perjantai 27. tammikuuta 2017

SELLAINEN PERINTEINEN VIIKONLOPPU

Eli epäpoliittista suomalaista miesperinnettä

Elettiin Pinnanmaan maakunnan Äkkölämäkölän kunnassa, tarkemmin sanottuna luonnonkauniin ja vesilinnuistaan tunnetun Hääränlärpättämänjärven rannalla. Oli se vaihe syksyä jolloin päivisin kesä vielä muistutti olemassaolostaan ja tarjosi kauniita ja lämpimiä hetkiä mutta iltaisin ja öisin kalsaksi viilenevä, suorastaan teräksinen ilmanala antoi puolestaan ymmärtää, mitä tuleman piti. Niin kuin jokainen syksy aina ennenkin. Vuodenajat taistelivat keskenään, toinen voitti ja sitten taas muutamaa kuukautta myöhemmin hävisi toiselle. Taistelu ei koskaan loppunut. Varsinkin näillä Suomen leveysasteilla sen huomasi. Mutta siihenhän oltiin totuttu. Näin sen kuului ollakin.

Hääränlärpättämänjärvi oli myös tunnettu mökkijärvi ja erään sellaisen mökin pihalla kulki kaksi miestä täydet klapisylilliset mukanaan. Toinen miehistä vei klapeja saunalle ja toinen sen vieressä olevaan grillikotaan. Tuttuja miehiähän nuo, Pöntisen Pave ja Perskeleen Ykä. Miehet odottelivat mökille tällä hetkellä ajavia ja epäilemättä jo kovaa janoa kärsivää Lötjöstä, Kutvosta sekä Pätistä ja kasasivat siinä odotellessaan tarpeeksi puita koko viikonlopuksi. Olihan edessä sellainen kahden päivän puhtaasti miehinen mukava törpöttely- ja saunomissessio.

Ensimmäisenä mökille oli saapunut Pöntinen. Koska mökin omistaja, paikallinen maanviljelijä Son Lönsön oli hänen vanha tuttavansa oli avain jätetty sovittuun paikkaan vuorilaudan alle piiloon niin kuin monta kertaa ennenkin. Lönsön viljeli tiluksillaan väläkaalia ja aattakätkää sekä viime aikoina myös luomuna viljeltyä transfobista slurria. Lönsön oli todennut Pöntiselle että nämä kuudenkymmenen hehtaarin viljelyt laskettiin nykyisin lähinnä pienviljelykseksi joten muutakin piti yrittää saadakseen revittyä leivän täällä syrjäseuduilla.

Niinpä hän myös kaivoi, pussitti ja myi eteenpäin manttaaliltaan eräältä soraharjulta löytynyttä erittäin hyvälaatuista genitaalihiekkaa, jota oli myyty pääosin Helsinkiin ja Tampereelle sekä viime aikoina ilahduttavan paljon myös Yhdysvaltoihin. Paikalliset varastot olivat kuulemma jostain syystä loppuneet ja ulkomailta sitä ostettiin niin paljon kuin vain ehdittiin pussittaa. Mistä lie kysynnän kasvu johtunut? Lisäksi hänellä oli täällä Hääränlärpättämänjärvellä kolme mökkiä samoin kuin vieressä olevalla Hällävälänjärvellä. Niitä hän vuokrasi jatkuvasti. Perheellisen on pakko yrittää.

Lönsön oli todennut että tällaisille perinteisille suomalaisille miesten ryyppyporukoille hän vuokrasi mökkejä oikein mielellään. Vaikka kyseisten viikonloppujen aikana työstetään eri tyyppisiä alkoholijuomia noin hehtolitra, niin sunnuntaisin, porukan häivyttyä sai sen vaikutelman että mökki oli viikonloppuna ollut tyhjä. Kaikki oltiin siivottu ja laitettu paikalleen. Olipa yleensä vielä tehty seuraavia vuokralaisia varten valmiit puutkin ja lyöty sytyt saunan pesään. Ei muuta kuin seuraavan vuokralaisen tuikata tuli alle.

Erityisesti venäläisiä Lönsön piti hankalina asiakkaina. Mökit jäivät heidän jäljiltään usein hyvin epäsiistiksi, niillä oli tapana juoksuttaa saunan suihkusta vettä jatkuvasti niin että pumppu kyykkäsi vähän väliä ja sitten niillä oli vielä se ihmeellinen tapa että kovilla pakkasilla ne pistivät niin takat, kamiinat kuin patteritkin täysille ja pitivät sitten siitä huolimatta ikkunoita auki. Mitä ihmeen järkeä siinäkään touhussa oli? Toisaalta rahallahan ne maksoivat nekin ja Äkkölämäkölässäkin ihmisten pääelinkeino oli syöminen.

Pöntinen laittoi puut valmiiksi saunan pesään ja Ykä viritteli tahollaan puita grillikotaan, jossa oli mainio Kotakeittiön tulisija. Oli tiedossa, että muu porukka saapuisi noin varttitunnin sisällä joten Pöntinen laittoi saman tien saunan lämpiämään. Saunapuissa oli melko paljon närettä joten mukava rätinä ja paksahtelu alkoi kuulua pesästä. Saunan piisistä nousevia savuja piti tietysti lähteä ulos ihailemaan niin kuin aina ennenkin. Se vei jotenkin ajatukset niihin yksinkertaisempiin aikoihin kun kylän kokokin laskettiin savujen mukaan. Ykä puolestaan oli kantanut grillimajalle koivupuuta. Pihkainen näre ei taas oikein puolestaan käynyt siihen hommaan, kun se paukautteli niitä kipunoita jatkuvasti.

Auto toisensa jälkeen saapui mökin pihalle ja tuttu porukka oli kasassa. Tässä porukassa ei turhia halailtu. Mitä suotta. Reilu kädenpuristus riitti. Lötjönen, Kutvonen ja Pätinen kantoivat romppeensa sisään ja sen jälkeen oli vuorossa perinteinen tervetuliais- ja viikonlopunaloitusdrinkki, toisin sanoen tukeva mukillinen kolmen tähden Jallua. Miehet olivat joskus ihmetelleet perinnettä joka näytti olevan ryyppyporukoissa yleinen kautta Suomen. Kotona jaloviinaa ei tullut koskaan harrastettua, mutta näihin tilaisuuksiin sitä aina ilmestyi. Ehkä se vaan kuului kuvioon. Ehkä siinä oli myös jotain perinteisen suomalaista. Eihän muualla maailmassa olla vieläkään opittu, kuinka konjakkia leikataan.


Mukit kopsahtivat yhteen, kohosivat, kuului 5 x klunks sekä 5 x ähkäisy ja miesten mökkiviikonloppu oltiin julistettu alkaneeksi. Seuraavana suuntana olikin luonnollisesti sauna, jossa vietettäisiin muutama seuraava tunti. Lötjönen, Kutvonen ja Pätinen laittoivat mukanaan tuomansa oluet pakkaseen ja Pöntinen sekä Ykä puolestaan ottivat omansa sieltä pois ja kuskasivat saunalle. Pitihän sitä juomista olla sillä miehinen stressin karkoitus janottaa.

Löyly alkoi kotoisan suhinansa, oluttölkit kolahtivat yhteen ja miehet alkoivat palvata lihaansa ja puhua samalla löylyn kanssa kotoisuudessaan kilpailevaa mukavaa paskapuhetta jossa vaihdettiin alkuun lähinnä tuoreimmat kuulumiset. Lihan palvaaminen oli tosin varsin hillittyä, sillä tässä porukassa ymmärrettiin, että saunominen on nautinto, ei kilpailu. Miksi ihmeessä muuttaa nautinto kärsimykseksi? Välillä pidettiin taukoa saunan kuistilla, jossa höyryäviin keski-ikäisten miesten kroppiin liittyi Voimasavuke Bostonin sankka savu. Jonka jälkeen siirryttiin jälleen löylyyn. Sitähän varten tänne oltiin tultu.

Näitä tapaamisia saattoi kutsua tapahtumattomuuden riemujuhliksi, sillä minkäänlaista varsinaista ohjelmaa ei harrastettu eikä oltu kehitetty eikä mikään muuttunut edellisistä kerroista. Miksi pitäisi muuttuakaan? Vanhenevat miehet saunoivat, joivat olutta ja muistelivat sitä, kun nuorempina saunottiin ja juotiin olutta. Se, mikä saattaisi naisille olla ihmettelyn aihe oli se – joitain heitä ehkä hieman loukkaavakin fakta – että naisista ei näissä löylyissä puhuttu ollenkaan. Piruakos sitä naisista puhumaan, kun kerran miesten kanssa oltiin tultu ryyppäämään. Joskus aivan nuorena, kauan aikaa sitten saattoi asia olla hieman toisin, mutta nuoren miehen ajattelutavan saattoi määritellä lauseella ”on selvää, etten aina ajattele pillua, mutta silloin kun yleensä ajattelen, ajattelen pillua”. Näillä miehillä kyseinen asia oli rauhoittunut jo aikaa sitten. Koira heilutti häntää eikä häntä koiraa. Miesten vaimot tiesivät tämän, mutta jotkut vaimot olivat aina naama hieman nurpallaan kun äijä läksi kavereitten kanssa mökille. Mahtoiko tuo johtua naisellisesta kontrollinhalusta ja tiedosta siitä että mökillä mies oli totaalisesti sen kontrollin ulkopuolella.

