torstai 15. lokakuuta 2020

VIRKAKYÖSTIN KIIRASTULI

Radanvarsikaupungin kaupungintalo, hieman tuonnempana…


Radanvarsikaupungin julkishallinnossa viitisentoista vuotta työskennellyt 45-vuotias Kyösti Virkanen istui kaupungintalon eräällä käytävällä ja odotti vuoroaan sovelletun työhyvinvoinnin kuraattorin Diureetta Vanne-Kiristäisen tapaamiseen varsin sekavissa ja pelokkaissa mielentiloissa. Tapaaminenhan oli hänelle määrätty eikä siitä ollut varaa kieltäytyä.

Yleensä nämä tapaamiset tiesivät aina joko paljon tai hyvin paljon vaikeuksia. Sen oli kertonut mm. Kyöstin kanssa samassa rivitalossa asuva atk-tukihenkilö Jouko Jötikkä jolle kyseiset tapaamiset olivat jo kovin tuttuja. Kyösti oli hyvin huolissaan työpaikkansa puolesta sillä hän tiesi ettei hänellä muuta ole eikä tulisi koskaan olemaankaan. Hän oli aikanaan lukenut itsensä yhteiskuntatieteitten maisteriksi kun ei oikein muutakaan keksinyt eikä varsinkaan osannut ja oli onnekseen saanut valmistuttuaan akateemisen suojatyöpaikan Radanvarsikaupungin apulaishenkilöstövisiopäällikkönä.

Hän oli tunnollinen virkahenkilö vaikka tiesi, että niin hänen kuin koko hänen osastonsa työ ei ollut mitään varsinaista työtä vaan työtä muistuttavaa ja sellaiseksi nimettyä täysin tarpeetonta oheistoimintaa joka sisälsi turhia kokouksia, turhia visiosuunnitteluja ja niiden arviointiseurantaa sekä tietysti valtavan määrän tallennettua dataa jota kukaan ei osaston ulkopuolella koskaan lukenut. Eli valtavaa määrää verorahojen tuhlaamista.

Sinänsä Kyösti ei ollut ensinkään tyhmä ja oli lähinnä tyytyväinen että henkilöstövisio-osasto sai tienata tilipussiaan omalla hiekkalaatikollaan niin että heidän niin sanottu työnsä ei pahemmin häirinnyt varsinaisia työntekijöitä. Kunhan pyöri omana verorahoitteisella oravanpyöränään. Toisin kuin muut virkahenkilöt osastollaan Kyösti ymmärsi, että nimenomaan suorittava taso oli se, mitä varten koko julkinen sektori oli alun perin perustettu. Ja että hän itse oli vain täysin tarpeeton akateeminen suojatyöläinen. Ja että koko osasto oli tarpeettoman akateemisen suojatyöpaikan arkkityyppi.

Ymmärrys tästä ei suinkaan saanut aikaan sitä että hän olisi kommentoinut ajatuksiaan ääneen ja muutenkin hänet tunnettiin harvinaisen värittömänä, mielipiteettömänä ja mielenkiinnottomana virkahenkilönä ja sehän Kyöstille sopi sillä hän halusi vain varmistaa säännöllisen palkkansa ja elää rauhassa.

Siksi kutsu – tai siis käsky – sovelletun työhyvinvoinnin kuraattorin puhutteluun kylmäsi häntä selkärankaa myöten. Eihän hänen työssään pitänyt olla mitään moittimista. Olihan hän suorittanut kaikki hänelle annetut näennäistyötehtävät moitteettomasti. Eikä hän ollut osallistunut minkäänlaiseen yhteiskunnalliseen toimintaan. Ja oli yleensäkin pitänyt turvan rullalla ja naaman näkkärillä. Mutta nythän se syy selviäisi. Sillä toimiston oven vihreä valo syttyi ja summeri kehotti astumaan sisään.


Sovelletun työhyvinvoinnin kuraattori Diureetta Vanne-Kiristäinen katsoi tietokoneensa näyttöä ja kääntämättä katsettaan Kyöstiin hän totesi kylmällä äänellä että istukaa. Sitten hän nosti katseensa ja sanoi vielä kylmemmällä äänellä:

- Katsokaas, Virkanen. Julkinen sektori tekee vastuullista, tärkeää ja välttämätöntä työtä. Elintärkeää työtä. Erityisesti se osa julkisesta sektorista joka toimii esimies- ja suunnittelutehtävissä. Missä tekin toimitte. Se tarkoittaa sitä, että kyseisten virkahenkilöiden – jotka omaavat suurta valtaa ja sen myötä suurta vastuuta – tulee olla esimerkillisiä henkilöitä myös yksityiselämässään. Me olemme saaneet omasta yksityiselämästänne hälyttäviä viestejä. Ja ennen kuin sanotte lauseen joka alkaa että ”millä oikeudella” niin vastaan, että ettekö te kuulleet mitä minä juuri sanoin?

Kyösti meni aivan hämilleen ja sai kakisteltua:

- Mutta… eihän minun yksityiselämässäni… en minä edes käy kapakoissa… en pahemmin juopottele… en käytä huumeita… en harrasta minkäänlaisia seksuaalisia perversioita… jos kohta en pariin viime vuoteen minkäänlaista sen sortin touhua muutenkaan… enhän minä…

- Juopottelu ei kuulkaa haittaa. Eikä myöskään huumeitten käyttö. Ei siinä ole ollut aikoihin mitään laitonta. Ja seksuaalisia perversioita ei interseksuaalisessa Suomessa ole olemassakaan. Ne ovat vain tasa-arvon ja jalkoväli-itseilmaisun erilaisia täysin hyväksyttyjä muotoja. Nyt on kuulkaa kyse paljon vakavammista asioista.

Vanne-Kiristäinen käänsi näyttöruudun ympäri. Kyösti näki otsikkona ”Kyösti Virkasen tv:n katselun seuranta puolen vuoden ajalta”. Diureetta alkoi käymään listaa läpi:

- Mitäs täällä on? Toistuvasti. Eläinlääkäri Pol. Lentoturmatutkinta. Kultakuume. Jääkiekkoa. Snookeria. Ja niin edelleen.

