perjantai 18. syyskuuta 2020

PIKKU-YKÄ JA AJAN RIENTO

 

Vanha sanonta on että joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään. Pahkasika-lehti vei Jurpo-sarjakuvassaan sen aikanaan astetta pidemmälle eli ”jota tikulla silmään, sitä sonnalla suuhun”. Valitettavasti en löytänyt kyseistä – varsin traagista – sarjakuvanpätkää netistä.

Vaan itse asiaan. Jo lähempänä kuutta- kuin viittäkymmentä olevana käppäukkona otan riskin niin tikusta kuin suusonnastakin. Sillä niin minä kuin moni muu tämän ikäinen häiskä aika ajoin muistelee jotain asiaa joka tapahtui, no, hiljattain ja rupeaa sitten laskeskelemaan että kuinkas kauan aikaa siitä oikeastaan onkaan ja lopputulos on että no voi herrajjumala. Noinko kauan aikaa sitten? Eikös se sattunut ihan hiljattain? Samalla tulee käytyä peilin edessä ja mietittyä että mihinkäs se aika sen pikkujätkän veikään ja kukas harmaapartainen kaljupää mua tuolla peilissä tuijottaa? Tuvan seinällä kello tosiaankin raksuttaa mennyttä aikaa.

Otetaan hieman esimerkkejä. Niitä jotka tapahtuivat Kekkoslovakiassa eläneille ihan tossa melkein männäviikolla ja jotka pikku-Ykäkin pani aikanaan suurella mielenkiinnolla – tietysti mustavalkoista televisiota katsoen – merkille. Näin alkuun tulee mieleen että 1970-luku oli suomalaisen yleisurheilun uutta nousukautta. Sehän oli äärimmäisessä huippumallissa kahtena ensimmäisenä itsenäisyyden vuosikymmenenä mutta romahti sitten varsin pahasti. Uuden nousukauden tunnetuin sankari oli tietysti Lasse Viren mutta sen pikku-Ykän ensimmäisen muiston toi Julma-Juha Väätäinen joka voitti yleisurheilun Helsingin EM-kisoissa vuonna 1971 kultaa sekä 5000:lla että 10.000:lla metrillä aloittaen suomalaisen yleisurheilun hurjan vuosikymmenen. Kun pikku-Ykä ei ollut mennyt vielä kansakouluunkaan.


Tuo triumfi alkoi Ykän näkövinkkelistä katsottuna hetki sitten eli ts. siitä on aikaa 49 vuotta. Juha Väätäinen oli tuolloin 30-vuotias ja nyt hän on 79 vuotias. Pikku-Ykän muistikuvia Kekkoslovakian ajasta on toki paljon, mutta seuraava ihan hiljattain tapahtunut kannattaa tuoda esille ja sehän on silkkaa rock´n´rollia. Houlama houlama. Lisun läsyn loopi loo. Rokkiahan Kekkoslovakiassa yriteltiin jo 1960-luvun lopulta alkaen 1970-luvun puolelle keskinkertaisella menestyksellä. Oli Blues Section, The Charlies, Wigwam, Tasavallan Presidentti ja Hullujussi jotka olivat ihan ok mutta tajunnan räjäytti vuonna 1974 Hurriganesin albumi Roadrunner. Siinä oli vaan enemmän Teksasia. Ja se oli, perkele, suomalaista Teksasia. Eihän Remu osannut englantiakaan. Meidän ikioma ensimmäinen rock-hysteria:


Jussi Raittinen lauloi aikanaan ”Hurriganeskin jo osaa melkein rokata, mutta kun ne jäbät on niin hiton rumia”. Hotellin respan kysymys: koska kauniit pojat ovat osanneet rokata? Ja Hurriganes muuten rokkasi paremmin kuin Jussi Raittinen. Joka on hänkin nykyisin 77-vuotias.

Tuo uunituore levy ilmestyi 46 vuotta sitten. Cisse ja Albert kuolivat jo 1990-luvun alussa ja Remu on 72-vuotias.

Siirrytään maasta ilmaan eli aivan hiljattain tapahtui sotavaltion kalustohankinta jota pikku-Ykäkin seurasi suurella mielenkiinnolla. Eli ilmavoimat hankki vuonna 1977 uudet Hawk-harjoitushävittäjät:


Itänaapuri oli vähän närkästynyt kun kyseiset harjoitushävittäjät kykenivät myös rajoitettuihin taistelutehtäviin tykeillä, raketeilla ja infrapunaohjuksilla varustettuina. Mites se Pariisin rauhansopimus sanoikaan? Niistä hävittäjistä?

Nuo aivan hiljattain kalustovahvuuteen hankitut hävittäjät ovat olleet ilmavoimien kalustona 43 vuotta. Hotellin respassa ei olla ilmavoimien asiantuntijoita mutta mahtaiskos varteenotettava vaihtoehto seuraavaksi harjoitushävittäjäksi olla eteläkorealainen KAI T-50:

Sen lisäksi että koneen huippunopeus on Mach 1,5 siinä on myös kolmiputkinen 20-millinen tykki sekä niin infrapuna- kuin tutkaohjuksia ja huomattava ilmasta-maahan kyky. Ihan vinkkinä vaan. Ostettiinhan sieltä Etelä-Koreasta niitä telatykkejäkin.

Ja sitten ihan toissaviikolla Kekkoslovakia loppui ja siinä samalla kekkoslovakialaiset oppivat että ikuisuutta ei sittenkään ole olemassa vaikka siihen uskottiinkin. Me kekkoslovakialaisethan ajattelimme että Urkki johtaa maamme turvallisesti täältä ikuisuuteen. Mutta 27. 10.1981 tuli sitten shokki:


Silloinen teini-ikäinen Ykä jota naiset olivat alkaneet jo kovasti kiinnostaa mutta jonka naismenestyksessä oli vielä lievää enemmän petraamista oli muitten kekkoslovakialaisten kanssa kovasti huolissaan että kuinkas tässä nyt enää ollenkaan pärjätään. Tuosta toissaviikkoisesta tapahtumasta on aikaa 39 vuotta. Kekkoslovakialaisen ajanlaskun mukaan Urho Kaleva Kekkonen täytti hiljattain 120 vuotta ja johtaa edelleenkin maatamme arvostettuna ja suosittuna yksinvaltaisena johtajana. Muun maailman ajanlaskun mukaan hän kuoli vuonna 1986 eli 34 vuotta sitten. Samoihin aikoihin Suomen nykyisen hallituksen feministis-utopissiksinen kärkikaarti oli juuri syntynyt ja paskoi vaippoihinsa.

