tiistai 15. syyskuuta 2020

VAIN VIHATONTA TUHRUA NÄYTÖLLÄ


Suomi näyttää pyrkivän orwellilaisen newspeakin kärkimaaksi maailmassa. Siitä kertoo suomalaisten keksimä The Polite Type-keksintö. Mikä se siis on? Kerrotaan:

Mitä jos verkossa tapahtuva vihapuhe pystyttäisiin sensuroimaan jo ennen enterin painamista?

Kyse ei kuitenkaan olisi sananvapauden rajoittamisesta. Asia vain olisi muotoiltu neutraalimpaan muotoon: Vihaan sinua olisikin olen eri mieltä kanssasi. Tyhmä muuttuisi hupsuksi ja törkeydet sumennettaisiin.

Pian se voi olla mahdollista, jos The Polite Type -niminen suomalaiskeksintö saadaan käyttöön esimerkiksi sosiaalisen median alustoilla. Kyseessä on Lasten ja nuorten säätiön ja Tietoevryn kehittämä ratkaisu, jossa kirjasintyyppi eli fontti on ohjelmoitu tunnistamaan loukkaavia ja herjaavia termejä ja korvaamaan ne neutraaleilla versioilla.


Tietoevryn ja Lasten ja nuorten säätiön toiveena on, että koodi tulisi osaksi isoja sosiaalisen median alustoja. Valinnan fontin käyttöön ottamisesta jokainen tekee kuitenkin itse.

Valinnanvapaus on Pietilän vastaus myös niille nettikirjoittelijoille, jotka kokevat loukkaavan kielenkäytön sensuroinnin sananvapautta rajoittavana toimenpiteenä.

– Saat sanoa juurikin sen, mitä olet sanomassa. On vain erilaisia tapoja sanoa se. Asian voi sanoa loukkaavasti tai sitten sen voi sanoa korrektisti.

Mitä ovat sitten ne loukkaavat ja törkeät termit? Asiaa koskevassa Ylen jutussa haastatellaan kahta nuorta tyttöä jotka ovat osallistuneet asiaan liittyviin ”työpajoihin” (itse vanhanaikaisena miehenä miellän työpajan joksikin aivan muuksi) ja hehän kertovat:

Esimerkiksi, jos luki on ruma, se käännettiin on omanlainen.

Ystävyksille selvisi, että esimerkiksi sanat iäkäs ja vanhus saatetaan mieltää kielteisiksi.

– En tiennyt sitä. En varmaan enää käytä niitä sanoja

Mitä helvettiä? Minä olen sekä ruma että iäkäs. Piruakos selvässä asiassa valehtelemaan? Ei sen sanominen minua mitenkään loukkaa. Missä vaiheessa ”iäkäs” ja ”vanhus” on mielletty kielteiseksi? Ennen kaikkea kuka mieltää? Kuka hänelle antoi määritysvallan?

Ylen jutussa puhutaan paljon siitä että systeemillä pyritään estämään nuorten keskinäistä nettikiusaamista. Tietysti asiassa auttaisi se että nuoret ihmiset eivät eläisi elämäänsä sen älyhärpäkkeen kautta mutta punainen lanka löytyy jutun tästä lauseesta:

Mikko Pietilä muistuttaa, että nettikiusaaminen ei ole ainoastaan nuorten kohtaama ongelma, vaan sitä esiintyy esimerkiksi työympäristöissä. Lisäksi sen uhriksi joutuvat julkisissa toimenkuvissa olevat henkilöt.

Sosiaalisessa mediassa on käyty viime aikoina paljon keskustelua myös siitä, mitkä termit ovat neutraaleja esimerkiksi erilaisiin vähemmistöihin kuuluvista henkilöistä tai ihmisten ihonväristä puhuttaessa.

Boldaus ja alleviivaus oma. Olisiko tässä se asian pääkohde? Sillä kysehän ei ole siitä, mikä on kiellettyä, loukkaavaa ja törkeää vaan se, että kuka kielletyn, loukkaavan ja törkeän saa määritellä. Ja määrittelyvaltahan on nykyisin pelkästään vihervasemmistolla. Pannaanpa vielä kuvakaappaus kyseistä The Polite Type-systeemiä esittelevästä videosta:Niin. Imagine. Eikös muuan Orwell aikanaan tästä varoittanut? Hän ei vaan voinut kuvitella että hänen kirjaansa ei käytetäkään varoituksena vaan toimintamanuaalina. Miettikääpäs lukijat jos kyseinen The Polite Type tulee Windows-käyttöjärjestelmän pakolliseksi osaksi? Jota ei pysty poistamaan.

