Tuota joukkohysteriaahan on ollut maailman sivu ja sitähän on ollut monenmoista. Vaarattomampia joukkohysterian ilmentymiä lienee nuorisokulttuurin joukkohysteriat. Otetaan esimerkiksi vaikkapa se tilanne 1970 – 1980-lukujen vaihteessa, kun Jyrki Hämäläisen monivuotinen märkä uni muuttui lopulta lihaksi, ja huomattavan suuri osa suomalaista nuorisoa kuvitteli elävänsä jossain Teksasissa about vuonna 1957.
Kun 50-lukuteddyboyrockabillylökäpökätötteröpäämuoti oli saatu aikaiseksi, piti tietysti myydä mahdollisimman paljon levyjä ja muuta krääsää ja siksi piti hankkia idoleita ulkomailtakin (ei tietenkään Teksasista, Englanti oli lähempänä ja halvempi), mm. Crazy Cavan, joka urbaanilegendan mukaan meinasi vetää Suosikin toimittajaa turpaan, kun toimittaja etsi miehen jostain englantilaisesta pubista ja kertoi hänellä olevan huomattavan sukseen Suomessa. Vaikka rockabilly rules, ok, niin älä vittuile vanhalle miehelle, juippi.
Noo, rokapili tuli ja rokapili meni eikä tämmösellä hysterialla ole sinänsä pitempiaikaista vahinkoa. Nuorisolla kun on pääosin taipumus kasvaa aikuisiksi, alkaa olla ihmisiksi ja lopettaa hömpötys. Seurauksena on kai tämmösistä ilmiöistä se, että kolme vuotta myöhemmin divarit täyttyvät levyistä, joista kukaan ei maksa mitään, ja jotka 30 vuotta myöhemmin taas nousevat arvoon arvaamattomaan, kun sen aikaiset teinit ja nykyiset keski-ikäiset alkavat retroilla (tällä kertaa omilla rahoillaan). Vähän sama ilmiö kuin 1970-luvun Shokki-lehdillä.
Joukkohysteriaa on kyllä hyvin vaarallisiakin muotoja, eikä siihen tarvita suurtakaan määrää ihmisiä. Oikeassa saumassa ei tarvita kuin vajaa pari sataa ihmistä. Jos ne ihmiset sattuvat istumaan eduskunnassa.
Kysehän on tietenkin tästä perustuslainmuutoksesta, jossa ehdoin tahdoin muutetaan alue nimeltä Suomi valtiosta maakunnaksi. Vanhassa, ihan viisaassa perustuslaissahan todettiin vain että Suomi on täysivaltainen tasavalta, mutta nyt lakiin on sitten ympättävä lisäys Suomi on Euroopan unionin jäsen.
Eduskunnassa käydyssä keskustelussa tähän hysteriaan höyrähtäneet ovat jankuttaneet, että eihän tää tosiasiassa Suomen asemaa mitenkään muuta. Näin tyhmempänä itse tuumin, että minkä ihmeen takia pitää nähdä niin tolkuton vaiva saadakseen perustuslakiin muutoksen, joka ei muutakaan mitään? Eikö olisi ollut viisaampaa käyttää moinen vaiva vaikka muikkuverkoilla käyntiin? Kun eihän sitä kai meiltä varsinaisesti kukaan edes asiakseen vaatinut.
Ja eikös se asia mennyt kumminkin niin, että jos perustuslakiin kirjoitetaan että Suomi on tiätsä niinqu täysivaltainen tasavalta, tosin... niin tätähän ei muuteta muuten kuin perustuslakia muuttamalla.
Ja selväähän on, että vaikka nyt väitetään, että ei tää mitään muuta, niin jos (kun) EU:n nimissä keksitään uusia hömpötyksiä, kuten vaikka EU:n liittovaltion sisällä ei ole maahanmuuttoa, vaan pelkkää maassamuuttoa, ja se koskee mm. Ranskassa turvapaikan saaneita afrikkalaisia suhteessa erääseen Suomeen, niin sen jälkeen meillä pokataan ja perustellaan asiaa sillä, että perustuslakimme kyllä mahdollistaa tämän ja suorastaan velvoittaa siihen. Ja turha muutenkaan mussuttaa, jos kerran itsekin ajat Renaultia, katselet Blaupunktia ja syöt pizzaa.
Eduskuntaan edennyt joukkohysteria ei lopu tähän, siitä kertoo seuraava kohta, jota ollaan betonoimassa perustuslakiin:
…eduskunta voi kahden kolmasosan enemmistöllä siirtää Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävän toimivallan Euroopan Unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle.
Eli ei riitä se, että Suomesta tehdään liittovaltion maakunta. Lisäksi pitää taata vallan siirtäminen jonnekin, jota tahoa ei ole edes määritelty. Katotaan sit myöhemmin jos jotain nastaa sattuis ilmaantumaan. Hysteriaan kuuluvasti touhu menee niin, että tärkeintä on se Suuri Idea, ja se mahtava tunne, että ollaan mukana siinä. Tärkeintä on nyt panna asian tiimoilta töpinäksi, vaikkei olla oikein itsekään mietitty, että mitä se Suuri Idea oikein pitää sisällään.
