäksi Israel on menetellyt asianmukaisesti. Iipot ovat pistäneet Afrikasta tulleet laittomat maahantulijat pidätyskeskuksiin. Heitä pidetään siellä kunnes älyävät lähteä vapaaehtoisesti. Vapaaehtoisesti poistuvalle maksetaan paluumatka ja annetaan fyrkkaa mukaan. Iipot ovat neuvotelleet joidenkin Afrikan maiden kanssa siitä että ottavat heidät vastaan, siis korvausta vastaan. Iipot ovat myös rakentaneet aidan Egyptin-vastaislle rajalleen.

Olisi muuten jännä tietää mitä jos ne laittomat afrikkalaiset menisivät palestiinalaisalueille, siis Gazaan ja Länsirannan A- ja B-alueille. Miten Hamas ja Fatah mahtaisivat menetellä? Noille molemmille on vipattu jatkuvasti fyrkkaa, joten voisi sillä harrastaa sosiaalimamuilua. Noi afrikkalaiset ovat sitäpaitsi usein rauhanuskontolaisia. Niille voisi tarjota vaikka työtä marttyyribisneksessä tai muuten vaan aseellisissa ryhmittymissä. ISIS/ISIL on soluttautunut Gazaan ja Hamas yrittää hätistää sitä pois. Tuota sekasotkua voisi käyttää hyväkseen jos nuo laittomat afrikkalaiset huomaisivat tuon.

Siinain tilanne on aika sekava. ISIS/ISIL on nyt myös siellä. Siinailla on useita beduiiniheimoja/-klaaneja jotka ovat perinteisesti hallinneet Siinaita, osa on keskenään liittolaisia, osa vihollisia. Jos kuukkeloi esim. bedouin tribes in Sinai niin näkee miten se alue on jaettu klaanien kesken. Kiinnostaisi tietää miten beduiiniklaanit ovat menetelleet ISIS/ISIL:n suhteen.

Anonyymi kirjoitti...

Sossut kellottavat uuden pohja-ajan:

http://www.hs.fi/kotimaa/a1434854734410

Niin, muistakaa laittaa incognito-tila päälle jos avaatte HS-Pravdan linkkiä...

Anonyymi kirjoitti...

Tere Ykä!

Hyvää juhannusta myös Suomeen päin! Täällä juhlitaan perinteisesti hieman myöhemmin jussia, itse asiassa viralliset liputus- ja juhlapäivät ovat 23. ja 24. kesäkuuta. Tänään (23.6.) juhlitaan ns. Voittopyhää (Võidupüha), sen kunniaksi kun virolaiset voittivat v. 1919 Saksan Landeswehrin joukot Pohjois-Latviassa.

Saksan joukkoja komensi muuan Rüdiger von der Golz, sama mies jonka joukot nousivat maihin Hankoniemessä vuotta aikaisemmin, Suomen sisällissodan aikana. Suomesta he siirtyivät sitten lahden eteläpuolelle huseeraamaan. Saksalaisilla kun oli ideana saada Baltian maat takaisin oman valtansa alle, mutta 1. maailmansota meni niinkuin meni ja Saksan keisarikunta joutui tekemään Versaillesin rauhan, joten se niistä suunnitelmista.

Tässä lisää aiheesta, Battle of Cesis - Cesiksen taistelu Latviassa. Artikkelissä on myös linkki Kuperjanovin sissipataljoonaan, joka muodostettiin Viron vapaussodan aikana. Yksikön perustaja Julius Kuperjanov kaatui taistelussa, ja hänen kunniaksi on nimetty useampikin katu Virossa. Hänen perintönsä sitten jatkuu nykyisen Kuperjanov-pataljoonan muodossa, joka on Viron armeijan eliittiyksikkö. Ihme että yksikkö oli kielletty Neuvostoliiton aikana!

