keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

HIKINAUTIT JA KESTITYS KAUKAA

Männäsyksynä Häkälän kunnan alueella pohjoisessa eteläväli-Suomessa ajeli muuan varsin tuttu punainen Nissanin pick-up jonka kyydissä olivat tutut käppäukot Lötjösen Eelis ja Perskeleen Ykä. Miehet olivat ajamassa kohti Jatsinkajauttamankankaan metsästysaluetta jossa oli tarkoitus hieman mökkeillä ja käyttää pyssyjä ulkoilemassa.

Häkälän kunnan keskustaan oli matkaa vielä hieman ja kuskin paikalla oleva Lötjönen vinkkasi vasemmalle:

- Nääkkös tuon?

Näkihän Ykä. Siellä oli vanhoja, selvästi teollisuuskäyttöön tarkoitettuja pahasti ränsistyneitä rakennuksia ja pari jyrkkäreunaista lampea. Ne olivat epäilemättä olleet aikanaan monttuja joihin vesi oli aikaa myöten kerääntynyt. Lötjönen osasi sanoa:

- Tässä on tiedäkkös ollut aikanaan asbestilouhos. Taisi olla Suomen Mineraali Oy:n omistama. Oli avolouhos ja siitä nuo lammet ovat tulleet. Loppunut jo aikaa sitten.

- Niin… se oli sitä aikaa kun ei hoksattu asbestin vaarallisuutta. Mutta epäilemättä se antoi leivän aika monelle ihmiselle silloin aikanaan. Niin kuin muun muassa edesmenneen tätini edesmenneelle miehelle Tanelle joka oli myös koko uransa eräällä toisella asbestilouhoksella töissä. Mainio mies. Ja ruumiinavauksessa huomasivat että miehen keuhkot olivat lähes pelkkää asbestia. Vaan hei, tuossa on pienoinen levike. Eiköhän käydä kusta lorrauttamassa ja vetämässä voimasavukkeet?

Levikkeen kohdalla ei ollut muuta kuin vanhaa häpelikköä. Ei täällä oltu asuttu enää aikoihin. Hikinautit kusta lorrauttivat, sytyttivät voimasavukkeet ja…

- Hei… kuunteles… tuolta louhokseltahan kuuluu ääntä… sehän on täydessä käynnissä… ja tuossahan ajaa ikivanha Bedfordin kuormuri sinne…

- Joo, ja meidän Nissan on taas muuttunut Mossen pick-upiksi… hikinauttien hommiahan tämä… mutta miksi me ollaan vielä nykypäivän rumassa kaljupääpartakuosissa? Miksi me ei olla muututtu ajan kuosiin?

- Varmaankin siksi että minä ajattelin tarjota hikinauteille iltakahvit.

Käppäukoista hikinauteiksi muuttuneet Ykä ja Lötjönen huomasivat että levikkeen vieressä ollut häppelikkö oli hävinnyt ja tilalla oli pieni mökki. Sellainen mummonmökki. Valkoiseksi maalattu ja sen vieressä oli liiteri. Ja näkyi olevan kaivo käsipumpulla. Ennen kaikkea heidän edessään oli ruskea kukkamekko päällään oleva vanha nainen. Miehet ihmettelivät:

- Hä… tota… kuinkas te tiedätte?

Nainen hymyili ja vastasi:

- Minä olin kuulkaa tuolla asbestilouhoksella pitkään töissä siivoojana. Jäin sitten eläkkeelle. Lapset ovat maailmalla ja mieheni on tups´ahossa. Varmaan tuon asbestilouhoksen takia. Mutta minä olen tehnyt eläkeläisenä hieman sivubisneksiä Kalevi Keihäsen Aikamatkoille. Sain sitä kautta tiedon että te ajatte näitä aikoja tästä ohi. Ja kun teillä siellä nykyajassa kuuluu olevan sarvi ottassa jatkuvasti niin ajattelin tarjota teille rauhallisen hetken menneestä maailmasta.

- Tota noin… mikäs vuosi nyt on?

- Eletään Kekkosen vuotta 1971. Mitenkäs, maistuisiko ne kahvit?

- Jo vain maistuisivat.