Asian toteuttamistavassa ei kyllä ole hysteriaa vaan suorastaan järkyttävän tiukkaa ammattitaitoa. Sen verran hyvin on villakoiran ydin mediassa piiloteltu. Koska olen viime viikot sattuneesta syystä itsekin seurannut lähinnä pororadiota, sopuli-tv:tä ja lapinkoirien kuonobookia, en olis itsekään törmännyt asiaan, ellen olisi lukenut Kullervon blogia (kiitos Kullervo). Laatumediamme Iltasanomat ja Iltalehtikin ovat varmasti seuranneet tätä Suomen valtiojärjestelmän muutosta valtiosta maakunnaksi, mutta niillähän on ollut tärkeämpiä lööpin aiheita eli Miss Suomi saattaa menettää kruununsa ynnä joku tanskalainen prinssi piti bailuja Suomessa. Huomisen lööpeistähän ei ole epäilystäkään, mutta ennen kuin Soini vs. Halla-ahotapauksesta voi sanoa mitään, on kuultava muitakin lähteitä kuin Ilta-Ryönä.
(foliopipa päähän)
Kyseessähän on taas kerran kepulaisten juoni. Kun EU-liittovaltiota jyrätään todeksi minkä höyry riittää, ja Suomi on hyväksymässä asemansa syrjäisenä maakuntana, johon on ihan turha rahoja tärvätä, meistä kaikista tulee eurokepulaisia. Asemamme kun on sitten sama kuin nykyisin vaikkapa Pelkosenniemi vs. Kehä kolme. Piruako sinä turkulainen työtön levyseppä siinä kohtaloasi ruikutat? Muuta Müncheniin. Kyllä siellä töitä on.
(foliopipa pois päästä)
Joukkohysteriaan sairastuneet ihmiset eivät muista sitäkään, tai eivät välitä, että EU:ssahan suurin valta on virkamiehistöllä, joka on lojaalinen ainoastaan omalle viralle ja uralleen (vaarallista) tai vaihtoehtoisesti virkamiehistöllä, joka on lojaalinen ainoastaan omalle ideologialleen (vielä vaarallisempaa, tjeu Eva Biaudet).
Oikeastaan ainoa porukka, jolta voisi odottaa tällaista joukkohysteriaa, on vanhat taistolaiset. Niillähän kun on perinteisesti ollut tavoite ottaa valta itselleen ja sitten siirtää se välittömästi jonnekin muualle. Toivotaan nyt sentään, että eduskunnasta löytyy 67 miestä ja naista, jotka osaa ajatella muutakin kuin Suurta Unelmaa, joka määritellään sitten myöhemmin tarkemmin. Muitten toimesta.
Niin muuten, minäkin kun olen käynyt tuon asepalveluksen, ja olen vieläkin reserviläinen, vaikka tosipaikan tullen sijoitus olis kai joku pommikoneen rahastaja, niin olenhan sotilasvalan vannonut minäkin. Sotilasvalassa sanotaan mm. näin:
Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa.
Jos maa muutetaan valtiosta maakunnaksi, niin eikös tuossa laillinen valtiojärjestys kumota? Kun eihän ensimmäisen perustuslain laatijoilla voinut olla aavistustakaan, että itsenäisyydestä luovutaan omin neuvoin. Mitä tää meille sotilaspassin haltijoille tarkoittaa? Palautetaanko passit sotilaspiirin esikuntaan, ja katsotaan että meidät on vapautettu sotilasvalasta?
Ja kun viranomaisille ilmoittaminen ei tässä tapauksessa taida auttaa, niin pitääkö meidän uudelleenorganisoida hirviporukat? Ainakin meille aikanaan kantapeikot sanoivat, että tuo vannottu vala on syytä ottaa tosissaan ja teidät saatetaan aikanaan kutsua pistämään vannottu toteen.
*
*
*
Lisäys 16.9.
Perustuslakimuutoksen vastainen adressi tuossa. Kannattaa osallistua. Rikka rokassa kumminkin.
Joulukalenteri 2024 Yhdeksastoista luukku
3 tuntia sitten
35 kommenttia:
Joukkohysteriaa vastaan joukkohysteriasta väärin todistamalla? Eihän tuossa rockabillyhuumassa mistään todellisuuspaosta tai aikasiirtymästä 1950-luvulle ollut kyse. Parasta bailumusaahan se oli, retromoderneissa vermeissä. Englannissakin skene oli suuri, ei mikään pubijuttu, todellakaan. Samainen alakulttuuri on Suomessa edelleen vahvana olemassa.
En tiedä miksi levität samaa potaskaa jota vastaan saarnaat. Tämä päivä ei taida olla järin vahva hommalaisille neroille (vrt. Halla-Ahon lapsekas aivopieru).
Juu kiitos Kullervolle, en minäkään moisesta ollut tietoinen. Muutos on sikäli pelottava, että tämä on ensimmäinen hallitus melkein sataan vuoteen, joka pystyy tekemään noin vaivattomasti 2/3 määräenemistöä edellyttäviä päätöksiä yli vaalien. Vastaavaa sossujen ja porvarien yhteispeliä ei tämän jälkeen tulla toviin näkemään (kunhan ovat päässeet persukiimastaan jossain vaiheessa ylitse), ja sen jälkeen perustuslakia ei niin vaan muutetakaan.
Hullua on, että tuollainen ylikansalliselle elimelle annettava päätösvalta on aina ollut kovan linjan kommareilla tavoitteena, ja nyt se sitten onnistui. Ei voi kuin todeta, että jääkäreitä tulee ikävä.
Tervehdys Anolle ja Kumitontulle & kiitos kommenteistanne.
Ano: Niin no, ensiksi alkuun anteeksipyyntö kaikille niille, jotka rockabillymusiikkia aktiivisesti harrastavat. Kävipähän vaan esimerkkinä. En kiistele makuasioista ja menestyksen määrästä (olen itse progemiehiä, jolla suurin menestys oli kohta 40 vuotta sitten, eikä taida siiinä mitassa enää koskaan tulla).
Vaan muuhun asiaan. ”Joukkohysteriaa vastaan joukkohysteriasta väärin todistamalla”. Ano heitti mielestään mainion lauseen jossa vetosi väärin todistamiseen eikä sen kummempaa sitten perustellut. Merkitään tiedoksi. Ei aiheuta toimenpiteitä.