- Miten te muuten tuon tiedätte?

- Tehän katsotte televisiotanne netin kautta ja palveluntarjoajanne on yhteiskuntavastuullinen yritys joka luonnollisesti toimittaa kaiken epäilyttävän materiaalin tietoomme.

- Mutta ei kai noissa ohjelmissa mitään pahaa ole?

- Kyse ei ole noista ohjelmista vaan niistä ohjelmista joita te ette koskaan katso. Te ette käy koskaan Yleisradion kanavilla. Ja noilla muilla kanavilla te ette koskaan seuraa sellaisia elokuvia tai tv-sarjoja joissa noudatetaan oikeaoppista etnistä ja sukupuolidiversiteettiä. Kun sellainen ohjelma alkaa, te vaihdatte kanavaa välittömästi. Ja mikäli noissa seuraamissanne ohjelmissa on mainoskatkolla yhteiskuntavastuullisten mainostajien mainosmateriaalia jossa esitellään suositeltavaa etnisesti sekoittunutta uusperhetyyppiä niin te vaihdatte säännöllisesti kanavaa nopeammin kuin itäsaksalainen ehti aikanaan sanoa ulb.

- Mutta… kai se on minun asiani?

- Jos olisitte kuutioasunnossa asuva syntymätyötön niin silloin se olisi. Ei se ketään kiinnostaisi. Mutta te olette tärkeässä ja vastuullisessa virassa. Silloin asia kuuluu myös meille. Ja mennäänpä sitten internetin käyttöönne. Te käytte säännöllisesti Hommaforumilla, Oikeassa Mediassa sekä hyvin epäilyttävissä vihablogeissa.

- No mutta enhän minä käy niissä ehkä kuin pari kertaa viikossa.

- Ette niin. Sekin on sinänsä liikaa. Mutta tärkeintä on se, missä te ette käy. Niillä suositeltavilla, tiedostavilla ja edistyksellisillä sivuilla. Katsotaanpas viimeisen puolen vuoden nettiliikennettänne. Tai oikeastaan sen puutetta:

- Wank in Finland: nolla käyntiä

- Takkutukka-netti: nolla käyntiä

- Valkoinen Häpeä: nolla käyntiä

- Egokapina: nolla käyntiä

- Kansalaisen LGBTQTiiTyy-sivusto: nolla käyntiä

- BLM in Finland: nolla käyntiä

- SETAPERV ry: nolla käyntiä

- Feministimiehet ry: nolla käyntiä

- Mieslapaset ry: nolla käyntiä

- Amnesty ja muut mielenterveyskuntoutujat: nolla käyntiä

- Tarvitseeko jatkaa? Te ette perkele taida edes tietää että mitä nuo ovat.

- Niin mutta olenhan minä käynyt kuitenkin säännöllisesti Ylen sivuilla. Vaikken sen tv-ohjelmia kieltämättä seuraakaan.

- Älkääpäs yrittäkö. Te menette kyllä Ylen pääsivulle, sieltä valikon kautta teksti-tv:n puolelle sivulle 235 josta katsotte NHL-tulokset ja poistutte sitten. Niin että älkää yrittäkö kikkailla. Eikä tämä vielä riitä. Tehän teette ostoksenne KissMyS-marketissa.

- Ostosseuranta osoittaa että te tietoisesti välttelette sellaisia kassoja joissa toimii etnisesti edistyksellinen kassahenkilö. Sen te voitte ehkä selittää sattumana koska kyseisessä marketissa on kuitenkin kaksitoista kassaa. Mutta kotikatunne varrella on kaksi etnisesti edistyksellistä ravintolaa. Toinen on pizzeria ja toinen kebab-paikka. Te ette ole käyneet niissä koskaan mutta sen sijaan te käytte säännöllisesti kolme korttelia kauempana sijaitsevassa täysin suomalaisessa Helppo Nakki-sisäsnagarissa.

- Mutta kun minä tykkään snagariruuasta…

- Älkää puhuko paskaa. Tämä on teiltä selvä ja tietoinen sabotaasi ja mielenilmaisu. Te olette hyvin tietoinen siitä että Suomi ei pärjää ei niin nyt kuin ei tulevaisuudessakaan ilman etnisesti edistyksellistä työvoimaa ja te aivan tietoisesti pyritte siihen, että se ei menesty vaikka sen menestymistä tulee tukea kaikin mahdollisin keinoin. Sen menestyminen on helvetti soikoon kansallinen velvollisuutemme jonka hintaa ei saatana rahassa lasketa!

Kyösti Virkanen oli hetken aikaa hiljaa ja yritti hahmottaa oliko hän mahdollisesti tässä maailmassa vaiko aikanaan isoveljeltään lainaksi saamissa ikivanhoissa Pahkasika-lehdissä. Sitten hän rohkaistui kysymään:

- No… mites tästä eteenpäin?

Sovelletun työhyvinvoinnin kuraattori Diureetta Vanne-Kiristäinen otti pöytälaatikostaan kolme paperia. Hän laittoi ne Kyöstin eteen pöydälle ja totesi:

- Annan teille suullisen huomautuksen nyt. Ja tässä on valmiiksi täytettynä ensimmäinen ja toinen kirjallinen varoitus sekä irtisanomisilmoitus. Me tapaamme puolen vuoden kuluttua. Jos käyttäytymisenne ei muutu, niin allekirjoitan ne kaikki ja uranne on ohi. Muistakaa. Teitä tarkkaillaan.

Työpäivän jälkeen Kyösti istui kotonaan, tuijotti viskimuki kourassaan tyhjin katsein seinää ja ajatteli. Työ oli hänelle tärkeintä. Tai ei työ. Eihän se tyhjän paskan hiertäminen häntä sinänsä kiinnostanut. Vaan sen tuoma tilipussi. Vaihtoehtona oli siirtyä pysyväistyöttömäksi kuutioasuntoon. Toki tyhjänpäiväisiä virkahenkilöitä palkattiin edelleenkin ja urakalla palkattiinkin mutta ne olivat kaikki aktiivisia ja julkitunnustuksellisia vihervasemmistolaisia jotka menisivät Kyöstistä heittämällä vihervasemmalta ohi. Hän tiesi olevansa elämänsä viimeisessä työpaikassa. Täytyisikö hänen sitten alkaa tuijottaa telkkaristaan sitä mitä hänen haluttiin tuijottavan? Alkaa jopa julkiseksi vihervasemmistolaiseksi. Ei helvetti. Joku raja se huoraamisellakin oli.

