sunnuntai 21. syyskuuta 2014

YKÄ JA EKOLOGINEN KAUPANVAHVISTAJA

Tapahtumapaikka: Huitsinnevadan Örnätjärven Höö-market

Tapahtuma-aika: Joskus lähitulevaisuudessa


Vaikka Örnätjärvi ei ole millään muotoa väkirikas taajama, sen paikallinen Höö-market on kuitenkin elinvoimainen kauppa, joka ei ole koskaan ollut lakkautusuhan alla, vaikka osa suurempaa Höö-ketjua onkin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että Örnätjärven asukkaat arvostavat kauppaansa ja pyrkivät keskittämään ostoksensa siihen mahdollisimman paljon. Löytyihän kaupasta tälläkin hetkellä tuttuja miehiä, niin kuin esmes keskenään pulisevat Lötjönen ja Perskeleen Ykä.

Aikansa niitä & näitä Lötjösen kanssa pulinoituaan Ykä jatkoi hyväntuulisena ostostensa tekemistä. Syöminen oli Perskeleenkin huushollissa pääelinkeino, syömistä myi Höö-market ja kertyneestä laskusta selviäisi rahalla. Tai näin Ykä ainakin kuvitteli, mutta pian huomasi kuvitelmansa vääräksi. Ykä latoi ostoksensa kassan liukuhihnalle ja tuttu kassaneiti alkoi veistellä ostoksia viivakoodinlukijan yli. Siinä samalla Ykä pyysi ostoksiin lisättävän kuusi toppaa Voimasavuke Bostonia. Kun tuli aika maksaa lasku, alkoi kassan näyttölaite vilkkua punaista, summeri huusi, ja näyttöön ilmestyi teksti:

EKOLOGISESTI EPÄILYTTÄVÄ OSTOS. HENKILÖKOHTAINEN PÄÄSTÖKIINTIÖ YLITETTY. EKOLOGISTA KAUPANVAHVISTAJAA TARVITAAN.

Mitäs helvattua se tämä on, totesi Ykä, ja kassaneiti totesi nolona:

- Kun minä en, tota noin, vielä saa myydä teille näitä ostoksia… kun on se uusi laki… se ekolaki… epäselviin tapauksiin tarvitaan kaupanvahvistus… ja se perkeleen… siis anteeksi arvovaltainen ekologinen kaupanvahvistaja onkin tuolla jo tulossa. Semmonen pitää olla nykyisin jokaisessa kaupassa.

Paikalle marssi jakkupukuinen naisihminen, joka näytti olevan selkeästi täynnä niin itseään kuin asemaansakin. Nimenomaan virka-asemaansa. Tämän naisen erotti kyllä selkeästi muusta Höö-marketin lupsakasta naisväestä. Virkahenkilö mikä virkahenkilö, eli valtio oli saapunut Örnätjärven Höö-markettiinkin. Nainen katseli kulkiessaan tablettinsa näyttöä ja puisteli päätään kasvoillaan huomattavan halveksiva ilme. Sitten hän esittäytyi:

- Jaahah, päivää. Olen Mirveena Nälväström ja toimin tämän myyntiyksikön ekologisena kaupanvahvistajana. Te olette siis kuluttajakansalainen Perskeles. Ja nythän on näin, että minä en näitä ostoksianne vahvista. Te olette ylittäneet kuukausittaisen henkilökohtaisen päästökiintiönne.

- Ja millähän ihmeellä minä sen olen onnistunut ylittämään, kun ihan tavallisten ihmisten tavallisia ostoksia minä olen tehnyt? En ole lennelly Goalle elämään ekologisesti enkä muutakaan semmosta tyhjänjoutoa.

Ekologinen kaupanvahvistaja katsoi Ykää nenänpieltään pitkin ja totesi:

- Siihen palaamme kyllä. Mutta käydäänpä läpi tämänpäiväiset ostoksenne.

- Oletan siis, että teikäläisellä on joku laillinen oikeus ryhtyä lääräämään meikäläisen kauppakassia?