Aiheeseen liittyvä elokuva jossa näyttelee mm. Peter Franzén, on Nimet marmoritaulussa (Nimed marmortahvlil) vuodelta 2002.

Postimees-lehdestä löysin linkin tämän vuoden Voittopyhä-paraatin kuvagalleriaan, Võidupüha paraad Hiiumaal. Mukana oli myös suomalaista väriä, ja noilla puolalaisilla upseereilla on tuo veikeä monikulmainen hattu päässänsä. Amerikkalaiset joukot on helppo erottaa muista, rivissä on ainakin useampi tumma soturi. Rasismi sikseen, ja kunnia kaikille miehille ihonväriin katsomatta, jotka ovat menneet oman maansa asepalvelukseen.

Heh, mikäs sen hienompaa kun pystyy yhdistämään suomalaisen ja virolaisen juhannuksen, pystyy ainakin juhlimaan pitempään! Alkoholin kanssa saa ja pitää olla varovainen, ettei tuu juotua liian paljoa ja/tai tehtyä typeryyksiä. No, ne temput kuuluvat jo meikäläistä nuoremmille, ja valitettavasti loppuviikolla voi lukea taas muutaman liikennehuligaanin edesottamuksista.

En tiedä onko se virolaisten kansanhuvi, juoda pää täyteen, lähteä koheltamaan autolla kännipäiten (yleensä BMW tai Audi) ja ajaa se p*skaksi ojaan? No, sen takia täällä onkin se ironinen ilmaus "bemmimees", "autopede" (eli autoh*mo) tai "rullnokk". Hyvä vironkielinen solvaus onkin "Kas sa pede oled?". En suosittele käyttämään vieraiden ihmisten seurassa!

Youtubesta sitten tuttu pätkä meille suomalaisille, virolaisten esittämänä Hellad Velled - Poeg on kodus!. Ja kaikille Dingo-faneille Rahutu Tuhkatriinu - Mari-Leen. Ja kauniiksi lopuksi paikallinen juomalaulu PS Troika - Kui meri oleks õlu.

Toi PS Troika-yhtye perustettiin 1980-luvun lopulla, vähän noin niinkuin pienenä piruiluna Itänaapurin perestroikalle.

- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Vieras:

Viesti 1: En ollut huomannut. Kiitos vinkistä. Täytyy tyrkätä minunkin roposeni.

Viesti 2: Kaiken kaikkiaan rikkailla arabimailla olisi fyrkkendaalia hoitaa homma pois kuleksimasta. Sinänsä ne ovat myös tiukan islamilaisia, joten siellä ei varmaan panna pahaksi, jos Euroopan väestö islamilaistuu. Toisaalta se on oman oksan sahaamista, sillä sitä myötä Eurooppa muuttuu ajan myötä niin persaukiseksi, ettei sillä ole enää varaa ostaa öljyä.

Viesti 3: Ei jää yhtään ikävä.

Soomepois Eestist: Kiitos tiedon pläjäyksestä. Minä olen kyllä seuraillut Viron historiaa (olen myös nähnyt kyseisen elokuvan) samoin kuin Viron puolustusvoimia, ja olin hieman ihmetellyt tuota Kuperjanovin pataljoonaa, tai lähinnä sitä, mistä sen nimi on tullut. Se kun kuulostaa venäläiseltä. Mutta nythän tuo selvisi. Kiitos myös muista linkeistä. Enpä olisi uskonut, että virolaiset tekisivät Dingon tuotannosta käännösiskelmän. Minä kun muistan sen Dingo-hysterian ja se puistattaa vieläkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tällaiset idylli-novellit ovat mieltänostattavaa tavaraa. Pakko tämä on toistaa vaikka melko moni on saman sanonut.

tv: kevyen iiteen kuli

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, kevyen iiteen kuli ja kiitokset. Mukava näitä on väsäilläkin. Harmi vaan, että Pinnanmaan maakunta on mielikuvitusta. Luulen, että moni heppu muuttaisi sinne mielellään.