Mitä tulee Halla-ahoon, niin opettele tietyt huumorin lajit. En minäkään väitä jonkun Anne Moilasen haluavan ampuvan miehiä palleille, vaikka se totesikin että tulta munille. Siks toiseks, joku Osmo Soininvaara sanoi likipitäen samaa (minkä alla kommentoiva Kumitonttu hyvin kirjoittikin omassa blogissaan), mutta kun se on niinqu oikealla puolella niin se ei sitten ollutkaan aivopieru. Eikä sekään muuten minun mielestäni ollut mikään aivopieru. Ihan tottahan se kirjoitti.
Vaan yleisesti ottaen kommenttisi sisälsi pääosin rockabillynärkästystä (arvasin muuten, että tommonen tulee) ja hyvin vähän muuta. Anteeksi. Lyön kyynärpääni kiveen. Helpottaako? Samaan aikaan ollut Pelle Miljoona / uusi aalto / kaunis angsti / me halutaan nuorisotiloja-buumi oli ihan yhtä naurettavaa.
Kumitonttu: Kiitos. Kommenttiisi ei lisättävää.
Rockabilly on vähän niinkuin ennenkuulumaton vitsi. Naurattaa tuoreeltaan niin pirusti että vedet tulee silmistä.
Mutta kun sen kuulee uudestaan ja uudestaan.... Itsekin aikanaan pyörin pienen hetken tukka tötteröllä ennenkuin sorruin seuraavaan "ilmiöön".
Miksei perustuslaissa ole sellaista määräystä, että kun sitä ollaan muuttamassa, pitää kuukautta aikaisemmin eduskuntatalon kaiuttimista alkaa
soittamaan (vaikka rokkabiliä) tauotta, niin että tyhminkin edustaja tajuaa, että nyt tapahtuu jotain kaffetaukoa merkittavämpää?
Tervehdys, Ano, ja kiitokset. Mutta tässä kirjoituksessa mainittu musiikkimuoti oli vain esimerkki. Sattui vaain jotenkin sopivasti, kun se oli silloin nuoruuteni aikana. Jos joku tykkää harrastaa rockabillyä niin mikäs siinä. Mutta tämä kirjoitus koski perustuslakimuutosta, joka ei ole muoti- eikä makuasia.
Kuka sanoi, ettei rockabillyä voisi tehdä suomeksi?
Kiitos itsellesi.
Rockabillyyn tosin täytyy todeta, että vuonna 1976 näin (kuten monet muutkin kaverini) elokuvan "American Grafiti".
Pukeutuminen ja musiikki viehättivät, joten enon Suavet helttaan, faijan spittarit, dongarit, nylonpaita ja nahkarotsi päälle, kitaran hankintaan ja siinä se oli.
Väitän edelleen, että varsinainen touhu oli nuorison omaehtoista kapinaa YYA-aikaa vastaan ja Jyrki Hämäläinen rahasti vasta pari vuotta myöhemmin.
Väitän näin siksikin, että vieläkin soittelen Rock and Rollia, Rockabillyä ja Countryä harrastemielellä harrastebändin kanssa.
Meille asia on aito.
Ainoa asia mikä on muuttunut - en pidä enää USA:sta valtiona.
Tervehdys Ruukinmatruunalle ja Kullervolle & kiitos kommenteistanne. Ruukinmatruunan linkkihän sisälsi varsin toimivaa settiä. Vaan minun kirjoitukseni näemmä ei, koska ideahan ei ollut herättää keskustelua rockabillystä vaan perustuslakimuutoksesta.
Toisin sanoen meni hieman perseelleen. Ehkä seuraavalla kerralla sitten paremmalla menestyksellä.
Niin muuten, Vieraalle: Kiitos sähköpostiviestistäsi ja anteeksi myöhäinen kommentointi. Sekä esittämäsi kysymykset sekä toiselta taholta saamasi vastaukset olivat asiallisia.
Teddy teddy teddy - do the tiger twist...
Hienoja aikoja. Hienoja aikoja kertakaikkiaan. Dallas Cowboys -takit tekonahkahihoilla, helmeilevä omenaviini, elämän ensimmäinen sormipimppa.
Kiitos Ykä hienosta kirjoituksesta! Rockabillyaikojen muisteloita ei ikinä ole liikaa.
Ja sitten tietysti se toinen asia jonka unohdin jo niin sekin oli ihan hyvä ottaa esille.
Ja sitten vääntää Reinokin veistä haavassa...
ei menny niinku Strömsössä...
Sivusta tätä perustuslakimuutosta ja Suomen meininkiä seurailleena, olen useammankin kerran miettinyt, että missä vaiheessa sotilasvala (tai omalla kohdallani vakuutus) lakkaa sitomasta. Vai kuuluuko sotilasvalaan se, että jos ei tule kutsua maata ja valtiojärjestystä puolustamaan, onko sitä ruvettava itse oma-aloitteisesti puolustamaan? Taidan kuitenkin vain muuttaa maasta, ja lähettää sekä passin että sotilaspassin paluupostissa.
Ruukinmatruuna itse on enemmän mieltynyt hard rockiin, heavyyn ja progeen. Eipä silti, rockabilly on varsin mukavaa ja letkeää musiikkia - se on kaikista rockin muodoista kaikkein seksuaalisin ja kaikkein rytmivoittoisin. On vaikeaa vastustaa tavarajunamaista 2/2 -tai 2/4 -rytmiä.