Aivan niinä samoina aikoina Kekkosen eron aikaan eli vuonna 1981 ts. samoin 39 vuotta sitten suomalaisia siunattiin uutuusruoalla eli Saarioisten jauhelihapizzalla jota myös roiskeläpäksi kutsuttiin:


Sehän oli kuin uuden ajan airut. Mikroaaltouunia ei Perskeleillä vielä ollut joten ei muuta kuin lämiskä kylmään uuniin ja kun lämpöä oli 150 niin eväs oli valmis. Kyllä sitä vallan söi. Varsinkin kun laittoi hieman lenkkimakkaraa sekaan. Sinänsä voi sanoa että kyseinen roiskeläppä aloitti sen valmisruokakehityksen joka on varsin pitkälle romahduttanut nuorempien sukupolvien ruuanlaittotaitoa.

Jo – omasta mielestään – aikamieheksi kasvanut pikku-Ykä meni sitten aikanaan armeijaan ja seurasi muitten kestovitutusta kärsivien varusveijareitten kanssa Dingo-ilmiötä joka oli huipussaan vuonna 1985:


Varusveijarin kestovitutusta lievensi hieman se ymmärrys että tosiasiassa sillä varusveijarilla oli paremmat saumat saada pimpslooraa kuin Dingon jätkillä vaikka niitten ympärillä kulkikin tuhansia kirkuvia naarasyksilöitä. Kas kun niistä naarasyksilöistä oli sakkolihaa joka ainoa. Ja ne silloiset sakkolihat ovat nykyisin keskimäärin 48-vuotiaita rouvashenkilöitä. Osa on jo isoäitejä. Ja se Dingon suurin idoli Neumann on 60-vuotias.

Aikaisemmin tuli mainittua Kekkonen. Henk koht uskon että Kekkosen toimiin vaikutti se, että hän uskoi Neuvostoliiton voittavan kylmän sodan ja omalla tavallaan – mm. taistolaisia taiteilijoita tukemalla – pyrki tavallaan pehmentämään suomalaisia välttämättömään ja väistämättömään. Vaikka se ei niin kaunista olisikaan.

Mutta sitähän ei tapahtunutkaan eli tämän ikäisen miehen näkövinkkelistä ihan tossa hiljattain Neuvostoliitto sitten meni ja hajotti itsensä todettuaan oman mahdottomuutensa 26. joulukuuta 1991. Itäblokki oli hajonnut jo aikaisemmin.


Ja tästähän hiljattain tapahtuneesta asiasta on aikaa 29 vuotta. Meillä on jo kymmeniä syntyneitä ikäluokkia jotka eivät muista mikä ja ennen kaikkea mitä Neuvostoliitto oli. Valitettavasti niihin kuuluu myös aikaisemmin mainittu Suomen nykyisen hallituksen feministis-utopissiksinen kärkikaarti joka oli Neuvostoliiton hajoamisen aikaan siirtynyt pääosin syömään kiinteää ravintoa.

Ja siitä ehkä kaikkien aikojen suurimmasta suomalaisten kusetuksesta on aikaa jo 26 vuotta.


Silloin suomalaiset kusetettiin antamaan ääni tulevaisuudelle ja sehän annettiin. Se vaan jätettiin kertomatta että minkälainen se tulevaisuus olisi. Varsinkaan ei kerrottu että Suomen Suuriruhtinaskuntakin oli itsenäisempi kuin EU:n Suomi-niminen maakunta eikä Suuriruhtinaskuntaan tuotu pakkoelätettäväksi väkivaltaisia kehitysmaalaisia.

Jos muistellaan hieman positiivisempia asioita niin suomalaisethan koko 1970- ja 1980-luvun ruikuttivat että voi kun lätkän mm-kisoista tulisi edes se yksi pronssimitali niin sitten ei enää mitään pyydetä. Ruokahalu tietysti kasvaa syödessä ja vuonna 1988 tuli sitten lopulta ei vain pronssia vaan kerralla olympiahopeaa ja 1992 sitten mm-hopeaa. Mutta se mahdoton muuttui mahdolliseksi tossa hiljattain eli 25 vuotta sitten. Suomi voitti Ruotsin mm-finaalissa lukemin 4-1. Ja vielä Tukholmassa. Ruotsi oli mm-kisoissa syöttänyt Suomelle niin paljon katkeraa kalkkia joten silloin saattoi todeta että payback´s a bitch. Ja pöllittiinhän siinä vielä ruotsalaisten itselleen säveltämä voittolaulu Den Glider In:


Sille pronssin perään itkeneelle entiselle kekkoslovakialaiselle hetki oli kieltämättä aika tunteikas. Ja kyseisen mm-finaalin aikana syntyneille pojille on kasvanut parta jo vuosikausia. Eivätkä ne tietenkään muista kyseistä matsia. Millä ihmeellä muistaisivat?

Jos nyt muistelee vielä tätä vihakirjoittajan uraa niin meikäläinenhän aloitti tämän bloginsakin aivan hiljattain. Ja siitäkin on – piru vie – aikaa jo kolmetoista ja puoli vuotta sekä 1435 postausta. Ajan kulku on aivan käsittämättömän nopeaa. Pannaan siitä vielä muutama muistutus:

- Se suomalainen joka syntyi talvisodan alkaessa on nyt 81-vuotias.

- Se suomalainen joka syntyi jatkosodan loputtua on nyt 76-vuotias.

- Se suomalainen joka syntyi kun Urho Kekkonen valittiin Suomen presidentiksi on nyt 64-vuotias.

- Viimeisin sotiimme osallistunut ikäluokka (1926) on nyt 94-vuotias.

- Vanhimmat itsenäisessä Suomessa syntyneet ovat nyt 103-vuotiaita. Heitä ei ole enää monta.

