maanantai 19. lokakuuta 2020

OLYMPIASATU

Helsingissä, vuonna 2021…


Suomen olympiakomitealla oli ongelma. Visainen ongelma olikin. Muutenhan olympialaisiin – noihin kansainvälisen nuorison jaloihin kilvoitteluihin –  oltiin valmistauduttu vanhaan malliin eli suomalaisille urheilijoille oli luvassa niitä ns. hyviä tarkkailuasemia. Kisojen alusta loppuun. Odotettavissa oli sentään pistesija naisten hetekantyönnöstä sekä joukkuewatussipainista. Kyseiset naisurheilijat olivatkin jo valtamedian suuren mielenkiinnon kohteena, erityisesti watussipainijoukkueessa olevat kaksi babumbalaista sisarusta. Vaikka suurta menestystä ei ollutkaan luvassa niin  järjestön ja oheisjärjestöjen rahoitus pelasi ja sehän oli kuitenkin pääasia. Organisaatio oli sentään aina tärkein. Mutta sitten, jo toukokuun alussa tulikin ongelma.

Ongelman nimi oli Aatos Ettone. 25-vuotias keihäänheittäjä. Jo huhti-toukokuun vaihteessa mies paiskasi keihästä 88.62. Tulokset vain paranivat ja kesäkuun alussa Ettone heitti 94.58 eli täsmälleen saman verran kuin muuan Miklos Németh Montrealissa vuonna 1976 sillä vanhemmalla keihäsmallilla. Tässä vaiheessa Ettonetta ei tietenkään osattu mieltää ongelmaksi vaan lähes varmaksi kultamitalin pokkaajaksi ja kansikuvapojaksi. Asiaa ei heikentänyt ollenkaan se, että Aatos oli ulkonäöltään kuin Koskenlaskija-rasiasta karannut tukkijätkä.

Niinpä olympiakomitea ja kaikkiaan 128 erilaista suvaitsevais-tiedostavaa järjestöä päätti värvätä hänet mukaan yhdistettyyn rasisminvastaiseen ja ilmastoaktiiviseen kampanjaan. Tästäpä saataisiinkin kovasti miehekäs tiedostava roolimalli asiaa yleensä ajavien enemmän tai vähemmän jälkihippien näköisten tyyppien sijasta. Kuvaus- ja filmaussessiot oli jo varattu. Luvassa oli videolle luettavaa julistusta, polvikatumusharjoituksia, toivioenergian mainostamista sekä tietysti paljon etnistä diversiteettiä. Asiassa oli vain yksi ongelma jota ei oikein muistettu ottaa huomioon.

Asiasta ei oltu etukäteen kysytty Aatoksen mielipidettä. Kun asiaa Aatokselta sitten lopulta kysyttiin hän totesi että vetäkää vihlmjalssoni päähänne ja kaikotkaa mäkimaastoon. Valitettavasti hankkeessa oli mukana myös eräs Ylen toimittaja ja vaikka asia päätettiin nolouden vuoksi kokonaan salata niin hän meni ja kysyi Aatokselta seuraavissa kisoissa – suorassa lähetyksessä – että miksi vastustat etnistä diversiteettiä ja et sen vuoksi osallistunut rasismi- ja ilmastokampanjaan. Keihäänheittäjä Aatos Ettone ei jäänyt sanattomaksi vaan vastasi:

- Se on kuules tättähäärä sillä lailla että minä kilpailen mielelläni ihan kaikennäköisten keihäsmiesten kanssa ja arvostan heitä. Meistä jokainen on tehnyt paljon työtä. Mutta on turha luulla että minä osallistun valkoiseen itseruoskimis- ja tummemman orvaskeden palvomiskampanjaan. Kehitysmaalainen haittamaahanmuutto on tuhoamassa Eurooppaa hyvää, tai oikeastaan helvetin pahaa vauhtia. Samoin kuin tämä ilmastopelleily tuhoaa Suomen talouden. Sitäkö sinä ja muut kaltaisesti pellet todella haluatte? Ihmiset haluavat että minä heitän keihästä. Tekopyhää paskanpuhumista varten niillä on jo Yle. Ja nyt vie se mikrofoni helvettiin mun naamalta vai pitääkö mun vähän auttaa, hä?