Sitten hänen mieleensä juolahti idea. Isobroidi Kalle. Maanmittausteknikko joka oli aina ollut kekseliäämpi kuin hän. Hän kaivoi kännykän ja soitti. Kalle oli kotonaan, vastasi ja kuunteli:

- Ai semmosta… paska juttu joo… mutta tämän saa kyllä hoidettua… enhän minä sitä osaa tehdä enkä osaa oikein selittääkään mutta Janne osaa… Janne onkin paikalla… hei Janne!... tuuks käymään…

Kyösti kuuli kuinka Kalle selitti pojalleen Jannelle Kyöstin tilannetta. Janne oli 17-vuotias terävä nuori mies joka opiskeli sähköasentajaksi. Sitten puhelimesta kuului Jannen ääni:

- Moikka setä! Onks sulla tallessa vielä se sun vanha telkkari?

- On joo… vaatekomerossa… sinne vein… kun ostin vähän isomman… se kun oli tarjouksessa… mutta onhan se ehjä…

- Ja olihan sulla vielä siellä rivarilla se antenniverkko?

- On joo… mutta netin kautta minä olen kaiken…

- Ei mitään hämminkiä. Jos minä tulen huomenna kun sinä olet päässyt töistäsi kotio?

- Olisin kyllä siitä hyvin kiitollinen.

Seuraavana päivänä Janne saapui Kyöstin rivarikaksioon ja pisti toimeksi. Ensiksi hän siirsi uuden tv:n pois tv-tasolta ja laittoi tilalle vanhemman tv:n jonka kytki kiinni antenniin. Samalla hän totesi:

- Tästä voit katsoa ihan mitä lystäät. Sitä ei kukaan saa selville. Tää kun vaan vastaanottaa eikä lähetä.

Kyösti totesi likimain änkyttämällä:

- Niin mutta… eihän se auta… sitten saadaan tietoon että minä olen selkeästi siirtynyt antenniverkkoon… ja siitä voidaan päätellä että minä en ole muuttanut katsomistottumuksiani mihinkään… yritän vaan salata ne… ja sitten tulee kalossinkuvaa perseeseen…

Janne totesi että nythän tää vasta alkaa. Hän kuskasi Kyöstin uudemman television vaatekomeroon, pisti töpselin seinään, aukaisi koneen ja laittoi volyymit nollille. Sitten hän meni Kyöstin tietokoneelle ja sanoi:

- Nyt tähän laitetaan Urjalan Taikayö.

- Mikäs… mikäs se on?

- Se on ohjelma. Kun se on koneellasi niin se aukaisee tuon vaatekomerossasi olevan television säännöllisin välein ja laittaa sen katsomaan suvaitsevais-tiedostavaista ohjelmistoa. Hyppien tietysti kanavalta toiselle. Ja siinä on vielä niin sanottu ”kerääntyvän suvakkiuden” ominaisuus eli heti alussa se näyttää niitä ohjelmia joita olet aikaisemmin katsonut laittaen mukaan hieman vaadittavaa diversiteettiä. Sitten se vähentää vanhan makusi ohjelmia, lisää edistyksellistä materiaalia ja puolen vuoden päästä se näyttää vain pelkkää tiedostavaa ohjelmaa. Siinä vaiheessa katselutottumuksiasi seuraava ohjelma siellä kaupungintalolla huomaa että sinä katsot säännöllisesti jopa Ylen Vitt-Studionkin ja olet kehittynyt aidosti suvaitsevais-tiedostavaksi yksilöksi.

- Ja samalla se tietysti lyö koneesi selainohjelmaan välilehtiä jossa sinä käyt suvaitsevais-tiedostavilla sivustoilla. Vaihdellen sivuja automaattisesti puolestasi. Hommaforumia ja muita voit seurata ihan rauhassa sillä Urjalan Taikayö saa sinua kyttäävän salakytän uskomaan että sinä katselet youtubesta kissavideoita, vanhoja taistolaislauluja ja muuta vaaratonta. Mitä tulee siihen snagarihommaan niin maksa siellä käteisellä. Sillä se korjaantuu. Voit aina sanoa että olet siirtynyt kokonaan kotiruokaan ja se ei vielä kuitenkaan ole laitonta.

- Mistä… mistä sinä tämmösen… ohjelman…

- Minähän olen vähän eri sukupolvea kuin sinä. Mutta minun sukupolvea kiinnostaa historia. Onks setä lukenut Väinö Linnaa?

- Joo… olenhan minä… ne klassikot…

- Muistatkos mitä Kivivuoren Otto sanoi kuin tuli ongelma?

- En nyt äkkiseltään.

- No sehän sanoi että ”ihmisellä on yhdeksänkymmentäyhdeksän keinoa ja vielä vippakonsti”.

Sitten Janne iski silmää ja totesi että homma hoidettu. Kyösti kysyi suorastaan hädissään että hei, mitä tää maksaa mutta Janne sanoi että ei mitään. Tehdyn jäynän ilo riittää. Kyösti tunki puoliväkisin Jannen rintataskuun kaksisataa euroa ja katsoi kuinka hän käynnisti moponsa, moikkasi ja häipyi. Se mopokin oli – piru vie – joku ikivanha Tunturi Sport jonka Janne oli omin neuvoin kunnostanut. Kun Kyöstin kiirastulestaan pelastanut Janne ajeli pois niin Kyösti tunsi silmäkulmissaan jotain kosteaa.

Hän pyyhkäisi sen pois ja tuumi että kyllä nuorisossa taitaa olla tulevaisuus.


