maanantai 31. heinäkuuta 2023

PÄIVÄ JÄRKYTTYJÄN ELÄMÄSTÄ

Järkyttyjä heräsi ja nauttiessaan veganiittista ja ympäristöegovastuullista aamupalaansa hän samalla pläräili älyhärpäkettään ja järkyttyi. Uutinen. Ihan valokuvan kanssa. Tampereella joku oli ajanut keskustassa vetäen mukanaan kylttiä ”Homous pois koulusta”. Järkyttävää. Homofobiaa. Eikö siitä vieläkään oltu päästy eroon? Ja oli myös järkyttävää että kyseisen kyltin kuva oli uutisissa. Miksi tuota järkyttävää kansanryhmää vastaan kiihottamista vielä oikein mainostettiin? Todella järkyttävää.

Hän seurasi hieman keskustelupalstoja ja järkyttyi. Siellä joku rasisti kirjoitti”tiedoksi vaan suvakeille että islamilaisissa maissa teidän hypettämänne homot hirtetään”. Järkyttävää. Islamofobiaa. Eikö siitä vieläkään oltu päästy eroon? Hänen täytyi etsimällä etsiä kuva jossa luki ”LGBTQTiiTyy Against Islamophobia” ennen kuin hän oli sen verran rauhoittunut että pystyi jatkamaan aamiaistaan.

Seuraavaksi hän huomasi uutisen ja järkyttyi. Wille Rydmanin rasistiset yksityisviestit vuosien takaa oli Helsingin Sanomien toimesta julkaistu. Järkyttävää. Kuinka tuollainen rasisti ja vihan saastuttama ihminen saattoi olla ministerinä? Eikö tässä maassa jonkinlainen laki vielä ollut? Rasismihan on rikos.

Seuraava uutinen järkytti häntä lisää. Sanna Marin oli kuherrellut jonkun miehen kanssa. Järkyttävää. Eihän ihmisten yksityiselämää saa sorkkia ja julkaista valtakunnallisessa mediassa. Kyllä yksityisyydensuoja kuului ihmiselle oli hän sitten poliitikko tai ei.

Järkyttyjä pukeutui ja valmistautui lähtemään työpaikalle kaupungin tyhjän paskan hiertämisen projektiin. Kadulla hänen edellään kulki etnisesti edistyksellinen mies ja hän järkyttyi kun vastaantuleva suomalaismies katsoi edistyksellistä ilman minkäänlaista hymyä tai ystävällisyyttä. Korostetun välinpitämättömästi. Järkyttävää. Selvä aggressio. Missä hymy? Missä osoitus ystävyydestä ja yhteisyydestä? Jos hänellä ei olisi ollut kiire bussipysäkille niin hän olisi antanut aggressiivisen rasistin kuulla kunniansa.

Heti perään vastaan tuli suomalainen nainen joka jo kaukaa käänsi katseensa poispäin etnisesti edistyksellisestä miehestä. Järkyttävää. Selvä mikroaggressio. Missä hymy? Missä osoitus ystävyydestä ja yhteisyydestä? Jos hänellä ei olisi ollut kiire bussipysäkille niin hän olisi antanut mikroaggressiivisen rasistin kuulla kunniansa.

Bussi kulki moottoritiellä kohti kaupunkia ja ikkunasta ulos katsoessaan hän järkyttyi. Tiellä ajoi täysimittainen tukkirekka. Suuntana oli tietysti sellutehdas. Eivätkö ne idiootit vieläkään tajua, että Suomi on jäljessä sille määritellystä hiilinielumäärästä. Vaikka ilmastoskeptikot selittäisivät mitä hyvänsä niin Suomen antama esimerkki on elintärkeää. Järkytystä pahensi lisää se, että tukkirekan perässä ajoi tankkiauto täynnä lämmitysöljyä. Todella järkyttävää. Miksei Suomessa vieläkään oltu kokonaan siirrytty tuuli- ja aurinkoenergiaan?

Järkyttyjä päätti katsella taas hieman älyhärpäkettään. Ikäväkseen hän meni taas keskustelusivustoille ja järkyttyi. Siellähän ihmiset urakalla vittuilivat ilmastovastuun ymmärtäville ja sitä muiltakin vaativille Aino-Kaisa Pekoselle, Silvia Modigille ja Ilmari Nurmiselle koska nämä osallistuivat siihen Amazing Race-ohjelmaan. Todella järkyttävää. Mitä se ihmisille kuului mitä joku vapaa-ajallaan tekee? Ja nuo ihmiset olivat osoittaneet puheillaan niin paljon ilmastovastuuta että kyllä heille pienen irtioton salli. Toisin kuin tuolle kusipäälle joka ajoi bussin vieressä isolla citymaasturillaan. Järkyttävää. Toivottavasti joku puhkoo tuon ilmastontuhoajan renkaat.