29 kommenttia:

Qroquius Kad kirjoitti...

Saattavat törmätä tuota yrittäessään lievää suurempiin ongelmiin vihakirjoittajien kekseliäisyyden kanssa.

Ajatellaan nyt vaikka termejä "kultamuna" ja "kulttuurinrikastuttaja".
Molemmat ovat lähtöisin Nuorten Älykkäiden Naisten suvaitsevaisuustyöpajoista tarkoittamaan Absoluuttista Hyvää, mutta pian niistä tuli keksijöilleen kirosanojen kirottujen vihakirjoittajien omaksuttua ne, mutta käännettyään niiden merkityksen ironisesti täysin päinvastaiseksi.

Ja kuten mainittu, onhan termi "työpaja" merkinnyt kauan jotain aivan muuta, kuin mitä sille on tällä vuosituhannella tässä yhteydessä annettu merkitykseksi.
Termit muuttuvat joko omia aikojaan tai sitten muutettuina.

Kuinkahan nuo Polite Type -tyypit meinaavat pysyä perässä, kun kivapuheen sallituista termeistä aletaan vääntää vihapuheen termejä, jotka ovat kaksoisplusepähyvinä totaalisen kiellettyjä?

KKi kirjoitti...

No joo. Nykyään kun kaikilla on semmoinen hento hipiä ja kaikki ovat lumihiutaleita.

Läskiä akkaa ei saa sanoa läskiksi vaan kyseessä kehopositiivinen nuori viisikymppinen.

Näkyy meillä duunissakin tämä poliittinen korrektius. Herra Suuri Johtaja, se joka istuu rahakasan päällä, sanoo kyllä suoraan jos joku on ryssinyt.
Nuori päällikkö taas ei uskalla sanoa kellekään mitään.

Et ikinä arvaa kumman kanssa asioin. Olinpa ryssinyt tai en.

Asia on nyt vain niin, että kaikilla ei voi olla hyvä mieli. Jos ryssii niin ryssii ja sanomiset on asiasta.

Toinen mikä vituttaa on tämä, että "Kyllä se riittää, kun teet parhaasi." Vaan kun ei vittu riitä. Jos se parhaasi ei riitä niin se on voi voi.

Liiketoiminnassa se "parhaasi" ei riitä. Olisi tehtävä tulostakin, muuten se "parhaasi" on tappiota.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja KKi:lle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Joo, tuostahan alkaa loputon kiertoilmaisujen ja niiden kieltämisen suo. Ja työpajan minäkin olen oppinut mieltämään muuksi kuin puhua mälkyttämiseksi. Sinänsä kyseinen Tietoevry on niitä aikamme ilmiöitä eli joku yksityinen firma keksii että julkiselta sektorilta voi rahastaa kun tekee sen haluamaa bullshittiä. Eihän se tyhmä ole joka pyytää jne.

KKi: Elämme ammatti- ja tapaloukkaantujien kulta-aikaa. Eli kermaperseitten diktatuuria, nimenomaan niin että ne kermaperseet ovat vihervasemmistolaisia jotka eivät kestä sitä että heitä muistutellaan reaalimaailman olemassaolosta.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Mitenkö käy kun algometreihin syötetään Päätalon, Haanpään, Lauri Viidan, Yrjö Jylhän tai vaikkapa Heikki Turusen tahi Antti Tuurin tuotanto. Saammeko lukea jotain joka muistuttaa Volter Kilven Alastalon salissa olevaa tajunnanvirta tekniikka. Palaako kompuutterilta käämit Ryhmyistä ja Romppaisista puhumattakaan Anttalasta tai Lehväslaihosta tuskin Linnakaan saa synninpäästöä. Puhumattakaan nykyisten naiskirjailijoiden korkealentoisista tuotoksista joissa joka toinen sana viittaa naisten genitaaleihin.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Ehkä siirrymme menneeseen aikaan takaisin jossa Neues Deutchland lehdessä ei arvosteltu eikä mainittu liikoja epähenkilöistä mutta ohimennen kyllä kerrottiin aplodien suuruudesta ja kestosta. Eli Teuvo Hakkaraisesta kirjoitetaan vain että yli 100 dB:n melurajan ylittävät aplodit kestivät 3 tuntia.