Kiitokset kommentoija acc:lle inspiraatiosta ja siitä että hän oikeastaan kirjoitti osan tarinan perusjuonesta. Lisäsin vaan siihen onnellisen lopun kun nää dystopiat tuppaavat olla aika synkkiä.

 

40 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

En tiedä olenko tullut hulluksi, mutta tein eilen kaalilaatikkoa, tiistaina käytiin kaupassa ja ostettiin tietysti keräkaalia. Emäntä maksoi kortilla. Keskiviikko iltana emäntä luki s-postejaan. S-ryhmältä mainoksia elintarvikkeista jotka tarjouksessa, yksi niistä keräkaali. T. Oloneuvos

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Oloneuvos. Tekniikka tähän dystopiaan on jo ainakin osittain olemassa. Laitapa googleen hakusana ”kiuas” ja rupea katsomaan minkälaisia mainoksia alkaa koneelle tulla.

Nimetön kirjoitti...

Muistutus: VPN.

VPN pelastaa, siis virtual private net. Nord-VPN ja kotimainen vaihtoehto F-Securen VPN ovat kumpikin toimivia. Salaavat nettiyhteyden VPN-servulle asti. Kumpikin kaupallinen toimija ja hyvin toimiva.

Rautalankaa: Edes Internet-operaattorisi ei näe VPN-liikenteen sisään, ei tiedä mitä, mihin ja mistä dataa liikkuu. Hidastaa hieman liikennettä muttei paljoa. Suojaa myös langattoman liikenteen kuuntelulta.

Pyssymies

Nimetön kirjoitti...

Kirjottelen aina googleen hakusanoja, natsi, kansallissosialisti, valkoinen ylivalta jne ..
ja odottelen millon tulee suopo ovelle

-jpt-

Nimetön kirjoitti...

Niin,kyllähän näillä ääripunavihreillä ryhmittymillä,rasmuslaiset,silakka-ja alpakkaväki ja jne on olisi jo kova halu määrätä,missä ihmisten on sallittua ja hyväksyttyä asioida.
Siitähän kertoo esim.tämä tavaratalo Kärkkäisen boikotointi yritys.
Siinä tosin taisi käydä ihan päinvastoin.
Asiassa muuten eräs homolakana firman johtaja oli aktiivinen ja antoi kovia lausuntoja.
No,lakana firma lomautti kohta ja Kärkkäisen tulos taas parani.Olisiko johtunut ilmaisesta mainoksesta vai mistä

Qroquius Kad kirjoitti...

Tässä muuten niin mainiossa suunnitelmassa on yksi sudenkuoppa:

mitä jos Diureetta komentaa Kyöstin puolen vuoden kuluttua toimistoonsa, aluksi kehaisee hyvästä kehityksestä mutta ilmaisee pienehkön epäluulonsa, jota hänen on tunnettava ihan vaan virkansa puolesta.

Sitten hän alkaa tentata Kyöstiltä niiden edistyksellis-suvaitsevaisten Ylenannon ohjelmien sisältöjä, joita hän on tv-seurantansa mukaan yhä enenevissä määrin katsonut...

Nimetön kirjoitti...

No,lakana firma lomautti kohta ja Kärkkäisen tulos taas parani.Olisiko johtunut ilmaisesta mainoksesta vai mistä
Tai ilamstonmuutoksesta??? Ehkä tai jotain. Arvelee Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, jpt:lle, Anolle, Qroquius Kadille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Se on toimiva vaihtoehto. Eihän sitä tosin tiedä, kuinka ns. kehitys kehittyy.

jpt: Saattaa tosin olla että takkutukat yms hakevat niitä kuunatsejaan samoilla hakusanoilla.

Ano & Huru-ukko: Olen kuullut että Kärkkäistä on koetettu kovasti kyykyttää mutta en tiedä tarinan tarkempia yksityiskohtia.

Qroquius Kad: Piru vie, tuossa on kyllä sudenkuoppa. Suunnitelmassa on vielä vähän laittamista.

Vasarahammer kirjoitti...

Tuohon olisi vielä voinut lisätä sen, että jääkaappi valvoo uudessa uljaassa maailmassa myös syömistä ja juomista.

Valitettavasti se, että kodin elektroniset laitteet lähettävät tietoja milloin minnekin on jo nykypäivää eikä mitään dystopiaa.

Ja vasta äskettäin Matti Vanhanen yritti uudelleenlämmittää ehdotusta autojen GPS-seurannasta, jota edellisessä hallituksessa ajoi Keskustan mandaatilla Anne Berner.

KKi kirjoitti...

OffTopikkia.

Oma kirastuleni eteläruuotsin liikenteessä taitaa alkaa olla ohi. Pohjoinen Norge ja vuonot kutsuvat taas vanhaa kuskin rääkkää. Ilmeisestikin kiitos Koronan. Itämaan kakkasslovakioiden pojat ovat lähteneet kotiinsa pelkäämään pöpöjä. :D

Lisäksi Norge Vegveisen on ilmeisesti aloittanut tietoisen vittuilun litulatuille. Litujen kinnereitä tarkkaillaan Norgelaisen perusteellisesti. :D

Minusta on taas kiva:

https://www.youtube.com/watch?v=AozJWhnKv48

KKi kirjoitti...

Itku että minä rakastan tuota seutua. Vuonojen kauneus ja se seutu muutenkin. Ja sinne ajamisesta jopa maksetaan!

KKi kirjoitti...

"
Sitten hän alkaa tentata Kyöstiltä niiden edistyksellis-suvaitsevaisten Ylenannon ohjelmien sisältöjä, joita hän on tv-seurantansa mukaan yhä enenevissä määrin katsonut...
"

No tota...

Diureetta on Virka Henkilö. Hänen lajityypillisiin ominaisuuksinsa ei kuulu ajattelu.
Sikäli turha murhe.

Diureetat tekee mitä koneisto käskee, eivätkä ajattele.

Nimetön kirjoitti...

