tiistai 29. syyskuuta 2020

TYÖMANIN TYÖMAALLA

Naakkamo, Radanvarsimaakunta, vain hieman tuonnempana…

Niin kuin lukija tietää ovat PK-yritykset tärkeitä työllistäjiä ja vihervasemmistolaisuuteen siirtyneessä Suomessakin kaikista hallinnon kuristamisyrityksistä ja ideologisesta oikeaoppisuudesta huolimatta ne työllistivät vieläkin yli 50 prosenttia yksityisen sektorin työntekijöistä. Toki nykyisin tietysti erittäin tiukassa valtion valvonnassa ja säätelyssä. Eihän se maa eikä mikään ollut jossa ei ollut viranomaissäätelyä ja Suomihan oli esimerkkimaa. Yksi näistä yrityksistä oli naakkamolainen Teuvo Työmanin omistama yleisosaamisfirma Teuvon Tärppi & Temmellys jolla oli viime aikoina mennyt suhteellisen mukavasti. Yhtenä syynä oli pääkaupunkiseudulta alkanut white flight jonka myötä firmalla oli varsin mukavasti huolto- ja remonttihommia uusien asukkaiden siirtyessä tyhjillään olleisiin taloihin.

Yksi näistä siirtyjistä oli omakotitalon ostanut espoolainen eläkkeelle jäänyt opettajapariskunta Ville ja Vilma Välämö jotka olivat todenneet Teuvolle että siihen paskaläjäksi muuttuneeseen kaupunginkuvatukseen siinä vielä suuremman paskaläjän kupeessa he menevät seuraavan kerran vasta sitten jos aurinko alkaa kiertää toisinpäin ja lehmät lypsää whiskyä. Teuvolla oli sillä hetkellä kaikki miehet kiinni kuka missäkin joten hän oli ilokseen voinut palkata kolme tuntemaansa ammattimiestä kortistosta takaisin työhommiin.

He olivat Osmo Ärrinpur ja Rauno Repatte jota tekivät eläkeläisten katolla katonpesu- ja maalausurakkaa sekä uusivat sadevesirännit. Katto oli muuten sen verran hyvässä kunnossa että täyttä uusimista ei tarvinnut. Kolmas mies oli Pertti Prää joka puolestaan oli uusimassa talon öljypoltinta ja paisuntasäiliötä. Näitten urakoitten jälkeen oli vielä muita pienempiä huoltotöitä tehtävänä. Teuvo Työman oli pyörähtänyt paikalle valvontakäynnille ja totesi että ei ammattimiehet kyttääviä perskärpäsiä tarvitse. Homma toimi kuin junan vessa. Niin kuin näillä miehillä aina. Tää mikään valtion virasto ollut.

Teuvo ajatteli lähteä valvomaan toisia urakoita ja tekemään viranomaisten vaatimaa välttämätöntä mutta ärsyttävää ja jatkuvasti lisääntyvää paperisotaa mutta talon pihalle saapui poliisiauto josta nousi konstaapeli Jani Kettunen ja kaksi muuta poliisia. Teuvo kysäisi:

- No, mitäs sheriffit?

Konstaapeli Kettunen vastasi vaivautuneena:

- Tota noin… tää työmaa pitäis panna kokonaan jäihin ja sinun pitäisi lähteä kuulusteluihin. Nyt samantien.

- Minkä helvetin takia? Kysyy erittäin epätietoinen Naakkamosta. Jolla olis vielä niitä oikeita töitä tehtävänä.

- Sulla on täällä laitonta työvoimaa. Ja on vähän muutakin. Oikeastaan aika paljonkin.

- Miten niin laitonta työvoimaa? Joka jätkästä maksetaan niin verot, työnantajamaksut kuin kaikki muukin vampyyrinruoka mitä verottaja vaatii.

- Niin mutta kun sinä olet palkannut nuo miehet työvoimaviranomaisten ohi. Ihan ominpäin. Ja se on nykyisten säädöksien mukaan kiellettyä. Kaikki palkkaaminen täytyy tapahtua viranomaiskoneiston kautta. Ja lisäksi työvoimaviranomaiset tarjosivat sinulle työvoimaa mutta sinä hylkäsit ne.