Tämän jälkeen Aatos meni ja suivaantuneena heitti uuden maailmanennätyksen 99.52. Maailmanennätys oli lööppiuutinen monessa maassa. Mutta Suomessa lööppi oli toinen:

Maito oli kaatunut maahan ja siellä myös pysyi. Olympiakomitean ja SUL:n hätäkokouksessa päätettiin että avoimesti rasistista tai ainakin määritellyn rasismin vastaista ohjelmaa avoimesti vastustavaa urheilijaa ei voida lähettää olympialaisiin. Siellä tarvittiin lähinnä päivitettyjä ja päivettyneitä roolimalleja eikä varsinainen menestys ollut etusijalla. Roolimallius itsessään oli menestys. Samalla tehtiin päätös että Aatos Ettone suljetaan pois kaikista kansallisista kilpailuista pysyvästi. Luonnollisesti hän menettää kaiken valmennustukensa. Median edustajat sopivat että sopivan mittaisen parjauskampanjan jälkeen Ettone asetetaan täydelliseen uutispimentoon.

Uutispimento oli täydellinen. Aatos Ettone katosi julkisuudesta. Itse asiassa hän katosi muutenkin. Kukaan ei tiennyt missä hän oli. Läheiset vastasivat kysymyksiin että etsikää vaikka Poste Restantesta. Joku huhu kertoi että mies oli mennyt Alaskaan ajamaan rekkaa. Toinen huhu kertoi hänen kadonneet erakoksi piilokorsuun Savukoskelle. Valtamedia ja virallinen Suomi olivat kuitenkin tapahtumaketjuun tyytyväisiä. Olihan suomalainen urheilu sentään kantanut alati kasvavan yhteiskuntavastuunsa esimerkillisellä sekä edistyksellisellä tavalla ja osoittanut sen maailmalle mahdollisimman julkisesti. Suomi oli edistyksellinen etnisen diversiteetin mallimaa.


Mutta kuinkas siinä Tokion keihäskisassa sitten kävi?

Mukaan lasketut ja rasisminvastaiseen ohjelmaan sitoutuneet polvillaan valkoisuuttaan anteeksipyytäneet suomalaiset heittäjät karsiutuivat eivätkä päässeet finaaliin. Kisan voitti täysin puskista tullut japanilainen suuryllättäjä Atosote Etosone joka heitti finaalissa huikean maailmanennätyksen 100.38. Japanilaisten mukaan loukkaantumisista kärsinyt Etosone oli päässyt aivan viime tipassa mukaan japanilaisiin karsintakilpailuihin.

Järkälemäisellä Etosonella oli kyllä pikimusta tukka mutta monen suomalaisen mielestä hänessä oli jotain omituisen tuttua. Japanilaiset kuitenkin vahvistivat että kyseessä oli ainu-kansaan kuuluva Hokkaido-saaren Iwamizawassa vuonna 1994 syntynyt japanilainen. Atosote Etosone kävi pokkaamassa kultamitalin mutta ei antanut minkäänlaisia haastatteluita. Japanin yleisurheiluliitto kertoi tämän johtuvan siitä että Etosone oli tolkuttoman ujo ja lisäksi hän oli vasta toipunut äänihuulileikkauksesta.

Atosote Etosone kävi vielä voittamassa Japanille kultaa yleisurheilun vuoden 2022 MM-kisoissa Eugenessa, vuoden 2023 MM-kisoissa Budapestissa sekä vuoden 2024 olympialaisissa Pariisissa. Julkisuudesta pois pysytellyt Etosone lopetti sen jälkeen kilpaurheilun ja löysi itselleen uuden uran perustamalla yrityksen joka valmisti ja markkinoi Japaniin suomalaisia sekä puu-, sähkö- että savusaunoja. Suomalainen saunakulttuuri oli varsin lähellä japanilaista kylpemiskulttuuria joten saunatuotanto saavutti suuren menestyksen ja antoi potkun japanilaisen saunakulttuurin syntymiselle.