Tuossalueskellessani edellistä postausta ja se kommentteja hiipi sellaien ajatus, että nyt kun on oikein kirja tehty Halla-Jussin aiemmista kirjoituksistakin, jonkumoinen elämänkerta tai jotain. Muistuu mieleen ajatus asiasta, josta kohistiin kovasti jarassistiksi leimattiin. Ei kai se muuten olisi jäänyt tuonne ajukoppaan ajelehtimaan. Nimittäin se, että kun nämä tulijat nyt raiskaa määräänsä enemmän, niin olisi ihan suotavaa, että ne raiskaukset kohdistuisivat näihin suvaitseviin naisiin. Muut pääsisivät vähemmällä.
Siitä tulee sitten se toinen mielle, että eihän näitä suvakkeja tarvitse raiskata, ne antaa ihan suosiolla koska musta tuntuu. Käsittäköön sen jokainen tavallaan. Asiasta olen kyllä Jussin kanssa ihan samaa mieltä.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

KKi: Turvallisia ja mukavia kilometrejä siellä mahtavissa maisemissa. Ja joo, virkahenkilön lajityypillisiin ominaisuuksiin ei kuulu ajattelu mutta virkaportaassa joku astetta ylempänä voi antaa kyseisen määräyksen. Jonka virkahenkilö tietysti mitään kyseenalaistamatta toteuttaa.

Huru-ukko: Näin meikäläisen logiikan mukaan ajattelen että jos kirjoitetaan kirja elossa olevasta ihmisestä niin kohteliasta olisi käydä häneltä itseltään kysymässä että mitäpäs asioista tuumailet. Mutta tämäkin on osoitus persupelosta. Älkää kuunnelko, mitä niillä on sanottavaa. Saatatte vaikka - piru vie - ruveta ajattelemaan. Ja totta. Väkivalta voisi aivan hyvin kohdistua niihin, jotka sitä tänne tilaavatkin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Vasarahammerille ja kiitos hyvästä kommentistasi. Jostain hemmetin syytä se taas kävi roskapostin kautta. Vittuileeko gmail? Tuo autojen gps-seuranta on jo taiteelliselle tasolle edennyttä hulluutta.

Nimetön kirjoitti...

Muistaakos joku semmoista firmaa kuin Nokia? Teki puhelimia ammoin. Firmalla oli ongelma - semmoista kopiokonetta, joka ei olisi verkkoon liitettävä ei ollut saatavilla. Elettiin ihan 1990-lukua silloin. Kopiokoneet vaativat verkkoyhtetyttä toimiakseen. Kurssikaverini oli nokialla ja avavautui aiheesta. Myöhemmin asia tuli julkiseksi, kun joku isompi pamppukin avautui aiheesta. Teollisuusvakoilua pelättiin.

Asia kannattaa pitää mielessä kodinkoneostoksillakin, nettiyhteyttä vaativa hella / kahvinkeitin / jääkaappi / pesukone ei ole edistyksellinen ja etevä vaan typerä ja mahdollisesti vaarallinen värkki. Se kannatta jättää ostamatta ja verkkoon ainakin kytkemättä. Pahiksena ei välttämättä CIA / mossad / KGB - ihan baltialainen rosvokin voi haluta tietää koska kämppä on tyhjä.

VPN:n suhteen minulla on toki oma lehmä ojassa, F-sec:n osakekurssi ja se, että käytän VPN-yhteyttä AINA, KOKO AJAN verkossa ollessani. Mitä useampi salaa yhteytensä, sen turhempaa ja vaikeampaa yhteyksien kuuntelu on. Eden salasanattoman WLAnin kuuntelu ei onnistu kun VPN salaa yhteyttä, eikä vale hotspotin tarjoaminen kannata.

Ja jos vaikkapa joku muiva blogin pitäjä käyttää VPN_yhteyttä Kapkaupunkiin ja ylläpitää sivuaan sieltä amerikkoihin, niin kyllä siinä polpo putoaa kyydistä aika hyvin. Vaikka saisi IP:n ameriikasta blogger.comilta niin eteäläafrikasta IP:n tietojen saaminen kestää, eikä paljastu kuin VPN-yhteyden toimittajan IP. Sitten pitää vielä saada selville mistä yhteys on tullut VPN-toimittajalle - tässä vaiheessa ns. C-osiota on jo piisalti. Ekä resursseja tämmöisen piisaa ihan heti.

Kannattaa muistaa, että vainohulluillakin voi olla vihollisia.

Pyssymies

Nimetön kirjoitti...

Onpa minullakin käynyt mielessä, että josko noita ravintolakäyntejä aletaan joskus tulevaisuudessa tosissaan kytätä. Olen nimittäin reippaasti boikotoinut paikallista etnosyöttölää eräällä pikkupaikkakunnalla säännöllisesti käydessäni. En kävele edes samalla puolen tietä. Rahani kannan paikallisen suomalaisen ravintolayrittäjän kassaan. Kyllä mieltä lämmittää, kun ei päästä monikulttuuria omalta kohdaltaan tuossakaan läpi. Kassa- ja taksivalkkaamista myönnän myös harrastavani ilman mitään tunnontuskia, jälkimmäistä varsinkin omien ja tuttujen huonojen kokemusten vuoksi.
Harjoitetulla politiikalla on saatu aikaan se, ettei ihmisille jää muuta vaihtoehtoa kuin äänestää jaloillaan ja lompakollaan. Joku edistyksellinen voisi kutsua tätä arkipäivän rasismiksi. Minä kutsun sitä suomalaisuuden vaalimiseksi. Kun hallituksen kokoamisessakaan ei äänestystulosta kunnioiteta, kun on se arvopohja.

T. Ikätoveritar

Joppos123 kirjoitti...

Kyllä se on lajitoverit niin, että sähköisen viestinnän seuraaminen on jo ihan arkipäivää.
Jos sitä ei tee härmäläiset niin sitten ulkomaanelävät.
Meidänkin konsernissa vahvistetaan kyberosaamista vuosittain aika muhkealla määrällä virkoja.
Nuoret tutkijat ovat kyllä aika velhoja jos vertaa tällaiseen vanhaan "jimmyyn" joka on heidän iässään keskittynyt noihin kenttäsian hommiin.
Samahan se koskee ihan siviilimaailmaakin. Tämäkin blogi on satavarmasti jonkun muunkin kuin "pimeänpuolen kulkijoiden" tarkakassa seurannassa. Siksipä en ikinä esmes työkoneella täällä käy.