Hyvään mökkiporukkaan kuuluu olennaiselta osaltaan se, että porukkaan ei kuulunut sellaisia heppuja, jotka toivat mukanaan vääränlaista viinaa. Lähinnä kahdenlaista:

1. Rähinäviina. Tätä ei kai tarvitse kellekään selittää sen tarkemmin.

2. Lässytys-, opetus- ja sen jatkuvan toiston viina. Tällä alkoholimuodolla oli ennen pitkää sellainen ominaisuus, että umpirauhallisenkin miehen kädessä oleva tavallinen oluttölkki muuttuu ennen pitkää rähinäviinaksi varsin selvin eikä välttämättä kovin miellyttävin seurauksin.

Tällaista väärää viinaa juovat heput tietysti karsiutuvat vakituisista ryyppyporukoista pois hyvin nopeasti sillä masokismi ei kuulu moisiin viikonloppuihin. Luonnollisesti toimivan viikonlopun kannalta on oleellista että miesten arvo- ja ajatusmaailmat ovat suhteellisen lähellä toisiaan. Jos mökillä on sanotaammeko kolme miestä, joilla on voimakkaan kansallismielinen ajattelumaailma ja kolme miestä jotka taas tunnustavat aktiivisesti punavihreää ideologiaa niin riidalta on hyvin vaikea välttyä ellei kaikilla ole niin totaaliset lehmän hermot ettei saunoessa ja törpötellessä keskustella muusta kuin urheilusta. Toisaalta jos mies tietää joutuvansa mökille mennessään harjoittamaan ennakkosensuuria niin piruako sinne mökille sitten yleensä lähtemään.

Välillä Ykä kävi sytyttämässä tulet grillikotaan ja saunatauko muuttui samalla myös muonitukseksi jossa paisteltiin makkaraa, joka kuuluu kyseisten tapahtumien ensimmäisen illan olennaiseksi ruuaksi. Samalla muisteltiin niitä monia hyviä makkaroita, joita ei enää ole tarjolla. Erityisesti mieleen tuli Atrian Wanhan Ajan Makkara, joka oli erinomainen tulimakkara mutta jota ei tahtonut enää löytää oikein mistään. Ykä muisteli myös lämmöllä ehkä kaikkein aikojen parasta grillimakkaraa eli Chef Wotkinsin Wotwurstia jota hän osti säännöllisesti silloin kuin vielä siellä Reuna-Suomessa Helsingissä asusteli. Sitäkään ei ollut enää myynnissä. Kyseisessä sessiossa miehille maistui erityisesti ruisryynäri. Yleensä ja erikseen todettiin, että niin lenkki kuin säilykeliha ei ole aikoihin ollut enää lähelläkään sitä, mitä se oli vielä joskus 1980-luvulla. Sen HK:n Sinisenkin ne menivät ja jotenkin pilasivat. Se Sukulako sen sai aikaiseksi?

Ja sitten jälleen saunaan, jossa mietittiin porukan nuivan ajattelumaailman keskenään sopivuutta ja samalla sitä, mahtoiko punavihreää ideologiaa tunnustavat porkkanaa purevat herraseurat pitää tällaisia samanlaisia mökkiviikonloppuja. Kai niillekin häppä maistui mutta kun sen tyyppinen ajattelu eli eniten siellä suurissa betonikaupungeissa niin keskittyivätkö ne lähinnä kapakassa istumiseen? Joka tapauksessa seurue pesi itsensä miten kuten, pukeutui ja siirtyi istumaan grillimajaan jossa jatkoi kansallismielistä, humaltuvien miesten selväksi vihapuheeksi tulkittavaa keskustelua tosin toivottaen samalla oikein mukavaa viikonloppua sille potentiaaliselle punavihreälle herraseuralle joka mahdollisesti vietti samanlaista viikonloppua jollain vastaavalla mökillä. Luonnollisesti tämän fiktiivisen punavihreän seureen terveydeksi otettiin jälleen tukevat moukut jallua, jota oltiin työstetty pitkin iltaa hyvistä syistä eli lähinnä niistä että otetaas jallua kun ei olla hetkeen otettu. Kyseessä oli myös taktinen suoriutuminen sillä paikalla olevista jaloviinoista kannatti juoda ensimmäisen illan aikana noin 75 prosenttia ajatellen jo kaukana tulevaisuudessa odottavaa sunnuntaiaamua.

Kyseisessä sessiossa olevat miehet olivat kaikki tahoillansa tottuneet eräelämään jota harrastaessaan heille kävi vaatimatonkin majoitus. Näissä sessioissa puolestaan hieman hifisteltiin koska tänne tultiin ryyppäämään eikä metsästämään tai vaeltamaan joten mökissä oli sekä pakastin, posliinivessa että astianpesukone ja kyseisessä mökissä myös suhteellisen iso televisio. Television kohdalla oli tärkeää, että sen kanavat katsottiin tapahtuman alussa läpi jotta tiedettäisiin mitä illan aikana ei tultaisi katsomaan. Keskinäinen pulina riitti oikein hyvin. Poikkeuksena saattoi olla sellainen kerta jolloin telkkarista oli tarjolla jotain huomattavan mielenkiintoista urheilutarjontaa niin kuin vaikka olympialaisia tai lätkän mm-kisoja. Olihan tietysti mukana tietokoneita ja älyhärpäkkeitä mutta niitä ei avattu, ellei sitten jollain hepulla ollut jotain mukavaa uutta näytettävää, niin kuin vaikka esimerkiksi aivan erinomaista suomalaista motokuskijazzia:


Koska kyseessä oli perjantai ja pääosin miehillä oli ennen törpöttelyn aloittamista takanaan työpäivä oli selvää että taktinen, strateginen, logistinen ja operatiivinen väsymys iski viimeistään puolilta öin ja mökissä alkoi kuulua viiden juopuneen miehen tukeva kuorsaus jota mökin katolla istuskeleva ja joutenoloaan lopetteleva varis saattoi ihmetellä. Ja tuumia, että eikös ne ihmiset itse sanoneet että äänellään se variskin laulaa, mutta ei tuo noitten äijien korina kyllä juurikaan musikaalisia ansioita sekään pahemmin ansaitse. Törkeää taiteellista syrjintää, vaikka muuten ihan mukavia heppujahan nuo olivat.

Siirrytään lauantaiaamuun, jossa miehet heräävät viimeistään puoleenpäivään mennessä, yleensä jo hieman aikaisemmin, sellaisessa näissä tapahtumissa niin tutussa ns. luovan krapulan tilassa. Siinähän nautitaan aamiainen eli yleensä kahvia ja lihapiirakkaa, jota on terästetty metukka- tai balkansiivuilla. Jonkunnäköistä mehua nautitaan yleensä myös tai sitten vissyn vesiä jos hepulle ne mielummin maistuu. Viimeistään kello kolmetoista koko porukka siirtyy Toisen Päivän Ensimmäiseen Saunaan. Saunan löylyissä luovan krapulan tila kehittyy, mutta ei saavuta sinänsä vielä filosofista huippuaan, vaan tässä vaiheessa loiventavia oluita hörsivät miehet keskittyvät lähinnä vitsinkerrontaan. Sinänsä kun miehet ovat tunteneet toisensa jo hyvin kauan, niin vitsinkerronta on jo perin tuttua eli sen voisi todeta etenevän kaavalla:

- Rasistinen vitsi A7

- Rasistinen nauru D3

- Homovitsi C11

- Asenteellinen homovihanauru N9

- Naista halventavaksi tulkittava seksivitsi B8

- Naista halventavaksi tulkittava seksistinen halveksuttava vihanauru D12

Aina silloin tällöin joku miehistä kertoo uudenkin vitsin mistä hän saa erikoiskiitoksen ja sen kunniaksi on otettava tietysti tukevat moukut jallua, jota on siis jäljellä noin 25% siitä määrästä mitä sitä tänne mökille perjantaina tuotiin. Jallun määrä on voimakkaasti vähentynyt mutta harvassa toisaalta ovat ne tuoreet vitsitkin.

