lauantai 19. syyskuuta 2020

HANHEN LENTO

Jossain päin Suomea, kevät 2021…

Olihan se kieltämättä komeaa katsella. Ja kuunnella myös. Meinaten, se valkoposkihanhiparvi. Tai se mikään parvi ollut, lautta ennemminkin. Sen erotti jo kaukaa. Ja kuuli myös. Valkoposkihanhilla kun oli kovasti asiaa niin lentäessään kuin maan pinnalla. Mutta senkin kuului välillä levätä. Niinpä hyvin nopeassa tahdissa eräälle pellolle laskeutui muutama tuhat yksilöä. Kyllä siinä pulina kävi.

Mutta jotain oli muuttunut edellisestä keväästä. Korpit eivät olleet yleensä paljoa noteeranneet hanhia. Kai ne lähinnä tuumivat että ettekö te hemmetin kääkät osaa pitää nokkaanne edes hetken aikaa kiinni. Mutta nyt korppilentue lensi laskeutunutta parvea kohden. Lintujen keskinäisellä ymmärryksellä korpit tunnistivat hanhiparven johtajan ja laskeutuivat sen luokse. Hanhet ymmärsivät että kyseessä ei ollut hyökkäys eikä koukkauskaan vaikka korpit älykkäitä lintuja olivatkin. Niinpä hanhiparven johtaja kysäisi korpeilta:

- No, mitäs jäbät?

Korppien lentueenpäällikkö vastasi:

- No, paskaaks tässä meillä… sen kummempaa… mutta me ollaan kuulkaa tuon ihmisten ympäristöministeriön sanansaattajia… pyysivät meitä asialle kun eivät itse oikein tota nokkavaa linqvistiikkaa hallitse… noi Pinnanmaan erämiehet puolestaan välittivät pyynnön… niillä kun on semmonen universaali käännöskone…

- Jaa, että ihan ihmisministeriö? Mitäs ne?

- Sitä vaan, että te ootte kuulkaa nyt väärällä pellolla. Teitä varten on varattu taukopelto tästä kaks kilometriä koilliseen?

- Älä ny helvetissä.

Korppi näytti vielä hanhien johtajalle ihmisten printtaaman paperin. Hanhi luki tarkasti.

- Ei heleveta… on se… on se joo… Huomio! Lentorykmentti! Nousuun valmistautukaa! Uusi suunta 0750! Etäisyys kaksi kilometriä!

Hanhiparvi nousi siivilleen kuin hyvin öljytty kone. Hanhien johtaja vielä siunaili mielessään että hyvä kun korpit ilmoittivat… meinattiin, piru vie lentää pellolle jolle meillä ei ollut ympäristöministeriön lupaa tulla…


27 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Tuollehan sitä on nauraneet naurismaan aidatkin, että millähän ilveellä ministeri Mikkonen meinaa opettaa hanhet lukemaan? No, tämä tietää kumminkin taas lisää viher-maksuja, joiden hyötyarvo on nolla.

Nimetön kirjoitti...

Mikä siinä jos maksetaan tarpeeksi, niin voiakit sitä muutaman kymmenenhetaaria hanhille jättää, toinen kysymys mahtaako ne hanhet tulla niille pelloille, vaan menevätkö mokomat naapurin, ohrapellon sotkeen ..

-jpt-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja jpt:lle & kiitos kommenteistanne. Onhan niitä kuulemma niitä hevoskuiskaajiakin niin ehkä ympäristöministeriössä on valmistauduttu hanhikuiskaajien koulutukseen.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Käsiterealismi rulaa. Tämä on juuri sitä -- ajattelemme kielen käsitekoneistoilla, ja kun nykyinen järkemme noituu oman ymmärryksensä käyttämällä ylimitoitettuja yleiskäsitteitä, jotka kaiken lisäksi koetaan sitä "pätevämpinä" mitä enemmän niitä määritellään toisillaan -- lopputulos on juurikin ministeri Mikkosen "ajattelua".

Ja monen muunkin ministerin. Puhumattakaan aikamme varsinaisista sankareista, "ihmisarvo- ja -oikeusideologeista", jotka määrittelevät "ihmisen" niin, että kyseessä on ylihistoriallinen, ylikulttuurinen, ylikansallinen ja yliyhteisöllinen yliyksilö -- eli juurikin se kaikkien totalitarismien ihannoima "yli-ihminen".