Japanilaiset, jotka heittäessään löylyä Etosone-yhtiön kiukaalle tuumivat että vieraista kulttuureista kannattaa omaksua se, mikä toimii ja pitää muuten kiinni omasta, hyväksi havaitustaan. Samalla japanilaiset tiesivät että jokaisesta Etosone-tuotteen hinnasta meni viisi prosenttia valtiona romahtaneen Suomen kehitysapuun, lähinnä suoraan ruoka-apuun. Sivistynyt kansa pitää huolen itsestään ja auttaa heikompia kotimaassaan. Nimenomaan kotimaassaan. Ja sivistystähän me kaikki arvostamme.

Sen pituinen se.30 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Parasta tässäkin harmaassa maanantaiaamussa oli tämä Ykän blogi; herkullinen ja mahtava tarina, kiitos taas kerran! Kari-Pekka Kyrö latasi viikonloppuna tiukkaa kritiikkiä suomalaisesta valmennuksesta ja huippu-urheilusta, mutta Ykän oli paremmin asioiden edellä ja kyseinen maailmanhalaajien levittäytyminen jokaiselle elämänalueelle taitaa valitettavasti laittaa sen viimeisen pisteen suomalaisten urheilijoiden menestymiselle omina itsenään. Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt...

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rouva Ano ja lämmin kiitos. Inspiraatio kirjoitukseen tuli siitä kun Teemu Selänne vissiin pari vuotta sitten kritisoi haittamaahanmuuttoa ja vielä hyvin korrektisti. Ja heppu sai valtavan määrän paskaa niskaansa. Onneksi Teemun ei tarvitse huolehtia mitä suvaitsevaisto hänestä ajattelee. Mutta joo, maailmanhalaajat ovat levittäytyneet yhteiskuntamme joka sektorille. Ja eihän ongelma ole se, että näitä rääkyjiä on oikeastaan varsin vähän. Ongelma on se, ettei kukaan uskalla panna niille hanttiin.

MikkoK kirjoitti...

Kutkuttava tarina! Puolivälissä ehti jo huolestua, että Aatoksen reenaus ja kyvyt menivät hukkaan, mutta ne menivätkin Hokkaidoon. Vaikka asiaa ei tunnustettukaan, samalla miehellä oli mm. Suomen ja Japanin ennätykset.

Tarinasta tulee mieleen eräät toiset Elmo-luokan "urheilijat" reaalimaailmasta, eli Lauri Törni ja Larry Thorne.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Totta tuossa tuli esiin vakava ongelma tämä valkoinen ylivalta ja lukkiutuminen patriarkaaliseen toksiseen maskuliinisuuteen sidoksissa olevaan sukupuolijaotteluun. Asialle tarttis tehrä jotain. Talvilajeissa tämä näkyy ylen räikiästi. Katsokaapa maastohiihtoa, alppihiihtoa, ampumahiihtoa, mäkihyppyä ja yhdistettyä sekä näitä pellehyppylajeja vain valkoista ja ahdasmielielistä sukupuoliajattelua ja sitten luistelut kuten jääkiekko, jääpallo tai kaunoluistelu sekä pikaluistelu aivan sama. Eikö Einari joka tuntee olevansa hehkeä neito saa osallistua tyttöjen sarjaan? Meillä on multitalentteja lahjakkuuksia afrikasta, vähästäaasiasta ja pohjoisafrikasta miksei heille anneta myös paikkaa. Tärkeintä on kiva urheilu ei voitto, luin juuri kuinta romaniväestöllämme vie työnteko ja opiskelu vapaa-ajan niin vähille ettei edes kuntoiluun riitä aikaa, pitänee paikkansa kun en ole iälläni mannea nähnyt ladulla tai edes kävelemässä iltalenkillä kerran näin kun iso mies kävelytti lattiamopin näköistä koiraa.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Keihäänheiton ongelmaksi meillä ovat tulleet sähkö- ja puhelinyhtiöt. Ennenwanhaan tolpissa oli porsliiniset eristeet joiĺla tulevat keihässankarit tenavina saattoivat kivittäessään suorittaa luonnollista lajille ominaista harjoittelua. Toinen on valmentajat joiden pitää olla kivoja sekä omata korrekti kielenkäyttö. Jotain K-P Kyröä ei saa viedä kuin pakkauslaatikossa jossa lukee ettei saa avata jos on herkkähipiäisiä likellä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys MikkoK:lle ja Patelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