Joppos123 kirjoitti...

Oloneuvokselle sen verran, että et ole tullut hulluksi. Kaalilaatikko on välillä varsin hyvää apetta.

Nimetön kirjoitti...

Olisi kysymys KKi:lle. Eli kun nyt taasen ajat Norskeihin niin oletko törmännyt/ollut tekemisissä näiden NatGeo kanavalla esiintyvien pohjoisen valtatien pelastajien kanssa? Jotka kehuvat tesivänsä vaikeuksia? Vaikka niitä luulisi siellä riittävän ihan etsimättäkin. Toisaalta, liioitteluhan kuuluu kyseisen ohjelman formaattiin, tehdään extremeä ihan normaalista hinauspalvelusta.
Terveisin Huru-ukko, ex- hinurikuski.

Vasarahammer kirjoitti...

yrjö: "Tervehdys myös Vasarahammerille ja kiitos hyvästä kommentistasi. Jostain hemmetin syytä se taas kävi roskapostin kautta."

Big tech ja lisäksi F-Secure pitää Yrjön ja minun blogeja "aikuisviihteenä". Tämä taas luultavasti johtuu vasemmistolaisten ilmiannoista sekä tietystiä F-Securen antautumisesta suvakki-ideologian edessä.

Tinahattu kirjoitti...

Hei tervehdys teille puskasuomalaisille . . .

UMV-Lehti:
Niinistö toteaa, että vaikka BBC:n suomenkielinen toimitus on lakannut olemasta, sen ”laadukas työ jatkuu Bush Finns ry nimisenä perinneyhdistyksenä. Minä haluan toivottaa yhdistykselle kaikkea menestystä tässä arvokkaassa työssä”.

https://mvlehti.net/2020/10/15/presidentti-niinisto-ylistaa-tanaan-bbcta-juuri-samaan-aikaan-kun/

Joppos123 kirjoitti...

Silläkin uhalla,että tulee kenties kuraa niskaan muutama oma havainto ja väite koronasta:
1. Suomen kansasta on tautiin sairastunut testien mukaan noin 13500 ihmistä joista alle 400 on menehtynyt
2. Kausi-influenssat tappavat 700-2000 ihmistä vuosittain, huippuvuosina jopa 5000 ihmistä
3. 13500 ihmistä lienee noin 0,23 prosenttia koko väestöstä, mikäli vitosen matikkani pitää ollenkaan kutinsa.
4. Maa on ajettu lähes hysteriaan ja konkurssiin
Miksi?

Onko mikään muu asia saanut huomiota? Jo nyt näköpiiriirissä perseelleen menevä SOTE tai vaikkapa kohta eduskuntaan menevä EU:n "kertaluonteinen tukipaketti"?
No eipä ole.
En sinällään vähättele koronaa tautina vaan haluaisin herättää porukkaa siihen,että sen varjolla tehdään aika tuhoisia päätöksiä joita voi jälkikäteen olla aika vaikea korjata.
EU haluaa itselleen verotusoikeuden, maakunnat haluaa vetotusoikeuden. Perkele nyt on jo meillä veroaste maailman korkeimpia ja lisää tuntuu tulevan.
Itse maksan suoraa tuloveroa palkastani 33 prosenttia, siihen päälle korotettu (53 täyttänyt) melkein 9 pinnaa työeläkemaksu sun muut paskat.
Tähän päälle auton käyttö ja kaikki muut veroluontoiset maksut niin eihän tässä ole enää mitään järkeä.
Karkuunhan täältä on lähdettävä ennekuin kaikki viedään.
Ainiin, eikös joku hallituksen valopää ehdottanut, että jos häipyy maasta niin pitäisi maksaa erillinen maastamuuttovero?
Seuraavaksi ulospyrkijöitä aletaan ampumaan rajalle.
Suomen lippuun tulee muutama työkalu "aidon demokratian" merkiksi.
Taidanpa käydä imailemassa yhden voimasavuke Shesterfieldin ennekuin poksahtaa verisuoni päästä yleisvitutukseen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Ikätoverittarelle, Joppos123:lle, Huru-ukolle ja Tinahatulle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Kiitos lisäyksistä. Meidän huushollissa pyritään käyttämään mahdollisimman vanhaa tekniikkaa. Mitä mieltä muuten olet Tor-verkosta?

Ikätoveritar: Totta tuo mitä toteat ja valvontavaltion märkä unihan olisi se, että käteisestä rahasta luovuttaisiin kokonaan.

Joppos123: Se, että sotavaltio satsaa kyberpuoleen on vaan hyvä. On meinaan aika hyytävä ajatus jos vaikkapa Suomen sähköverkko lamautettaisiin talvipakkasilla. Ja et saa kuraa niskaasi ainakaan minulta. Sillä varsinkin tässä koronan kakkosaallossa uutisoidaan ennen kaikkea tartunnoista mutta eipä juuri teho-osastolle joutuneista eikä kuolleista. Kas kun niitä ei paljoa ole. Ja tuo mitä sanoit suomalaisesta – ihan sosialistisesta – riistosysteemistä pitää täysin paikkansa.

Huru-ukko: Viesti välitetty. Vastauksen kuulisin mielelläni minäkin.

Tinahattu: Kiitos linkistä. Vasarahammer on myös käynyt ansiokkaasti läpi tuota Ameriikan meininkiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vasara. Joo, näin on sillä taas kävi näin ja kommenttisi seikkaili pari tuntia ennen kuin ehti edes roskapostiin. Eikä ole auttanut vaikka olen klikannut säännöllisesti että ei tää ole roskapostia. Kiusa se on kai se pienikin kiusa.

Nimetön kirjoitti...

TOR ja VPN on hieman erilaisia, kumpikin parantaa viestinnän turvallisuutta mutta ihan eri tavalla. Näiden maine on erilainen syystä ja syyttä.