Kun käsitetodellisuudet koetaan totena, tilanne on tosiaan vähän sama kuin jos astronautti laskeutuisi Marsiin ja katselisi ympärilleen että missäs se aseman kyltti on missä lukee että "Mars", ja olenkohan nyt oikeassa paikassa.

Nimetön kirjoitti...

Jospa sinne ympäristöministeriöön perustetaan valkoposkihanhien oikealle pellolle onnistuvan laskeutumisen päällikkö ja hänelle valkoposkihanhien oikealle pellolle onnistuvan laskeutumisen päällikön sihteeri tai pari. En yhtään ihmettelisi, sillä nykyään tämän päivän idioottimainen hanke tai idea ylitetään huomenna.

Rouva Ano

thinker Dill kirjoitti...

Taidankin lähteä keväällä Kiteen ja Liperin pelloille hanhia kuvaamaan. Täytyy ottaa selvää, missä ne viralliset ruokailupellot sijaitsevat. Varmaan de hörhöjen nettisivuilta tietoa löytyy. Nythän hanhien etujoukot jo painelevat etelää kohti, kun on sopivat tuuletkin. Joku tuhat tästä tänäänkin meni.

Iltapäivällä kiikaroin keittiön ikkunasta kotkaa! Harvinainen vieras täällä meidänkin perällä. Kamerakalustoa en ryhtynyt kasaamaan. Kaukana oli, yli 300 metriä, ja suunnisti sekin etelään päin.

Strix Senex kirjoitti...

Mitäs jos tässä vähän kommenteeraisi tätä hanhijuttua ikään kuin muistin varassa ja hyvässä uskossa mutta faktoja tarkistamatta. Yleensä minä kyllä käyn ainakin numerot tarkastamassa, mutta jos tällä kertaa luottaisi siihen, että ainakin suuruusluokat ovat oikein. Jos nimittäin oikein muistan, valkoposkihanhia oli parikymmentä tuhatta silloin, kun se luokiteltiin uhanalaiseksi lajiksi ja rauhoitettiin EU:n alueella. Nyt niitä on suunnilleen miljoona, mutta se rauhoitus on edelleen voimassa. Muutama maa, Viro mukaan lukien, on hakenut poikkeusluvan ja siellä niitä hanhia metsästetään, ei nimellisesti riistalintuna, mutta käytännössä kuitenkin. Meillä sen sijaan byrokratia kukkii ja niitä saa sentään poikkeusluvan saatuaan hätistellä pelloilta jopa tyhjään ilmaan ammuskelemallakin. Oikein pitkän anomusruljanssin perään saadun erikoisluvan perästä muutaman kappaleen saattaa saada ampua ihan oikeastikin, mutta syödä niitä ei ainakaan saa.

Nyt sitten ympäristöministeri on kehittelemässä oikein omia peltoja niille hanhille. Mahtaako löytää keinon, millä hanhet saadaan opastettua noille pelloille, vaikkapa käyttämällä noita korppeja viestin viejinä ja oppaina, mene ja tiedä. Mutta varmuutta lähentelevällä todennäköisyydellä saadaan kokon sellainen säännös, että noilta hanhille varatuilta pelloilta ei sitten korjata jyvääkään sen enempää ihmisravinnoksi kuin eläinten rehuksikaan.

Noin yleisemmin ajateltuna, asiaan kuin asiaan löytyy useimmiten kaksi erilaista ratkaisumallia. ensimmäinen on se yksinkertainen, taloudellinen ja toimiva. Toinen on monimutkainen, kallis ja toimimaton. Tässä tapauksessa se yksinkertainen on tietysti se, että valkoposkihanhi määritellään riistalinnuksi. Metsästäjät hoitavat kannan sääntelyn, kauppoihin ilmestyy (toivottavasti) hanhipaistia, kustannuksia ei synny. Tuloja saattaa syntyä. Toinen on tässä tapauksessa tuo peltopelleily, jossa kantaa niitä vihreän näpertelyn kaikkein ominaisimpia piirteitä eli kustannukset, byrokratia ja työmäärä maksimoidaan ja saadut tulokset minimoidaan. Toteutetaan siis tätä tuttua vihreiden mottoa: Mahdollisimman vähän tuloksia mahdollisimman suurilla kustannuksilla.