MikkoK: Kiitokset. Lauri Törnihän tappeli kolmen eri maan joukoissa ja se Elmo oli puolestaan aikanaan mahtava radiokuunnelma. Derwangan suurkisat…

Pate: Näitä transjotakinhan on jo vaikka kuinka. Esimerkkinä eräs australialainen ”nais”käsipalloilija. Tunnistat hänet kyllä kuvasta:

https://ekstrabladet.dk/incoming/3bay01/7910367/IMAGE_ALTERNATES/p910/dcx-78166837-20191210094000

Minä olen kyseisen mainitsemasi väestönosan kanssa ollut työn puolesta tekemisissä jo kymmeniä vuosia. Eivät he ehkä lenkkeile pahemmin mutta osaavat pitää oikeuksistaan kiinni. Ei siinä hommassa oikein ehdi niitä töitäkään tekemään. Me muuten ei nöösipoikina kivitetty eristeitä – vaikka tokihan niitä siihen aikaan oli – vaan heitettiin itse tehtyä keihästä ja kuviteltiin olevamme Jorma Kinnusia ja Hannu Siitosia.

Strix Senex kirjoitti...

Valitettavasti tuo juttu on suorastaan arkista todellisuutta. Ei ehkä välttämättä (vielä) urheilun kentillä, ainakaan suuremmassa määrin, mutta taiteen puolella kylläkin. Eihän tässä ole kuin muutama päivä siitä, kun Sibelius-Akatemiassa esiintyvästä seksuaalisesta ahdistelusta tehtiin skandaaliotsikoita. Tärkeäksi ei noussut se, mitä joku on taiteen ja luovan ilmaisun alalla saanut aikaan, niin omalla kohdallaan kuin oppilaidenkin kohdalla, vaan se, että ei nyt vahingossakaan ole tehnyt mitään, mikä seksuaaliseksi ahdisteluksi tulkittaisiin. Kyvyttömyys ja keskinkertaisuus on hyväksyttävää, mikään seksuaaliseen ahdisteluun viittaava ei.

Mieleen tulee esimerkkinä eräs tunnetuimmista kapellimestareistamme. joka on tunnettu niin ajoittaisesta ryyppäämisestään, naisjutuistaan kuin ns. värikkäästä kielenkäytöstään. Jääkööt ne jutut kertomatta, niitä olisi runsaastikin, mutta kannattaa ottaa esiin erään varsin tunnetun naispuolisen muusikon kommentti: ”Sikahan se on, mutta niin tavattoman hyvä orkesterin harjoittaja ja kapellimestari. Sikailuun täytyy vain suhtautua, mutta keskinkertaisuutta olisi mahdoton sietää”.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Strix Senex. Voi se olla kyllä urheilun kentilläkin sillä uskon urheilijoissa olevan varsin nuivaa porukkaa. Mutta niitten on pidettävä naama näkkärillä. Taidepuolella tuli mieleeni varsin mainio Maustetytöt jonka yksi etnisesti edistyksellinen etuoikeutettu sai suljettua pois Emma-äänestyksestä koska tytöt olivat yhden kappaleen demoversiossa sanoneet sanan neekeri:

https://1.bp.blogspot.com/-trOxmplsfjg/XoolSOWkoKI/AAAAAAAAJoA/q7MpEeSCTgoBXMrJOcPYM2Mju1p41nQDQCLcBGAsYHQ/s1600/19e21.jpg