Qroquius Kad kirjoitti...

Kirjallisuus kun tuli puheeksi, voisi mainita tämän opuksen:

https://www.prisma.fi/fi/prisma/remes-kotkanpesa

Teoksen kuvauksesta:

"Syksyn kovinta jännitystä. Natsi-Saksa voitti toisen maailmansodan. Nyt, vuonna 2020, sen pohjoinen kumppani Suomi on vauras yhden totuuden maa, jossa valtakunnansyyttäjä ottaa tutkintaansa väärin ajattelevia kansalaisia."

Ei voi kuin kadehtia tuon Ilkka Remeksen mielikuvitusta. Miten joku ylipäänsä voi keksiä mitään tuollaista?
Kyllä eräiden kelpaa!

Kahden vuoden karkoitus kirjoitti...

Haistakaa te virttu!

Toivottelee Bobrikov

(Tuo on joskus esiintynyt automaattimoderoidussa tv-tsätissä. Hyvin onnistui kierto.)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta, Qroquius Kadille ja Bobrikoville & kiitos kommenteistanne.

Pate: Punaista paukkuisi algoritmit jokaisen kohdalla. Ja erityisesti suosikkini Veikko Huovisen kohdalla. Olen hiljattain käynyt läpi hepun tuotantoa taas kertaalleen ja veikkaisin että nykyisessä Suomessa yksikään kustannusyhtiö ei uskaltaisi julkaista niitä.

”Puhumattakaan nykyisten naiskirjailijoiden korkealentoisista tuotoksista joissa joka toinen sana viittaa naisten genitaaleihin.”

Tuttu ilmiö ja tämänhän voi tiivistää feministisen nykynäkemyksen mukaan niin että itseään tyydyttävä ja hieromasauvan hankkinut nainen tutustuu rohkeasti seksuaalisuuteensa mutta lapaseen läiskivä mies on säälittävä runkkari.

Qroquius Kad: Hjuu, toi lause kertoo kyllä nykyajasta. Minä vaan lopetin sen Remeksen lukemisen lopullisesti Perikato-kirjan jälkeen. Heppu kun kertoi että puuttuu voimakkaasti maahanmuuttokysymyksiin mutta paskat se niin teki vaan kirjoitti ihan puhtaan USA vs. Venäjä-dekkarin. Kykyä olisi mutta uskallusta ei.

Bobrikov: Voihan virttu, tuo oli hyvä kiertoilmaisu.

Nils - Aslak kirjoitti...

Radio City mainosti äskettäin soittavansa "Klassista rokkia seisaaltaan kuseville" ja siitä syntyi valtaisan kauhistunut kaakatus, josta Hesarikin laati ison jutun. Kyseessä oli vähättely, rasismi, sorto ja kansanmurha.

Ylellä oli aikoinaan fEmakkojen oikein sarja Tulta munille ja toksista maskuliinisuutta veivattiin vuosikausia, mutta eivät miehet siihen sen kummemmin puuttuneet. Koska sananvapaus.

Ennen oli hirveä Gestapo, nyt vihreä Gestapo, jota Ohisalo viimeistelee.

Neuvostoliitossa oli aikoinaan radio Jerevan, joka huumorin avulla ja varjolla kertoi totuuden asioista. Se sallittiin, mutta sallittaisiinko sellaista enää meillä, vaikka tarve rupeaa olemaan.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Erääseen sanontaan mikä alkaa voi sanalla ja jatkuu naisen genitaalin ilmaisulla olen kuullut versiona sanonnan sanojalle esitetyn kysymyksen mitä kirnuat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Nils-Aslakille ja Patelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

Nils-Aslak: Jälleen uusia asioita joista voi loukkaantua. Ja laitetaanpa sitten se Tulta Munille-kansi tähänkin:

https://4.bp.blogspot.com/_LDxPNL8_SC0/TKtRYZU_s5I/AAAAAAAAAA0/ycfc6Y2pr8M/s1600/Tulva.gif

Radio Jerevania tarvitaan Suomessa enemmän kuin koskaan. Koska eihän muuta ole.