Pienessä mökissä oli keittiötila jonka pöytään mahtui istumaan juuri kolme ihmistä, sitten olohuone eikä muuta. Olohuoneessa oli vanha heteka, pieni sohva jossa hyrisi kissi ilmeellä että mitäs ihmeen jätkiä nuokin ovat, televisio nurkassa sekä kirjahylly jossa oli kirjojen lisäksi kertyneitä pääosin mustavalkoisia valokuvia yhdestä ihmiselämästä. Seinällä oli käkikello joka raksutti mennyttä aikaa. No, sehän sopi hikinauteille joitten omatkin kellot raksuttivat mennyttä aikaa. Olivat raksuttaneet jo pitkään. Olohuoneen pöydällä oli pari maakuntalehteä.

Tietysti seinän takana oli sauna. Ulkohuusi oli liiterirakennuksessa. Keskellä taloa oli iso leivinuuni joka lämmitti tilan mainiosti. Mummo kattoi hikinauteille iltakahvit. Kahvi oli tietysti pannukahvia. Kannu oli odottamassa valmiina ja se oili peitetty vanhan ajan pannumyssyllä. Mummo kaatoi kahvia posliinikuppeihin ja pöydässä oli luonnollisesti tölkki punaista kulutusmaitoa. Mutta entäs se kestitys? Yksinkertaista, mutta parasta mahdollista. Mummon leipomaa pitkopullaa, mustikkapiirakkaa ja sitten niitä hymyileviä Hangon keksejä. Hikinautit totesivat:

- Aikanaan kun oltiin pieniä niin meilläkin se iltakahvi oli perinne. Joka ilta. Se taitaa olla aika pitkälle hävinnyt siellä meidän ajassamme. Liekö syynä se kahvinkeitin jolla kahvin tekeminen on niin helppoa. Pannukahvi kun piti tehdä hartaudella ja tarkkaan.

Hikinautit nauttivat tarjoilusta ja yrittivät olla ahmimatta. Se oli varsin vaikeaa sillä tarjoilun maku oli jotain, jonka muisti oli jo unohtanut ja riemastui kun pääsi kohtaamaan sen jälleen kerran, aikojen, pitkien aikojen jälkeen. Ehkä juuri tämä oli parasta hikinautin hommissa. Ykä ja Lötjönen ottivat luonnollisesti tarjotut santsikupit ja kuuntelivat samalla mummon kertomuksia omasta elämästään. Kannatti kuunnella, sillä kalenterista katsoen hikinautit olivat tällä hetkellä kuusivuotiaita pikkupoikia vaikka se ei kylläkään päälle päin näkynyt. Hikinautit tiesivät että tarina kannattaa kuunnella aina, varsinkin kun se pohjautuu elettyyn elämään.

Kaikki loppuu aikanaan, vaan konsanaan ei milloinkaan, niin kuin Kalevi Keihäsen Aikamatkoilla todetaan. Niinpä hikinauttien oli aika kiittää tarjoilusta ja jatkaa eteenpäin. Kun Ykä ja Lötjönen pääsivät autolleen se oli jälleen Nissan. Louhos oli enää veden täyttämä ränsistynyt raunio. Talo oli kadonnut ja häpelikkö tullut takaisin. Kun tarkkaan katsoi, näki vielä vähän kivijalkaa. Oli Ykän vuoro ajaa. Lötjönen aukaisi repsikan puolen oven ja sanoi:

- Paas Ykä vilkasten…

Repsikan penkillä oli rottinkinen astia jossa oli pyyhkeeseen kääritty pullapitko. Vielä lämmin. Mukana oli lappu:

Tässä on teille nuorille miehille vähän matkaevästä siellä tympeässä tulevaisuudessa.

Lämmin kiitos käynnistä täältä menneisyydestä.

- Jaahah, taisi olla niin että kun me kohta käydään Osuusliike Häkälän Nälässä niin ei tartte ostaa pahemmin leivonnaisia. Aito asia on aina aito asia. Ja onhan se aina mukavaa kun joku vielä tässä iässä sanoo meitä nuoriksi miehiksi.

Tästä oli hyvä jatkaa matkaa. Menneiden aikojen pullantuoksuisella hyvällä mielellä.