Nimetön kirjoitti...

Nyt joku työryhmä vielä selvittämään millaiset opasteet hanhille pellon nurkille laitetaan. Luonnollisesti pellon omistaja maksaa lystin. Onko tuo ministeri ihan tosissaan. T. Oloneuvos

Nimetön kirjoitti...

Jostain kumman syystä en vaihtanut kanavaa, kun tämä kyseinen Mikkonen tänään kertoili maailmankuvaansa. Masokismiahan sen katsominen on - nainen on täysin omassa maailmassaan ja nyt virassa, jossa kuvittelee pystyvänsä toteuttamaan utopiansa.
Ei sanaakaan globaalin tason ratkaisuista tai edes EU-tasolla tapahtuvista. Kuvittelee meidän 5 miljoonaisen kansan vaikuttavan ympäristöön.
No, sisäministerikin ilmottautui narkkiporukkaan, joten mitäs tästä enempään. Uusi uljas maailma toimii setelipainokoneiden voimalla, velat ovat luottamusta jne.
Tarttis varmaan hommata joku pläntti, et vois omat perunat kasvattaa...
-Puskarossi

Qroquius Kad kirjoitti...

Kyllähän se niin on, että kun suomalainen Nuori Älykäs Nainen jyrähtää, siinä jäävät paskat paskomatta valkopaskahanhiltakin muualla kuin siihen sertifikoidulla alueella!

Hänen Nuoruuttaan, Älykkyyttään ja Naiseuttaan kumartavat nin Taivas kuin Maa!
Mahtikäskyllään Hän veet ja ilmat säätää ja hiilidioksidit nähtyään ne haihduttaa,
ja Maailma pelastuu!

Kunnia olkoon Nuorelle Älykkäälle Naiselle ja maassa intersektionaalinen rauha ihmisten ja valkopaskahanhien kanssa, joilla on meitä kohtaan Hyvä Tahto iankaikkisesta iankaikkiseen!
Aamen!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Seppo Oikkoselle, Rouva Anolle, thinker Dillille, Strix Senexille, Puskarossille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne. Onhan niin, että kun elää omassa kuplassaan niin hanhetkin saa tienviitoilla lentämään minne halutaan.

Nimetön kirjoitti...

Ettäkö ei hanhilaumalle mene informaatiota jakeluun? Kyllä kai hallitus saa tiedon kulkemaan toiselle hanhilaumalle.

vakavasti ampumalle menisi viesti paremmin perille, on nimittäin sen verran vaikea metsästettävä ja arka elikko. Oppii varmasti varomaan peltoja, joissa paukkuu. Eikä pahemmin viihdy tappotantereilla.

Pyssymies

Nimetön kirjoitti...

Ei minua haittaa jos valkoposihanhet helsingissä majailee, satas vaan nämä loputki sinne majaileen, ja jokunen kymmenen ylimäärästä sutta täältä periferiasta ...

-jpt-

KLS kirjoitti...

Strix Senex kirjoitti:
"nimittäin oikein muistan, valkoposkihanhia oli parikymmentä tuhatta silloin, kun se luokiteltiin uhanalaiseksi lajiksi ja rauhoitettiin EU:n alueella. Nyt niitä on suunnilleen miljoona, mutta se rauhoitus on edelleen voimassa."

Ja Suomessa niitä ei vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten ollut lainkaan, paitsi muuttoaikoina keväisin ja syksyisin. Ne nimittäin viettivät kesät Jäämeren rannoilla, etenkin Novaja Zemljalla, ja talvet Keski-Euroopassa, lähinnä Pohjanmeren rannoilla. Niiden vuotuinen muuttomatka kyllä kulki Suomenkin poikki, mutta ne eivät pesineet täällä.
Toisin on nykyisin. Läheskään kaikki niistä eivät keväisin muuta Jäämeren rannoille saakka, vaan suuri osa niistä jää Etelä-Suomeenkin pesimään.