Ruukinmatruuna on tarkastellut aihetta täällä, täällä ja täällä
Ruukinmatruuna tarttuu Epiphone Alleykatiin ja komppaa Kullervoa. Se alkoi nuorison spontaanina kapinana virallista vasemmistolaista nuorisokulttuuria vastaan 1976 - ja sitten kaupallistui. 1982 mennessä se oli overexposed ja lässähti. Jäljelle jäivät enää todella hardcore-vintsat.
Mutta mitäpä rockabilly nykypäivänä on muuta kuin elämäntapa - siis 1950-luvun historianelävöittämistä, samalla tapaa kuin ruukinmatruunalle keskiaika?
Tervehdys Karhunkynnelle ja Ruukinmatruunalle & kiitos kommenteistanne.
Karhunkynsi: Samaa on tullut mietittyä. Mulle kyllä tosin maan vaihto ei ole oikein mahdollinen. Eikä täältä pois kai osaisi muutenkaan lähteä. Oma vaihtoehto lienee ns. maaseutulinnoittautuminen.
Ruukinmatruuna: Whatever. Tään kirjoituksen varsinainen pääasia kun ei ollu rockabilly.
Tässä on jälleen asevelvollisuuden ongelma. Missä vaiheessa oma hallinto menettää legitimiteettinsä - ja missä vaiheessa sotilasvala lakkaa enää sitomasta?
Entäpä silloin, jos osa asevelvollisista haluaa pysyä uskollisina muodollisesti legitiimille hallitukselle, ja osa haluaa kieltäytyä? Tämä ei ole niin kaukainen ongelma - tsaarinvalta törmäsi tähän 1900-luvun alussa. Se ratkaistiin silloin niin, että Suomi maksaa ns. sotilasmiljoonat verona siitä, ettei asevelvollisuutta uloteta tänne.
Se iso kysymys on: cui bono? Kuka hyötyy? Mitä päättäjillämme on mielessä? Vaikka ikinä ei tulekaan pitää ilkeytenä mitään sellaista, jonka voi selittää typeryydeksi, tässä nyt eivät kaikki asiat ole sitä miltä ne näyttävät. Missä menee valtiopetoksen raja?
Tämä EU-lisäys perustuslakiin näyttää olevan eräänlainen nykyajan YYA. Kukaan ei (muutamia harvinaisia uskovaisia lukuunottamatta) siitä tykkää, mutta allekirjoittaa vaan täytyy.
YYA:n kanssa oli selvät sävelet: naapuri osoitti kiväärillä otsaan ja sanoi, että lasken nyt kolmeen. Jos et sinä aikana allekirjoita, painan liipasinta. Yks, kaks...
Ja nimi tuli paperiin että heilahti.
Tämän EU-muutoksen pakottajia emme vielä tunne. Kukaan ei ole kertonut. Mutta kyllä tälläkin kertaa pakottajalla täytyy olla kovat piipussa, kun lähes 170 kansanedustajaa vapaaehtoisesti päättää lopettaa Suomen itsenäisyyden.
Toinen mahdollisuus on sitten se, että kansanedustajille on maksettu. Niillä on kova rahantarve kun vaalikampanjan kulut tulevat maksuun.
Tai sitten he eivät vaan tiedä, mitä tekevät. Toivotaan, että tämä vaihtoehto on se oikea.
ps. Rokkabilly? Mitä se on?
Tack, Ruukinmatruuna och Närpes Varg och kiitos kommenteistanne.
Ruukinmatruuna:
Asevelvollisuudesta olemme eri mieltä, se on kai käynyt selväksi jo ajat sitten. Ja siitä on turha tässä vääntää.
Mutta lauseesi: ”Se iso kysymys on: cui bono? Kuka hyötyy? Mitä päättäjillämme on mielessä? Vaikka ikinä ei tulekaan pitää ilkeytenä mitään sellaista, jonka voi selittää typeryydeksi, tässä nyt eivät kaikki asiat ole sitä miltä ne näyttävät. Missä menee valtiopetoksen raja?”
sisältää hyviä kysymyksiä, joita tulisi käsitellä paljon, taajaan, mahdollisimman julkisesti ja mahdollisimman suurella porukalla.
Ja mediammehan pitää huolen, että niitä ei käsitellä. Huomisen lööpitkin selvisivät hetki sitten eli Miss Suomi luopuu kruunustaan. Mikään ei ole enää sen jälkeen niin kuin ennen.
Näres Varg: Yep. YYA-liturgian kevyehköksi vahvistukseksi oli Rauhanvaltiolla muistaakseni 190 moottoroitua jalkaväkidivisioonaa. Nykymeiningillä taas ei paljon paskaakaan. Itse en usko maksamiseen vaan joukkohysteriaan ja hyödyllisiin idiootteihin sekä mahtavaan tunteeseen olla mukana jossain suuressa, vaikkei oikein käsitetä mitä se on.
Rokka-Billy oli ylikersantin arvon saanut amerikkalainen vapaaehtoinen talvisodassa huoltokomppaniassa Lemetin lohkolla. Mies tunnettiin siitä, että toimitti soppatykissään lämmintä evästä miehille, vaikka olis ollu minkälainen rautasade hyvänsä.
Tuosta soppamiehestä vilahti mieleeni, että olisiko perskeles sen EU-maininnan tulo perustuslakiin sekin ison naapurin syytä?
Meinaan Suomihan liittyi unioniin vain ja ainoastaan siksi, että sen avulla kuviteltiin saatavan sotilaallinen turva Venäjää vastaan. Tupailloissa supateltiin, että jos rajalla näkyy piippalakkeja niin Saksan ja Ranskan joukot ryntäävät avuksi. Ja niillä on hyvät aseet, ranskalaisilla atomipommit ja kaikki.