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tässä tulee mieleeni muutaman vuoden takaa kalabaliikki sanotaan nyt Ex-Veikosta joka tunsi naiseutensa ja vanhana kuulantyönnön harrastajana halusi kilpailla tyttöjen sarjassa. Oli jos jonkin sortin valtakunnallista asiantuntijaa jotka selittivät kuinka Veikon pitää saada työntää kuulaa tyttöjen sarjassa. Yhtä ryhmää ei tässä median keskustelussa kuunneltu. Mitä mieltä naiset olivat siitä että vaikka Veikko olikin ruuna niin Veikolla on miehen fysiikka ja harjoitellut aikaisemmin miesten kuulalla niin naiset eivät pääse siihen samalle tasolle vaiķka olisivat noudattaneet vanhaa itäblokin farmakologista valmennusohjelmaa. Toisaalta täysjärkiset naiset tuskin innostuvat jakamaan pukuhuoneen ja pesutilat Veikon tai ruunatun Veikon kanssa sekä keskustelemaan sukkahousujen deniereistä.

Nimetön kirjoitti...

Mukavasti tuli mieleen tarinasta toinen kuvitteellinen urheilusankari eli L Paraske. Hänkään ei tullut toimeen silmäätekevien kanssa.
Mukavia syyspäiviä itse kullekin, torrakoiden kanssa tai ilman!

maallikko

Qroquius Kad kirjoitti...

Selänteen tapaus taisi mennä niin, että Teemu manasi maahantunkeutujien mukanaan tuomaa seksuaalirikollisuutta, jonka uhriksi on joutunut yksi hänen lähipiirinsä tyttö.
Tästäkös media riehaantui ja suu vaahdossa alkoi vaatia tytön nimeä, että selvitettäisiin oikein kunnolla kuka on muka tehnyt ja mitä.

Teemu vastasi ettei todellakaan aio kertoa nimeä juuri tuosta syystä:
tyttö on kärsinyt jo tarpeeksi, eikä tarvitse ainakaan julkisuudessa riepottelua.
Niinpä Teemua syytettiin julkisesti valehtelijaksi, ja hän taisi joutua ottamaan joitain sanojaan takaisin tai ainakin katumaan. Nyttemmin hän tuntuu saaneen synninpäästön.

Saisikohan enää tänä päivänä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta, maallikolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pate: Joo, muistan tapauksen. Naisten mielipidettä ei kysytty koska ex-Veikko oli transjotakin eli siis arvostelun yläpuolella.

maallikko: Larin Paraskehan oli ihan oikea henkilö mutta hän kunnostautui enempi tuossa runonlaulamisen puolessa. Mutta mukavia syyspäiviä sinullekin.

Qroquius Kad: Näinhän tämä käsittääkseni meni. En tiedä, onko Teemu suorittanut anteeksipyytörituaalin. Taloutensa puolesta hänen ei tarvitse.

Nimetön kirjoitti...

Ihan OT:

Twitteri pätkii, lienette huomanneet. Syynä se, että Biden has hit the fan. Siis Hunter Bidenin läppärin ihmeelliset seikkailut. Tai se, että twitterin servut on kaliforniassa ja kalifornia kansantasavalta luottaa tuuli ja aurinkovoimaan. Ja sähköt pätkii. Tai kummastakin syystä.

Pääasia on,että demokraattien vika. vahingonilo on aito ilo.

Ai niin, luittekos tästä "luetettavasta mediasta"?

Pyssymie

Nimetön kirjoitti...