TOR on alunperin tehty turvaamaan koko liikenne, salaamalla lähettäjä ja vastaanottaja - kuljettamalla liikennettä välietappien kautta. Signaalitiedustelulta suojaan, kuka on lähettäjä, kuka vastaanottaja piilotetaan. Ulkomaille sijoittettujen sotilaiden & agenttien suojaamiseksi alunperin kehitetty. Sittemmin huumehemmot ja muu hämäräväki on myös käyttänyt tätä tekniikkaa - kuten myös toisinajattelijat.

VPN salaa liikenteen. Alunperin sisäverkon kuljettamiseksi internetin kautta. Yritysverkko internetin kautta käyttöön - tavallinen tarina. Tai turvallisuutta nettikahvilan verkon käyttöön. WLANia voidaan kuunnella, VPN:llä salattua liikennettä tas ei ihan helposti. Mistä viestitään ja mihin selviää signaalitiedustelulla, osittain. Kohteena VPN-yhteydentarjoajan kone, ei muuta selviä.

TOR on hieman huonomaineinen, VPN on normisettiä yrityskoneissa. TOR on korkattu, VPN ei ainakaan julkisesti.

Kiteytettynä: Miksi sulla on TOR koneella - Öö, haluan salata selaamiseni. Aijjaa, heroiiniakos kaupittelet?
Miksi sulla on VPN koneella - Käytän pankkihommiin läppäriäni. Aijaa, OK.

Pyssymies

Joppos123 kirjoitti...

Tähän väliin muutama biisisuositus ( vanhan äijän biisejä)
1 sabaton last stand
2 popeda ukkometso
3 johnny cash solitary man
4 Rammstain mutter.

Eikä välttämättä tässä järjestyksessä.

Hyviä kuunteluhetkiä koko porukalle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Kiitos lisäyksistä. Itse käytin pari-kolme vuotta sitten Toria kun lätkän MM-kisat oli Suomen pelejä lukuunottamatta maksullisia ja youtuben kautta ne saattoi katsoa. Piti vaan hämätä että katselija oli jostain kisojen ulkopuolisesta maasta.

Joppos123: Porukka kiittää.

Nimetön kirjoitti...

Ihan kaverilta kuulin, että VPN sopii hyvin tuohon maan vaihtoon. Että jos elokuva, ottelu tms. ei muuten näy, VPN huijaa sen näkymään. Itse en tietenkään moiseen sorru.

Käsittääkseni suunnilleen kaikki internetyhteyden tarjoajat tarjoavat alennuksella F-Securen total nimistä virusturjuntasettiä. Siihen saa Freedomen - VPN yhteyden, kohtuuhinnalla. NordVPN on toinen kaupallinen VPN-yhteyden tarjoaja, mainostaa ankarasti youtubessa juuri nyt.

Kaikkien kannattaisi salata selaamisensa, tekee nimittäin seurannan etukäteen turhaksi. TORilla tai VPNllä. Ainakin kaikkien läppärin omistajien - ilmaiset langattomat istunnot on aina syytä salata VPN:llä. Nuo kaksi mainitsemaani ovat hyvämaineisia toimijoita. On myös muita, ilmaisiakin, joista ei ole tietoa myyvätkö tietojaan jollekulle.

OT:

Itselläni on kolme fyysistä konetta - kaikki suojattuja. Ja työkoneita pari kolme - nämäkin ovat suojattuja. Eri VPN:llä kukin, kas kun yhtäaikaa voi olla vain yksi suojaus käytössä. Asiakkaan verkkoon oma suojaus ja työverkkoon omansa. Koneissa on sitten virtuaalikoneita, sekoittavat pakkaa hieman lisää mahdollisen seuraajan kannalta. Lisänä on rautasuojattu yhteys - siis eri kaapeli, eri yhteys, eri operaattori, rautapalomuurin kautta rautapalomuurille töihin. Suojaustaso eri asiakkuuksille erilainen. Yhteydet on välillä aika tajunnannyrjäyttäjä, yhteys työpaikalle, pöytäkoneeseen jolla yhteys etäkäyttöpalvelimeen. Josta yhteys asiakkuuden servuun, josta yhteys asiakkaan työasemaan. Pysyikös joku laskuissa mukana, montako ikkunaa auki sisäkkäin? kaikki akkunat pitää muistaa sulkea järjestyksessä ja tietysti etätyöpöytäyhteys pitää muistaa sulkea ensin.* Nämä etäyhteyssessiot on välillä kuin aikamatkoja menneeseen, kaikki tapahtuu hitaasti, todella hitaasti, etätyöpöytäyhteys kun on joskus hieman hidas. Varsinkin sisäkkäiset yhteydet välillä hämmästyttää, että mikäs vuosi nyt oikein olikaan.

*Tässä syy siihen, että en arvosta kovasti smalltalkia kesken istunnon."ÄLÄ HÄIRITSE" on ihan varteenotettava viesti.

Pyssymies

Tinahattu kirjoitti...

Tuolla on jotakin TOR-verkosta. En ole alan asiantuntija joten en tiedä paljonko on pätevää tietoa. Väittää TOR'in olevan CIA-pulju.
Siellä on myös sotanörttiä ja muuta hauskaa.

The Exiled
Fact-checking the Tor Project’s government ties

By Yasha Levine
http://exiledonline.com/fact-checking-the-tor-projects-government-ties/

I was able to obtain via FOIA roughly 2,500 pages of correspondence — including strategy sessions and contracts and budgets and status updates — between the Tor Project and its main funder, a CIA spinoff.
Mar 7, 2018

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Tinahatulle & kiitos lisäyksistänne. Koska olen itse näissä asioissa maallikko niin minulla ei ole sen enempää lisättävää.

Nimetön kirjoitti...

On muuten asiallisen näköinen tuntsa. Mallia, joka tuli mopovuosieni jälkeen ja ilmeisesti jäi aika väälle tuotannolle? Huomiotani kiinnitti minittäin kerrankin asiallinen tarakka, tavaratelineet kun tuppasi mopoissa oleen aikoinaan aika onnettomia.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Kyllä noita Tunturi Sportteja minun mielestäni tehtiin 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa varsin paljon. Soliferillahan oli samanlainen ja sitten oli vielä Helkaman Raisu.