Kyseisen saunan jälkeen on ohjelmassa ruokailu, josta tällä kertaa oli vastuussa Kutvonen. Kutvosen tarjoama menu oli yksinkertainen mutta erittäin toimiva sekä ennen kaikkea helppo valmistaa. Menu sisälsi lohkoperunoita sekä hirvisäilykettä johon ei oltu laitettu muuta maustetta kuin jauhettua merisuolaa ja lipstikkaa, mikä käy kaikkeen riistaruokaan aivan erinomaisesti. Lisäksi oli tarjolla ruisleipää ja jo aiemmin kuppiin sulamaan laitettua voita. Miehet kutsuivat tätä varsin tuttua ruokaa nimellä Perkeleen Kovien Miesten Ruoka ja äyskäröivät sitä ääntä kohti suurella antaumuksella.

Ruokaa sulateltiin grillikodassa noin tunnin verran ja sitten olikin aika siirtyä Toisen Päivän Toiseen Saunaan jossa luova krapula oli saavuttanut toisen päivän luovan nousuhutikan tilan joka mahdollisti huomattavan filosofisen keskustelun tason jonka kaikkinensa saattoi määritellä joko laittoman tai ainakin epäilyttävän viha-, pelko-, fakta- ja järkipuheen piiriin.

Luonnollisesti tuli käsiteltyä myös ajan kulun käsittämätöntä ja julmaa nopeutta. Aikanaan se, mikä oli edessä tuntui kestävän käsittämättömän pitkään mutta taaksepäin katsottuna se olikin vain mitätön hujahdus. Muistivatpa miehet mainita sen kestoaiheen, kuinka työn tekeminen muuttui päivä päivältä vaikeammaksi niitten työtä määrittelevien ihmisten toimesta jotka eivät olleet koskaan töitä tehneetkään. Toisaalta muistettiin, että hyvä kun niitä töitä kuitenkin oli sillä tämänikäiset häiskät olivat elämänsä viimeisessä työpaikassa jonka loputtua he olivat lähinnä yhteiskunnallista ongelmajätettä. Filosofisessa keskustelussa nousi myös aina esille se tietynlainen suru siitä, että se maa, jonka tämä porukka mielsi aikanaan niin tutuksi ja omakseen oli alkanut muuttua niin vieraaksi ja sellaisten ihmisten toimesta jotka kuitenkin edustivat hyvin pientä vähemmistöä. Tietysti kaikki keskustelu käytiin pitkillä sanamuodoilla puhuen kieltä jota voisi kutsua saunatajunnanvirraksi.

Mutta keskustelussa todettiin myös se, että oli meillä minkälainen hallinto ja kuinka sekopäinen virkamieskoneisto tahansa, niin tiettyä suomalaisten miesten kaveruutta se ei pystyisi koskaan estämään. Se oli tietynlainen pysyvä elämän tukipylväs maailmassa joka keksi joka päivä jotain uutta ja älytöntä. Vaikka ehkä se virkamieskoneisto jossain vaiheessa hoksaisi vaatia, että tällaisiin ryyppyreissuihin tulisi mukaan kunnallinen mielipidevalvoja joka pitäisi huolen siitä, että juovuksissa keskusteltaisiin vain oikeista asioista ja oikeissa sävyissä. Tämä porukka tuumi siitä vaihtoehdosta että saattaahan sekin joskus tapahtua, mutta tuossa mökin vieressähän on tuo Perseenrepimänrääpimänsuo, jossa on vielä tilaa. Todettaisiin vaan sitten jälkikäteen että se tyyppi vaan läksi jonnekin eikä me humalapäissämme oikein arvattu lähteä sitä etsimäänkään. Oltais vielä eksytty itsekin. Kun alkoi olla pimeäkin. Miten lie sitten kadonnut? Jos se lähti itte vihapuhumaan tuonne suolle ja eksyi sitten?

Selväähän on, että suurimmat filosofiset oivallukset tapahtuivat sitten päivän toisen saunan  jälkeen illalla joutenoloa lopetellessa, mutta koska mikään muu ei siinä vaiheessa enää ollutkaan selvää, niin ne tuppasivat sitten autaasti (ja ehkä onnekkaastikin) unohtumaan ja pikkuhiljaa kuorsauskvintetti alkoi jälleen esittää koko yön kestävää konserttoaan.

Sunnuntaiaamun taustamusiikkina olisi saattanut soittaa Volgan Lauttureita nonstoppina, mutta sehän ei estänyt aamiaisen jälkeistä kämpän täydellistä siivoamista. Tänne tultiin ja täältä lähdettiin jälkiä jättämättä. Koska väsymys oli tullut melko varhain näytti alkometri miehille että maantie kutsuu. Jälleen kerran lyötiin kouraa kouraan ja todettiin, että tää otetaan taas uusiksi. Mukavinta siinä lupauksessa oli se, että se tiedettiin todeksi. Ja joka kerta samalla, muuttumattomalla kaavalla. Jos se toimii, älä räplää.


Lukijalle: tämä kirjoituksen idea pohjautuu Kari Ojalan toistakymmentä vuotta sitten julkaistuun kolumniin, jossa hän totesi, että miesten ryyppyviikonlopuilla on uskomattoman suuri terapeuttinen merkitys. Olen kokemuksen syvällä rintaäänellä täysin samaa mieltä. Ojalan kirjoitus on alun perin julkaistu Vihreässä Langassa ja täytyy sanoa, että se taitaa olla se ainoa kirjoitus kyseisessä aviisissa jonka kanssa olen samaa mieltä.


Ja vielä loppuun lisäys. Tarkoituksena oli pitää kirjoitus vapaana päivänpolitiikasta, mutta tämä juttu vaan hyppäsi silmille. Toisaalta sitä saattaa verrata sellaiseen mökillä esitettyyn kiroilevaan motokuskijazziin. Vittuuntumista ja hammasten kiristystä siinäkin on. Kotimaiset demarimme ovat – Liisa Jaakonsaari esilukijana – nyt kovasti hämmästyneitä kun Donald Trump näköjään on pitämässä vaalilupauksensa. Hämmästyksen ymmärtää, sillä onhan se sellainen törkeys broileripolitiikkaan tottuneille jotain aivan käsittämätöntä. Asian tiimoilta Liisa on vielä tuuminut, että nyt on aika julkaista terävä twiittaus ja lopputuloshan on juuri niin oivaltava ja asiaan sataprosenttisesti liittyvä kuin vain Liisalta voidaan odottaa:


Tunnetulla tyylillään Liisa jälleen kerran putsasi pöydän, tyhjensi pajatson ja hiljensi soraäänet. 

Itse asiassa hoksasin, että kun Liisa aikanaan lähtee politiikasta niin minulla tulee häntä tolkuttoman ikävä. Tosin ehkä eri syystä kuin mitä Liisa itse saattaisi kuvitella.

Vaan hetkonen, nykykäsityksen mukaan meikäläinen taisi juuri syyllistyä poliitikkoon kohdistuneeseen vihapuheeseen. No, joka tapauksessa oikein hyvä alkavaa viikonloppua kaikille. Ehkä teistä joku lähtee vaikka mökillekin.

45 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minun piti lukea ensimmäinen kappale useampaan kertaan ja mm. teksti "Oli se vaihe syksyä jolloin päivisin kesä vielä muistutti olemassaolostaan ja tarjosi kauniita ja lämpimiä hetkiä mutta iltaisin ja öisin kalsaksi viilenevä, suorastaan teräksinen ilmanala antoi puolestaan ymmärtää, mitä tuleman piti." Tuttua kaikille suomalaisille, mutta hienosti kuvattu muutamalla sanalla tuo aika, jonka jälkeen kaikki muuttuu.

Onnellisia ovat ne miehet (ja naiset), joilla on ystäväpiiri, jonka seurassa saa olla oma itsensä. Muuta en osaa tähän kirjoitukseen sanoa. Sen sijaan jutun lopussa olleeseen Liisa Jaakonsaaren kirjoituksesta sen verran, että olen monesti kommentoinut sekä hänen, että monen muun blogeja Iltalehdessä, mutta aika usein ne on jätetty julkaisematta, vaikka en uhkaa ketään enkä kirjoita törkeyksiä. Tosiasioiden julki tuominen ja erilainen maailmankuva ilmeisesti riittää, vaikka läpi näyttää menevän jyrkempiäkin kannanottoja. Onkohan muilla samanlaisia kokemuksia tästä paljon mainostetusta suomalaisesta sananvapaudesta?

Nyt sain tosiasioista aasinsillan USA:n ja Meksikon välisen muurin rakentamiseen. Rajallahan on jo yli 1000 kilometriä pitkä aita, jota kutsutaan häpeän ja kuoleman muuriksi ja jonka rakentaminen aloitettiin Bill Clintonin presidenttikaudella. Miksi tämä salataan?