- Oletatte aivan oikein. Ja oikeuden lisäksi minulla on henkilökohtainen halu. Haluatteko te todella, että vastuuttomuutenne vuoksi ilmastomuutos kiihtyy? Teidätkin on aika opettaa ekologisen ihmisen tavoille. Mutta läärätäänpäs nyt nämä ostoksenne. Ensinnäkin nuo Voimasavuke Bostonit. Tuo tupakka on kuulkaa tuotu Amerikoista asti. Ja entäs tuo brasilialainen naudanliha? Molemmat tuotteet on tuotu toiselta puolelta maailmaa. Luuletteko, että rahtilaivat liikkuvat soutamalla?

- No entäs jos minä kuskaan tuon lihan takaisin ja ostan lähituottajan luomulihaa? Pieneneekö käytetty ekobonukseni?

- Eihän toki. Itse asiassa se suurenee. Sillä lähituottajien tukeminen tukee ekologisesti ja ideologisesti täysin kestämätöntä haja-asutusalueen asutusta. Haja-asutusalueen asunnot ovat järkyttäviä pienhiukkasten tuotantopesäkkeitä ja muutenkin kaupungiasuminen on ekologisesti ja taloudellisesti kestävämpi asumismuoto. Teidänkin taloudessanne on kaksi autoa. Tiedostoistamme näkyy, että te ette ole käyttäneet joukkoliikennettä herran aikaan.

- Johtuu varmaan siitä, että täällä ei ole joukkoliikennettä.

- Mutta olisittehan te voineet joka tapauksessa ostaa lisää henkilökohtaista ajoneuvopäästökiintiötä joltain kaupunkilaiselta.

- Ja mitähän se semmonen olis sitten maksanut?

Ekologinen kaupanvahvistaja Nälväström leipoi hetken aikaa tablettiaan sormellaan ja totesi sitten:

- Teidän ajoillanne se on tommonen kolmesataa euroa kuussa.

- Halpaa kuin saippua, juu. Mutta voinkos minä ostaa sen kiintiön vaikka Helsingissä asuvalta kaveriltani?

- Periaatteessa te voitte ostaa sen keneltä tahansa, mutta ei niitä rahoja hänelle tilitetä. Siinä vain siirretään ajoneuvopäästöoikeuksia henkilöltä toiselle ja maksu suoritetaan valtiolle. Valtio muuten tulee näillä tuloilla ekologisesti vastuullista taloudellista kehitystä niin Afrikassa kuin Aasiassa.

- Millähän tavoin?

- Kerätty summa lisätään kehitysapumäärärahoihin ja rahojen tilittämisen myötä vastaanottavalle valtiolle esitetään velvoite, että varat käytetään ilmaston kannalta kestävien ja luotoystävällisten teollisuusmuotojen kehittämiseen. Ennen kuin tämä velvoite on kirjallisesti hyväksytty, ei rahoja siirretä.

- Jaa, mutta sittenhän asia on tietysti aivan kunnossa. Ne rahathan ovat aina muutenkin menneet perille sinne, minne kuuluukin.

- Turha alkaa leikkiä humoristia. Kyllä ekologisen kestävyyden virastossa tiedetään teidän mielipiteenne muutenkin. Olette poliittisesti epäilyttävä nationalisti. Ja teillähän on vielä ostoskassissanne sekä Tekniikan Maailma että Ase-lehti.

- No ne on kyllä painettu ihan suomalaisesta sellusta tehdylle paperille.

- On painettu niin, ja ne sisältävät selvää henkilökohtaisen kulutusvapauden sekä suoranaisen kerskakulutusvapauden röyhkeää ja häpeämätöntä ylistämistä. Ja sitä on myös koko teidän elämäntapanne. Te asutte haja-asutusalueella tarpeisiinne nähden aivan liian suuressa omakotitalossa. Talossa, jota lämmitetään ekologisesti kestämättömillä vanhanaikaisilla lämmitysmuodoilla. Lisäksi te harrastatte säännöllisesti kotimaanmatkailua, ja nimenomaan aina omalla autollanne. Kaikki tämä kohottaa jo itsessään henkilökohtaiset päästökiintiönne hälyttävälle tasolle. Ennen kuin olette tehneet ensimmäistäkään kauppareissuanne.