Kannattaa kuunnella vanhojen ihmisten tarinoita niin pitkään kuin he ovat niitä kertomassa. Historia vääristää ne aikanaan kumminkin sopivan ideologian mukaiseksi. Ei mulla oikeastaan muuta tällä kertaa. Tämmösellä vanhalla käppäukolla. Joka kertoo tarinoita itsekin. Onneksi siihen on ainakin toistaiseksi mahdollisuus.


36 kommenttia:

WhiteHunter kirjoitti...

Myönnän itsekkin syylistyväni tuohon. Suunnilleen saman ikäisiä ollaan. Juuri äskenhän se oli, joutuu niin monesti toteamaan. Käväsin kesällä tuolla Lappeenrannassa jossa tuli armeeja käytyä. Sota on julmaa ja ratsuväki raakaa. Siinä tuli kävellessä kerrottua, että kun Mollbergin Tuntematon sotilasta kuvattiin Lappeenrannassa, marssin minäkin siinä rivistössä. Minun edessä näkyvän kaverin kasvot voi vielä tunnistaa mutta minua ei. Sekin saamari sai ensi-iltansa 1985.

Itse aloitin "nuorena miehenä" juuri uuden parisuhteen. Sitäkin on kestänyt nyt kahdeksan vuotta vaikka juuri äsken siihen naiseen tutustuin.... Vaikka vieläkin vietämme kuherruskuukautta.

Kuitenkin, me kekkoslovakiassa eläneet, olemme saaneet elää hyvän nuoruuden. Turvallisen, verrattuna nykypäivään. Silloin jos mies lyötiin katuun, hän sai olla siellä, eikä häntä alettu potkia.

Lopuksi lainaus:
'Elämä on lyhyt aika syntymän ja kuoleman välillä' Polo Montanez.

Mutta koitetaan nauttia siitä hetkestä joka meille annetaan.

Krypta kirjoitti...

Kyllä tuo on aivan totta. Itsekin olen monesti joutunut miettimään ajan todellista kulumista ja mistään eii tunnu olevan kymmentä vuotta tuoreempaa. Yleensä sitä hoksaa, että asiasta onkin jo neljäkymmentä vuotta vaikka se tuntui tuoreemmalta.

AaJii kirjoitti...

Ei niitä Hawkeja pelkästään koulutukseen tilattu 50 kappaletta. Sen voi päätellä siitäkin, että tällä hetkellä koulutuskäyttöön riittää parikymmentä konetta.
Koneella olisi tositilanteessa tehty kevyttä rynnäköintiä ja ammuttu alas mm. vihollisen helikopterikalustoa ja rynnäkkökoneita.

Hawkin isoin puute taistelukoneena on, että siinä ei ole omaa tutkaa. Tätä toki voidaan aika pitkälle paikata (etenkin nykypäivänä) sillä, että Ilmavoimilla lentäjälle ilmatilannekuva saadaan tuotettua muutenkin.

Mutta ilmavoimilla tosiaan taitaa olla vieläkin vajaa kymmenkunta alunperin 80-luvulla käyttöönotettua Hawkia, että on siinä koneella jo ikää.

Nimetön kirjoitti...

Huh huh. Niin se vaan aika menee. Nykyisin vuodet näköjään menee tyyliin; joulu, juhannus, joulu, juhannus....

Nuorena poikana 1970-luvulla ei oltuna käytynä oikeastaan ulkomailla kuin kansakoulun luokkaretkellä Haaparannassa (ostamassa muovitettuja pelikortteja) ja kerran muuten vaan Ruotsissa. Kotimaata toki oli kierretty teininä kevarilla ja myöhemmin sotavaltion ohjauksessa intissä.

Just tänään laskin aivan sattumalta ajankulkua. Hepalla on vierähtänyt 37 vuotta siitä kun lähti ensimmäisen kerran kansainvälisiin tehtäviin ihan YK-joukkoihin maailmalle. Ja itsestä tuntuu kuin se olisi ollut ihan vasta.

heppa

Perttu Ahonen kirjoitti...

Niin aika ei seisahdu, edes vuodenaikojen vaihdoksissa. Itse kävin intin Berliinin muurin murtuessa ja siitäkin on aikaa jo 31 vuotta. Silloin Suomi oli vielä vapaa.

Entinen DDR:n valtapuolue - sosialistinen yhtenäisyys - on nykyään uudesti syntyneenä Suomessa pitäen hallitusvaltansa tiukasti hameen alla.


Ja kun Suomessa valta on nykyään hameenalla niin muistan kuinka Sleepy Sleepers joutui koulussa kiellettyihin yhtyeisiin kun välitunnilla kasetilta soitettiin Sinulle Äiti albumia. Mallia vuodelta 1975 eli 46 vuoden takaa: MR. Dampax
https://www.youtube.com/watch?v=-KCOFt1MYcc

Muistan itsekin sen Hawk-koneiden tulon ja pärinän siitä, pitäisikö valita tšekkiläinen Aero Albatros vai Hawk, no molemmat ovat hyviä edelleen ja kyllä parempi tuli valittua. Myös MiG-21 bis koneiden hankinta ja saapuminen oli hyvin kiinnostava juttu, silloinhan mietittiin myös MiG-23 konetta mahdollisena vaihtoehtona.
Noin muutoin on ollut mielenkiintoista haastatella niin punakaartilaisia, kuin valkoisia sisällissodan ajalta ja muitakin ihmisiä, jotka elivät vielä Tsaarin ajan Suomessa. Ulkomaisista sotasankareista jonka olen tavannut ja muutaman sanan ja kädenpuristuksen vaihtanut on unohtumattoman jäljen jättänyt 275 ilmavoiton Günther Rall ja siitäkin on jo 17 vuotta.
http://www.virtualpilots.fi/hist/WW2History-GuntherRallEnglish.html

Unknown kirjoitti...

Vaarini saunassa sanoi 1982 vähän ennenkuin kuoli, että poika ota kaikki irti elämästä nmitä saat Älä murehdi turhia. Luota aina itseesi äläkä koske väkiviinaan. Kuolema on lähempänä kuin kuvitteletkaan.

Nimetön kirjoitti...

Mitäs me syötiin ennenkuin oli roiskeläppiä!