Rouva Ano
Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rouva Ano, ja lämmin kiitos. Varsinkin kun kommentoit asiaan, joka ei välttämättä naisille ole niin yleistä eikä ehkä kiinnosta. Tuo suomalainen vuodenaikojen vaihtuminen ja siinä välillä tapahtuva edestaas sahaaminen on hienoa. Minä tykkään siitä. Joku tietysti tykkää asua paikassa, missä on aina kesä ja sen toki suon hänelle.

Mitä tulee Jaakonsaareen niin siinä vaiheessa kun hän poistuu politiikasta niin samalla poistuu valtava määrä tahatonta komiikkaa, josta jossain vaiheessa voidaan tehdä vaikka kirja. Joka herättää kysymyksen ”kuinka tämä oli mahdollista”? Niin Jaakonsaaren kuin demareitten yleensä kannattaisi ymmärtää, että kyseinen Trump on Yhdysvaltain presidentti ja Yhdysvaltain kanssa kannattaisi olla hyvissä väleissä. Mainitsemastasi sananvapaudesta ovat monet muutkin saaneet nauttia ja erityisesti Twitterissä kommentoijien blokkaaminen on enemmän vakio kuin poikkeus.

Sitä muuria ei kai oikeastaan salata, mutta oma mediamme mielellään heittää koko asian Trumpin piikkiin. Vaikka eihän sinne Trumpin valtakaudella olla vielä muurattu vissiin ensimmäistäkään tiiliä. Ei kai voi muuta todeta, kuin että mediamme (samoin kuin SDP) on yksinkertaisesti hirvittävän peloissaan siitä, että joku vastaava ilmiö toteutuu täälläkin. Kai sekin tajuaa, että ei Yhdysvallat heidän marisemisestaan nakkaa paskaakaan.

Castor kirjoitti...

Huomenta Suomi! Meillä vietetään påerinteistä kiinalaista uutta vuotta nyt sitten koko seuraava viikko.

Kirjoitus palautti mieliin niin paljon muistoja, että jos olisin emotionaalisesti herkempi, niin tippa olisi tullut silmään. Kaikki kunnia naisille, joita rakastan, niin kauan kuin pysyvät naisina, myös kaikkine negatiivisine karaktääreineen. MUTTA: edes rakastetut naiset eivät tule koskaan ymmärtämään todellisia miesten välisiä ystävyyssuhteita. Kavereita miehillä on yleensä paljon, ystäviä ehkä alle puolen tusinaa. Ainakaan minulla ei ole kuin kolme-neljä ystäväksi laskemaani miestä. Mutta tuo ystävyys on vuosien varrella, kaikki kun ovat samaa ikäluokkaa melko tarkasti, syventynyt sellaiseksi, että sille ei oikein ole sopivaa tai käyttökelpoista sanaa kuvaamaan sen luonnetta. "Rakkauden" olen jättänyt niille naisille, joita olen rakastanut elämäni varrella, eikä tunne ole sama. Ei myöskään se ehdottomaksi muodostunut luottamus ystävämiesten kesken. Miesten välinen ystävyys perustuu hyvin pitkälti sellaisiin kokemuksiin, joita ei edes sen rakkaan naisen kanssa voi kokea ja jakaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor ja kiitos sinullekin. Hoksasit kirjoituksesta jotain hyvin olennaista ja sitähän ei voi tajuta ilman pitkäaikaista kokemusta. Tuttavia on tuhottomasti mutta luottamus on asia jota ei jaeta niin kuin jotain facebook-kaveruutta. Niin no, minullahan ei edes ole sitä facebookia. Mukavaa kiinalaista juhlan viettoa sinnepäin maailmaa.

Krypta kirjoitti...

Kiitos jälleen hienosta tarinasta ja Suomen kauniista luonnosta sekä saunomisen jalosta puhtaudesta ynnä suomalaisesta tosi miehestä.

Liisa kyllä on niitä poliitikkoja, jotka harvemmin ajattelevat sanomaansa tai kirjoittamaansa ja sen hyvin huomasi tuosta esityksestä. Itse olen hyvin hämmästynyt Trumpin herättämästä närkästyksestä ja sitä muuria on jo ennestään sekä lukematon määrä tunneleita sitä alittamaan, joten rajan tukkiminen taitaa olla melkoisen hankalaa ilman rajan täydellistä aukikaivamista ja muurin ulottamisesta mahdollisimman lähelle magna-aluetta.

Jaska Brown kirjoitti...

Genitaalihiekkaa... Huutonaurua! Siinäpä Suomelle uusi vientituote, jonka Amerikan-markkinat ovat ainakin seuraavat neljä vuotta uusi Nokia. Ja eiköhän Hollantiinkin lähde vienti vetämään pääministerin puheenvuoron myötä. Josta muuten hiipi hirveä ajatus mieleen: ei kai Hollannista ole tuon takia Suomeen tulossa eräs uuspaluumuuttaja?

Anonyymi kirjoitti...

Alkoikin suu napsua joten pitää kai illaksi vetäytyä metsästyskämpälle ottamaan mukia ja olemaan poliittisesti epäkorrekti

Anonyymi kirjoitti...

Yksi parhaista kuvauksista äijäviikonlopun merkissä. Ilman homomerkitystä.

Niin tulee mieleen omat opiskelun jälkeiset luokkakokous- ja tapaamisviikonloput, kuin vuosien saatossa ns. parempien naamatuttujen tapaamiset noiden kansainvälisten (tuliliemihelvetti)tehtävien jälkeen tai kahdella pyörällä liikkuvien, mutta saman henkisten löysien porukoiden tapaamiset. Näinhän se menee.

Kiitos tästä tunnelmakuvauksesta. Laitetaan jakoon.

heppa

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on kyllä meikäläisen unelmaviikonloppu! Ojalan kirjoitus myös niin nappiin. Näin se suomalaisen miehen terapiaviikonloppu menee. Ei siinä baari-illat paljon auta. Muutama kuukausi ilman mökkiviikonloppua ja alkaa olla aika levoton olo.

Jaakonsaari on ehkä tyhmin poliitikko, mikä tästä maasta on siinnyt ja se on paljon sanottu. Toivottavasti pysyy kauan julkisuudessa. Omiaan demareille.

Habahoo kirjoitti...

Tervehdys.

Tarina kuin omasta elämästä. Tosin meidän porukka on sen verran kermaperseosastoa että lähdemme jo torstaina kohden pohjois-karjalaa.
Ruoka vinkkinä sen verran että possun maustettu kaslerpaisti on oivaa mökkievästä. Uunipellille lohkottuja perunoita, naurista, lanttua, porkkanaa ja sipulia. Ulkomailla käyneet voivat laittaa valkosipulin kynsiä. Sitten vain paisti parin sentin siivuiksi ja suolattujen juuresten päälle kyljelleen. Lämpötilaa jotain yli 175 astetta. Sökörinki pystyyn ja pari tuntia rahojen jakoa. Sitten joku muistaa että se ruoka on uunissa. No eikun koittamaan pottua ja a vot. Haarukka läpi kuin pistin vihollisen maksasta. Eikun syömään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kryptalle, Jaska Brownille, Ano1:lle, Hepalle, Ano2:lle ja Habahoolle & kiitos kommenteistanne.

Krypta: Kiitokset sinullekin. Ehkä Liisalle sopisi aloittaa tupakointi ja sitä myöten oppia tapa vetää ne kuuluisat perstupakit ennen kuin aukaisee suunsa. Tuo mediamme Trump-uutisointi alkaa jo lähinnä huvittaa. Jaksaakohan ne koko neljä vuotta vai ottavatko välillä sellaisen tilapäisinhokin? Ehdokkaina esim. Jussi Halla-aho, Geert Wilders tai Marine Le Pen?

Jaska: Kyllä hyvälaatuisen genitaalihiekan tarve on voimakkaassa kasvussa ja uumoilen, että Hollannin lisäksi vienti kasvaa kuluvana vuonna myös Ranskan suuntaan. Veikkaan myös että se mainitsemasi mahdollinen uuspaluumuuttaja suunnistaa jossain vaiheessa Suomeen sillä eihän hänellä muualla ole mahdollisuutta olla palkattu ulkomaalainen joka saa leipänsä kantasuomalaisille haistattelusta.

Ano: Ei muuta kuin oikein mukavaa epäkorrektia reissua ja makoisia löylyjä.

Heppa: Kiitokset. Uskoisin, että hyvin monella miesporukalla kyseiset reissut menevät hyvin samanlaisella kaavalla.

Ano2: Eikä noita viikonloppuja saada meiltä pois. Jaakonsaari ilmiönä ei sinänsä ihmetytä, mutta se, että on joka kerta löytynyt tarpeellinen määrä höynäytettäviä äänestämään hänet jatkoon on kyllä oma omituinen lukunsa.