- Näin poliittisesti epäilyttävänä nationalistina kysyn muuten ohimennen, että kai tämän uuden ekolain ja henkilökohtaisten päästökiintiöitten myötä nyt sitten tämä humanitaarinen maahanmuutto tyssätään kokonaan? Sehän se myös lisää tätä kuuluisaa hiilijalanjälkeä?

- Kuluttajakansalainen Perskeles on hyvä, ja jättää ilmastoasiat niille, jotka niistä ymmärtävät ja humanismin niille, jotka siihen kykenevät.

- Vaan ehkäpä ekologinen kaupanvahvistaja Nälväström nyt vahvistaa mulle, että mitä minä näistä ostoksista nyt sitten saan loppujen lopuksi ostaa?

- Tuon näkkileipäpaketin, kauraryynit ja perunat. Ja loppukuun saatte sitten tulla toimeen vaimonne päästökiintiöillä. Ellette sitten osta itsellenne lisää päästoikeusmarketista.

- Ja tuen samalla ekologisesti kestäviä elämänmuotoja ideologisesti kestävissä ilmansuunnissa?

- Luonnollisesti. Mutta muistutan, että kun olen nyt tehnyt teille ekologisen kaupanvahvistuksen, sen hinta on kuusikymmentä euroa. Ei kaupanvahvistaminen suinkaan ole ilmaista.

- Mutta sehän on selvä. Eihän tavan törppö sentään itse voi ymmärtää, mihin hän rahojaan voi laittaa. Sehän olisi selvää anarkiaa se. Kyllä siihen ammattilaista tarvitaan. Kuulkaa, ekologinen kaupanvahvistaja Nälväström, minä ajattelen teitä lämmöllä vielä pitkään.

Ykä ajeli kotiinsa, laittoi suunniteltua huomattavasti pienemmäksi jääneen kauppakassin keittiön pöydälle ja rupesi keräilemään aseita ja maastovermeitä.

- Mettällekös sinä nyt oletkin menossa, tuumasi Ylva.

- Jep. Täytyyhän sitä talossa jotain syödäkin. Ja huomenna kuokin takapihalle kessupellon. Ylihuomenna sitten perustan Örnätjärven vaihdantatalousosuuskunnan.

Ykä häipyi metsälle, sieltä aikanaan palatakseen. Örnätjärven kylä jatkoi hiljaista, rauhallista ja ekologisesti valitettavan kestämätöntä elämäänsä. Yö verhosi kylän suojaavaan vaippaansa. Jossain toisella puolella maailmaa Kiinassa moni ihminen tunsi sisällään oudon, mutta miellyttävän värähdyksen. Jostain selittämättömästä syystä he tunsivat, että jossain kaukana heitä kohtaan oltiin tehty hyvä teko. Sellainen ekoteko.


21 kommenttia:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Lukijalle: Kirjoitus sai inspiraatiota ilmatieteen laitoksen tutkijan Hanna Virran utopioista:

”Kansallinen, kulutuksen päästöjä rajoittava päästökiintiö jaetaan päästöoikeuksina kansalaisten eli kuluttajien kesken sovitun jakomenettelyn mukaan, esimerkiksi tasan. Jaetut päästöoikeudet talletetaan pankkitiliä tai bonusjärjestelmiä vastaavalle tilille, josta niitä käytetään esimerkiksi pankkikortin avulla ostotapahtumien yhteydessä. Kuluttajat voivat myydä ja ostaa päästöoikeuksia päästöoikeusmarkkinoilla”

Utopiat saattoi tietoomme Kumitonttu, josta kiitokset hänelle.

http://murphyssoninlaw.blogspot.fi/2014/09/hanna-virta-kommunisti.html

Nimetön kirjoitti...

Suomi muuten kuuluu niihin harvoihin maihin jotka tuottaa enemmän luonnonvaroja kuin kuluttaa niitä.

Mutta kun on tämä syyllisyydennälkä...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Joo, tiedossa on. Syyllisyydennälkä on kai ainoa termi, mitä tuosta voi käyttää. Se kun tuntuu niin hyvälle. Kärsin ja nautin. Nautin ja kärsin.

Nimetön kirjoitti...