- Työvoimaa? Jaa sinä meinaat niitä arabiankielisiä luokkahitsaajia joiden todistukset olivat ikävä kyllä hukkuneet Englannin kanaaliin heidän matkallaan Kreikasta Tanskan kautta Suomeen. Ja jos minä olisin palkannut ne jätkät niin firma olis joutunut maksamaan 1.800 euroa kuussa yrityksiä kiertävien rasismivalvojien palkkaukseen. Yksi naapurifirma teki sen virheen ja meni melko pian pankrottiin  kun se joutui maksamaan rasismikorvauksia jätkille jotka eivät osanneet tehdä mitään. Ja joille firman olis pitänyt vielä maksaa palkallinen Ramadan-loma. Yrittäjä sai vielä puolen vuoden ehdottoman tuomion rasistisesta syrjintärikoksesta.

- Niin… onhan se niin… mutta kun tämä järjestelmä on tällainen… vihertörpöratiiviseen yhteiskuntajärjestykseen siirtyneessä Suomessa mikään ei saa tapahtua ilman virkakoneistoa… eikä mitään rasismiksi edes tulkittavaa sallita… ja täällähän tulkitaan… tulkitsijoita riittää… ja hallituksen virallinen linja on se, että Suomen hyvinvoinnin ja huoltosuhteen turvaamiseksi etnisesti edistyksellisen maahanmuuton täytyy olla etusijalla… kaikessa palkkaamisessa… muuten ei vaan kertakaikkiaan pärjätä…

- Niin mutta toi Ärrinpur, Repatte ja Prää ovat kokeneita ammattimiehiä. Ja niitten kanssa pärjätään. Kai minä nyt – helvetti soikoon – palkkaan tehtävään parhaat miehet. Ne, jotka minä tunnen jo ennestään.

- Tota noin… kun sun olis pitänyt palkata ne hallinnolle sopivimmat miehet. Tai siis henkilöoletetut. Mutta tää ei ollut vielä tässä…

- No mitäs vielä?

- No kas kun sinun firmasi ei ole ollenkaan toimittanut verottajalle ilmaisen työpysäköinnin verotusmaksuja. Se kun lasketaan ansaitsemattomaksi eduksi ja siitä tulisi maksaa erillinen vero.

- Hä? Kai ittekin tiedät että meikäläisen firma on pelkkä peltihalli ja sen pihalle voi kukin laittaa autonsa kuka minnekin. Ja meidän työmaat ovat lähes sataprosenttisesti yksitysasiakkaiden luona ja ei niillä mitään maksullisia parkkeja ole.

- Joo, mutta kun vihersosialistinen hallituksemme noudattaa tässä alueellisesti painotettua tasa-arvoperiaatetta. Eli koska suurkaupungeissa parkkipaikat ovat maksullisia ja syrjemmällä taas eivät niin syrjemmällä asuvien ja työskentelevien on myös osallistuttava näihin talkoisiin. Sillä tiivis kaupunkiasuminen on asumisen ekologisin muoto ja sitä on kaikin keinoin tuettava. Tietysti niin kauan kunnes yksityisautoista on päästy kokonaan eroon ja autoja on vain viranomaisilla ja joukkoliikenteessä.

- Jaa. Ja täällähän sitä joukkoliikennettä ei olla nähty vuosiin. Fillareillakos jätkien pitäisi täällä töihin tulla? Kas kun työpaikka ei ole ihan puolen kilometrin päässä.

- Niin no… sitä hallitus pitää hyväksyttävimpänä vaihtoehtona… siitä sais verohelpotuksiakin…

- Oliko vielä muuta?

- Joo… kas kun tuo uuden öljypolttimen asentaminen on ympäristörikos. Öljylämmityksestä pitäisi luopua jo kahden seuraavan vuoden aikana eikä öljylämmittimiä saa enää huoltaa. Eikä varsinkaan vaihtaa uudempaan.

- Eli pitääks mun panna koko helvetin työmaa seis? Ja jättää tuo eläkeläispariskunta tyhjän päälle?

- Pitää. Ja jos hyppäät tonne koppiautoon. Niin tehdään kamarilla sitten ne viralliset protokollat. Joihin kuuluu vielä epäily yrittäjän ansaitsemisrikoksesta.

- Ja millähän perusteilla?

- Yleisillä perusteilla. Olet selkeästi perustanut firmasi saadaksesi itsellesi voittoa. Se näkyy firman kirjanpidossa. Olet maksanut itsellesi osinkoa lahjoittamatta palkaksesi tulkittua määrää ylittävää voittoa yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Mutta vihertörpöratiivisessa Suomessa yritysten toiminta sallitaan vain jos ne ovat voittoa tavoittelemattomia ja kantavat vastuunsa sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Jonka puolestaan määrittelee hallitus.