Nyt sitten ehkä halutaan antaa koko maailmalle signaali, että me jumaliste ollaan EU:n kovassa ytimessä perustuslakia myöten ja joka hyökkää meidän kimppuumme hyökkää samalla koko unionia vastaan.
En tiedä, onko ajatuksessani mitään järkeä, mutta joku tässä hommassa haisee ja pahasti. Samaan aikaan kun Suomen armeijaa ajetaan alas jaetaan säästyneet rahat Zorbaksille. Mitäs me armeijalla, kun - heh,heh - koko Unionin mahtava sotilaallinen voima on takanamme.
Rautarouva kyselee aivan aiheellisesti; cui bono?
Voimassa olevan lain mukaan, jo yritys liittää Suomi jonkin muun valtion osaksi on rikos.
Kyseessä on hanke, jossa ylikansallisten suuryritysten valta pyritään ikäänkuin perustuslaillistamaan. Niiden etu on kansallisvaltioista luopuminen.
Monikultturistaminen on oire tässä sairaudessa.
Tervehdys Närpes Vargille ja Laakson Arille & kiitos kommenteistanne.
Närpes Varg: Toisaalta EU-maat ovat porukalla purkamassa puolustustaan lilliputtitasolle. Että mitä tästä nyt oikein ajattelis.
Ari: Siltähän se vaikuttaa. Ja noin virallisestihan suhtaudutaan että asiahan on jo loppuun saatettu, joten sen arvostelu on laitonta tai vähintäänkin kyseenalaista.
Mieleen välähti toinen arvio. Hanke on niin päätön että vaikka se lähtisi liikkeelle niin se törmää seinään jossain kohdin. Kullervon blogissa ihmettelin että:
"Suomi on siis EU-mielisempi kuin EU itse. En ole mistään kuullut että EU olisi erikseen sanonut että tuommoinen lainkohta pitää säätää."
Mahtaako muissa EU:n jäsenmaissa olla tuommoisia lakihankkeita? Jos on niin jotenkin tuntuu että muissa maissa tuommoinen torpedoitaisiin nopeammin alas."
Ehkä tällä tavalla saadaan EU lakkautettuja ja perustaa tilalle löyhempi talousalue-painotteinen liitto jolla olisi selvästi niukempi tehtäväkenttä.
Aluks ihmettelin mistä viestistä puhuit. Sit tarkistin postin ja huomasin et ai jaa ton mä lähetin. Hyvä kun luit.
Voisin minä olla vahingoniloinen helsinkiläisille ja todeta että tuo on se tapa miten Helsingin herrat, poliitikot ja virkamiehet ja mediaeliitti käyttäytyvät muuta Suomea kohtaan. Hyvä että herrallakin on herra, ja näin alamainen kuten minä voi olla vahingoniloinen tälleen näin että: "Lällällää! Nyt tekin joudutte muuttamaan työn perässä muualle. Kostan sen että itse jouduin muuttamaan työn perässä Helsinkiin. Nyt tekin joudutte lähettämään karvalakkilähetystöjä jä lobbareita ajamaan asioitanne. Näin minä pistän vahingon kiertämään." En kuitenkaan totea noin.
Jos omat vallanpitäjät ovat huonoja niin kävi mielessä että pitäisikö toivoa ja pyytää tsaari tai kuningas takaisin? Sukua tutkimalla löytäisi kruununperillisen. Virka-asunto vapautuisi 1.2. tai 1.3.2012. Jos ois tsaari tai kunkku niin ei tarttis käydä vaaleja ellei siirrytä vaalikuninkaaseen.
Huomasitko uudemman sähköpostin? Miltä kysymys ja saamani vastaus vaikutti?
Kieltämättä Halosen aikana olen suhtautunut nuivemmin asevelvollisuuteen. Halosen Suomea ei huvita puolustaa. Sotikoon kantahenkilökunta yksinään.
Minulla ei ole yksiselitteistä mielipidettä asevelvollisuudesta tai ammattiarmeijasta. Tiettyjä hyviä puolia on molemmissa. Jonkinlainen noiden yhdistelmä voisi olla mahdollinen.
Oleellista ei ole se onko asevoimat asevelvollisuusarmeija, ammattiarmeija vai palkka-armeija, kunhan sillä on tarpeeksi rahaa, parhaat mahdolliset sotilaat ja tarpeeksi hyvä aseistus.
Pelkistetysti katsottuna asevelvollisuuden idea on mahdollisimman suuri määrä sotilaita. Ammattiarmeija taas on vapaaehtoinen ja korostaa määrän asemasta laatua. Idea on se että sotiminen on kuuluu niille joille se on työtä. Palkka-armeija on taas sama kuin yksityisarmeija. Se olisi sama jos vartiointiliikkeet tai vaikka metsästysseurat hoitisivat sotimisen.
Oikeastaan kukaan joka ei juokse cooperissa vähintään 3000 ei edes pitäisi päästä asevoimiin palvelukseen.
Luulen että klassisen liberalismin mukaan valtio ei saa pakottaa yksilöä sotimaan puolestaan. Pasi Matilainen kirjoitti taannoin asevelvollisuudesta täällä, täällä, täällä
Jos asevoimillla on koko ajan käytössä yhä vähemmän rahaa ja että toimintoja pitää ennemmän lakkauttaa, niin se laittaa miettimään että pitäiskö sitä Natoa harkita. Ehkä olisi hyvä jos Washingtonista tulisi jokin ukaasi jos asevoimien budjettia meinataan enmpää leikata.
Norja ei ole EU:ssa mutta se on ollut alusta asti Naton jäsen. Kuitenkin sillä on koko ajan ollut olosuhteisiin nähden ok suhteet Venäjään.