Noille ei riitä se mitä kulutetaan Suomessa, olipa se Suomessa tehtyä tai muualta tuotua. Kun Suomessa tehdään jotain ja se myydään muille, niin sekin luetaan Suomen piikkiin kulutukseksi.

Folihattu päähän: pyrkivätkö he lopettamaan tuotannollisen toiminnan täällä jotta saisivat työttömyyden nostettua taivaaseen asti.

Foliohattu kireämmälle: pyrkivätkö he siihen että täällä olisi 100 prosentin työttömyys, jolloin tänne ei kannattaisi edes tuoda mitään koska täällä ei olisi ketään, jolla olisi mitään millä maksaa mistään mitään?

Foliohattua vieläkin kierämmälle: saavatko he rahaa ulkomaisilta firmoilta jotta toimisivat noin?

Nuo yllä mainitut lahtaavat ostovoiman ja veronmaksuvoiman totaalisesti. Vai pyrkivätkö he kustantamaan haaveilemansa palveluyhteiskunnan ulkomaanvelalla vai orjatyövoimalla?

Palveluita ei voi olla jos ei ole ostovoimaa eikä veronmaksuvoimaa. Palvelut täytty kustantaa jotenkin. Täytyy siis luoda ostovoima ja veronmaksuvoima. Miten siis luodaan ostovoima ja veronmaksuvoima, ylläpidetään niitä, puhumattakaan siitä että vahvistettaisiin niitä siten että yhä useampi henkilö olisi ostovoiman ja veronmaksuvoiman käyttäjä?

Nimetön kirjoitti...

Tosta syyllisyydennälästä, ideologisuuden pakkosyöttämisestä, ideologisuuden toimimattomuuden esille tuomisen kestämisen puutteesta, journalistisesta kansalaiskasvattamisesta narratiivisen- ja kampanjajournalismin keinoin, tärähtäneistöstä sinänsä….

Törmäsin eräässä kirjoituksessa sellaiseen näkemykseen että narsisti/narsismi koittaa manipuloida toisesta/toisista kaltaistaan. Syynä oman minän tavaton ohuus ja sirpaleisuus.

Ja siitäpä tuli - taas jälleen kerran - mieleen se, että miten tavattoman paljon viher-vasemmistolaisen ideologisen maailmanmuokkaamisen dynamiikka muistuttaa narsismin dynamiikkaa. Periaatteessa vihervasemmistolaisuuden sisältä löytyy aika helposti jopa narsismin nelijako:

1) Narsistinen vihervasemmistolaisuushäiriö. (Vallan- ja etenkin tulkintavallan käyttämiseen keskittyvä vihervasemmistolaisuus. "Kaikkien pitää olla mun kanssa samaa mieltä ja nähdä maailma samoin" -häiriintyneisyys. Faktapakoinen ja tulkintaorientoitunut häiriintyneisyys…)

2) Huomiohakuinen vihervasemmistolaisuushäiriö. ("Hei, kattokaa kaikki mua, hei huomatkaa mut, hei mä oon täällä..")

3) Epävakaa vihervasemmistolaisuushäiriö. (Vähän sellainen epäkypsä ja epävakaa Draama Queen -meininki, sosiaaliseksi keskipisteeksi hakeutuminen, joskus lievä vainoharhaisuuskin…)

4) Epäsosiaalinen vihervasemmistolaisuushäiriö. (Anarkismi, terrorismi, väkivalta, proxyjen käyttäminen, tunne- ja ideologiamotivoitunut narsististen loukkausten kostaminen….)

Juha kirjoitti...

Tämähän on kuin kopioitu mun muistiinpanoistani, kun hahmottelin V-manifestiani. Tämä nyt on vain yksi, pikantti yksityiskohta kokonaisuudesta, mutta menetelmä on sama. Tarkoitus taas vallan eri: V-manifestilla kysyttäisiin, haluatko ihan varmasti tämän kaltaista yhteiskuntaa, itsellesi?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle, Anolle ja Juhalle & kiitos kommenteistanne. Tuo Juhan esittämä kysymys oikeastaan tiivistää sen, mitä halusin sanoa.

Becker kirjoitti...