Työman raapi päätään, joskaan ei kovin yllättyneenä. Tiesihän hän kuitenkin elävänsä täydellisyyteen päivitetyssä Suomessa. Hän sanoi Osmo Ärrinpurrille:

- Soita sinne firmaan niin ne hankkivat ne lailliset miehet tekemään tään remontin loppuun. Ylitöiksihän se menee mutta jos ne jaksaisivat. Ei tätä remonttia oikein keskenkään voi jättää. Teidän työmaa taisi nyt päättyä tähän. Olen kovin pahoillani. Vaan perkeleenkö minä tälle voin?

Välämöjen eläkeläispariskuntakin oli tullut pihalle. Ville Välämöllä oli takkaranstakka kädessään ja hän kihisi kiukkua:

- Täähän on jumalauta mielivaltaa! Tartteeks tässä vanhan miehen vielä hermostua ja panna ranstakka heilumaan?

Teuvo totesi rauhallisesti:

- Älä suotta hanki itseäsi kuseen. Ja turha syyttää verikoiraa vaan sitä joka pitää sen hihnasta kiinni. Ja se on jossain muualla. Toivotaan, että se hihnanpitäjä joutuu joskus vastuuseen.

Sitten hän siirtyi poliisiautoon joka kuskaisi hänet kuulusteltavaksi Radanvarsikaupungin poliisiasemalle. Hän kysäisi Kettuselta jonka tunsi entisestään:

- Sinä tiedät protokollan. Paljonkos mulle räpsähtää?

- No… pimeää työvoimaa… rasistinen tarjotun työvoiman hylkiminen… parkkiverorikos… ympäristörikos… ja ansaitsemisrikos… laki on sinänsä varsin löysä… tai miten sen nyt ottaa… vuodella selviät… siis ehdotonta tulee ilman muuta… mutta ensikertalaisena istut puoli vuotta… kas kun mukana ei ole varsinaista viharikosta… ne viharikostuomiot istutaan kokonaisuudessaan… sakot ovat tietysti sitten asia erikseen… toivottavasti sulla on edes jonkunlaista puskurirahastoa… muuten taitaa olla pankrotin paikka…

Teuvo muisteli sitä keskustelua jonka hän oli käynyt jo kertaalleen vankeustuomion saaneen yrittäjän kanssa. He muistelivat vanhaa Neuvostoliiton aikaa jossa jokainen kirjanpitäjä oli jossain vaiheessa istunut jonkinlaisen vankeustuomion. Virheitä kun ei siellä sallittu. Kai Suomessa oltiin päästy samaan edistykselliseen tilanteeseen yrittäjien kanssa. Yrittäjähän pyrki tienaamaan rahaa joten oli lähtökohtaisestikin jo rikollinen… kun edistyksellisessä yhteiskunnassa elettiin… mikäs yrittäjä se oli jos ei ollut vähintään kerran linnassa istunut… näinä edistyksellisinä aikoina…



14 kommenttia:

Olavi Koskela kirjoitti...

Tosta vihertörpöratiivisesta yhteiskuntajärjestyksestä (mainio termi muuten!): tekisi mieli muistuttaa Pentti Haanpään huomautuksesta, että: "Hullun kirveeseen ei ole syytä vartta jatkaa!" Blogaus oli taas Ykän taatun karmivaa laatua.

Pate kirjoitti...

Kiitos hauskasta tarinasta. Mutta kun tarkemmin miettii, niin alkaa karmia. Kun miettii mitä sieltä on vielä tulossa. Tyttöjallituksen osalta jne. Kuten että tosiasiassa työttömiä 500 000 plus milhoona köyhyysrajan alla elävää, niin kyllä niitä läpsyttelijöitä pitää se 80 000 tänne roudata töihin. Niinpä niin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Olavi Koskelalle ja Unknownille & kiitos kommenteistanne. Tuo Pentti Haanpään huomautus sopii kyllä nykypäiväänkin. Ja tuohon suuntaan ollaan Suomessa menossa.

Olavi Koskela kirjoitti...

Niin Ykä, tarkoitin (täsmennykseksi) tietysti sitä, että ehkä tuollaisten dystooppisten visioiden kuvailuissa kannattaisi olla hiukan pidättyväinen. Ne hullut kyllä ottavat tolkuttomimmatkin ideat todesta ja käyttöönsä ennen kuin ehdit kissaa sanoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Olavi. Kaikki, mitä minä kirjoitan fiktiona on keksitty jo ennen minun kirjoituksiani. Niitä asioita kutsutaan sekä sosialismiksi että monikultturismiksi. Johon on sitten nykyisin mausteeksi erityisesti täällä Suomessa lisätty ilmastohysteria.