Pate: Olikos se voivittu se leipurin unelma?

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tuskin radio Jerevan tai ylenannon näin naapurissa pääsisivät eetteriin varmaankin vanha lehti nimeltä krokodil joutusivat pannaan puhumatta Vysotskinin laulut tai niiden suomennokset. Joku herkkänahkaisen himpulan takia ylenanto lopetti Koe-eläin puiston uusinnat mikä sentään oli yksi viikon odotetuimmista radio-ohjelmista. Ehkäpä Knallin ja Sateenvarjon uusinnat lopetetaan kun siinä maalitetaan valtion virkamiehiä.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Se juuri ja sitten vain lauleskelemaan Loirin pam pam Paulin taikakaulin.

Nimetön kirjoitti...

Tervehdys Ykä!

Radio Jerevan on omien huomioiden mukaan ollut toiminnassa jo kauemmin kuin aikoinaan lanseeratut 20 netsiä. Mutta tällä menollahan siitä tulee kansallisurheilua, että kaikelle alkaa löytyä kiertoilmaisuja ja osataanhan sitä uuskieltä muuallakin kuin pöyristyjien ja maailmanparantajien kuplassa. Spurgu on sosiaalisrajoitteinen, sossupummi on työrajoitteinen, pervo on seksuaalisesti voimaantunut ja idiootti on maailmaa eri tavalla käsittävä. Ei kun eipäs pitänytkään laittaa näitä mitkä menisivätkin täydestä hyviksille.

Ja sitten on tietenkin keinot käyttää vieraita kieliä, siinähän oppii hurjasti uutta kun kilpailee algoritmin kanssa, että tajuaako se mitä hunsvotti on suomeksi tai että toivotus "petokalan ihonäyte oli haista kaavittu" ei välttämättä liitykään haitutkimukseen...

Pahintahan tässä on tietenkin se, että typeriä ja idioottimaisia asioita, ilmiöitä ja ajatuksia tällä selvästi halutaan kuriin kunnon Orwellin painajaisen malliin. Mitenkäs kritisoit mitään jos kivapuhe-robotti muuttaa tekstin sisältöä oleellisesti. Laitat lehteen neutraalin kommentin, että "en kannata Helsingin keskuspuistoon rakennettavaa raitiolinjaa" ja se ilmestyykin muodossa "Helsingin keskuspuistoon rakennettava raitiolinja tulee vähentämään yksityisautoilua merkittävästi". Siinä sitten mietit, että niin, ehkä, mutta aika harvoin sitä on tullut niitä polkuja ajeltua Letukalla.

Yst. terv. Ano Nyymi

Nimetön kirjoitti...

Tuon tieto everyn mikä lie entinen nimi ennen turskille myyntiä oli tieto. Siihen sopi mukailtuna entisen puoluejohtajan sanonta: Missä tieto, siellä ongelma.
Meilläkin se toimitti, tai piti toimittaa joukkoliikenteen lippu- ja maksujärjestelmä. Kun asiasta kuulin lautakunnassa, että kuka kilpailun voitti, sanoin että se myöhästyy vähintään vuoden. Ei uskoneet, väittivät virkamiehet vastaan, todellisuudessa meni melkein kaksi vuotta pitkäksi alkuperäisestä aikataulusta.
Paikallisen pahoinvointikuntayhtymän atk-systeemitkin onnistuivat sotkemaan kunnola ja nämä paikaliset satraapit vieläpä amksoivat ittensä kipeeksi siitä mitä se suden korjaus maksoi. Mikä lie julkisten atk-hankintojen kohdalla, että aina pitää se helevatin tieto valita, ostaa paskaa kerta toisensa jälkeen. Kun sitä kunnon tavaraakin olisi ihan kohtuulliseen hintaan saatavana?
Ihmettelee Huru-ukko

Nimetön kirjoitti...