Habahoo: Jep, tuota tuollaista kasleria on tullut myös pisteltyä eräitäkin kertoja kyseisissä tapahtumissa. Aivan erinomaista evästä.

korpisoturi kirjoitti...

"Tänne tultiin ja täältä lähdettiin jälkiä jättämättä."

Hyvä periaate. Itsekin metsässä liikkuessa, istuskellessa, maatessa, syödessä tai kahvia keitellessä olen toiminut samoin. Se on kaukopartiomiesten taktiikka, kun poistutaan paikalta, niin mitään jälkiä ei saa jäädä. Mulle se on lähinnä periaate, partiomiehille keino pysyä piilossa.

Oli mukava tarina lukea.

Tuumailija kirjoitti...

Itse olen siinä murrosvaiheessa, kun pimppi on vielä selvästi mukana keskusteluissa muttei lainkaan näyttele enää pääroolia, vaan on enää puheenaihe muiden joukossa.

Tuo mökkiviikonloppu oli niin upeaa kuvausta. Minulla ja kavereillani on samanlaisia silloin tällöin, sillä mielenkiintoisella erotuksella että alkoholia nautitaan varsin vähän ja reissun teemana pyörii niinkin ihmeellinen harrastus kuin lautapelit. Eikä kyse ole lastenpeleistä, vaan ne ovat kovan tason strategiapelejä. Välillä toki myös rentoa kortinlätkintää esim. saunan lämpeämistä odotellessa. Luonnollisesti näihin viikonloppuihin kuuluu olennaisesti sauna, herkulliset (ja varsin lihapitoiset!) syömiset ja yleinen maailmanparannus ja pskanjauhanta. Sillä porukalla joka on ollut jo kauan ja toivottavasti tulee olemaan vielä vuosikymmenet. He ovat niitä tärkeitä ystäviä, joilla on erityisasema elämässä. Täytyykin ottaa kohta puheeksi tämän vuoden ensimmäinen mökkiviikonloppu...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Korpisoturille ja Tuumailijalle & kiitos kommenteistanne.

Korpisoturi: Jep. Se periaate mielestäni kuuluu luontoon ilman muuta. Kaatopaikat on sitten erikseen. Pahviroskat voi polttaa nuotiolla ja muu kannetaan pois.

Tuumailija: Tietysti pillupoliittinen mielenkiinnon taso vs. ikä on aina henkilökohtainen asia joka vaihtelee suurestikin. Tunnen kyllä omastanikin ikäluokista sällejä, joilta tuhero vie järjen vieläkin. Itsellä se viidenkympin villitys on tainnut mennä joskus nukkuessa ohi. Ja mikä ettei niitä lautapeliviikonloppujakin voi viettää. Jos kerran touhu miellyttää, niin sehän on pääasia. Itsellänihän on vielä nämä metsästysreissut, eikä niihin puolestaan törpöttely kuulu. Ei ole mitään järkeä lähteä krapulassa metsälle.

Castor kirjoitti...

Meillä oli velipoikieni (2 kpl) tässä viitisentoista vuotta sitten (kun oltiin vielä nuorempia kuin nyt) sellainen pitkämärkä viikonloppu syömisen ja juopottelun merkeissä. Jokainen toi kaksi pulloa Koskenkorvaa ja minä kaksi koria A-olutta, velïpojat keppanaa, jota en juo kuin äärimmäisessä hädässä (jonka pitää olla kohtapäätä uhkaava).

Syömäpuolella oli porsaan kaslerista tehtyjä grillipihvejä, tuollainen pari kiloa miestä kohti ja makkaraa yhteensä useampi kilo.
Ruuanlaittopaikkana valtava harkkotiilistä koottu grilli, johion laitettiin klapeista hiillos aina tarpeen mukaan, kun juopottelu alkoi huikoa.

Kaikki meni. Oli aivan tavattoman hieno ilma, ja kesä kun tottakai oli, niin istuttiin sitten aamuihin asti, ja seuraavana aamuna (miten sen nyt ottaa) aloitettiin uudestaan, vaikka kaikki olivat vielä aika vauhdissa, kahvit ja kossuryypyt alle. Kertakaikkisen unohtumaton viikonloppu, mutta samanlaiseen suoritukseen en kyllä enää uskaltaisi ryhtyä. Sen verran meni sekä juoma- että syömäpuolta, että pienempi kylä olisi pärjännyt sillä viikon.

Juha kirjoitti...

Tulipas tästä nyt sitten paljon hyviä ja nostalgisiakin muistoja mieleeni. Samanmuotoisia reissuja on tullut harrasteltua, niissä on hyvä olla jokin tekosyy, minkä vuoksi mennään harrastamaan sosiaalista hyvinoloa ystävien kanssa. Ettei nyt vain mentäisi keskustelemaan koko viikonlopuksi! Herramunjeesus... Jonkin puuhastelun ympärillä on helppoa ja luontevaa olla sosiaalinen, ainakin minulle.
Semmoinen sivuhuomio vielä, että kantamukset reissuille ovat pysyneet suunilleen yhtä raskaina, mutta ruokapuolen laatu ja määrä ovat selkeästi kasvaneet, nesteytyksen kustannuksella.

Jäynien aatelia on keittää koko ryhmälle reilut annokset maa-artisokkakeittoa, kermaista ja maistuvaa alkuruuaksi. Yöllä tuvassa ei kuorsaus kuulu muun jylinän, paukkeen sekä papatuksen ylitse :) Hyväähän se on, mutta vain pieninä annoksina, kiitos...

Anonyymi kirjoitti...

Tosta vihapuhe-sanasta tuli mieleen, että vähän katkonaiseksi on jäänyt tämä tunnegenerointipuheterminologia. On vihapuhetta ja kivapuhetta ja siinä välissä ei mitään kunnon määritelmiä.

Oisko harmipuhe miedompaa kuin vihapuhe? Tai puhutaanko mukavapuhetta kun ei ihan kivaan ylletä? Ja jos menee ihan hervottoman kivaksi juttelu niin euforiapuhutaanko silloin? Vai onko se fantsuläpänheittoa? Tylsäpuhuuko byrokraatti?

Anonyymi kirjoitti...

Ekalle anolle:

Just silleenhän sitä saa sellaisen kaveripiirin, jossa saa olla oma itsensä, että on kokonaan ja peittelemättä oma itsensä. Silleen se kaveripiiri valikoituu ja jalostuu.

Heti kun rupeaa feikkaamaan niin saa kaveripiirin jossa joutuu feikkaamaan.

Ruuasta kun rupesitte puhumaan niin totean vaan keitot ovat aliarvostettuja. Hyvä vihanneskeitto vaikka.... nam. (Vihanneskeitot ovat niitä joissa lihan kokonaismäärä jää noin kolmeenkymmeneen painoprosenttiin. Eli kilo lihaa kolmen litran keittoon.) Ja iso osa parhaista pöperöistä tulee halvimmista ruhon osista.

Anonyymi kirjoitti...

Naureskelin jo vaalikamppailun aikana näille Trumpin lupauksille. Että ei voi voittaa. Liberaalit rääkyy hysteerisesti jos muuri pystytetään ja vahingoniloisesti jos ei pystytetä. Sama maahanmuuton rajoittamisessa. Sittemmin ole ymmärtänyt ettei Trumpia yksinkertaisesti kiinnosta paskaakaan. Hän ei välitä tai pelkää. Kuinka nerokasta. Vasurimedia ei ole ymmärtänyt mikä niihin on iskenyt. Kun joku ei suostukaan pelaamaan heidän säännöillään. Vuosikausia täältä pimeän puolelta ollaan piipitetty rasismista irtisanoutumista ja koitettu olla järkeviä ja diskuteerattu ja oltu mukavia porukalle joka ei koskaan ole ollutkaan kiinnostunut muusta kuin eriävien mielipiteiden vaientamisesta. Rasismi sitä ja rasismi tätä. Kuinka kertakaikkisen järkyttyneitä he ovatkaan kun joku viimein pelaa heidän omilla aseillaan. Eihän tän näin pitänyt mennä: teidän piti sulkea turpanne kun me huudamme rasistti! Itse uskon tämän olevan alkusysäys poliittisen korrektiuden murenemiselle. Oli jo aikakin. Enkä usko, että se muulla pelillä olis voinut onnistuakaan. Kun media ruikuttaa Venäjän vaikuttaneen vaalitulokseen Trump kuittaa, että Hillary olisi saanut 2-3 miljoonaa ääntä kuolleilta ihmisiltä. Kun media ruikuttaa Trumpin naisskandaaleista Trump esittää Hillaryn olevan pedofiiliraiskaajamiestään suojeleva maanpetturi. Hän nimittelee CNN:ää valemediaksi ja Buzzfeedia roskaläjäksi. Jne jne. Kukaan edeltäjänsä ei ole moiseen uskaltanut lähteä ja siksi he ovatkin loppujen lopuksi olleet näitten kusipäiden armoilla. Trump lyö aina kahta kovemmin takaisin. Vyön alle mikäli mahdollista. En tiedä millainen presidentti Trumpista tulee. Voi tulla aivan kauheakin mutta hän on nyt jo tehnyt merkittävän palveluksen syöttämällä näille vasuripelleille omaa lääkettään. En edes ymmärrä miksi toi porukka edes nimittelee itseään liberaaliksi: he kun ovat liberaaleja vain omassa pienessä kuplassaan ja muuttuvat äärimmäisen epäliberaaleiksi välittömästi kohdatessaan poikkeavia mielipiteitä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille, Juhalle, Ano1:lle, Ano2:lle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.