Hyvin sellainen todentuntuinen blogi Ykältä. Jahka nämä ilmstouskovaiset saavat tahtonsa läpi niin suattaapi Virran utopiasta tullakkin totta.

Ensinnäkin valtaapitävät pyrkivät poistamaan käteisen rahan. Käteinen raha edustaa henkilökohtaista vapautta ja kontrolloimatonta käyttäytymistä ja liikkumista. Kun maksaa voi vain kortilla niin tosiaan kaikki kontrolli tapahtuu automaattisesti maksun rekisteröinnin yhteydessä. Pankit haluaisivat poistaa käteisen perusteina pankkiryöstöt, rahojen kuljetus ei ekologista, mutta suurimpana syynä ahneus, sillä pankit veloittavat pienen siivun joka transaktiosta kun korttia vingutetaan. Siis todella ison tienaamisen mahdollisuus bangstereille.Jos olet ylittänyt päästörajasi, niin kassa ei hyväksy ostoa.
Hallinto näkee märkiä unia siitä, miten kansalalisilla olisi siru korvassa niinkuin kotieläimillä.
Ei passeja, ei luottokortteja, ei kulkulupia, eikä varmaan kännykkääkään. Eikä tämä ole utopiaa, valmius on jo.

Se mikä tässä kaupanvahvistajassa on todella peloittavaa on suomalainen virkamies/nainen. Kun muualla maailmassa kierretään tai pyyhitään hanuria järjettömillä määräyksillä, niin Suomessa virkaintoinen henkilö tekee kansalaisten elämästä helvettiä.
Tämähän on jo käytännössä todettu.

Mites siinä suuressa suomalaisessa ilmastokulkueessa vaikutti olevan lähinnä ns. persaukista porukkaa. Opiskelijoita, avustuksilla eläviä ja vissiin joku eläkeläinen soppalautasen toivossa. Ne jotka ovat duunissa tai yrittäjiä, niin ei heillä ole aikaa olla raakkumassa takkutukkien kera.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Allekirjoitan tuon kaiken. Joskus 1970-luvulla ilmestyi (olen unohtanut nimen) kirja sosialismiin siirtyneestä Suomesta, jossa tuo korttiostaminen oltiin esitetty dystopiana. Ja suomalainen viranomainen todellakin toteuttaa kaiken kirjaimellisesti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ja unohtui, kiitos AT:lle ja TK:lle sähköposteista ja linkeistä:

AT:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288739530231.html

TK:

http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2014/09/21/Trafi%20haluaa%20kolme%20metri%C3%A4%20pois%20Utin%20vesitornista/20143530/4

Castor kirjoitti...

Ykähän esittää täysin todellista tulevaisuutta. Senpä takia halut muuttaa takaisin vähenevät hetki hetkeltä. Onneksi vai(n)molla on varaa... mutta vertaa Australiaa, kuten olen joskus sanonut. Suomessahan kaikki on niin hyvin. ja EU on pelastanut kaiken...

Nimetön kirjoitti...

Ykän ois kannattanut sanoa tässä tarinassa että olet homoneekerimuslimi. Tai ainakin valehdella täydellisillä näyttelijän taidoilla, on kai sinulla taito vetää roolia missä ja milloin vaan? Näin sinulla olisi kolminekertainen uhriryhmähierarkia koska ollaan demlalaisten monopolisoimassa juridisessa järjestelmässä. Jos Ylva sanoisi olevansa lesboneekerimuslimi niin hänellä olisi nelinkertainen uhriryhmähierarkia, siitä ei kertakaikkiaan voi enää panna paremmaksi. Tuo Mirveena Nälväström päästäisi Ykän ja varsinkin Ylvan menemään kuin ohituskaistaa pitkin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor. Maailmassa on varmaan vain muutama valtio, joka tuohon systeemiin suostuisi, mutta valitettavasti nykyinen Suomi on yksi niistä. Tuo Australia voisi olla varteenotettava vaihtoehto, mutta pohjoisten leveysasteitten miestä vähän mietityttää se, että Australian eläimistöstä noin puolet pyrkii tappamaan ihmisen ja niistä noin puolet myös pystyy tappamaan ihmisen.