Venäjä meinaa lopettaa asevelvollisuuden. Se on tainnut kyllästyä siihen että monet välttävät palveluksen lahjomalla upseereja. Eipä siellä taida olla kovin mukavaa tetsata. Palveluksen suorittaa nytkin vain pieni osa ikäluokasta.
Tervehdys Vieraalle ja kiits kommenteistasi.
Viesti 1:
En ole kyllä kuullut, että vastaavia lakiesityksiä muissa maissa on vireillä. Ei se tietysti mahdotonta ole. Vaan Suomenkin tulis muistaa, että se luokan mallioppilas on usein myös se luokan kiusattu oppilas.
Ajatusleikki tsaarista on sinänsä hauska, mutta eiköhän pidetä slobot kummiskin pois kuvioista.
Viesti 2:
Sähköpostiisi vastaneen kaverin mielipiteisiin voin yhtyä. Suurinpiirtein noin se meni. Tietysti voi miettiä sitä, pääsikö Tampereen yliopisto toimittajakoulutuksessaan lopulta haluamaansa tavoitteeseen, mutta varsinaisen tavoitteen kannalta 10 vuotta liian myöhään.
Minä olen kyllä asevelvollisuuden kannalla. Ja joka tapauksessa jos Suomi sotimaan joutuu, tulee vihollinen idästä ja silloin kyseessä on epätoivoinen henkiinjäämistaistelu. Ei se mene meidän puolelta semmosena teknotoimintana, niin kuin liikaa telkkaria kattelleet luulevat. Ja onhan siinä aina mahdollisuus, että me saadaankin tällä kertaa rumasti selkäämme. Talvisodan ihme oli ihme, eikä ihmeitä tuppaa joka kerta tapahtua. Ja nykybudjetilla varustettu ammattiarmeija toimisi mainiosti liikenteenohjaajina venäläisille divisioonille, niin kuin entinen puolustusvoimien komentaja totesi.
Viesti 3:
Parikymmentä vuotta sitten olisin ollut ehkä hyvinkin Naton kannalla. Sillä kun oli sitä hauista ihan eri tavalla kuin nyt, myös Naton eurooppalaisilla jäsenillä. Nythän ne ajavat porukalla puolustustaan pienemmäksi ja keskittyvät noihin aseistettuihin partiolaistehtäviin. Nyt olen huomattavasti kyynisempi.
Mutta oikeaa vastausta en minä pysty antamaan. Ottiatuota. Jyrkkä ehkä. Ja nää on tietysti minun henkkoht mielipiteitä, en minä mikään asiantuntija ole.
Mikäli Venäjä siirtyy puolen miljoonan miehen ammattiarmeijaan, niin tuskinpa ne kovin moneen suuntaan yhtäaikaa höökivät, joten ehkä tuo olisi hyväkin. Ei niillä ainakaan sitä amerikkalaisten kaksi ja puoli sotaa-yhtäaikaa kapasiteettia ole.
Vaan täytyypä lähteä pitkälleen. Huomenna mettälle.
USA luopui asevelvollisuudesta Vietnamin sodan jälkeen kun Milton Friedmanin komitea suositti sitä 1972.
NATO:n jäsenmaat käyttävät rahallisesti aika suuria budjetteja asevoimiin joten armeijan supistaminen on hieman harjaajohtava kuva, jos katsoo vain joukkojen määrää.
Toivon ettet saanut semmoista käsitystä että olisin asevoimia vastaan. Päinvastoin, mielestäni sille tulisi antaa lisää rahaa jotta määrärahakorotukset pysyisivät edes indeksikorotuksen mukaisella tasolla. Mieluiten korotusten tulisi olla indeksikorotuksia suurempia. Tämä riippumatta siitä onko se asevelvollisuus- vai vapaaehtoisarmeija.
En sanonut etteikö asevelvollisuuden kanssa voisi pärjätä, mutta hankalaksi se menee jos määrärahoja otetaan koko ajan pois ja kasarmeja suljetaan, kertausharjoituksia vähennetään, laitehankintoja lykätään tai perutaan ja kantahenkilökuntaa jopa irtisanotaan. Ja jos vielä varusmiehet ovat ylipainoisia ja huonokuntoisia, mukavuudenhaluisia play-station-sukupolven kasvatteja jotka väsyvät heti. Nämä jutut ovat vaikuttaneet minun pohdintoihin.
Sanotaan näin päin, niin asevelvollisuus vaatisi toimiakseen turvatun rahoituksen ja valmiudet rahoituksen lisäämiseen, tiheästi kertausharjoituksia joka äijälle, säännöllisiä laitehankintoja, kantahenkilökunnalle turvatut työsuhteet ja hyviä työmahdollisuuksia, tarpeeksi kattava varusmieskoulutus, sekä selväsi suuremmat, palkkaa muistuttavat päivärahat varusmiehille ja reserviläisille.
Pitäisi olla niin kuin Israelin ja Kreikan armeijat. Ne ovat suuret ja niihin on aina pistetty paljon rahaa. Israelilla on tietenkin se etu että 25 prosenttia puolustusbudjetista on peräisin USA:n raha-avusta.
Joku Kiina tai Intia voi rauhassa pitää massa-armeijoita koska niillä on ukkoja vaikka millä mitalla, melkein tuhlattavaksi asti. Suomella ei ole loputtomasti ukkoja niinku noilla.
Jos Venäjän tuleva ammattiarmeija olisikin 500000 hengen suuruinen, niin se pystyisi silti hyvin omat raja-alueensa vahtimaan sekä mahdolliset kahakat hoitamaan. Ei siihen joka iivanaa tarvita. Ja myös ammattiarmeijoilla on reservijärjestelmä, toisin kuin moni ehkä luulee.