Mites se meni se yks kotimainen laulu? Tahroja paperilla älä siis suutu...
Huru-ukko

Nimetön kirjoitti...

Qroquius Kad sanoi...
"Kirjallisuus kun tuli puheeksi, voisi mainita tämän opuksen:

https://www.prisma.fi/fi/prisma/remes-kotkanpesa
"

Linkin takana oleva tuotekuvaus oli huimaa luettavaa. Mutta missään Prismassa kirjaa ei ollut myytävänä 2020-09-15. Ei ollut myöskään Akateemisessa. Ei ollut yhdessäkään Suomalaisessa Kirjakaupassa painettuna eikä verkkosivuilla edes ääni- tai e-kirjana.

Onkohan näin kovan luokan kirjan pääsy markkinoille estetty.

Tuotekuvauksen perusteella lukija osaa vetää yhtäläisyysmerkin kirjan maailman ja nykyisen todellisuuden välille.

Acc

Nimetön kirjoitti...

Polite Typeä voi kokeilla osoitteessa: https://www.thepolitetype.com/en/

TietoEVRY Oyj lienea uusi Nokia. Sensuurituotteille on kasvava kysyntä.

Acc


Heikki Välimäki kirjoitti...

Siis tuohan on aivan loistava keksintö. Ihan pikaisella tutustumisella truetype-fonttiin lisätään siis sanasto. Pikkuisen harrastuneisuutta ja sanaston voi korvata oman makunsa mukaan, seurauksena korsoraattori joka kotiin.

Lisäksi siinä saa kaiken haluamansa kuitenkin läpi sillä että lisää - tai * sopivaan paikkaan, kaikkia versioita kaikista "pahoista" sanoista ei voi kattaa. Lisäksi mieleeni tulee se että teksti itsessään ei muutu, ainoastaan sen ulkoasu muuttuu. Siitä seuraa se että vaihtamalla fonttia saa näkyviin juuri sen mitä on kirjoitettukin... itse asiassa tuolla ominaisuudella voisi saada aika hauskojakin juttuja aikaiseksi.

Vielä yhtenä mukavana juttuna tulee mieleeni mahdollinen virus joka muuttaa sanaluetteloa mutta pahempaan suuntaan, kuka on silloin vastuussa törkeyksistä joka fontti pakottaa näytölle? Siis tässähän on aivan uskomaton potenttiaali hauskaan ja ei niin hauskaan käytännön pilaan.

Unknown kirjoitti...

Bookbeat näyttäisi että ilmestyy tuo Remes 17.9,elikkäs huomiseen kun odottelee.

Nimetön kirjoitti...

Hieman aiheen vierestä, mutta:
Minun huomiotani herätti tuon kuvan päälle ollut teksti: "Imagine a World where all hate could be rewritten". Onko se suora sitaatti jostakin?
Ensimmäiseksi se toi mieleeni John Lennonin tunnetun laulun Imagine.
Mutta tarkistin asian: ei siinä esiinny tuota lausetta, ainakaan jos laulun sanat ovat esimerkiksi tällä sivulla kokonaisuudessaan:
https://www.azlyrics.com/lyrics/johnlennon/imagine.html.
Lause sinänsä vaikuttaa kyllä sellaista, että se kenties voisi olla tuosta laulustakin peräisin.

Oliko se laulu tosiaan niin lyhyt kuin tuolla sivulla? Vai onko se mielestäni vaikuttanut pidemmältä vain siksi, koska siinä toistetaan samojakin lauseita useamman kerran?

Nimetön kirjoitti...

Tietoevry oli taannoin Tietoenator. Tunnettiin nimellä Tunator. Ja ihan syystä.

Maksoi joskus palkkani, ei kauan mutta kumminkin. En kestänyt tunaroinnin toksista työimapiiriä - hieno ilmaisu - vaan nostin kytkintä, virttu, jotain rajaa tunaroinnillekin.