Pizzaan ensitutustuminen tuli kotitaloustunnilla, joskus 70-luvun alussa. Joo, tuppukylän nörttikoulu oli edistyksellinen ja pojatkin pääsi köksää opiskelemaan. Muistaakseni jauhelihaa tomaattisoseen ja kerman sekoituksellä sivellylle taikinan palalle, juustoa päälle. Hyvää oli. Ennen saarioisten viritystä oli joku muukin yrittäjä, kolme murua jauhelihaan ja n. 13g juustoa kakkulautasen kokoisen lätyn päällä. Siitä ei tullut edes vihaiseksi.

Saarioisten roiskeläppiä tuli sitten syötyä lukuisia ja itsetehtyjä kans. Kun olen laiska mutten tyhmä, pizzaa tuli paistettua pari pellillistä kerrallaan - viikoksi yksi ateria per päivä. Pizzakastiketta keitin 5l kattillallisen kerrallaan, pakkaseen purkkeinin viikkojen annos. Sipulia ja valkosipulia oli senverran, että liemi kelpasi maalinpoistoon. Hönkäys sai maalin kuplimaan tai ainakin melkein.

Sama resepti käytössä edelleen, kylläkin hivenen harvemmin. Sipulia pitäää olla ihan liikaa, niin, että itseäkin naurattaa - se kuullotetaan kasaan pannulla tai kattilan pohjalla, lisätään paljon valkosipulia - kuullotetaan sekin. EI SAA RUSKISTUA! Sitten purkkisotalla tomaattimurskaa, tomaattipyreetä pari purkkia. Ketsupia makeutta tuomaan. Basilikaa ronskisti, oreganoa paljon mutta vasta kun homma on melkein valmis. Mustaa pippuria ronskisti. Makua pyöristämään hieman kermaa - vie sen terävän metallinmaun pois. Saa poreilla pari tuntia tai kauemminkin. Ei saa polttaa pohjaan. Ai niin, suolaa. Pakastetaan kerta-annoksiin.

Pizza on helppo tehdä. Taikina vettä, öljyä & jauhoja & suola & hiiva. Päälle paistetaan jauhelihaa tai kaivetaan tölkistä herkkuja, päälle varataan juustoja. Kun pizza on aikansa noussut levitetään kastike, päälliset ja ripotellaan juusto. Uuniin, kypsäksi ja ääntä kohti.

Hienous on siinä, että voi tehdä ohuita, vähätäytteisiä italialaispizzoja tai paksua ameriikkalaisia pannupizzoja ja kaikkea siltä välliltä. Saman teeman variointia.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys WhiteHunterille, Kryptalle, AaJiille, hepalle, Perttu Ahoselle, Unknownille ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne ja jaetuista muistoista. Jokainen kokee ajan omalla tavallaan mutta varmaan ajan kulun nopeutuminen on kaikille yhteistä. Ja meistä Kekkoslovakiassa nuoruutemme eläneistä voi sanoa että silloin oli vielä olemassa perusteltu tulevaisuuden toivo.

Ja mitäs me pantiin leivän päälle ennen kuin oli Floraa…

https://www.youtube.com/watch?v=2XaK4xdXeiQ

Nimetön kirjoitti...

Tervehdys Ykä ja kaikki!

Yllättävän nopeasti ne vuodet muuttuvat muutamiksi vuosiksi ja sitten yhtäkkiä kymmeneksi vuodeksi ja sitten huomaakin olevansa muiden ruutiukkojen kanssa muistelemassa ikivanhoista asioista ihan kuin ne olisivat tapahtuneet ihan tuossa noin ihan vähän aikaa sitten. Eihän tästäkään ole kuin vähän aikaa, näin esimerkkinä.

https://www.youtube.com/watch?v=R5r4uVlZ9e0

Yst. terv. Ano Nyymi

Qroquius Kad kirjoitti...

Lieko bloggauksen aiheen kääntöpuoli tahi ei, mutta tällä vuosituhannella on alkanut ikävästi ilmetä ihmisten historiakäsityksen katoaminen.
Selvimmin se näkyy julistuksisssa, joiden mukaan EU on ollut ja on Suuri Rauhanprojekti:
se perustettiin estämään Saksaa aloittamasta III maailmansota hyökkäämällä Ranskaan ja hyvin on toiminut!

Nämä ihmiset ovat syntyneet Kylmän sodan jälkeen. He ovat lukeneet historiateoksista Saksan lyttyyn lyömisen II maailmansodassa, jakamisen aluksi neljään ja lopulta kahteen osaan, joista läntisestä tuli Liittotasavalta ja itäisestä Neuvostoliiton vasallivaltio.

Liittotasavalta kuului läntisen Euroopan valtioiden kanssa USAn johtamaan NATOon ja itäisen Euroopan maat N-Liiton johtamaan Varsovan Liittoon. Siinä välissä oli Rautaesirippu ja maailmanrauhaa ylläpiti ydinaseiden luoma Kauhun Tasapaino.

He tietävät tämän, mutta koska heillä ei ole siitä omakohtaista muistikuvaa, he eivät silti voi sisäistää sitä.
Siksi heidän korvissaan kuulostaa järkevältä täysin älytön höpötys Saksan liittotasavallasta aloittamassa III maailmansodan hyökkäämällä Ranskaan, jos EUta ei olisi.

Tänään saimme Appelsinin Aviisista lukea, kuinka brittilehti "Telegraph" hehkuttaa Suomen koulujärjestelmää täysin ylivertaiseksi brittiläiseen verrattuna:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006641110.html

Olettaisinpa, että jos nuo brittitoimittajat kävisivät jossain suomalaisessa peruskoulussa katsomassa mitä se meno on juhlapuheiden ulkopuolella, saattaisivat he ehkä hieman ihmetellä, mihin maahan he oikein ovatkaan tulleet.

Niinhän Aarno "Loka" laitinenkin ihmetteli aikoinaan vuodesta toiseen Suomelle napsahtavia huippupisteitä PISAsta:

miten voi maailman paras koululaitos olla sellainen, josta valmistuvat nuoret eivät osaa omaa äidinkieltään eivätkä vieraita kieliä, eivät matematiikkaa, eivät tunne oman maansa saati muiden maiden poliittista ja talousjärjestelmää eivätkä historiaa?
Hän muistaakseni perääänkuulutti seuraaviin PISA-kokeisiin tarkkailijoita.