Anonyymi kirjoitti...

Näin yrittäjänä sanoisin ettei tuo niin fiktiivistä ollut kuin äkkinäinen luulisi.

QroquiusKad kirjoitti...

Miksi Ohisalon II hallitus sallii yritystoiminnan laisinkaan, kun se kuitenkin haluaa siitä eroon?

Tässäkin tapauksessa Teuvo Työman olisi voinut olla Asuntotuotantoprojektiviraston vanhempi asuntotuotantoprojektikoordinaattori ja hänen työ-, korjaan tuotantovirkamiehensä hänelle viraston puolesta osoitettuja.

Heidän palkkansa maksetaan verorahoista. Nehän muodostuvat siitä, että jokainen työ-, korjaan virkaelämässä oleva kansalainen saa palkkaa josta maksaa veroja. Veroilla ylläpidetään the Valtion™ virkakuntaa, joka vastaa kaikesta yhteiskunnassa tapahtuvasta toiminnasta maksaen palkkoja joista maksetaan veroja ja katso! näin Suuri Pyörä pyörii ikuisesti!

Ja mikä tärkeintä - Maailma Pelastuu!

Anonyymi kirjoitti...

Tämmöistähän tämä. Se on se ihmisen ja etenkin duunarin jakamaton ihmisarvo, ihan saa itsekseen vapaasti pötkötellä viidellä huntilla ihan niin kauan kuin viitsii. Siis suomalainen.

Luin tänään työministerimme Tuula Haataisen (SDP) lakiesityksen, joka arvattavasti menee läpi tämän hallituksen agendan tietäen. Jos ulkomaalainen työntekijä on joutunut laittomasti kohdelluksi, hän saa oleskeluluvan vaikka ei enää töissä olisikaan. Eli selkosuomeksi: kun nepalilainen kapakkamafioso alistaa kotikylästä houkuttelemaansa Nehan, Suomi maksaa ja antaa oleskeluluvan. Kun venäläiset, virolaiset sun muut alihankkijafirmat raksoilla makuuttavat läävissä ja maksavat pennosia, saavat jäädä tänne suomalaisen sosiaaliturvan varaan. Lapsilisät ja kotihoidontuet juoksevat kotimaihinsa toki kuin ennenkin. Tutkimuksien mukaan nämä jotka alistavat ja väärinkäyttäjät ovat ihan maanmiehiä, mutta Suomi taas haluaa olla vastuunkantamisen eturintamassa. Oppositio haluaa nämä ketkuilijat kuriin, mutta Haataisen mukaan sanktioille ei ole tarvetta. Rikollisiahan nuo selkeästi ovat, mutta mitäpä lakeja rikollisille suuntaamaan, kunhan puolustamaan. Ettäs olen kiukkuinen!
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Qroquius Kadille ja tira+:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano: jep. Yrittäminen on tehty Suomessa vaikeaksi ja siitä pyritään tekemään mahdotonta.

Qroquius Kad: Tuollainen tulevaisuus saattaa olla edessä.

tira+: Tuo lakiesitys on osa sitä pakkomiellettä että ulkomaalaisten haaliminen on pyhä ja kyseenalaistamaton itseisarvo.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvänen aika - maalaisethan eivät maksa pysäköintipaikoistaan mitään! Nyt kiireesti tutkintaa pystyyn, joka ruutu verolle. Ja mekitsemättömät ruudut on tietenkin veronkiertoa. Vanhojen maalaistalojen pihoihan mahtuu helposti kymmeneniä autoja!

Työpysäköinnin verotus on mielenkiintoinen idea, tähän asti työhön liittyvät kustannukset ovat olleet verovähennyskelpoisia. Ehdotettu maksullinen työpysäköinti aiheuttaa kovin oudon tilanteen. Ensin maksetaan vero, sitten vähennetään vero verotettavasta tulosta. Mikä järki? Ministereitä on hukassa todellisuus, autolla ei pelkästään ajeta aamulla töihin ja illalla kotiin, välillä käydään työasioissa asiakkaan tms, luona ja palataan takaisin. Jos työpaikan lähelle ei saa pysäköidä, menee työajoon enemmän aikaa - asiakas maksaa turhasta kävelystä jonnekin parkkipaikalle ja takas. Moniko asiakas haluaa maksaa parkkimaksuista lisähintaa, huomaa: kaikkeen laskutettavaan kuluun lisätään kaikki kustannukset jotka koituvat ko. kulusta. Muun muassa laskun kirjoittmiseen menevä aika.