Toivotan metsästysonnea. Kerro sit millaista oli ja minkälaisen saaliin sait. Laita vaikka kuvat näkyviin.
Näin Tuija Brax väittää ettei muuta mitään.
Muutoksen valmistellut entinen oikeusministeri Tuija Brax kumosi väitteen teksti rajoita Suomen päätösvaltaa.
Tapani Tölli todisti samaa. Jäsenyyden maininta on lainsäädännön ajantasaistamista nykyoloihin. Oikeustilaa se ei muuta.
Ilmeisesti haluavat miellyttää EU kun tällainen pitää hyväksyä.
Pitäisi olla jonkinlainen Vuoden Sekopää palkinto. Itse valitsisin EK asiantuntija Riittä Wärnin. Tästä näkyy EK eletään omassa maailmassa muusta tietämättä. Erityisesti lukuja työttömistä ei näytä oleva tietoa.
Riitta Wärn aamu-tv:ssä
http://areena.yle.fi/video/1315895123752
Toinen hyvä olisi Jari Tervo Suomalaiset ovat umpirasisitisia...
Tuija Brax sai palkinnon.
http://www.tietokone.fi/uutiset/isoveli_palkitut_sisaministerio_google_ja_tuija_brax
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/EK+Savon+Sanomille+Rasismi+uhkaa+pahentaa+ty%C3%B6voimapulaa/1135269273642?ref=rss
En tiedä menikö tuo ensimmäinen lehdestä kopioitu oikein, en tilaa mitään lehtiä. Tämä taas lehtikirjoittelu tuntunut olevan tätä mitä taas halla-aho kirjoittanut. Joka on ihan sama minulle. Olenpa joskus laittanut palautetta toimittajalle. Jotenkin tuntuu että meneehän rahat jotenkin hukkaan, ei jaksa muutenkaan kirjastossakaan lukea ps mitään uutisia.
Olisi varmasti paljon muutakin mitä kirjoitella.
Tervehdys Vieraalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.
Vieras: En toki saanut sellaista kuvaa. Ja yhdyn mielipiteeseesi, että puolustusvoimien rahoitusta tulisi lisätä. Paljon typerämpääkin rahaa upotetaan. Mutta niin paljon ei rahaa sinne koskaan saada, että saataisiin aikaan muu kuin liikenteenohjaukseen keskittyvä kolmen prikaatin ammattiarmeija.
Armeija ei ole sanoutunut irti alueellisesta puolustuksesta ja oman käsitykseni mukaan se on nähty Suomen puolustuksen kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi myös naapurissa (älä kysy mistä tuon luin, en minä muista, ja minä olen muutenkin vain res. Murkulankantaja). Alueellinen puolustus vaatii porukkaa. Mitä kerroit reservin tason heikkenemisestä pitää kyllä osin paikkansa. Onneksi sama vaiva vaivaa naapuriakin.
Joka tapauksessa toimiva puolustus on henkivakuutus, joka on hyvä olla olemassa. Mainitsemasi Israel on hyvä esimerkki.
Metsästyksestä: Tämän päivän saaliina nuotiomakkaraa ja saikkaa termospullosta. Mitäs noista kuvia laittelemaan.
Ano: Joo, Braxin saama isovelipalkinto sattui kyllä kohdalleen. Toi termi ”lainsäädännön ajantasaistaminen nykyoloihin” on muuten semmonen, jonka tulemme useammankin kerran kuulemaan, usko huviksesi.
Työelämässä ei tarvita joka äijää kun tuotantoa siirretty halpamaihin, ja työtä automatisoitu ja näin tehty ihmistyötä tarpeettomaksi. En tiedä meneekö ihan yksi yhteen mutta tästä voisi kysyä onko asevoissa samaa vastaavuutta että joka äijälle ei ole tarvetta tai käyttöä sotimisessa.
Miltä kuullostaisi palkallinen asevelvollisuus? Vaikka se että jos lyhimmän ajan palveleva saisi esim. työmarkkinatuen peruspäivärahan suuruisen päivärahan? Jos tuon jälkeen palvelus jatkuu niin muutaman erkin korotus päivässä ja jos on pisimmimmän ajan niin toinen kortotus. Vaikka näin että 26, 30 ja 34.
Toinen olisi niin että lyhimmän ajan palveleva saisi n. 1000 egee kuussa. Jos palvelus jatkuu niin n. 100 egen lisäys kuussa ja kauimmin palveleville vielä toinen 100 egen korotus.
Tuo olisi edes moraalinen korvaus vaikka menisi alle yleisten TES-minimien.
Tää nyt piti sanoa, vaikka tämä ei ole mikään sotaväki-ketju.
Minä olin sotaväessä silloin kun palvelusajat olivat 180, 270 ja 362 päivää. Ennen palvelusajat olivat 240, 285, ja 330 päivää. Olin sen minimin eli 180 päivää. Jotenkin minusta tuntui että 180 on hirveen kiireellinen aika. Ihan kuin siinä yritettäisiin opettaa 240 päivän asiat 180 päivässä. Tuntui ettei ehdi oppimaan mitään kun jo mennään seuraavaan asiaan. Kun minulla on keskittymisvaikeuksia, ja olen hidas, ja olin B-mies, niin ehkä se vanha 240 päivän palvelus olisi sopinut minulle paremmin.
Tämäkin piti sanoo mut unohin. Kerta kiellon päälle...
Ennen vanhaan taisi kotiutumisen yhteydessä saada kotiuttamisrahan. Tuohon palkalliseen asevelvollisuutteen piti lisätä että sit ku solttu kotiutuu niin se sais kotiuttamisrahan joka ois verrattavissa siihen että työsuhteen loputtua saa lomakorvauksen.
Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommenteistasi.
Viesti 1: Tuskinpa esittämääsi vaihtoehtoon löytyy rahoja. Puolustusvoimathan toimii sen mukaan kuinka paljon laarista löytyy perunoita ja ainakin tämänhetkisen hallituksemme mielestä maanpuolustus on so last century, Kankkulan Kaivo tarttee rahaa paljon enemmän.
Viesti 2: Minä olen hieman vanhempaa ikäluokkaa, eli minun aikaan palvelusaika oli 8 tai 11 kuukautta.
Viesti 3: Niin, minä kun olen sitä vanhempaa ikäluokkaa, niin minä kerkesin saada sen kotiuttamisrahan. Olikohan se jotain 250 silloista markkaa. Vaikee muistaa, pitkä aika.
Ei Suomessa asevoimat ole ikinä kylpenyt raha-ammeessa. Tuo mitä sanoin olikin jossittelua. Sinänsä se ei olisi mahdotonta toteuttaa paremmalla rahatilanteella ja paremmalla tahdolla. Tuon mitä ehdotin, sen voisi nähdä kompromissina asevelvollisuuden ja ammattiarmeijan välille. Eli kyseessä on asevelvollisuus ja muut siihen liittyvät jutut tavalliseen tapaan, mutta sillä erolla että soltuille maksetaan rutkasti suuremmat päivärahat.
Jos me olisimme kuin Norja, joka on velaton valtio (kai se on?) ja tahkoaa rahaa öljyn, kaasun, vuoristosähkön ja alumiinin jne. kanssa niin tuollainen ei olisi mikään ongelma toteuttaa.
Hallinnollisilla järjestelyillä asevoimat saisivat lisärahat tai edes välttäisivät leikkaukset sillä että otetaan rahat näistä kohteista ja näihin liittyvistä jutuista:
- maahanmuutto
- mokutus
- ulkomaalaisten työntekijöiden verohelpotukset
- valtiotieteelliset, yhteiskuntatieteelliset ja tiedotusopin tiedekunnat
- pakkoruotsi
- kaksikielisyys
- säätiöiden verovapaus (hurrisäätiöt)
- ilmastohömppä ja niillä perustellut energiaverot ym. maksut (Octavius tietää enemmän noista)
- paskalaki
- kehitysapu ja muu maailmanparannushömppä
- taiteilija-apurahat
En pidä budjettileikkausista, mutta jos on pakko tehdä niitä niin nuo tulevat mieleen ekana. Noista sitten vapautuisi järkeviin kohteisiin kuten asevoimat, maantiet, rautatiet ja vaikka lastensuojelu.
Niin vielä tämä. Pimeän työn kitkemistä pitää tehostaa kun sitä kautta jää saamatta verorahoja.
Tuohon listaan olisi pitänyt laittaa Yle. Siihen pitäisi tehdä tuntuvia supistuksia varsinkin Pasilaan joka on täynnä suojatyöpaikkoja. Yllättävää kyllä, Tampereen propagandakoulusta huolimatta Tohlopin porukka vaikuttaa järkevämmältä. Ehkä propagandakoulusta valmistuneet valuvat Pasilaan. Tohloppia ei tarvi lakkauttaa, mutta mokuttajat pois. Maakuntaradioilta ei niinkään tarvi leikata paitsi että mokuttajat pois niistäkin. Kakkosesta vielä että saksalaiset dekkarit ovat parasta mitä sieltä näkyy.
Toinen on sanomalehtien tilausten laittaminen arvonlisäverollisiksi.
Niin ja sit lehdistötuki pois.
Tuulivoimalta pois tuki. Myllyjen siivet eivät pyöri jos ei tuule. Ja sit siivet jäätyvät talvella. Näin ollen ne tartee apuvoimaa joka on tehty...*rummunpärinää*... ydinenergialla.
Tervehdys Vieraalle. Listastasi en poistaisi mitään. Lisäisin siihen vielä yliturvonneen julkishallinnon joutopomot & kaikenkarvaiset kehittämis- ja tutkimusprojektit, jotka ovat tosiasiassa pelkkiä suojatyöprojekteja mainitsemistasi tiedekunnista valmistuneille maistereille.
Tuosta julkishallinnosta sinä olet muutamaan kertaan kirjoittanut. Koska julkishallinto on olemassa, sen tulee olla kansalaisten parhaaksi ja yhteiseksi hyväksi ja siksi suorittava työ on oltava etusijalla budjettivaroja kohdistettaessa.
Parikymmentä vuotta julkishallinon leikkauksia on kohdistettu suorittavaan työhön mutta harvemmin johtoportaisiin. Paikallispoliisilaitoksia on kuritettu, mutta nähtävästii poliisihallitus ym. ylijohto on paisunut.
Noihin hömppäprojekteihin käytetyillä rahoilla palkkaisi esim. poliiseja poliisilaitoksiin ja sairaanhoitajia sairaaloihin tai vaikka sähköistäisi Vaasan radan. Tai korottaisi sotilaiden päivärahoja.
Toisaalta onko se yritysmaailmassakin niin että alaisia potkitaan helpommin kuin pomoja. Ison herran palkalla voisi palkata monta työmiestä. Tuohon valtio ei tietenkään voi puuttua, koska yrityksen omistaja saa päättää miten tekee. Ja jos iso johtaja saa potkut, niin siitä saa kivat erorahat. Saako tavis mitään erorahoja?
Tervehdys, Vieras. Muistelen, että aikanaan kun Nokia lopetti Saksassa jonkun tuotantolaitoksen, niin työntekijät saivat melko mukavat erorahat. Vaan ei Suomessa.
Julkishallinnosta mielipiteeni tiedätkin.
Lähetä kommentti