ILmeisesti niitä onkin lähetetty, kun ei niitä huippupisteitä olekaan enää tänne jaettu.

Nimetön kirjoitti...

Tunnen itseni ikälopuksi täällä, kun paljastan, että olin vuonna 1971 Olympiastadionilla hurraamassa Juha Väätäiselle, joka joko 5000:n tai 10 000 metrin EM-kultamitalin jälkeen juoksi radalla kunniakierroksen punainen ruusu hampaissaan. Noihin kisoihin liittyy sellainen negatiivinen muisto, että tympäisi nousta tämän tästä seisomaan palkinnonjakoseremonioiden aikaan, kun voittajan kunniaksi soitettiin tuhkatiheään DDR:n kansallislaulu. Monet varmaan muistavat, millä konsteilla tuon maan urheilumenestys luotiin.

Vaikka tosiaan niin monista asioista tuntuu olevan järkyttävän kauan, vanhemmalla iällä muistot ovat kuitenkin elämän suola. Usein edellisenkin polven elämästä kiinnostuu kunnolla vasta sitten kun ketään ei ole enää kertomassa. Itseänikin harmittaa, että päästin omat vanhempani ja erään tosi vanhaksi eläneen tätini siirtymään ajasta ikuisuuteen ilman, että koskaan kunnolla pyysin heitä kertomaan omasta lapsuudestaan, sota-ajoista yms. Nuoremmille annan sen neuvon, ettei kannata samaa virhettä, jos vaan suvusta hyviä haastateltavia löytyy.

Rouva Ano

Nimetön kirjoitti...

Miljoonasateen lapsuuden sankarille laulua monet luuli joksikin neuvostoliiton ihannoiksi, vaikka lauluhan kertoo vain katoavasta lapsuudesta tms ..

-jpt-

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Hawk oli suoraa jatkumoa fougalle mutta astetta tiukempiin toimiin. Eli kun vielä harjoitushävittäjiin saataisiin harjoituskäyttöön ilmasta-ilmaan ja ilmasta-maahan tutkat niin ne vastaisivat rynnäköintiin ja torjuntaan tarkoitettuja koneita. Fougaa käytettiin mm. siinailla vaikka siinä oli kaksi hernepyssyä kuularuiskuina mutta siiheen saatiin rakettikasetit ja napalmsäiliöt seurauksena egyptiläisten kolonnat olivat rynnäköintien jälkeen entiset. Ei mikään ihme että punailmavoimien kenraali vai marsalkka totesi Hawk hankinnan jälkeen että teidänhän piti hankkia harjoitushävittäjiä. Mig 23 kävivät Rissalassa esittelyllä, kone oli kalliimpi huoltaa ja teknisesti heikompilaatuinen Mig 21 Bis esim. suihkuturbiinien käyttöikä oli lyhyempi. No pitää muistaa että veli venäläinen laski kriisitilanteessa Mig 21 eliniäksi 2,5 tuntia. Samoin naapurin miesten ilme on ollut näkemisen arvoinen kun meiltä valitettiin T55 vaunujen kanuunoiden kulumisesta kohtuullisien laukausmäärien jälkeen, tshuna ampui enemmän harjoituksissa kuin mitä puna-armeija oli alunperin laskenut vaunujen suunnittelussa. Minusta, allekirjoittaneella on Punk rokkishokki kirja, episodi sex-pistolsista ja Kemin kirjaston Aku Ankka. Mammat tekivät paksuja levypitsoja säilykekalasta muikusta ja anjoviksesta. Kumpi oli kovempi Teddy & Tigers vai Hurriganes. Vuosikymmenen alkupuolella leveät lahkeet, hai saappaat, nappulakengät ja retukengät. Takki oli farkkutakki ja koristeltu tarra-arvomerkeillä. Maaseudulla uskalianta kuvitusta poikamiehille tarjosi Anttilan postimyyntikatalogin liiviosasto. Ylivainio kaatoi kansaa ja pohjanmaalla helluntailaiset pyörittivät ainakin Black Sabbathin levyjä takaperin salattujen viestien toivossa. Liikenneministereiden vaatimuksiin kuului ajokortittomuus. Uudentalon Eino oli Wärtsilän teräspotta päässä ja puvussa Seutulassa vahtimassa oliko Tupolevia vai Iljusinia. Kovimmat jutut jälkikäteen oli kolmenpäivän tst-harjoitus "saksalaisen syksyn" merkeissä Seutulassa kun Baaderin, Raspen, Ensslinin itsemurhin ja Möllerin itsemurhayrityksen sekä Landshutin Mogadishun valtauksen jälkeen Liittotasavallassa tuli tiedusteluväelle vinkki että Seutulassa tullaan ampumaan olalta ammuttavalla ohjuksella Lufthansan kone alas. Puhumatta siitä että Munchenin olympialaisten viimeisenä päivänä gynttereillä oli miehet koneissa luultavasti Starfighterit valmiina lähdössä mito menetelmällä ampumaan finnairin vuorokonetta. Odotettiin terroristien hyökkäävän stadionille itsemurhaiskuna lentokoneella ja finskin kone oli myöhässä sekä transponderi ei toiminut. Vanhat ukot sotaveteraanit sanoivat että terroristeja ei pidä vahingossakaan ottaa elävänä kiinni, saunan taakse kuten kapiset koirat. Ukkojen mielestä israelin armeija osasi salamasodan ja kaukopartiot lisäksi herra suojaa omia. Seitsemänkymmentä luvulla tapahtui paljon mistä ei puhuttu, yksi DDR stipendiaatti tuli uskoon ja julkaisi Ristin Voitto lehdessä Stasin värväyksen spioniksi, ainoa Stasin vakoilijoista joka on tuomittu täällä maanpetoksesta ehdottomaan vankeuteen. Metallien demareiden käteisavustus liittotasavallasta vaaleihin jäi tulliin. Teiniliitto romahti, ay vaaleissa oli tärkeintä kuka laski ja tarkisti äänet ja kansa kuunteli El Bimboa. Kekkosen loppuaikoina sitten pikkukännissö olikin Veikko Nieminen ja varsinkin Äidin Pikkupoika mitä isot pojat renkuttivat pikkuhiivoissa.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Minusta huulipuna/heppa/spicegirls hallituksen toimintaan löytyy pohjalta hyvä selitys toimille, ministerien vanhemmat ovat ensimmäisiä kunnallisen päivähoidon ja peruskoulun pilaamia kasvattajia.