Castor: Hieno muisto. Ja varmasti tuttua monelle hepulle. Tahtihan tietysti vanhetessa hidastuu, mutta pääasiahan on tunnelma, eikä juodun tärpätin määrä.

Juha: Kyllähän ruokapuoleen nykyisin satsaa enemmän, joskus aikanaan koko reissu meni pelkillä HK:n sinisillä. Tuota keittoreseptiä en ole kokeillut. Tosin hernesopalla on kyllä samanlaiset oheisvaikutukset.

Ano1: Kieltämättä on olemassa jatkuvasti kasvava tarve selkeälle suomi – suvakki – suomi-sanakirjalle.

Ano2: Kyllä keittoruoka meille maistuu. Ihan tavallinen lihaperunasoppa esmes on aivan erinomaista. Ja keittohan eikun vaan paranee kun sitä lämmittää uudestaan.

Ano3: Hyvin kuvailtu. Medialle on annettu ns. kaupungin avaimet ja nyt Trump otti ne pois. Kuvaava juttu suomalaisen median paskapuheesta on tuo uutisointi joukkopaosta Yhdysvaltain valtiohallinnossa. Paskat se mitään joukkopakoa ole, vaan jenkeissä ylin virkamiesjohto vaihtuu kun presidenttikin vaihtuu.

Anonyymi kirjoitti...

Amerikan pressanvaalien aikana on media kyennyt heittämään vielä uuden vaihteen silmään. Kauan on jo ollut niin että asiasta on paras ottaa vaan itse selvää kun media on mitä on. Mutta nyt on menty niin absurdille levelille ettei edes enää tarvi. Uutisointi on niin typerää että sen varmasti tietää paskapuheeksi. Ovat ehkäpä muuttuneet luotettavammaksi tällä tavoin ��. Malliesimerkkinä uutinen jossa Trump oli tiedusteludokumentin mukaan pyytänyt moskovalaiseen hotelliin huoria kusemaan sängylle jossa tiesi Obaman pariskunnan yöpyneen aiemmin. Tää kaikki koska Trump vihaa niin kovasti obamaa. Oikeesti nyt saatana. Lehdet kirjoittavat moista ja eräälläkin keskustelupalstalla "liberaalit" kertoivat ton olevan ihan uskottava skenaario. Maailmansa on murenemassa ja toi on tollasta epätoivoista viimeisiin korsiun takertumista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Näinhän tää on ja eikös se sänkyynpissimisjuttu alun perin ollut 4chan-sivuston kehittämä källi joka otettiin sitten todesta?

Anonyymi kirjoitti...

Iso kiitos Ykälle loistavasta kuvauksesta perinteisestä mökkeilystä!
Mökkeily on rutiinia saaristossa kasvaneelle. Aina olen kyllä esitellyt tätä eksotiikkaa ulkolaisille.

"Tahtihan tietysti vanhetessa hidastuu, mutta pääasiahan on tunnelma, eikä juodun tärpätin määrä."
Näin se menee ja tunnelma korostuu iän myötä.
Meidän perinteinen viikonloppu Saaristomerellä noudatti yleensä paljon samaa kaavaa.
Voi vinetto kuinka hienoja "mökki"kekkereitä viettimme porukoissa Saaristomerellä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Saaristomeri
Mökki oli tietysti se vene, jossa yövyttiin.
Nuotio rannalle ja kalat savupönttöön, joka oli väsätty aikansa eläneestä uunin sisuksesta.
Ruokailu viinillä höystettynä ja päälle viskiä oluella huuhdeltuna...
Sitä ei kukaan tajua ennen kuin on sen kokenut livenä.
Aava meri eikä ketään missään, wau mikä tunnelma.
Oi niitä aikoja...

Näistä tarinoista tulee tietysti mieleen Lapissa vietetyt ajat musherina koiravaljakkoja ajelemassa. Husky on ystävällinen ja luotettava työjuhta. Husky on luonteeltaan hieno. Ei vartioi eikä räksytä, lauma laulaa illoin kuorossa upeata joikaansa...
Silloin hymyilimme hollantilaisille, jotka olivat innostuneet pilkkomaan klapeja.
Hollantilainen iso mies kirveen kanssa, ja käyttäytyy kuin hän pelkäisi sitä pölliä mestauspaikalla. No, hän tietysti pelkäsi koska ei tiennyt miten kirves käyttäytyy kun se kohtaa pöllin.
Asiat, jotka me opimme luonnostaan ovat ihmetys turistille.
Pako" rutiineista on hieno traditio. Jatkakaa...

Mietittäväksi sunnuntai iltaan...

Onko vihapuheella ja vittuilulla mitään eroa?

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kulttuuri/martti-luther-ja-vittuilun-taito-nettikeskustelun-perinteet-luotiin-jo-uskonpuhdistuksen-aikana/

Johan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Johan, ja lämpimät kiitokset. Minulle Lappi on kyllä hyvin tuttua seutua, mutta olen kieltämättä sinulle kateellinen noista saaristokokemuksista jotka minulla maakrapuna ovat lähes nollassa. Klapien pilkkomistaidosta ja sen puutteesta tuumin, että ehkä ei kannata irvailla hollantilaisille, sillä veikkaan että maassamme alkaa olla jo huomattavan paljon sellaisia ihmisiä joille halkojen pilkkominen on yhtä lailla noitatohtorointia. Valitettavasti.

Vihapuheella ja vittuilulla on hyvinkin suuri ero. Vittuilua on monenlaista. On kevyttä kenttävittuilua, raskasta rynnäkkövittuilua, ovelaa piilovittuilua jonka vittuilun kohde hoksaa vasta seuraavana päivänä ja jopa yhteishenkeä luovaa rakentavaa vittuilua. Vihapuheeseen ei tarvitse vittuilua ollenkaan. Riittää, jos kertoo todistettuja faktoja ja perusteltua arvostelua sellaiseen tiedostavaan kohteeseen joka kannattaa nykyistä yhteiskunnallista järjestelmää. Merkille pantavaa muuten on se, että tässä surullisen kuuluisassa poliisileijonavideossa ei ensinkään todettu että älä arvostele maahanmuuttajia. Vaan että älä arvostele poliitikkoja.

Tuo linkissä ollut artikkeli oli ihan mielenkiintoinen.

LW kirjoitti...

Pissadossier ei ollut 4chanin keksintöä, vaikka juttujen taso olikin samaa luokkaa (trollasivat kyllä väittämällä sitä omakseen). Se oli jonkun ex-brittivakoojan tuotoksia, kenet #NeverTrump -republikaanit olivat palkanneet tekemään ns. opposition researchia Trumpista. Tuloksena oli kasa epämääräisiä, asiavirheitä sisältäviä syytöksiä, lähteinä jotkut anonyymit tyypit, joista ei annettu muuta tietoa kuin kirjain. "Lähde E" sitten väitti mm. että Trumpia kiristetään pissavideolla. Koska dokumentti oli niin höttöinen, eikä mitään voitu vahvistaa, sitä ei käytetty vaaleissa, eikä valtavirtamedia lähtenyt sitä julkaisemaan.

Sittemmin Trumppia ja Obamaa briiffattiin jostain tuohon liittyvästä, ja tämä antoi medialle syyn uutisoida aiheesta. Koko dokumentin taisi julkaista vain BuzzFeed, joka on MV-luokan media, paitsi että vasemmistoa. En sinänsä ihmettelisi, vaikka FSB:llä olisi Trumpista kompromat-tiedosto, mutta sitä kyllä epäilen, onko siellä mitään, jolla voisi oikeasti miestä painostaa. Jätkä on tehty teflonista, ja sitten vielä sekin, ettei tämä ole kovin anteeksiantavaista tyyppiä. Venäläisillä pitäisi olla oikeasti järisyttävää kamaa, että teoriassa olisi mitään järkeä. Jännää kyllä seurata, miten sinänsä ihan fiksut tyypit, jotka nauroivat katketakseen Obamaan liittyneille villeimmille marxilainen kryptomuslimi -teorioille, ovat nyt ihan täpinöissään siitä, että Venäjän agentit hakkeroivat vaalikoneet ja Putin kiristää sätkynukke-Trumppia jollain helvetin kultasuihkuvideolla.

Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan jenkkiliberaalien pääosa suuntaa, kunhan akuutein Trump-paniikki laantuu. Väännetäänkö nupit kaakkoon identiteettipolitiikassa, rodullistettujen uhriutumisessa ja intersektionaalisissa väittelyissä siitä, kuinka monta mustaa lesboa voi tanssia nuppineulan päällä? Vai tulisiko valtaosa sittenkin siihen tulokseen, että autoritäärinen poliittinen korrektius on liberalismille sitä mitä syöpäkasvain terveelle kudokselle, hieman tähän tyyliin:

https://www.youtube.com/watch?v=JaC1-U8LIY0

Joo, ja kirjoituskin oli hyvä. Nämä reissut, ja se että ne ovat mahdollisia huomattavan suurelle osalle kansasta, ovat yksi juttu jota oikeasti arvostan Suomessa. Jotkut muut länsimaalaiset ovat turhan puhdasverisiä citykaniineja, että meininki näille enää aukenisi, mutta ne jotka ovat pitäneet, ovat usein pitäneet paljon.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, LW ja kiitos lisätiedoista. Tuo heppu linkittämälläsi videolla kiteytti tämän vasemmistoliberaalien laumakäyttäytymisen. Veikkaan että ne jenkkiliberaalit jatkavat samalla suunnalla ja harva pystyy tekemään samoja johtopäätöksiä kuin kyseinen Maher. Jos meinaan muuttaa toimintaansa edes astetta järkevämpään suuntaan niin sehän vaatisi sen asian tunnustamista että aikaisempi toiminta on ollut typerää. Ja sitähän ei tiedostavat kasvot oikein kestä.

Anonyymi kirjoitti...

Kun jättää mökin parempaan kuntoon kuin se oli vastaanotettaessa niin siitä on hyvä seuraavankin jatkaa. Toimii siis perinteisten yhdistysten, liittojen ja kavereiden/sukulaisten mökkien/tilojen/majojen suhteen.

Mikäli mökki on vuokralla niin perussiivous jälkeensä riittää, sillä kuuluuhan hintaan yleensä se, että vuokraaja hoitaa suursiivoukset, suuremmat polttopuutalkoot, kuivakäymälöiden tyhjennykset yms. Valitettavasti tämäkään ei enää nykyään ole sääntö vaan se poikkeus.

No eniwei, viimeisen päivän krapulahikoilu on hyvä potea pienessä siivoilun, pilketalkoiden ja kevyen saunonnan merkeissä. Näin toimin aikoinaan itse; perussiivous ja tulipesät valmiiksi seuraavalle tulijalle jonka ei tarvitse kuin näyttää tulitikkua pesässä ja valkeat on valmiit - niin saunassa kuin muissakin uuneissa/takoissa/kamiinoissa. Tällä viisiin saa melko hyvän maineen ja niitä mökkivuoroja saa sitten halutessaan, ilman tappeluja tai jonottamisia.

Kaverin tai hyvän sukulaisen mökille on kannustettavaa jättää myös pullo-ylläri sekä ylijääneet kuivamuonat ja säilykkeet. On meinaan ollut pelastus kun olet ehtinyt paikalle normaalia myöhempään (liikennejumi tms epämiellyttävä matkan hidaste) ja saapuessasi mökille pimeän jo tultua ja stressintynkä niskassa tykyttäen, kaikki on valmiina ja eteesi vuorostaan osuu se lahjapullo. Tulitikkua kiukaan ja takan alle ja päälle napsut ko putelista...

Onpa käynyt niin, että tuttu on mennyt mökilleen ns evakkoon jopa ilman eväshankintoja mutta perillä onkin odottanut positiivinen yllätys niin muonan kuin juoman suhteen! Se kiitos kestää ja jatkaa kiertokulkuaan.

Vaan näin ja kiitokset taas kertomuksestasi.

-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taisteluvälineupseeri ja kiitokset sinullekin. Juuri näin tulee toimia. Ja siitä tulee mieleen Lapinvaellukseni, jossa olen jättänyt ylimääräiset makaronit ja joskus säilykepurkitkin autiotuvalle. Se voi olla suurena apuna kuseen joutuneelle vaeltajalle. Muistan erään kertomuksen, kuulin sen parissakin paikassa (no joo, on tästä jo parikymmentä vuotta) eräästä saksalaisesta naisesta joka kiersi tuntureita koiransa kanssa. Naisella oli rinkassaan koiranmuonat ja hän itse söi niitä riisejä, makarooneja, leipää yms. mitä löysi autiotuvilta. Liekö totta vai liekö ns. tunturitornari? Mistäs näistä tietää.

vieras kirjoitti...

Donald Trumpin poliittinen osoite on vaihdellut muutamaan otteeseen. Syitä voi arvella. Wikipedian mukaan Trump oli republikaani 1999 saakka. Sitä mistä lähtien oli republikaani, ei tiedetä, mutta Trump tuki Ronald Reagania jo 1970-luvulla. Sitten hän oli reformipuoluelainen 1999-2001 ja tavoitteli puolueen presidenttiehdokkuutta 2000 vaaleihin mutta luopui leikistä. Trumpin jakso demokraattina osuu vuosiin 2001-2009. Hän palasi republikaaneihin 2009-2011, kunnes oli sitoutumaton 2011-2012. Trump palasi republikaaniksi toistamiseen 2012 jossa on sitten pysynyt kun sen lupasi.

Mitä jos Trump olisi demokraatti, niin olisiko mielivaltamedian käytös yhtä vesikauhuista? Jos oletetaan että Trumpin käsitykset ja toiminta olisi muuten sama kuin on ollut tähän asti oikealla aikajanalla? Trump tuki vuoden 2008 vaalissa republikaanien John McCainia, vaikka oli itse vielä viimeisiä hetkiään demokraatti.

Demokraattina ollessaan Trumpin olisi pitänyt saada ehdokkuus 2004 ja/tai 2008 vaaleihin. Esivaalit olisi tietysti pitänyt voittaa. 2008 esivaalissa Hillary Clinton ja Barack Obama olivat pääkamppailijat. Miten Trump olisi siinä pärjännyt?

Nyt 2016 vaalissa Trumpin ei varmaan kannattanut olla demokraatti, kun puolue on niin kompromettoitunut Obamasta ja Clintonista.

Bushin nuoremman toisen kauden lopulla republikaanipuolue oli kompromettoitunut Bushin sähläilyn (Irak, talouskriisi jne.) takia, joten Trumpista ei ehkä olisi saanut Bushin repubikaaniseuraajaa, olisiko saanut edes ehdokkuutta. Olisiko edes kukaan republikaani voittanut vaalia, vaikka olisi ollut kuinka hyvä ehdokas. Bush oli niin kova rasite. Bushin takia puolue oli huonossa valossa...niin no ainakin mielivaltamedian mukaan, mutta oli se muutenkin sössinyt, jos muistan oikein. Jos voisin menneisyyteen taikoa republikaanin joka voitti 2008 ja 2012 vaalin, niin valinta olisi ehkä Newt Gingrich tai Dan Quayle. Varapresidentiksi olisi käynyt Rudy Giuliani. Tämän jälkeen 2016 ehdokas olisi ollut Mike Huckabee jonka vp-ehodkas olisi Mike Pence tai Ted Cruz. Kaikki nämä edellä mainitut tukivat Trumpia, muut jo esivaaliiaikana, Cruz viime hetkellä. Tuolla kuvitteellisella aikajanalla Trump olisi luultavasti tukenut näitä, koska oli palannut republikaaniksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Minä vähän luulen, että demokraattien ehdokkaana Trump ei olisi päässyt edes karsintakierroksia pidemmälle.

vieras kirjoitti...

Hyvikset mölyävät rajalle tulevasta muurista- Jostain syystä hyviksiä ei hetkauta se miten Meksiko vahtii Guatemalan-vastaista rajaa ja muiluttaa luvattomasti maahan saapuneita takaisin Guatemalaan. Taitaako ampua luvattomia rajanylittäjiä. Jos Meksiko pystyttäisi muurin Guatemalan-vastaiselle rajalleen, niin ei se hetkauttaisi hyviksiä.

Muuri ei ole ongelma sellaiselle meksikolaiselle joka ylittää rajan laillisesti eli rajanylityspaikalla ja hänellä on voimassa oleva passi.

Trump mainitsi haastattelussa iippjen aidan ja että se on estänyt melkein kaikki luvattomat rajanylitykset. Tästä aidasta on kyse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93Egypt_barrier

https://twitter.com/POTUS/status/824956253625581568

Iipot huomasivat tämän:

https://twitter.com/netanyahu/status/825371795972825089

vieras kirjoitti...