19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No, rumasana ottiatuota, tässä on itsekin elänyt taas melkoisia aikamatkoja tuonne menneeseen maailmaan. Jotenkin se unijukka on unohtanut tämän uuden osoitteeni, vai liekö muuten eksynyt.
Selkosuomeksi, olen muistellut menneitä, mennyttä ja tähän asti elettyä elämää. Se on ollut kuten Pää-Riitu, Kallen äti sanoi, että jos on kirjava tikanpojan selkä niin ihmiselämä on kirjavampi. Se minä allekirjoitan täysin.
Onneksi entisinä aikina ei ollut näitä nykyhärpäkkeitä, vittereitä ja veiskuuppeja sun muita joissa voi ihan kuka vaan vittuila kelle vaan ihan milloin tahansa ja varsinkin "pienessä sievässä", eli ns. kuuden kupin kumarassa.
Kuten tämä muuan napalanko petteristä... Että rotalla on selkäranka, miten lie itsellään? Akkansa sanoo että joo, saahan se meidän VP mennä ja käydä vaikka miehissä, ei hän voi mieheksi muuttua. Paraskin vertaaja. Mites ne ruåttalaiset sanookaan: Fy fan....
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä tarinoita Ykältä. Tulee mieleen vanhat ajat kun maalaisjärki oli vielä tallella. Sekin on jäänyt jonnekin matkan varrelle eikä sitä enää löydä paljon mistään. Syitä miettinyt. Veikö ennenvanhaan selviytymistaistelu ajan ja vaati kekseliäisyyttä. Hömppään ei ollut aikaa eikä paikkaa.

Pari huomiota. Mikä vika oli Keski-Suomessa kun vaihdettiin typeräksi Väli-Suomeksi. Lienee jonkun valopään keksintö joka piti tehdä vain vaihtamisen ilosta.

Kalevi Keihänen. Menestyvä yrittäjä, esimerkkinänsä vissiin Simon Spies Tanskanmaalta. Mutta astui Finnairin varpaille jolla oli valtiovallan monopoli. Keihänen kaadettiin keinoilla mitä keksittiin. Keihänen ei ainakaan varojen puutteeseen kaatunut. Muuan yrittäjä, 90-luvun lamassa kaatunut, köyhänä kuin kirkonrotta mananmajoille mennyt kertoi kerran. Muuan tuomari ryösti konkurssipesää kahdeksan vuotta eikä saanut tyhjäksi. Muutti sitten Amerikkaan. Toisen käden tietoja mutta havainnot viittaavat että perää saattaa jutuissa olla.

QroquiusKad kirjoitti...

Hei hikinautit, nauttikaa
Nyt on kestityksenne kaukaa!
Hetken kestää pitko tää
Se ennen kuin suihin häviää
Hei, hikinautit nauttikaa...

Hei, hikinautit...
Kahvi pannun aito on
Ja pitkonpainike verraton!
Hei, hikinautit...

Hei, hikinautit...
Hangon keksi hymyää
Se ilme nautinkin naamaan jää!
Hei, hikinautit...

Hei hikinautit...
Nuorna miesnä matkustaa
voi vielä hiukan jo vanhana!
Siis, hikinautit, nauttikaa:
Teille suotu on ihmeen taikaa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Hjuu, huvitti kirjoittaa välillä juttu ajasta jolloin kommaritkin olivat duunareita eivätkä nykyisen kaltaisia pellejä. Ja ihmiselämä on kirjava. Niin kauniine kuin hyvin synkkine väreineen.

Ano: Kiitokset. Se Väli-Suomihan ymmärtääkseni tehtiin aikanaan sääennustuksiin. Ja on mielestäni jäänyt koko lailla käytöstä pois. Ja Keihänen oli kyllä melkoinen hahmo.

Qroquius Kad: Kiitokset sinullekin. Toi oli aika hyvä.

QroquiusKad kirjoitti...

Väli-Suomi oli laajempi käsite kuin Keski-Suomi, joka käsittää kyseisen maakunnan joka sekin on oikeastaan Savon läntisin osa.
Ja nykyään se on poistunut käytöstä ilmeisen tarpeettomana.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Näin minäkin olen asian ymmärtänyt.