Ukkeli kirjoitti...

Tosiaan kaikesta alkaa olla vuosikymmeniä. Hesarilla on mainio Aikakone-palvelu, josta voi lukea vanhoja Hesareita. Siihen jää koukkuun.

Selailin hiljan 1980-luvun sunnuntai-hesareita. Työpaikkailmoitusten määrä ja laatu melkein järkyttävät. Silloin oli töitä tarjolla. Mainokset herättävät monenlaisia muistoja. Oi niitä aikoja. Alan olla ikivanha.

Saska Saarikoski muuten kirjoitti trans-juttuja jo 1980-luvulla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano Nyymille, Qroquius Kadille, Rouva Anolle, jpt:lle, Patelle Pankavaarasta ja Ukkelille, kiitos kommenteista sekä jaetuista muistoista ja historian pläjäyksistä. Ja Qroquius Kad tiivisti kyllä nykypäivää taas erinomaisesti.

Joppos123 kirjoitti...

Yksi feikki lisää,KORONA.
Tunteeko kukaan yhtäkään niistä 0,2 prosenttia sairastuneista?
Minä en.
Tyttöhallitus tekee siis tietentahtoen Suomesta konkurssin.
Korona on sumuverho eli maskirovka. Vallan, rahan ja tilan uusijako käynnissä. Vittumaisuudella voi voittaa.

Nimetön kirjoitti...

Tapasin tänään vanhan tutun, ex-työkaverin pikkulikan. Nimitettiin Kermitiksi aikoinaan, kun näytti ihan kaimaltaan. Vihreät sukkahousut jalassa, ikää 4 vuotta. Mieliohjelma Muppet show ja "Kukkapurkki" jota kuulemma hoilotti tunnusmusiikin tahdissa. Harvinainen sukunimi sai kysymään tunnetko ... - ja tunsi, vastahan tapasimme 39 vuotta sitten. Samanlainen rimppakinttu se oli kuin ennenkin, piti kuvaustani kohteliaisuutena. Entinen malli, hoikka edellen ja pitkä, kuin isänsä. Väitti, mokoma, että olen aikuistunut, tukka harventunut.

Pyssymies

Nimetön kirjoitti...

Kekkonen aloiti pressana 1956 maaliskuusa ja minä aloitin kansakoulun saman vuoden syyskuussa, kun tuli itselleni se säädetty koulunaloittamisikä 7v täyteen elokuussa. Eipä noista ajoista paljoa muista, mutta ne alkuvuosien oinahjot olivat vielä muutama vuosi sitten edelleen koulukäytössä. Tuli niitä joutoaikoina kyliä kierrellessä käytä katsomassa Ja pari koulua taitaa edelleen toimia kouluina. Paremmin ovat aikaa kestäntt kuin mitä itse.
Tänään kaupalla käydessä kassatyttö sanoi että terve, minä siihen ettei terveeksi tiedä kehua, pysyisi edes tämmöisenä:)
Huru-ukko

DuPont kirjoitti...

En minäkään oikein voi tuntea kansallismielisyyttä viha-aatteena, kun tiedän sen olleen varsin hyvä yhteiskuntamalli 1800-1900- luvuilla. Saksalaiset pilasivat ajatuksen irvokkuudellaan, tuota eivät kansallismieliset halunneet. Leimasivat ajatuksen pilalle. Mutta kovin hyvää loi meillekin maailmansotien välillä ja pitkään 1945 jälkeenkin. Itse mokasimme silloin 1990-luvulla.

Hyvä kansallismielisyyshän on kuin hyvää omakotiasumista. Naapurin kanssa voi olla kaveri, mutta silti pidetään sitä risu- tai puuaitaa välillä. Naapuri on tervetullut käymään, mutta ei ohjailemaan omaa pihaasi, olettaen ettei haittaa heitä...
Naapuri myös tajuaa palata omalle pihalleen ja hyväksyy valtasi omalla pihallasi. Hyvä naapuri on sellainen, joka tajuaa omat rajansa ja naapurinsa rajat.

Tämä ajatus toimii valtioidenkin välillä, jos sitä haluamme ajatella.

. . .

Jos Trump on ehdokkaana RauhanNobelistiksi aikaansaatuaan rauhansopimuksia (historiallisia siis) arabimaiden kanssa, lienee enemmän tehnyt kuin Obama ihonvärillään...! Minusta ei ole tärkeää, mitä Trump puhuu. Tärkeää on se, mitä presidentti tekee. Trumpilla on paikka jopa aikaansaada sopimusta Saudien ja Israelin välille, mikä tarkoittaisi likipakollista Nobelia...! Saudien sopimus iippojen kanssa eristäisi muuten Iranin big time.

Vähän ajatusvirtaa lopussa, mutta Trumpista voi tulla merkittävä pressa.

Hokki kirjoitti...

Sain vähän esimakua paljon myöhemmin tulleesta valemediasta kun 9- tai 10-vuotiaana olin ruokakauppa Hetassa Helsingissä ja näin Suosikki-lehden erikoisjulkaisun, jonka kannessa luki "Elvis elää".

En tiedä mistä sain rahat, mutta pystyin ostamaan lehden. Isona Elvis-fanina mietin että onhan se nyt hienoa että Elvis sittenkin elää vaikka toisin oli kirjoitettu sanomapäivälehdissä.

Pettymys oli sitten lähes järkyttävä kun rupesin lukemaan lehteä ja todettiin että hänen musiikkinsa elää vaikka äijä itse on kuopassa.

Kiva muistella noita aikoja.

Muistan myös kun kävin ToPon matsissa ja näin ihan ensimmäisen kerran neekerin. Oli varmaan Leon Huff? Suomalaisia verkkosivuja kun lukee luulisi että neekereitä tuskin enää edes on olemassa Suomessa. Tai jos heitä on, niin ovat todella karismaattisia paljon veroja maksavia suorastaan loistavia yksilöitä.


Hokki kirjoitti...