No saattoihan tuohon tulla vähän tasmanianlisää, mutta sinne päin kumminkin. Toisaalta, kumpi lienee vaarallisempi, australialainen huntsman spider:

http://australianmuseum.net.au/Uploads/Images/12270/Huntman%20MG13462_big.jpg

vaiko suomalainen asialleen omistautunut virkahenkilö:

http://octavius1.files.wordpress.com/2008/04/psykoottinen_hairio_21.jpg

Juha kirjoitti...

Huntsmanni ei ole lailla suojeltu...

Aussien vaarallisin eliö on käsittääkseni kenguru, joka sitten tykkää singahdella eteen aamu/iltahämärissä. Tai sitten känninen alkuasukas.

Hämmästyksekseni minulle kerrottiin legendaa näistä 8-jalkaisista kammotuksista, että ausseissa niiden kanssa pärjää aika hyvinkin, kunhan vain ei tunge sormiaan kaikkialle. Etelä-Afrikassa taasen paikalliset lajikkeet ovatkin aggressiivisia - ne juoksevat päälle!

Lakeudenmies kirjoitti...

Tervehdys Ykälle.

Nyt pelottaa taas.

Onko Ykä ihan pakko antaa niille ideoita? onko?

Tuo kuvaamasi tilanne kun ei ole kauhean kaukana. Jotakin henkilökohtaisen hiilijalanjäljen laskenta (ja verotus) metodiahan me tulemme vielä lähivuosina näkemään ellei tämä sosiaalipoliittisten suojatyöpaikkojen myöntäminen lopu.

Ja eihän se lopu.

Täytyy muuten kiittää luojaa, korkeampaa voimaa, Thomas Morea, Lallia, Allahia, Jahvea ja kaikkia muitakin pikkasenkaan pyhempää tahoa siitä että Ykä omaa hanuritiivisennkokonaiskäsityksen asioista.
Miettikääpä mitä tämä sanaseppo olisi saanut aikaan mikäli hän olisi vaikkapa vihreiden riveissä ja oikeasti uskoisi näihin asioihin.....

Voimia syksyyn

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Juhalle ja Lakeudenmiehelle & kiitos kommenteistanne.

Juha: Kiitos lisätiedosta. Eipähän siis tarvihe käydä Etelä-Afrikassakaan (sori Buurille, ehkä vielä joskus Suomessa tavataan). Ei minulla hämppiksiä vastaan sinänsä mitään ole, ja ihan tärkeitä otuksiahan ne ovat tuon ekologisen tasapainon kannalta. Jos niitä ei olisi, niin sitten me taas hukuttaisiin kärpäsiin. Mutta ei niitten tartte suomalaista hämppistä isommaksi kasvaa.

Lakeudenmies: Tällä kertaahan minä en varsinaisesti keksinyt mitään, vaan käytin tämän tutkijan korkealentoisia visioita. Sinänsä, jos minä olisin Voiman vihreällä puolella ja uskoisin tuohon kaikkeen, niin minuthan naurettaisiin ulos koko pitäjästä. Mikä olis mulle kieltämättä ihan oikein.

Nimetön kirjoitti...

Huomasitko sen sähköpostin jonka lähetin jokin aika sitten?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Joo sain, kiitokset. En ole ilmastoasiantuntija, mutta tuo exit-pykälä on mielestäni kyllä hyvin perusteltu.

Ironmistress kirjoitti...

Mitä lähempänä jokin seutu on Päiväntasaajaa, sitä v*ttumaisempi se on skandinaaville. Sekä ilmastollisesti että faunansa osalta. Australia on manner, joka jo itsessään haluaa nirtsiä sinut.

Ironmistress kirjoitti...

YP: Oliko kirja Matka Neuvosto-Suomessa? Löytyy kirjahyllystämme, ja se on kaameaa luettavaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ruukinmatruuna. Ei se ollut se kirja. Se tuli jo 1970-luvulla. En vaan millään muista nimeä. Kansikuvassa oli eduskuntatalo ja siinä Suomen lippu, joka oli muuten punainen, mutta vasemmassa yläkulmassa oli se vanha siniristi.