Unknown kirjoitti...

Yritinpä sitten tuolla iltalehden puolella kommentoida asiaa ja tarjota tehtäväkoordinaattoriksi lento-ja lintualan erikoisasijantuntija Nils Holgerssonia, mutta rikoin kuulemma keskustelun sääntöjä niin jäipä kertomatta suurelle yleisölle. Kokeillaan kuin käy täällä Ykälandian setämiesten sivulla😁
-Tavallinen Virtanen-

Toinen professori kirjoitti...

Onko tämä Mikkonen se sama ministeri, joka ratkaisi polttoaineongelman? Jotenkin näin se kai meni. Fossiilisten polttoaineiden, turpeen ja oliko peräti puunkin polttaminen lopetetaan ja käytetään näiden sijasta hukkalämpöä.

Toinen professori

Nimetön kirjoitti...

Juu, mikkonen todellakin esitti hukkalämmön käyttöä turpeen sijasta. Minulle jäi kyllä vähän epäselväksi miten hukkalämpöä voi käyttää puuhakkeen tukipolttoaineena.

No, enpäs ole älykäs nuori nainen. Olen kärttyinen vanhus (60+). Mies. Eikä sekään auta, että reilu puolet mensalaisista on gaussin käyrällä vasemmalla pulellani. Sori siitä.

Pyssymies

Strix Senex kirjoitti...

Terveisiä pyssymiehelle, joka kirjoitti:
"Ettäkö ei hanhilaumalle mene informaatiota jakeluun? Kyllä kai hallitus saa tiedon kulkemaan toiselle hanhilaumalle".
Se on kuule katsos niin, että hanhet eivät ota vastaan sen enempää tietoa kuin komentojakaan itseään tyhmemmiltä.

Qroquius Kad kirjoitti...

Wildgänse rauschen durch die Nacht
fliegen über die naßen Straßen
und scheißen so viel, ach so viel!

Fahrt durch die nachtdurchwogte Welt,
Graureisige Geschwader
geladen mit unzählige Masse ihre Scheiße!

Rausch’ zu, fahr’ zu, du graues Heer!
Rauscht zu, fahrt zu nach Norden
und scheißen sie woanders!

Joppos123 kirjoitti...

City vihreiden luontotuntemus rajoittuu nykyisin siihen kun istuvat kesäsisin Espanpuistossa kirvanpaskasateessa lipittämässä halpaa punkkua muovimukeista. Muutama vuosi sittenhän "sinnetännemäki" kirjoitteli kuinka meinasi mennöä shokkiin kun näki haukan nappaavan pulun ilmasta keskellä Helsinkä.
Tulipahan tuossa vietettyä viikonloppu vuokramökillä merenrannassa. Aamulla meinasi tulla paskahalvaus kun ajatuksissani seisoskelin kusella ja kaksi peuraa lähti helvetillisellä haipakalla karkuun alta kahden metrin.
Tuli eilen saatua sellanen paistettavaksi sopiva hauki, alta kahden kilon. Mökin lähimaastosta löytyi mukavasti suppilovahveroita joista sai oivan kastikkeen sekä kalalle että lihalle. Rääppeet jätin kalliolle ja aika komia kotka ne sieltä aamuvarhaisella kävi lipaisemassa nokkaansa.
Ei nuo kauhean pahanhintaisia ole noi mökit. Lomarenkaan kautta oli tälle suvelle jo kolmas kerta.
Omassa mökissä olisi aina jotain säätöä ja virittämistä. Noista kun maksaa sovitun hinnan ja siivoaa hyvin lähtiessään niin oven mentyä kiinni ei ole huolta tahi murhetta.

Joppos123 kirjoitti...