Ajattelin että olisit muistanut. L Paraske esiintyi Veikko Huovisen novellissa Doping-testi. Novelli on kokoelmassa Ronttosaurus. Nimi jäi itselläni mieleen tuon koomisen ristiriitaisuuden takia, räiskähtelevä pikajuoksija, jolla on runonlaulajan nimi.

maallikko

KKi kirjoitti...

No juu, mutta jäähän suomelle vielä kuitekin vittupainonnoston ja -virkkaamisen mestaruudet.
Ja eiköhän noista olumblmialaislajeja vielä tule.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Niin ja valtion tuella piti tulla vientiteollisuuden läpimurto Tokyon olympialaisissa. Kuka muistaa oletetun naishenkilön joka teki kisoja varten sarjan puumoloja.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Minä ajattelin että Aatoksesta olisi tullut UP ja hän olisi valinnut asuinpaikakseen Stanton Townshipin. Ei olisi koti-ikävä iskenyt siellä saa esim. peasoupia ja välillä hunttaamaan mistä Da Yoopers on tehnyt lauluja. Puhumattakaan Heikki Lunta festivaaleista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, maallikolle, KKi:lle ja Patelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Jep, jenkeissä on bidenkakka iskenyt tuulettimeen oikein urakalla mutta valtamediallamme se on päässyt jotenkin unohtumaan. Vasarahammer on kirjoittanut viimeisimmissä postauksissaan kattavasti noista jenkkitapahtumista. Suosittelen.

maallikko: Ne hemmetti, niinpä olikin. Muisti pätkii vanhemmiten. Onneksi en sentään vielä ole alkanut toistaa itseäni. Onneksi en sentään vielä ole alkanut toistaa itseäni.

KKi: Joo, nuo perusfeministiset lajit unohtuivat. Miesten kohdalla muuten samanlainen ylenpalttinen mielenkiinto omaa jalkoväliä kohtaan todettaisiin joko sairaaksi tai säälittäväksi tai molemmiksi.

Pate:

1: Tää juttu on mennyt multa ihan ohi. Täsmennätkö?

2. Michiganin Upper Peninsula olis ollut kyllä varteenotettava vaihtoehto. Mutta silloinhan japanilaiset olisivat jääneet ilman saunarenesanssiaan.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Eräs taitelijatar sai vissiin noin muistaakseni 200000€:a euroa avustuksia pari-kolme vuotta sitten. Taitelijattaren piti avustuksien turvin tehdä tuotesarja puumoloja ja perstappeja tavoitteena että hän Tokion olympialaisten yhteydessä esittelee kansainvälisille markkinoille tuotteensa.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Mutta muuallakin kuin yläniemimaallaa olisi valtameren takana opittu sanomaan soonan sijasta sauna. Btw sarjassa maailman oudoimmat ruuat eli bizarre foods osa 2 ja 9 tuotantokausi kannattaa katsoa, tehdään lohenpääkeittoa, munakahvia, pullaa, korvapuusteja... saunotaan ja syödään kiukaalla paistettua makkaraa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pate.

Viesti1: No kaikelviisii. Ei siinä mitään että munaa itsensä kotimaassaan mutta tartteeks lähteä ulkomaille munaamaan kokonainen valtio?

Viesti2: Niinnotta kiuasmakkarako bizarre food? Ei jumaliste, kyllä maailma kaipaa vielä lisää sivistystä.

Qroquius Kad kirjoitti...

Ulkomaista, itsensä munaamisesta ja sivistyksen puutteesta saa aasinsillan tähän Teemu Keskisarjan kolumniin:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006674983.html