Mistä Liisa Jaakonsaari on keksinyt tuon kuolemantuomion ja keskitysleirien lupaamisen?
Kuolemantuomiossa ei ole mitään lupaamista. Se kun on nytkin voimassa joissakin Amerikan osavaltioissa. Keskitysleireistä en ole kuullut missään mitään. Johtopäätös: Liisa hourii.

Niin muuten, Hillary Clinton kannattaa kuolemantuomiota. Se ei kuitenkaan hetkauta hyvkisä. Siksi siitä ei mölytty mitään missään vaiheessa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras.

Viesti1: Kai se on niin, että on tiettyjä mediaseksittäitä muureja sitten joitain, jotka eivät ole.

Viesti2: Jaakonsaari nyt on Jaakonsaari. Hän kehitti twiittiinsä henkilön, jota ei ole olemassakaan ja kuvitteli sitten että siten potkaisi munille Trumpia jolla ei ole mitään tekemistä hänen mielikuvituksessaan kehittämänsä henkilön kanssa. Trump itse ei varmaankaan tiedä, että on olemassa henkilö nimeltä Liisa Jaakonsaari-

Becker kirjoitti...

No niin, back to business :)
Mun täytyy myöntää että nykyisessä asuinpaikassani ei moisten viikonloppujen vietto oikein onnistu. Ystäviä varmaan löytyy riitävästi, mutta ei svenneistä ole ryyppymiehiksi. Eipä sen puoleen, minullakin tuo tärpätin otto on vähentynyt, mutta kyllä kurkku ja pää yhden illan kestää oikein mainiosti Tosin krapula on kyllä kovempi kuin nuorempana. Siihenkin lääkkeet kyllä löytyy, enkä puhu nyt asperiinista.
Kankkusen parantelu on nimittäin äärettömnän delikaattia hommaa. Jos menee pikkuisenkin överiksi, niin koko homma täytyy seuraavana päivänä ottaa uusiksi.
Kokemusta on. Mutta onhan näitä Ykän tunnelmoimia viikonloppuina vietetty nuorempana ja niistä on etupäässä mukavia muistoja. Minun iässäni monista asioista on jäljellä vain muistoja, sekä mukavia että vähemmän. Sitä niinkuin nykyjään ottaa vähän iisimmin.

Ja sitten päivän puheenaiheeseen. Yhdysvalloilla on ilmeisesti paras pressa miesmuistiin. Niin paljon häntä vihataan suvakkien, kulttuurimarksisitien ja muiden zombien keskuudessa. Ruotsissakin häntä vihaavat kaikki, ainakin aviisien mukaan. Ja tämähän vain todistaa että näemme pitkästa aikaa valtiomiehen valtion päämiehen paikalla. Tällaiseenhan ei olla länsimaissa totuttu. Nyt sitä ollaan joka puolella niin muslimia, niin muslimia. Saatanan idiootit kun eivät tajua että tätä menoa sitä ollaan muslimia ihan oikeesti, ihan aikuisten oikeesti. Ehkäpä se olisikin paikallaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Kyllä Ruotsissa näyttää olevan jotain perustavanlaatuista vikaa kun ei miehekkäät ryyppyviikonloput onnistu. Olisko niin, että jossain Norrlannissa ymmärrettäisiin hyvän päälle? Tosin siellähän on paljon suomalaisiakin. Ja juu, näyttää sitä että Trump on valtiomies eikä politiikko. Minä olen jo totaalisen kyllästynyt suomalaisen median uutisointiin Trumpista. Varmaankin ruotsalainen media panee vielä pykälän paremmaksi. Ne ressukat eivät ymmärrä, että Trump on ja pysyy Yhdysvaltain presidenttinä heidän joukkorääkymisestään huolimatta.

vieras kirjoitti...

Poimintoja somesta.

Simon Elo: Lista maista, jotka estävät pääsyn maahansa Israelin kansalaisilta. "Juutalaiskielto" ei ole tainnut kiinnostaa kansainvälistä yhteisöä.

https://twitter.com/Simon_Elo/status/825696674597199872

Kuvankaapaus Jussi Halla-ahon Facebookista:

https://pbs.twimg.com/media/C3YdwPHW8AAR51U.jpg

Vasarahammer kirjoitti...

Ykä: Ruotsalaisen median Trump-uutisoinnissa on tapahtunut vielä pahempia ylilyöntejä kuin Suomessa.

Julia Caesar on kirjoittanut näistä ruotsiksi.

http://snaphanen.dk/2017/01/28/s%c2%a8ndagskronika-staalbadet-media-vs-trump/

Artikkelin kuvitus on hieno.

Ruotsissa suvaitsevaisto on vaatinut Trumpin salamurhaa. Luonnollisesti Trumpia on kutsuttu diktaattoriksi ja Hitleriksi.

Näyttää siltä, että Trump tuhoaa koko valtamedian myös tällä puolen Atlanttia.

vieras kirjoitti...

Hieman kuvia. Jossain päin naiset ovat älykkäämpiä kuin tylsässä "lännessä". Iranissa naiset uskalsivat vastustaa hijhab-pakkoa 1979. Tänä vuonna akat osoittivat mieltä hijabin puolesta. Pitääkö odottaa sitä että feministejä ja homoja aletaan haudata kahden metrin syvyyteen siunaamattomaan maahan. Siis täällä meillä, noissa etnisesti ja uskonnollisesti edistyneissä maissa näin on tehty 1400 vuotta.

https://twitter.com/islamlie2/status/823006087095975936

Kurdien naiset sotivat maansa puolesta. Toisessa kuvassa akat pervoilevat.

https://twitter.com/GrahamTonks1/status/823450959728824320

Feministejä ei ole ruuhkaksi asti menossa Saudi-Arabiaan. Kun selaa kommenttitwiittejä niin löytää sen kuvan jossa ihmetellään mikseivä saudit "kanna vastuuta".

https://twitter.com/RealJack/status/824792401487200257

1950-luvulla Aleppossa naiset pelasivat jalkapalloa:

https://twitter.com/sahouraxo/status/821874543878881280

Aleppossa junat pääsivät kulkemaan ekan kerran neljään vuoteen:

https://twitter.com/sahouraxo/status/824660001167970304

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Vasarahammerille & kiitos kommenteistanne.

Vieras: Tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, minkälainen maskotti islam on suvakeille. Tai ei oikeastaan islam, vaan suvakeitten päässään luoma mielikuva siitä. Ja kiitos hyvistä kuvista. Tuo kurdinaiset vs. pervoilevat länsiämmät oli ehkä kaikkein kuvaavin.

Vasara: Sanoisin, että valtamedia on kylvänyt tuhonsa ainekset itse. Onhan niin, että valheelle rakennettu ei voi kestää loputtomiin. Trump on vain katalyytti joka nopeuttaa reaktiota.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/quebec-city-mosque-shooting-latest-alexandre-bissonnette-donald-trump-marine-le-pen-facebook-social-a7554451.html

Siinä teille terroristi. Teikäläiset, Halla-aho mukaan lukien, olivat touhutipat pöksyissä riekkumassa tästä iskusta, että muslimien tekosia.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi Saudi-Arabia puuttuu kieltolistalta? Oliko Trumpilla bisneksiä siellä? Vai olivatko nämä näitä valemediajuttuja?
Ykä, olet vitunmoinen pelle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Veikkaan siis, että molemmat viestit tulivat samalta anolta. En käsittääkseni kirjoittanut Quebecin ampumisista mitään. Mutta eikös se toinen ampujista ollut marokkolainen? Ja miksi Saudi-Arabia puuttuu? Jaa, en minä vaan tiedä. Kysy Trumpilta. Ja kysy myös islamilaisilta mailta miksi ne eivät ole laskeneet israelilaisia maihinsa vuosikymmeniin. Tuo pelleksi julistaminen on muuten aika heikko veto, sillä sen takana pitäisi olla jotain näyttöä sille, että ei itse olisi pelle. Mutta voimia eloon sulle ja kaikkea hyvää.

vieras kirjoitti...

Jos Ykä on huomannut ja jos kiinnostaa, niin Jukka Hankamäki on arvioinut Trumpia ja häneen liittyviä ja liittymättömiäkin juttuja. Niitä on useammassakin blogijutussa. Ne voi lukea hänen Blogger-blogista, niin ei tarvitse klikata Uuden Suolen sivuja.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä.. Ei listalla olevista maista pidä Trumpilta kysyä. Se laki + maalistaushan ovat Obaman hallinnon tekemiä. Obama siis valitsi maat listalle. Trump vain allekirjoitti sen lain toimeenpanomääräyksen. Itse laki oli jo valmiina, joskin toimeenpanemattomana.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Joo, ja sitä kuuluisaa muuriakin oli kyllä tehty jo aikaisemmin.