Nimetön kirjoitti...

Tuo malli on erilainen kuin aiemmat tunturi sportit, hieman samanlainen kuin soliferin SM. Värityksensä myös omanlainen. En nimittäin mista kovin montaa punaista, olivat vihreitä ja keltaisia tutummat, uudet tunturi sportit.

Voi olla, että näköharhaa. Kas kun mopot lakkasivat kiinostamasta kulkuneuvoina 18 vuoden iässä. Autot alkoivat olla ajankohtaisempia. Ja prätkät.

Pyssymies

Qroquius Kad kirjoitti...

Oi voi, raju on ajan riento kuten veli Pyssymies asian totesi:

synnyttyään ihminen on sylivaavi, jonka elämä muodostuu Äidin sylistä ja rintamaidosta.
Opittuaan liikkumaan ihmisestä tulee pieni mönkiäinen, josta jaloilleen päästyään kehittyy paaperomönkiäinen:
pikkuinen paapertelee ympäriinsä vähän väliä mönkimään kaatuen, mutta alati ylös noussen!

Sen jälkeen seuraa tarkemin määrittelemättömiä lapsuusvaiheita, jotka selkenevät kymmenen vuoden iässä:
tuolloin tytöistä tulee pikkuneitosia ja pojista pikkuesijonneja.
Kolme vuotta myöhemmin pikkuneitosista tulee varhaisneitosia ja pojista esijonneja.

16 vuotta täyttäessään varhaisneitosesta tulee nuori neitonen. Esijonnesta on tullut jo 15 v täytettyään jonne, joka pwäääkäilee mopotilla ja tekee muutenkin kaikkea, mikä ärsyttää ikääntyneitä ihmisiä:

ikääntymisen selkein merkki on se, että kaikki itseä nuoremmat alkavat tuntua kelvottomalta räkänuorisolta. - Luonnollisestikaan tähän kategoriaan eivät kuulu omamme ja likiläheistemme;
he ovat aina parasta A-laatua, paitsi silloin kuin eivät ole.
Sitäkin tapahtuu vain ja ainoastaan silloin, kuin sitä tapahtuu, joten ei tehrä tästä ny mitää numeroo?

Nuorista neitosista ja jonneista tulee joskus aikuisia. Milloin?
Perinteisesti jonnesta on tehty mies Miesten Koulussa. Nykyään trendinä vaikuttaa olevan, ettei jonnesta saakaan tulla miestä.

Joka tapauksessa ihminen varttuu nuoruudesta keski-ikään silloin, kun alkaa toivoa saavuttamansa hyvän koituvan muille ihmisille enemmän kuin itselleen.
Keski-iästä huomaa siirtyneensä vanhuuteen yllätettyään itsensä pohtimassa, minkä jäljen minä tähän maailmaan jätän läheisilleni Viimeisen Lähdön tultua.

Tämä pohdinta lähti liikkeelle mopotin merkityksen vähenemisestä iän myötä. Niin ovat väheneväiset myös miehen elämän tavoitteet, kun ehtoo elämän ne taltehen jo korjaa:

3-vuotiaan tavoite on, ettei tulisi pissa housuun.
15-vuotiaan on, että olisi ystäviä.
18-vuotiaan, että olisi ajokortti.
20-vuotiaan, että saisi seksiä.
35-vuotiaan, että tekisi rahaa.
50-vuotiaan, että tekisi enemmän rahaa.
60-vuotiaan, etä saisi seksiä.
70-vuotiaan, että olisi ajokortti.
80-vuotiaan, että olisi ystäviä.
90-vuotiaan, ettei tulisi pissa housuun.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Qroquius Kadille & Kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Vihreitä ja keltaisia taisivat olla. Toi kuvan mopohan on Tunturi Super Sport. Taitaa eri väri johtua siitä. Vaan muisti ei ole enää varma itselläkään.

Qroquius Kad: Jaa-a. Tuossahan se oli se elämä melko hyvin tiivistettynä. Pakko muuten tunnustaa että itsestäni alkaa monessa asiassa tulla iän myötä sellainen tikkuinen vanha äijä. Kai sekin kuuluu elämän kulkuun.

Nimetön kirjoitti...

Tere. Sotken minäkin lusikkani tuohon moposoppaan vaikken mikään "mopojonne" ole kokaan ollutkaan. Tunturi Sport muistini mukaan tuli alkujaan lyhyemmällä tarakalla ja hieman erimallisella satulalla. No, tarkistin/virkistin muistiani kuvilla moisesta kulkimesta. Vanhimmat Sporit näyttivät olevan sitä muistamaani sorttia. Toki pitkälläkin tarakalla nitä sai, taisivat olla papan ja pojan yhteiskäytössä?
Nyt menee sitten jo rasismin puolelle, eli on joitakin henkilöoletettuja joilla sanotaan oleva ns. pitkä tarakka. Mitä sillä sitten tarjoitetaankaan. Tuumikoon jokainen tykönään.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. En ole tuota tarakkavertausta kyllä kuullut. Mutta meisseleitähän on monen kokoisia ja niin ovat lempinimetkin.

Ekku kirjoitti...

Minäkään en mopoista kovin paljoa tiedä, mutta ne vanhemmat Tunturi sportit oli peltirunkoisia ja 3-vaihteisia ja nämä superit sitten putki rungolla.
Mulla oli Raisu(ja).
Nyt on isän kanssa rakenneltu 60-luvun Honda C110-mallia, joka on 50-kuutioinen kevari. Sain sen aikoinaan lahjoituksena hoitotädiltä. Se oli ollut hänen lapsillaan pihamopona ja ajettu tietysti paskaksi. Se on meillä ollut nurkissa romuna jo 30 vuotta niin nyt6on sitten isän kanssa kasattu sitä.
Hollannista on osia tilattu useilla satasilla ja savut jo otettu.
Ei mitään järkeä, mutta missäpä sitä olisi?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ekku. Jos se on mukavaa eikä se häiritse muita niin siinä on aina järkeä.