Tuo fonttiin perustuva setsuuriautomaagio on kyllä tymintä, mistä olen kuullut. Se rontti kun tulee liian monimukaiseksi toimiakseen. Vanha sanonta on: ibioottivarmaa systeeniä ei ole koska ne isiootit ovat liian kekseliäitä. Nyt normaalijärkiset alkaisivat hyakkäämään sitä vatsaan, kakilla kenstein. Sanalistat eivät koskaan voi pysyä ajan tasalla. Läski mulatti on nyt kehoposittivinen rodullistettu, kohta se voi olla vaikka ihana kissapupu. kieli muuttuu, sanojen merkityksetkin. Taannoin kusettaminen tarkoitti yskittämistä. Skaunis on muuttunut kauniiksi mutta alkukielessään se on pysynyt schönenä, eiku se on muuttunut. Joo, olen joskus tämmöisiälin opiskellut paremman tekemisen puutteessa.

Ja ainahan voi valita selaimena fontiksi arialin, silloin on ihan sama vaikka sivulla olisi shihafa fonttina. Siis vaikka sivulla toimisi miten hienosti tuo sensuuri, niin selaimella sen voi ohittaa.

Paukkurautahenkilö aka Pyssymies

YYZ kirjoitti...

"Sillä kysehän ei ole siitä, mikä on kiellettyä, loukkaavaa ja törkeää vaan se, että kuka kielletyn, loukkaavan ja törkeän saa määritellä."

Tämä on kyllä varsin oleellinen pointti ja aina mielessä pidettävä.

Ja tässä hengessä, kun kerran kirjallisuudesta muutenkin puhutaan, pannaan vielä tämmöinen uutinen:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006637373.html

Nimetön kirjoitti...

Me vanhan liiton jätkäporukoissa nuoruutemme viettäneet osaamme ikämiehinäkin sanoja, joita mitkään kirjoituspöytäkytät eivät ymmärrä. Vai mitä, hassujen tukijat?

Nimetön kirjoitti...

Nyt menee asian vierestä, mutta en malta olla kirjoittamatta. Kun vihervasemmisto on ilkkunut päiväkausia Jämsässä PS:n paikallisen puheenjohtajan mukiloineista miehistä, joita yritettiin väen vängällä saada ujutettua perussuomalaksten porukkaan, niin nyt muhii Jyväskylässä uusi skandaali, josta tosin aiemmin mm. MOT on tehnyt ohjelman. Kaupungin kolme demarivaikuttajaa on saanut syytteen lukuisista talousrikoksista ja avustusten väärinkäytöstä. Aikansa ehtivät täällä jo hevostellakin! Tänään on pakko katsoa tv-uutiset; kuuluuko pihahdustakaan? Tämä uutinen on Keskisuomalaisesta.

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta, Ano Nyymille, Huru-ukolle, Acc:lle, Heikki Välimäelle, Unknownille, Ano1:lle, Pyssymiehelle, YYZ:lle, Ano2:lle ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Pate: Neuvostoaikaan virolainen Vikerkaar-lehti muuten heitteli vuodesta 1986 alkaen aika onnistunutta läppää. Tietysti se joutui tekemään sen yleisistä syistä varsin varovasti. Knalli ja Sateenvarjo oli kyllä mainio kuunnelmasarja. Ja joo, näinköhän sitä hyväksyttäisiin nykyisin, varsinkin jos se olisi päivitetty suomalaiseen virkakoneistoon,

Ano Nyymi & Heikki Välimäki: Joo, Radio Jerevaniahan ei ole oikeastaan koskaan virallisesti ollutkaan vaan se oli neuvostokansalaisten suusta toiseen etenevä vitsikokoelma. Kauan ennen meitä netsejä. Tämä ohjelmahan lienee vielä varsin alkeellinen mutta kertoo sen suunnan mihin pyritään. Keinoälyhän kehittyy koko ajan.

Huru-ukko & Pyssymies: TietoEnatorista ei taida monellakaan ihmisellä olla hyviä kokemuksia.

Huru-ukko: Joo, Eppujen Tahroja Paperilla ja postauksen otsikko on siitä väännös.

Acc & Unknown: Kyllä se ilmestyy. Mutta turha odottaa mitään maatamullistavaa.

Acc: Sensuurituotteille on varmasti kasvava kysyntä ja tätä voi pitää vasta harjoituksena ja beta-versiona.