Joppos kirjoitti: "Tunteeko kukaan yhtäkään niistä 0,2 prosenttia sairastuneista?"

Tuntee.

Kaverini, vähän alle viisikymppinen hyvässä trimmissä oleva äijä, sai tartunnan.
Hän kertoi olleensa vähän paskana muutaman päivän ja päästyään jaloilleen huomasi, että maku- ja hajuasti oli mennyt lähes kokonaan.

Sairastumisesta on nyt kulunut lähes kuukausi, mutta maku- ja hajuaisti palaa takaisin todella hitaasti eikä hän tiedä saako hän ne takaisin ollenkaan vanhaan malliin tai milloin (lääkäreiden mukaan).

Tavattiin tänään. Pidin kyllä muutaman metrin etäisyyden kaveriin.

Nimetön kirjoitti...

Kaljaa kioskeihin!

Kaljaa kioskeihin vaati pikkuoravakuoro sleeppareiden levyllä "Levyraati".

Jollain levyllä oli välispiikki: Väsyttääkö, vituttaako? Ota koko kori keskiolutta!

https://www.youtube.com/watch?v=WtTtD1sBUy8

1981 oli vuosi ja vaatimusta K-olut R-kioskeihin pidettiin ihan hulluna. Ei tule ikinä onnistumaan.

Vaan kuinkas kävikään? Oikeasti sääntö suomi alkoi purkautua, ihan hetki sitten. Hieno juttu. Vai mitä, karvanen setä?

Pyssymies

Tinahattu kirjoitti...

Asiasta asian viereen . . .

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov'in haastattelu Sputnikissa. Herra julistaa että Neuvostoliitto “vapautti” Euroopan maita. Huru-Unioni vääntää vastaan. Kummallista teatteria.


Exclusive: Sergei Lavrov Talks About West's Historical Revisionism, US Election and Navalny Case
© Sputnik / Alexei Kudenko
Interviews
08:00 GMT 18.09.2020(updated 08:11 GMT 18.09.2020)
https://sputniknews.com/interviews/202009181080493098-sputniks-exclusive-sergei-lavrov-talks-about-wests-historical-revisionism-belarus--navalny-case/
[…]
By the way, the vast majority of the global community supports us; every year at the UN General Assembly, we introduce a resolution on the inadmissibility of the glorification of Nazism.
[…]
. . . and the monuments that were erected in Europe in honour of the victims of World War II, in honour of the heroes who liberated those countries.
[…]

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle, Pyssymiehelle, Huru-ukolle, DuPontille, Hokille ja Tinahatulle & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: En tunne minä ainakaan. En kylläkään epäile viruksen olemassaoloa mutta sitä käytetään hyväksi härskisti. Jopa pyrittäessä siihen liittovaltioon. Tai eihän se mikään liittovaltio ole. Vaan keskusjohtoinen valtio.

Pyssymies:

Viesti1: Oman vanhenemisensa huomaa erityisesti silloin kun tapaa tuttavan jota ei ole nähnyt kymmeniin vuosiin.

Viesti2: Antakaas kun minä maistan sitä kaljaa… kyllähän… kyllähän on hunajaisen makusta ja tulee hullu olo… Se kampanjahan oli joo sliippareitten ja Pahkasian yhteinen projekti joka tehtiin täysin kieli poskessa eikä nähty edes unia että se joskus toteutuisi.

Huru-ukko: Kansakoulusta ehdin aloittaa jo minäkin. Ja aika monet kassaneidit ovat alkaneet teititellä minua.

DuPont: Tuo omakotiasuminen on erittäin hyvä vertaus kansallismielisyydestä. Tiedostavat ihmiset eivät vaan osaa erottaa nationalismia ja natsismia. Ja valtamediamme varmaan toteaa Trumpin mahdollisesta rauhanpalkinnosta että suomalainen media on perunut sen.

Hokki: Se Elvis vs. Suosikkihan oli Jyrki Hämäläisen pakkomielle. Se kun mainosti jatkuvasti Elvistä ja sai sitten 1970-luvun lopulla aikaiseksi sen 50-luvun villityksen.

Tinahattu: Joo, sitä vapauttajaa kun on niin monenlaista. Itärintamalla taisteli kaksi hirviötä. Oli varmaa että kävi kuinka tahansa niin joka tapauksessa hirviö voittaa.

Nimetön kirjoitti...

Näköjään kommenttini karkasi aiemmin bittiavaruuteen, mutta kirjoittelin siitä, miten omituisiksi asiat ovatkaan muuttuneet.

1800-luvulla oli valtiomiehiä, jotka pyrkivät taiten edistämään Suomen itsenäisyyttä ilman että Venäjän valtiojohdon epäilykset heräisivät. Nykyään meillä on valtiojohto, joka pyrkii häivyttämään Suomen itsenäisyyden ja salaamaan asian kansalta.

Peruskoulussa opetettiin myös, että suureksi kasvanut vähemmistö, joka ei ole integroitunut yhteiskuntaan, aiheuttaa ongelmia. Harmi kyllä, silloin oli puhe Baltian maiden venäläisvähemmistöstä, asialla ei ole mitään tekemistä nykyaikaisen maahanmuuttopolitiikan suhteen, vaikka pitäisi olla. Kulttuurinen ero Suomeen turvapaikanhakijoina tulleiden kanssa on huomattavasti suurempi kuin virolaisten ja venäläisten välinen. Kieli ja eriytyneet yhteisöt ovat ongelmia molemmissa tapauksissa, mutta venäläiset kai sentään käyvät pääosin töissä ja elättävät itse itsensä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Harmi kun aikaisempi kommenttisi ei tullut perille. Blogger joskus temppuilee. Mutta joo, olet oikeassa. Aikanaan valtiomiehet elivät reaalimaailmassa. Nykyiset utopistit eivät.

thinker Dill kirjoitti...

Niin se aika menee.

Meillä oli 70-luvun alussa korttiporukka. Kerran viikossa yleensä pelattiin, torstain tai perjantain iltayö, sököä ja raminaa. Joku vuosi sitten havahduin siihen, että olen ainoana joukosta elossa ...

Qroquius Kad kirjoitti...