VNV: Kiitos lisäyksestä. Pisti muuten silmään yhden mielenosoittajan kyltti ”Purra fantasioi lapseni hakkaamisesta”. Millähän kyseinen jätkä sen perustelee?

Anonyymi kirjoitti...

Olette väärässä. Huomenna uutinen. Mielenosoittajia oli 500 000 tuhatta. Aamulähetys. Iltapäivällä erikoislähetys. Riikka Purra todistetusti hakkaa lapsiaan kuvassa. Normaali perhekuva. Lapsilla epäilyttäviä mustelmia kuvissa. Varo vaan ykä. Purran lapset voi olla vielä asiakkaitasi. Lasten isä kiistää kaiken. Valtamedia vastaa. Isällä ollut 20 vuotta sitten omituinen suhde. Ovatko lapset Riikan?! Salattu todellisuus. Yms. Paljastus!! Riikka Purran isoisoiso isällä järkyttävä menneisyys!! Voiko hallitus enää jatkaa!!!???

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja DuPontille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Valitettavasti mikään noista asioista ei nykyisessä Suomessa ole täysin mahdotonta. Valtamedia keksii kyllä keinot.

DuPont: Lynkkausmedia on erittäin osuva termi. Ja sehän toimii tietysti inhimillisyyden, humanismin ja absoluuttisen rakkauden nimissä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Ensimmäinen uutinen oli että heitä on sata, seuraava että lähes tuhat, ja nyt näin viimeisen että tuhansia. Uskoisinkohan? 😂

Anonyymi kirjoitti...

Katselin tuossa sen kuuluisan tytär äiti jutun, missä tytär avoimesti esitti äidilleen porno juttujaan yms. Molemmat olivat kiihottuneita. Jos isänä näkisin tyttäreni tekevän tuollaista, rankka puhuttelu. Varsinkin kun nykyään on lasten/naisten ahdistelu lisääntyneet. Uskomatonta, että tuollaista normalisoidaan. Siinä mielessä ykän juttuun, että siihen aikaan oli joku kuri sekä opiskeltiin jne. Tuollainen itsensä myyminen on askel rappioon. En ole mikään uskovainen. Ja joku suomen kirkko hyvesignaloi verorahohen toivossa. Erosin kirkosta jo ajat sitten. Silloin kun joku suomen korkein kirkon henkilö esitti, että nämä terroristit ovat osa meitä. Taas on tullut luettua valtamediaa. Raivostuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Väli-Suomi oli laajempi käsite kuin Keski-Suomi, joka käsittää kyseisen maakunnan joka sekin on oikeastaan Savon läntisin osa"

Ehtotan käyttöön otettavaksi termejä Ylä-, Väli- ja Ala-Suomi.

+

Anonyymi kirjoitti...

Omanlaisia aikamatkoja tekee youtubettaja lonelyurbanex, joka vierailee autiotaloissa ja kiinteistössä. Suositteluni!


-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka ennen ihan kaikki ei ollutkaan paremmin, niin kyllä moni ottaisi mielellään vanhan rauhallisen ja turvallisen Impivaaran takaisin. Ongelmat alkoivat, kun ensimmäiset somalit tulivat Suomeen. Kari Suomalaisen kynästä siitä syntyi silloin legendaarinen piirros, joka ei kylläkään ollut mikään pilakuva, vaan oikea ja realistinen ajankuva. Sen jälkeen kehitysmaalaisia on tullut paljon lisää ja kaikki negatiiviset asiat muun Euroopan kokemina ovat toteutuneet täälläkin. Meillähän tämä asia piti hallita varsinkin kun Migrin päällikkö tunsi kaikki vuonna 2015 Tornion kautta tulleet turvapaikanhakijat ja heidän taustansa. Kaiken piti järjestyä parhain päin kun vaan rahaa dumpattaisiin surutta erilaisiin projekteihin ja uskottaisiin kotouttamisen kaikkivoipaisuuteen eli toisin sanoen ihmeeseen. The Unelma ei ole vielä kadonnut minnekään.