Kaupungin virastotalon ruokalassa hän kuuli kun kaksi miestä keskusteli ja järkyttyi. Toinen miehistä sanoi että ”joo, jos tädillä olis munat, niin se olis setä”. Järkyttävää transfobiaa. Eivätkö nuo idiootit tajua että biologia tuntee ainakin 35 eri sukupuolta? Kyllä tädillä voi olla munat.

Työpäivänsä aikana hän ei enää järkyttynyt ja se sai hänet epäilemään että rakenteellinen rasismi oli muuttunut tai paremminkin muutettu vaikeasti havaittavaksi piilorasismiksi. Ja jos näin olisi, niin se olisi äärimmäisen järkyttävää. Mutta työpäivän jälkeen bussissa hän huomasi älyhärpäkkeessään uutisen jonka mukaan suomenruotsalaiset kokevat maassamme rasismia. Järkyttävää. Ja sen täytyi olla totta, sillä kyse ei ollut mistään keskustelupalstasta vaan se oli Ylen luotettavaa ja toimitettua tekstiä.

Kotonaan järkyttyjä nautti Foodoran tuoman veganiittisen sekä ympäristöegovastuullisen aterian ja avautui sen jälkeen järkytyksistään oikeamielisessä sosiaalisessa mediassa. Nukkumaan mennessään järkyttyjä oli tyytyväinen. Hänellä ei ollut hyvä olla jos hänellä ei ollut sopivalla tavalla paha olla. Ja nyt – niin kuin yleensäkin – hänellä oli hyvä, niin hyvä olla.

Järkyty. Kärsi. Nauti.

Kiitokset eräälle Anolle ja Qroquius Kadille inspiraatiosta.

22 kommenttia:

Toinen professori kirjoitti...

Kyllä tiedotusvälineet yrittävät suojella ihmisiä liialliselta järkyttymiseltä. En ole huomannut, että meidän lehdistö tai televisio olisi kertonut toissa vuoden (niin se kai oli) fysiikan nobelistin mielipiteestä, jonka mukaan ilmastohuoli on huuhaata.

Anonyymi kirjoitti...

Järkytyin,tänä aamuna woke maikkarin puusilmät olivat kutsuneet Riikan pyykkärikuvan tulkitsijan kertomaan jatko-osaa persuministerien (huom. vain persuminiserit esillä) rasismikohulle. Järkytyin lisää kun WOKE yle seitsemän jälkeen alkoi esittää satukirjan polttamisen estoja. Katsomatta jäivät molemmat tietoiskut. Eihän tästä mitään tule. En pysty keskittymään päivän askareisiin kun yrittävät väen väkisin sotkea elättäjän hyväntahtoisuuden. Eikö tästä ole mitään hyotyä? Vaikka miten nöyrää olisit.

kt

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Sen enempää järkyttymättä olen yrittänyt selvittää itselleni putkiaivoisuuden ja tippaleipä-aivojen eroa. Näissähän täytyy olla ihan helvetinmoinen ero, kun kerran sukupuolten suhtautuminen noihin toiskulttuurisiin kansainvaeltajiin eroaa kuin päivä ja yö.

Olisiko se niin, että vaikka putken läpi näkyy aika ahtaasti, se on kuitenkin suora reikä todellusuuteen? Kun taas tippaleipäaivoilla on mahdotonta nähdä seuravan mutkan taakse -- ne eivät näe itsensä ulkopuolelle. Siksi se ajatus siellä ei koskaan saa itseään kiinni, vaan kaikki joka paikassa elää ihan täysillä ihan omilla ehdoillaan.

Tippaleipä täynnä kognitiivisia dissonansseja -- mutta ah, sitä kaikkea kokemisen autuutta ja täyteyttä. Tippaleipä-aivon onnellinen omistaja voi olla empaattinen ja tosiaankin hymyillä ja yrittää täynnä narsistista viehättämisen ja miellyttämisen tarvetta hurmata jokaisen ruskeasilmäisen vastaantulijan.

Empatia on eri asia kuin älyllinen eläytymiskyky, jota tarvittaisiin jotta ihmisessä syvemmällä piileviä yleisinhimillisiä joukko-ominaisuuksia pystyttäisiin jäljittämään-



Bogreol kirjoitti...

Kyllä sitä kävellessään Kuningatar Louisen sillan pieleen Kööpenhaminassa lauantaina tyrmistyi nähdessään poliiseja suojelemassa koraanin polttoa, savuna leijaili sana ilmassa. Yksi ryhmä on päättänyt polttaa koraanin päivittäin isänmaan vapauden nimissä. Kyllä "suomalaisasiantuntijoiden" järkyttyminen sellaisesta kuin musta säkki (kuvaava ilmaus rumasta pukeutumisesta) ja muusta vastaavasta osoittaa vain halua liittää moiset ilmaukset rasismiin, jotta asiaa voi käyttää aseena persuja vastaan. Ulkoministeri Løkke saa kovasti kritiikkiä, kun pyrkii löytämään keinoja estää koraanin poltto, maan maine sananvapauden mallimaana saattaa saada kolhuja.