Luin ensimmäiset 50 kommenttia, ja vain kahdessa kirjoitus oli ymmärretty ironiaksi. Mutta minkäs tälle voi:

jossakin joku taisi joskus määritellä, että Internet-keskusteluissa ymmärretään väärin suunnilleen kaikki, minkä vain voi. - Harvemmin täällä niin käy.
Ehkä tuo ymmärrysten kohtaamattomuus edellyttää keskenään täysin eri mieltä olevia keskustelijoita?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Joo, toi Keskisarjan juttuhan oli selwää Keijo Kaarisadetta. Ja oikeastaan itäblokkityyppistä huumoria sillä vittuilunhan voi tarvittaessa kategorisesti kiistää. Voisikohan tuo väärinymmärtäminen johtua kirjoituksen alustasta? Ilta-Sanomat kun on sertifikoitu mokuttaja eikä sitä joku Ulla Appelsin mihinkään muuta. Mutta selväähän on että ymmärrykset eivät kohtaa. Varsinkin se voiman valoisa puoli on betonoinut näkemyksensä eikä kertakaikkiaan mitkään faktat sitä muuta. Faktat ovat sille vain demonin kiusaamista jolla koetellaan uskon lujuutta.

Tuumailija kirjoitti...

Tulin tuossa lomilta ja sain tämän eteeni. Ai että miten hyvää tavaraa. Kieli on näköjään taas poskessa, mikäs sen parempaa. Hatunnosto Ainu-kansan mainitsemisesta. Heistä harvemmin kuulee puhuttavan, ovat niin pieni vähemmistö. Heidän kohtalokseen asuinpaikka sattui Hokkaidolle, josta tuli Japanin periferia, ja Kuriilisaarille, josta Neuvostoliitto aikoinaan vei heitä pakkosiirtolaisuuteen Kamtsatkan niemimaalle. Ainut ovat saaneet Japanissa hiljattain virallisen vähemmistökansallisuuden aseman, mikä on paras edistysaskel satoihin vuosiin.

Japanilaisten nykyinen sauna-buumi on hieno juttu ja he ovat jopa omaksuneet lainasanan löyly. Äännetään rouru. Sanoit muuten todella hyvin tämän: "Japanilaiset, jotka heittäessään löylyä Etosone-yhtiön kiukaalle tuumivat että vieraista kulttuureista kannattaa omaksua se, mikä toimii ja pitää muuten kiinni omasta, hyväksi havaitustaan." Kyllä! Juuri tämä on japanilaisessa kulttuurissa mielenkiintoinen piirre: he ovat hanakoita imemään vaikutteita ulkomailta ja muokkaamaan siitä omanlaisensa version, mutta pitävät silti kiinni myös omista perinteistään ja haluavat pitää Japanin Japanina. Tätä asennoitumista voisi suositella Länsimaillekin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tuumailija ja kiitokset. Kunniaa Ainuille. Heitähän ei ole enää kuin muutama kymmenen tuhatta. Japanilaiset ovat monessa suhteessa meitä fiksumpia. Se saunakuva muuten on tästä varsin mainiosta Koffin Ruotsissa esitetystä mainoksesta:

https://www.youtube.com/watch?v=q_nSxIoYZMQ

Passaako kysyä että missä kävit lomilla ja kuinka lomat menivät?

Tuumailija kirjoitti...

Tämä lienee hyvä hetki kertoa se, jonka kertomista olin jo miettinytkin. Olen palannut hiljattain Suomeen, ja opiskelen nyt eräässä ammattikorkeakoulussa. Loma oli siis ihan vain koulun syysloma, tuli sukuloitua ja sen sellaista.

Harkitsin kyllä vakavasti, että täällä blogosfäärissä olisin jatkanut Japanissa asumista eräänlaisena naamiona. Vähän niinkuin joku asuu Huitsinnevadassa tai Hornankuusessa. Kas kun nykyään kun saa oikeasti pelätä että joku tunnistaa, nimittäin jos se tunnistaja on poliittinen poliisi joka vaatii selitystä rasistisista kirjoitteluista. Siksi on fiksua asua mäkisessä tasankomaastossa Huitsinnevadassa tai Japanissa.