Tavallisen kansalaisen sen sijaan tulee edelleen katsoa ongelmia läpi sormien, eikä niistä saa puhua tai kirjoittaa olematta kauhea ihminen, raisisti ja natsi. Kyllä oikeat asiantuntijat ja dosentit sitten kertovat, mikä on oikein. Riikka Purrankin olisi miehensä kanssa ravintolassa ollessaan pitänyt vain nauttia ateriastaan, eikä välittää turkkilaisen kädellisen tuijotuksesta ja hänelle osuneesta suosiollisesta huomionosoituksesta munien kaiveluineen. Miksi julkisuudessa ei koskaan keskustella syistä ja seurauksista? Ei se vastenmielisyys jotakin ihmisryhmää kohtaan tyhjästä synny.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos taas menneisyysmuistelosta! Nykypäivä tympii niin paljon, että mielellään muistelee vanhoja hyviä aikoja. Sanotaan, että aika kultaa muistot, mutta nykypäivään verrattuna mennyt aika oli oikeasti parempi. Tekninen kehitys kaikkine härpäkkeineen ei korvaa menetettyjä asioita menneisyydestä, kuten rauhallisempaa ja turvallisempaa elinympäristöä.

Välillä surettaa nykynuoret, jotka eivät tiedä paremmasta, heidät pitäisi lähettää hikinautteina menneisyyteen. Huomaisivat silloin, ettei asioiden tarvitsisi olla näin huonosti, ja jotka on huononnettu tietoisilla poliittisilla päätöksillä.

Pannukahveista vielä, että mummolassa kahvimaitokin oli suoraan navetasta tullutta vain kermat päältä kuorittuna. Vuonna 1971 en vielä alle kouluikäisenä kahvia juonut, mutta kunnon maatilamaito maistui.

Ikätoveritar

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Thorvald Eskilinpojalle, Anolle, Taisteluvälineupseerille, Rouva Anolle ja Ikätoverittarelle & kiitos kommenteistanne.

Thorvald: Se on sitä valtamedian itsestään kasvavaa tilastointia.

Ano: Jos pysyttäis vanhassa. Ja johan on olemassa Ylä- ja Alatölöviö.

Tvälups: Kiitos vinkistä. Täytyy tutustua.

Rouva Ano: Tiivistit tilanteen taas hyvin osuvasti.

Ikätoveritar: Kiitokset sinullekin.

Anonyymi kirjoitti...

Yhdenkään ministerin ei pidä enää erota kun viimeinkin ollaan tekemässä parempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Ei vaikka media ja oppositio etsii tikun kanssa vanhoja sananpätkiä joista voi saada kuvitelman rasismista. Sokea Reettakin näkee että tilanne on jo kestämätön. Jotkut etnot perseilevät miten tahtovat ja meidän pitäisi olla kilttejä kuin kissanpesijät ja maksaa vahingot. Johonkin pitää vetää rajat.

Anonyymi kirjoitti...

Ovatko hikinautit matkustaneet tulevaisuuteen? Siellähän voi olla vaikka millainen dystopia tai mahdollisesti paratiisi, jossa muisteltaisiin 2000-lukua varoittavana esimerkkinä.

Acc

QroquiusKad kirjoitti...

Ennustaminen on hankalaa, tulevaisuuden ennustaminen erityisen hankalaa.
Senhän voi nähdä scifi-teoksista, joissa on fantasioitu kymmeniä vuosia sitten maailmaa, jossa nykyään elämme.

Jokin on toteutunut, suuri ellei peräti suurin osa ei.
Ajatellaan nyt vaikka "Blade Runner"-klassikon kuvitelmaa vuodesta 2014:
eipä ollut meillä ihmisrobotteja ihmistasoisella tekoälyllä, vettä ei satanut tauotta eikä tupakkaa saanut enää polttaa posket lommolla kaikissa sisätiloissa.

Menneisyydessä vierailu on helpompaa ja antoisampaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Acc:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Olen pitkälti samaa mieltä.

Acc: Nämä tulevaisuusjutut ovat vaikeampia. Kas kun menneisyys on jo tapahtunut.

Qroquius Kad: Olet oikeassa ja tulevaisuusfiktiot ovat aina, no, vähän etuajassa.