Suomalaisessa keskustelussa on erikoista kuinka tosissaan ja vakavalla mielellä pyöritään sanojen ja käsitteiden ympärillä ikäänkuin tyypillisesti pitkään vain poliittiseen loanheittoon käytetyillä sanoilla olisi totuusarvoa. Vouhkaaminen lähes tyhjästä on saanut liialliset mittasuhteet. Tanskassa islam-kritiikillä on pitkät perinteet, joten islamofobia ja rasismi ovat vain muslimiväestön ja tuon kansanosan liittolaisten, kulttuurimarxilaisten käytössä yrityksenä vaientaa islamin ideologian arvostelua. Onhan monille jo selvää, ettei rauhan uskonto ole uskonto lainkaan vaan väkivaltainen ideologia. Suomalaisia on helpompi pettää, koska meidän media on niin yhtenäinen ja yksimielinen autoritäärisessä liberalismissaan.

Kalle Pelttari kirjoitti...

Pari päivää sitten oli Ilta-Sanomissa juttu perussuomalaisten piiloviestinnästä tai jostain sellaisesta. Siinä moni tunnettu asiantuntija pohti, miten persut piiloviestivät, siis antoivat omille kannattajilleen täysin erilaisen viestin kuin suurelle yleisölle. Kaikki kravatit ja muutkin piiloviestinnän keinot tunnustettiin tosiasioina. En nyt muista niiden asiantuntijoiden nimiä, mutta juttu varmaan löytyy Ilta-Sanomien jostain arkistosta. Niin, silloin yritin kommentoida juttua, että en yhtään enää ihmettele, mistä niitä salaliittoteorioita syntyy. Eihän se kommentti tietenkään mennyt läpi. Eihän se ole salaliittoteoria, jos sen määrittelevät esim. YLE:n tai Ilta-Sanomien asiantuntijat.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän ot, mutta Paska Baarikoski ja Rattijuoppojen Sanomat asialla:

https://www.suomenuutiset.fi/viela-askettain-hs-yllytti-suomalaisia-keksimaan-pilkkanimia-virolaisille-toimituksen-suosikkeihin-kuuluivat-raivot-vorolaiset-villisiat/

https://www.suomenuutiset.fi/helsingin-sanomien-paallikkotoimittaja-esitti-paaministerin-tappamista-paa-kuivumaan-kepin-paahan/

QroquiusKad kirjoitti...

Tämä olisi ollut hauska, ellei tietäisi kuinka paljon tällaisia Järkyttyjiä on todellisuudessakin olemassa, ja kuinka paljon niillä on valtaa sörkkiä kanssaihmisten elämää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Toiselle professorille, kt:lle, Seppo Oikkoselle, Bogreolille, Kalle Pelttarille, Ano1:lle, Qroquius Kadille ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Toinen professori: Totta. Ei siitä Suomessa olla kirjoitettu kuin täällä voiman pimeällä puolella.

kt: En tiedä, onko Suomessa maailmaan wokeltavin valtamedia mutta aika lähellä kärkeä ollaan. Ja se ihan oikeasti hävettää.

Seppo: Kyllähän ne kaikkein mielipuolisimmat ideat sieltä tippaleipäpuolelta tuppaavat tulla.

Bogreol: Erittäin hyviä huomioita. Eli ”Sauna palaa, mitä tehdään? No, haukutaan sammuttajat”.

Kalle: Tämä piiloviestintä ja koirapillit ynnä muut ovat tulleet muotiin vasta hiljattain. Ja me, joista sitä syytetään ollaan ihan kuutamolla kun tiedostavat yksilöt keksivät lisää.

Anp1: Kyseinen jätkä on hyvä ja pitkäaikainen esimerkki valtamediamme alennustilasta. Mutta tokihan hänellä saa olla väkivaltafantasioita kas kun hän on niinqu Hyvän ja Oikean puolella.

Qroquius Kad: Totta. Ja tämähän ei ole koskaan ollut huumoriblogi.

Ano2: Kiitos lisäyksestä.

Gottihan Se kirjoitti...

Suomessa ei ole maailman wokeltavin valtamedia, mutta aika korkealla on kyllä taulukossa. Mikä vääristää Suomen mediakenttää on se että ei ole mitään varteen otettavaa vaihtoehtoa. Muissa maissa on yleensä ainakin jonkinlaista kohtuullista vaihtoehtoa tarjolla, jolla on ainakin jonkin verran osuutta maansa mediakentässä.