Päätin kuitenkin etten jatka naamion käyttöä. Näes, periaatteessa en tykkää syöttää ihan puhdasta pajunköyttä, ja naamarin pitäminen pitkää aikaa käy työstä. Lisäksi siitä on helppo lipsahtaa: ei tarvita kuin yksi isompi uutinen Japanista, josta joku kysyy minulta että mitenkäs tuo näkyy arjessa. Ja enhän minä osaisi vastata kun en oikeasti siellä enää ole. On siis helpompaa myöntää tulleensa nyt takaisin Suomeen.

Mutta Japaniin on jo nyt ikävä. Roppakaupalla jäi mieleen hyviä muistoja ja kokemusta. Totuus on että elämä tuntui Japanissa paremmalta. En minä tarkoita että Suomi olisi huono maa, mutta tässä on henkilökohtaisia syitä. Ja kyllä siellä tehdään ihan valtion taholta paljon aivan eri tavalla kuin nykyisessä hulluuden ilmapiirin länsimaissa. Toivon että voin jonain päivänä palata sinne. Ja kiitos myös sinulle Yrjö, kun aikoinaan kannustit. On ollut ilo tuoda tämän blogin keskusteluihin omakohtaista näkemystä Japanista ja sen kulttuurista. Tuon sitä varmasti jatkossakin esiin. Kaikkea hyvää syksyyn!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tuumailija ja tervetuloa takaisin koivun ja tähden alle. Jaa kommentointiahan voi harjoittaa mistä tahansa. Japanikatsaukset ovat aina tervetulleita. Ja kaikkea lyckaa sinulle muutenkin.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Tuumailijalle ja Ykälle ja tietysti koko jengille samalla:

Japanissa en ole käynyt; tuskin enää käynkään. Syy on vain omassa laiskuuessani. Mutta jotain tiedän historian harrastajana seka Japanista että Ainu-kansasta. Kun japanilaiset ottivat tökseen oikein länsimaistua 1800-luvun puolivälissä , niin samalla roihahti chauvinismi, joka muuten loppui vasta 1945 ! Ainut saivat kyytiä, ja Suuri ja Mahtava hoiti loput. Melkein kuin Ruotsi suomalaisia kohtaan Kiirunassa med omnejd.

Minulla on aika laaja raamatukokoelma (183 eri kielellä), ja yksi kappale niistä on ainunkielinen Uusi Testamentti. Ei vissiin ole täällä päin kovin yleinen! Sain yhdeltä lähetyssaarnaajalta Japanista.

Lycka till vain ainuille ja menestystä edelleen Japanille muutenkin. Uskon, että siellä on voinut asua eri malliin kuin jossain timbuktussa.

Qroquius Kad kirjoitti...

Noista mainioista "Brewed with Perkele" -mainoksistahan nousi tuolloin Suomessa kohu:

mielensäpahoittajat pahoittivat mielensä sillä kertaa siitä, että taas oli suomalaiset kuvattu ruotsalaisille primitiivisenä mölinäkansana. Taisivatpa jotkut olla mielensäpahoittavinaan ikään kuin kansallismielisessä hengessä:
"Miks meit suomalaisii taas kiusataan?"

Minkä ihmeen takia? Noissahan suomalaiset kuvataan voimakkaana, maskuliinisena, suorastaan yli-inhimillisiä ominaisuuksia omaavana kansana, joiden varpaille ei tulla hyppimään eikä silmille sylkemään, tai muuten - Perkele!

Minkähänlainen mainos sitten olisi kelvannut? Voimakkaat ruotsalaiset ruoskivat äänekkäästi itkeviä suomalaisvätyksiä ja juovat väkisin heidän Koffinsa, ähkäisevät ruotsiksi ja jatkavat ruoskimista?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Terho Hämeenkorvelle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Terho: Joo, Ainuja on kyllä kohdeltu kaltoin. Nythän heillä on alkuperäiskansan asema mutta määrä on kovasti pienentynyt ja lieneekö edessä täysi sulautuminen.

Qroquius Kad: Muistelen itsekin näin ja ihmettelen että mitä mielenpahoittamista tuossa oli. Ylistystähän tuo piru vie oli.