Miten määritetään parkkiedun hinta? Onko kurakentällä, hevonkuusessa sijaitseva ruutu yhtä arvokas kuin keskustan parkkihallin ruutu? Paljonko asfaltointi nostaa ruudun verotusarvoa? Onkió nimetty ruutu yhtä arvokas kuin varattu mutta nimeämätön?

Tuo viimemainittu tarkoittaa sitä, että onko tietylle firmalle, nimelle tai autolle varattu ruutu kalliimpi kuin kiintiö parkkihallissa, nimeämättämässä ruudussa? Onko pelkkä pysäköintimasukortti paljonkin näitä halvempi? Siihen ei siis sisälly varattua paikkaa, voi jäädä ilman ruutua.

Täytyykö veroa masaa työpäiviltä jollon ei ole ollut työpaikalla, vai meneekö maksu kenties käyttömahdollisuuden mukaan? Minulla on 24/7 nimeämätön, firman ruutuun varattu paikka -jos siitä menee vero koko vuodelta, voinko vuokrata kenties ulkopuoliselle Paikkaa. Miksen?

Ihania sotkuja tiedossa.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoituksessa kuvattu dystopia toteutunee lähitulevaisuudessa. Mutta lisää on luvassa.

Varoitus. Raskasta dystopiaa seuraa.

Yksityisen kansalaisen ostokäyttäytymistä ei vielä valvota, koska se ei ole ollut mahdollista. Mutta nyt on. Esimerkki. Henkilö asuu pk-seudulla. Alueella on paljon ruokailupaikkoja ja kahviloita, osa niistä huippuosaajien omistamia ja pitämiä. Viranomaisen tarvitsee vain tarkistaa maksukorttitiedoista, mihin niistä tarkkailtava on rahansa vienyt. Jos ei ole käynyt yhdessäkään kebab-paikassa, niin se antaa aiheen rasismiepäilyyn.

Hieman sofistikoituneempi menetelmä on tarkkailla maksukorttitietojen avulla, minkä kassan henkilö valitsee marketissa. Jos käy ilmi, että henkilön valitsee vuodesta toiseen aina kassan, jossa on blondi, niin rasisti kärähti. Tuomio on sakkoja todennäköisin syin syyllistymisestä syrjintään.

Nykyään isoja taulutelevisoita mainostetaan ahkerasti. Ovat huomattavan halpoja. Miksi?

Ominaisuuksia riittää. Voi katsoa netin sisältöäkin. Siis on nettiyhteys. Ehkä osassa on kamera tai mikrofoni, jotka voinee löytää ja peittää.

Mutta televisioissa voi olla ominaisuus, joka tallentaa laitteen muistiin tilastoja katsotuista ohjelmista. Nämä tiedot ovat rahanarvoista tavaraa palvelujen tarjoajille ja tärkeitä myös ihmisten ajattelua tulevaisuudessa mahdollisesti valvoville viranomaisille. Tiedot voivat olla niin tarkkoja, että havaitaan jopa kanavan vaihdot kesken ohjelman. Silloin kannattaa miettiä tarkkaan vaihtaako kanavaa, kun ruutuun tulee joku suvakki esitelmöimään. Vaihtajalle voi tullut kutsu pelottelukuulusteluun, jossa saa kertoa miksi ei ole katsonut tiedostavia ohjelmia ja henkilöitä.


acc

Anonyymi kirjoitti...

tira + kirjoitti:
"Jos ulkomaalainen työntekijä on joutunut laittomasti kohdelluksi, hän saa oleskeluluvan vaikka ei enää töissä olisikaan."

Tämä tarkoittaa, että ulkomaalaisen oleskeluluvattoman kannattaa joutua laittomasti kohdelluksi. Kenties jopa haluvat sitä itse. Tai kenties lavastavat joutuneensa laittomasti kohdelluiksi.

Acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Acc:lle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Hemmetin hyviä huomioita. Ainoa mikä tuossa on varmaa että asian tiimoilta palkataan lisää virkakyöstejä.

Acc:

Viesti1: Piru vie, tuo dystopia saattaa olla jonain päivänä totta. Ja saatoin saada tuosta idean postaukseen. Kiitokset.

Viesti2: Hyvä huomio.

Anonyymi kirjoitti...

"Ainoa mikä tuossa on varmaa että asian tiimoilta palkataan lisää virkakyöstejä." -Aivan. Ja sovelluksia virkakyösteille, firmoille ja työntekijöille. The Firma toimittaa ja minä konsultoin asennuksia ja käyttöä. Töitä tiedossa.

Jostain syystä en kumminkaan ole tyytyväinen.

Pyssymies