Täytyypä taas kerran heittää tämä sitaatti Kaarlo J. Kallialalta 9.11.1915:

"Mitä intoa antaa maa, jota sortajan jalka jo kauan on turvallisemmin polkenut kuin maamme, mitäpä kansa, josta suuri osa katselee tätä aikaa vain aineellisten arvojen kannalta, mitäpä kansallinen kulttuurityö aikana, jolloin isänmaamme suurimmista toiveista on vain kuiskaten keskusteltava?

Jo isäin hautainkin täytyy huutaa sille polvelle, jonka käsistä vieraisiin käsiin vuosi vuodelta valuu isäin perintö!(---)Ikiaikojen täytyy nähdä, että itse nykyiset olot ovat sellaiset, että Suomen täytyy isota ja janota vapautta!

Meidän ei tarvitse muuta kuin katsella ympärillemme oloja, joissa painoasiamiehet ja santarmit vaikutusvaltaisimpina tekijöinä valvovat yhteiskuntaa, tukkien suun parhaiden miesten parhailta ajatuksilta. Meidän ei tarvitse muuta kuin muistaa miten isänmaallisia miehiä vainotaan ja vaivataan, meidän ei tarvitse muuta kuin muistaa sitä ohjelmaa, jonka mukaan meidän olojamme aiotaan järjestää tunteaksemme sydäntä myöten, että meitä on lyöty ruoskalla ja aiotaan lyödä niin kauan kuin täällä yksikään maan ja kansallisuuden oikeutta puolustaa.(---)

Ja minä uskon, että ainakin se pohjalainen kansa, jonka mielelle ikikosket ja kevättulvat ovat suunnan antaneet, on ymmärtävä sitä nuorisoa, jonka valtiollisen vakaumuksen pohjana on vapauden rakkaus."

Näin siis kolmisen vuotta ennen itsenäisyyttä. Taas ollaan samassa tilanteessa, johon ollaan tällä kertaa päädytty omasta tahdosta omilla valinnoilla.
Toisaalla, ei niin kovin kaukana meille kaikille niin rakas Vladimir Žirinovski mouhuaa taas tätä vanhaa tuttua huttuaan:

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006641995.html

Mitä jos hän onkin oikeassa? Oliko itsenäisyys sittenkin vain outo satavuotinen välivaihe, josta ollaan taas palaamassa normaalitilanteeseen, eli alusmaaksi?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys thinker Dillille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

thinker Dill: Korttiringissä olin joskus minäkin. Mutta siitä on aikaa kymmeniä vuosia.

Qroquius Kad: Se oli hyvä siteeraus. Tosin toi Zhinirovski taitaa olla vitsi jo Venäjälläkin.

Tinahattu kirjoitti...

Ilta-Sanomat on toinen Zhirinovski joka päästelee selvää soopaa. Oikein Venäjän provosoima ja tukema sota? Tuota se natokiima tekee, menee pää sekaisin.


[…]
Zhirinovski ilmoitti esimerkiksi elokuussa 2013 videohaastattelussa, että Krim, Donbass ja Harkov ovat Venäjän maata. Vielä tuolloin hänen puheitaan pidettiin vain puheina, mutta siitä vuosi eteenpäin Venäjä oli jo kaapannut Krimin ja Itä-Ukrainassa oli meneillään Venäjän provosoima ja tukema sota. (Zhirinovskin lausunto vuodelta 2013 on alla olevalla videolla.)
[…]
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006641995.html

Tinahattu kirjoitti...

DuPont kirjoitti...
19. syyskuuta 2020 klo 1.49
[…]
Trumpilla on paikka jopa aikaansaada sopimusta Saudien ja Israelin välille, mikä tarkoittaisi likipakollista Nobelia...! Saudien sopimus iippojen kanssa eristäisi muuten Iranin big time.
[…]


Saudit ja Israel ovat jo liittolaisia, ISIS-joukkojen tukijoita. Ei siinä Trumpin tarvitse tehdä mitään.

Tinahattu kirjoitti...

Lisää Ilta-Sanomista:
[…]
Kun Suomi ei päästänyt Venäjän duuman delegaatiota Etyj-juhlakokoukseen Krimin kaappauksen vuoksi säädettyjen Venäjä-pakotteiden takia kesällä 2015, Zhirinovski paheksui asiaa kovin sanoin julkisuudessa.
[…]


Taisi moni muukin paheksua tuota Suomen temppua. Oli muka Huru-Unionin käskyn mukaan mutta Luxemburgin lähettiläs ei ainakaan ollut kuullut asiasta mitään.
Mistähän käsky tuli?

Matti kirjoitti...

Kiitos, Yrjö. Ns. aikalaiskommentit ja suurin piirtein samat havainnot lähihistoriasta ovat..no, kotoisia. Mittariin tuli täysi 60 kesällä, eli samoja on koettu.

Toivottavsti kansallisarkosto arkistoi - eikä Polpo.

Qroquius Kad kirjoitti...

No mutta tietysti, noinhan se on! Miten en ole tätä voinut aiemmin ymmärtää:

Israel ja Saudi-Arabia ovat luoneet ISISin yhdessä tuhoamaan Israelin ja tekemään Välimeren itäpohjukasta Islamilaisen Valtakunnan osakalifaatin. Juutalaiset ovat olleet tässä mukana niin Euroopassa kuin USAssa, koska he haluavat tehdä kulttuurisen kansanmurhan.
Mikäpä sen luonnollisempaa?

Kun juutalaiset ovat tuhonneet itsensä, on seuraavana vuorossa Illuminati. Sitä seuraavat vapaamuurarit, reptiliaanit, wisiaanit ja mitä heitä kaikkia nyt onkaan.
Maailman perivät [kirjoita tähän oma harhasi], jotka hallitsevat Ihanaa Maailmaa iankaikkisesta iankaikkiseen!
Aaa-men!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tinahatulle, Matille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Tinahattu & Qroquius Kad: Niin. Onhan toki myös niin että jos ei usko kaikkia juutalaissalaliittoteorioita niin on ilman muuta juutalaisten aivopesemä. Sinänsä muuten Saudi-Arabia saattaa pelätä Irania huomattavasti enemmän kuin Israelia.

Matti: Kiitokset sinullekin. Viisari taitaa tällä hetkellä olla sillä Polpon puolella.