Suomessa ei ole yhtään mitään. Suomen Uutiset on ihan ok, mutta se on Persujen lehti. Taas kertoo siitä, että Persut on ainut vaihtoehto Suomessa.

Muuten tykkään, että Suomen Uutiset on aloittanut pelaamaan samaa peliä kuin VMP. Ei muuta kun kaivetaan esiin sitten kaikki asiat kaikista ja katotaan että onko yhtään puhdasta pulmusta maassa jäljellä!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Gottihan Se:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne. Ja kyllä, meillä on se tilanne että ei kansallismielisillä ole mitään jyräävää valtamediaa vastaan. Suomen Uutiset on tosiaan hyvä mutta se on kuitenkin marginaalia ja sitä tuskin lukee läheskään niin moni kuin mitä QK veikkasi. Se julistehahmohan on muuten surullisen kuuluisa Trigglypuff:

https://www.youtube.com/watch?v=w7WRg3RWmKs

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Jep. Tähän on todellakin tultu.

Kalle Pelttari kirjoitti...

Jokisipilä alkoi perumaan puheitaan. Hyväksyy HS:n tulkinnan perustuslaista. On kaikkien etu, että Rydmanin yksityiset tekstiviestit julkistetaan. Onko mies aivan lammas? Meni kuitenkin massahysteriaan mukaan. Perustelee sillä, että jotkut "asiantuntijat" oikeusoppineet ovat tätä mieltä. Olisikohan komento tullut jostain toisesta suunnasta?

Anonyymi kirjoitti...

MJ oikoi puheitaan sikäli kun kyse oli laittomuudesta. Hän pitää Rydmanin yksityisviestien julkaisemista edelleen vaarallisena ja vääränä (en tässä nyt muista mitä sanoja hän käytti). Minusta hän on oikeassa; nyt ollaan jo kaltevalla pinnalla. Mitä kaivetaan esiin seuraavaksi? Tässä kohtaa voisi ilma puhdistua, jos ns. Tiitisen lista julkaistaisiin. Saisipa demarit ja vassaritkin omat luurankonsa julkisesti riepoteltavaksi. Sama koskee RKP:tä ja heidän freudenthalilaista menneisyyttään. Milloin kuulemme julkisen anteeksipyynnön?

QroquiusKad kirjoitti...

Eiköhän Jokisipilälle yksinkertaisesti ole tehty Tarjous Josta Ei Voi Kieltäytyä:

Lakkaat puolustamasta persuja tai tulet loppuiäksesi suljetuksi ulos yliopisto- ja tiedemaailmasta kaikkia teoksiasi myöten!

Ei se koko elämäntyön tuhoutuminen ole kenestäkään oikein hauskaa, vähiten sellaisesta jolla on ansioita jotka tuhota.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kalle Pelttarille, Anolle ja Qroquius Kadille. Luulen, että QK on lähellä totuutta. Suomen yliopistomaailmahan on sellainen että siellä tulee helposti Persona Non Grataksi. Harva on edes uskaltanut panna hanttiin. Jukka Hankamäki tuli ensimmäisenä mieleen.

Anonyymi kirjoitti...

MJ sanoi Iltalehdessä näin: "Minun näkemykseni mukaan parisuhteessa olevien henkilöiden kesken lähetetyt yksityiset viestit kuuluvat kaikkein intiimeimmän yksityiselämän alueelle. Minusta niiden paikka ei ole julkisuudessa, eikä niitä tulisi käyttää korkeimmissakaan valta-asemissa olevien henkilöiden julkisen toiminnan arviointiin." MJ siis edelleen paheksuu HS:n tekemää julkaisupäätöstä, mutta oikoi aiemmin ilmoittamaansa juridista arviota perustuslain vastaisuudesta. Ei siinä muusta ollut kysymys.

Turhautunut Kansalainen kirjoitti...

Huomasin tämän tekstin jo silloin heti julkaisun jälkeen, mutten en jaksanut mitään kommentoida koska nauratti niin paljon. Näet tämä jos mikä osuu täydelisesti kohteeseensa! No nyt pitää sen verran kommentoida, että olen tätä viime päivinä jakanut moneen paikkaan milloin vain on tullut hyvä paikka vastaan missä linkittää tämä. On niin loisto kirjoitus!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Turhautuneelle kansalaiselle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Oikoi kumminkin. Katsotaan, kuinka mies jatkossa toimii.

Turhautunut kansalainen: Lämmin kiitos.

DuPont kirjoitti...

Kiitos tuosta kirjoituksestasi. Kärsin ja nautin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, DuPont ja kiitos sinullekin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä kuva mielenilmaisusta Britanniassa. Teksti"LBGT Against Islamophobia" on totta.
https://pbs.twimg.com/media/Cd6snIyW8AAnBLN.jpg

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Jep, sieltä minä sen bongasinkin.