Ano1: Ei se teksti Lennonin laulusta ole mutta ehkä sitä on pidetty inspiraationa. Kappaleen pituus on 3.04 ja henk koht olen sitä mieltä että se on rockin yksi kaikkein yliarvostetuimpia kappaleita.

Pyssymies: Tämä on varmasti vielä yksinkertainen palikkaversio mutta se kertoo sen suunnan mihin ollaan pyrkimässä. Ja keinoälyhän kehittyy jatkuvasti.

YYZ: Tyypillistä Helsingin Pravdaa. Yksi lause:

”Mutta olen vahvasti sitä mieltä, että meidän pitäisi saada olla rakastamatta miehiä ylipäänsä, ja sitten tehdä poikkeuksia joidenkin tiettyjen miesten kohdalla”.

Ei kai kukaan vaadikaan ketään rakastamasta joka ainutta vastakkaisen sukupuolen edustajaa?

Ano2: Joo, kyllä me levyn hävittäjät se ymmärretään. Ja otetaanpas sen kunniaksi tuvan alta napsu.

Rouva Ano: Demarithan ovat oikea tutka joka vetää puoleensa rikollisia. Erityisesti etnisesti edistyksellisiä sellaisia. Mitä muuten tulee siihen Jämsän pahoinpitelyyn niin siihen en ota kantaa sillä siinä on alusta alkaen niin paljon epäselvää.

Nimetön kirjoitti...

Tervehdys Ykä!

Kirjoitin ehkä vähän huolimattomasti; ajatuksena oli, että Radio Jerevanin tapainen huumori palasi suomalaiseen kielenkäyttöön heti kun alkoi tulla näitä kultamunia ja uusia Nokioita viralliseen diskurssiin ja kouluja käyneitä, aikuisia ihmisiä niistä vakavissaan touhottamaan. Ja nythän ne jutut lähtevät aivan uudelle laukalle jos tulee joku ajatteluavustaja sen Wordin käkättävän klemmarin tilalle (joka kyllä on tainnutkin olla hyvin ansaitulla eläkkeellä jo pitkän aikaa).

Yst. terv. Ano Nyymi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano Nyymi. Joo, ymmärsin. Sanotaan, että Radio Jerevanin kaltainen huumori alkoi Suomessa lisääntyä 2000-luvun alussa samaan aikaan kun tämä monikuristaminen pääsi oikein vauhtiin.

Pinlaareni kirjoitti...

Kiitos tekstistä, ja kaille kommentoijille näkemyksistä.

"Miettikääpäs lukijat jos kyseinen The Polite Type tulee Windows-käyttöjärjestelmän pakolliseksi osaksi? Jota ei pysty poistamaan."

Mulla pyörii ykköskoneessa Linux, ja kakkoskoneessa (jolla hoidan vain pakolliset puuhat) Windows. Kannattaa kaikkien harkita mikä käyttöjärjestelmä koneessa pyörii. Ja samoin mitä nettiselainta käyttää.

"Ajatellaan nyt vaikka termejä "kultamuna" ja "kulttuurinrikastuttaja"."

Hyvin sanottu. Näitä täysin päinvastaista tarkoittavia, tai kuvaavia kiertoilmaisuja voi kuka tahansa keksiä lähes loputtomasti. Kuten vaikkapa "huippuosaaja", "savanni-insinööri", "rakettivuohinomian erikoislääkäri", "passinsa ja pässinsä hukannut" yms. Vain mielikuvitus on rajana.

"Haistakaa te virttu!"

Kun tuhmat sanat voi kirjoittaa tahallaan hiukan väärin tai vaikkapa jollain internet-slangin muodolla (esim. Leet eli 1337). Siinä on sitten vihapuhetietokantojen päivittäjillä puuhaa.

"Ja kuten mainittu, onhan termi "työpaja" merkinnyt kauan jotain aivan muuta, kuin mitä sille on tällä vuosituhannella tässä yhteydessä annettu merkitykseksi."

Ja mitä tulee tuon "työpaja"-termiin, vielä koomisempi on "ajatushautomo". Tai olisi, jos ei tarvitsisi maksaa verojen muodossa niiden touhuja.

Mitä tulee TietoEinariin, ainakin aikoinaan softat olivat mitä olivat, mutta paljon rahaa virtasi sisään.