Tänään kun ajelin Porkkalanniemestä kotia kohti niin muutama pelto oli aivan täynnä nimenomaan näitä "uhanalaisia" valkopaskahanhia. Ei se luvattu muutaman tuhannen hanhen kiintiö tule muuttamaan tilannetta mihinkään ja niin montaa Holgerssonia ei ole varaa palkata hanhikuiskaajaksi jotta sillä mitään vaikutusta olisi.
Jos jossain vaiheessa lintujen ja varsinkin niiden paskan välityksellä alkaa leviämään jokin uusi pandemia niin ehkä sitten kannan raju rokotus käy myös Vihreille. En kyllä sen varaan laittaisi pennosejani kiinni, noi liimapäät eivät ajattele mistään kovin loogisesti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, jpt:lle, KLS:lle, Tavalliselle Virtaselle, Toiselle professorille, Strix Senexille, Qroquius Kadille ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Jep. Ampuminen on sellainen kieli jota hanhi ymmärtää. Vihreitten linja on vaan aina kääntäen verrannollinen terveeseen järkeen.

jpt: Minähän aikanaan vähän suunnittelin semmoista:

https://2.bp.blogspot.com/-yW48HRimz_I/WcqyfoDEEzI/AAAAAAAAEWk/cE2LUIahrf0sRknobzEKxPo1VP-9UxyAwCLcBGAs/s1600/pari%2Bs%25C3%25A4lli%25C3%25A4%2B03.jpg

KLS: Ja sitten on vielä se Korkeasaaresta peräisin oleva pääkaupunkiseudun kanta.

Tavallinen Virtanen: Täällä ehdotus toki julkaistaan. Ja hyvä kuittihan se oli.

Toinen professori & Pyssymies: Mikkonenpa hyvinkin.

Qroquius Kad: Mulla on toi saksa pahasti ruosteessa.

Joppos123: Joo, minäkin muistan Sinnemäen suuren järkytyksen kun se huomasi että haukka ei ollutkaan vegaani. Vuokramökkeilyä mekin harrastetaan. Tosin meidän makuun sellaisia mökkimökkejä on aina vaan vähemmän. Tuppaavat olla vähän turhan ylellisiä. Ja joo, vihreät ja logiikka ei oikein kuulu samaan lauseeseen.

Toinen professori kirjoitti...

Qroquius Kad:

Einige Gänse fliegen und die andere sitzen in der Regierung, aber alle beide zerstören die Umgebung mit Scheisse!

Qroquius Kad kirjoitti...

Oma saksani ei ole ruosteessa, koska en ole sitä osannut oikeasti koskaan. Kykenen ymmärtämään saksankielistä tekstiä auttavasti, jos asiayhteys on tuttu. Sitä yritin soveltaa kommentissani, joka pohjautui tähän:

https://en.wikipedia.org/wiki/Wild_Geese_(song)

Lisäsin sen alkuperäiseen saksalaiseen asuun omia, ulostamiseen liittyviä merkityksiä, joiden kieliopillisesta oikeellisuudesta minulla ei ole mitään käsitystä.

Vaan avautuisiko kommenttini tämän kautta?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Toiselle professorille ja Qroquius Kadille und kiitos kommenteistanne. Luulen päässeeni kärryille.

keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

Tässä taas nähdään ettei käppä-äijät pärjää huulipunaisille kun syvällisestä ajattelusta puhutaan.

Tämähän on aivan helppo systeemi. Ensin nimetään jokaiseen kuntaan Hanhipelto-johtaja (koulutusvaatimuksina humanististen tieteiden kandi ja Vihreän puolueen jäsenkirja) joka kokoaa itselleen toimistollisen ihmisiä jotka sitten jalkautuvat ympäri kuntaa valvomaan hanhien liikkumista.

Aina kun hanhilauma lähestyy peltoa siitä muodostetaan uusi Kunnallinen Hanhipelto ja se rauhoitetaan muulta toiminnalta, erityisesti tietysti maataloudelta.

Ja katsot, koko ongelma on poistunut! Hanhet laskeutuvat vain Hanhipelloille ja kaikki ovat tyytyväisiä! Maanviljelijät kun on kuitenkin persuja tai muuten pahoja ihmisiä joten heitä ei lasketa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, keski-ikäinen pikkupoika. Hemmetti. Loistoidea. Tosin sitä pitää vähän fiksata eli asentaa riistakameroita joka ristuksen paikkaan että hanhivalvojien ei tarttee lähteä maastoon vaan voivat tehdä työnsä toimistoista käsin. Ja mielellään etätyönä Helsingissä. Siellähän niitä vihreitä eniten on.