lauantai 30. huhtikuuta 2016

PRIORITEETIT KOHDALLEEN

Tässä kesken rauhallisen vapunviettomme tuli törmättyä uutiseen josta laitan vielä lyhyen postauksen ennen kuin lämmitän saunan ja alan työstämään Pertinlaakson panimon raikasta Tsuhnan Kostoa. Eli Helsingin Yliopisto on siis päättänyt priorisoida opetuksensa sisältöä, toisin sanoen se lopettaa japanin kielen professuurin. Miksi, ja mitä tilalle? Sihen vastaa yliopiston varadekaani Hanna Snellman:

- Meillä alkaa syksyllä somalinkielen opetus, ja arabian opetusta lisätään merkittävästi. Niille on todella suuri tarve. Me emme voi pitää kiinni 1880-luvun oppituolijaosta. Maailma muuttuu ja yliopiston pitää muuttua sen mukana.

Hotellin respasta todetaan, että Helsingin Yliopisto on tehnyt todella viisaan ratkaisun jonka hyödyt tulevaisuudessa voivat olla huomattavat. Onhan selvää, että Japani on teknisellä, taloudellisella ja teollisella alalla sen verran maakuntasarjan tekijä, että on aivan luonnollista että tuollaisen merkityksettömän maan merkityksettömän kielen opetus vaihdetaan somalin kieleen. Tulee muistaa, että somalit ovat maassamme kuuluisa konditionaalivoimavara, joka saattaa puhjeta kukkaan hetkenä minä hyvänsä.

Joku voisi todeta, että johan tuota kukkaan puhkeamista on odoteltu jo kaksikymmentäviisi vuotta eikä silmujakaan näy, mutta tuo on typerää yksityiskohtiin takertumista ja menihän iipoiltakin ison kirjan mukaan se kolmekymmentä vuotta kun ne töpittelivät aikanaan Egyptistä Siinain läpi luvattuun maahan. Joka tapauksessa päätös somalin kielen yliopistollisesta opetuksesta saa takuuvarmasti aikaan suuria menestystarinoita ja aikanaan esim. Yleisradio uutisoi apulukion kautta apumaisteriksi ja sitten aputohtoriksi edenneistä huikeista esimerkeistä, joista suomalaisten tulisi ottaa oppia.

Hotellin respassa jatketaan vapunviettoa ja odotellaan uutista jonka mukaan Aalto-yliopiston insinööritieteiden osasto alkaa tutkimaan oikein urakalla sitä, kuinka kamelinpaskaa voitaisiin käyttää mahdollisimman laajasti hyväksi suomalaisessa energiantuotannossa.


30 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Ykä tietää varmasti Suomen pääministerinä vuonna 1944 olleen Edvin Linkomiehen. Jos Suomen historian vaikempia hetkiä mietitään, niin varmasti talvet 1918 ja 1940 sekä kesä 1944 olivat kansakunnan kohtalon kannalta kaikkein vaarallisimmat. Mannerheim hoiteli kaikkina noina aikoina valtakunnan pääpestiä, mutta hyvinä hanslankareina toimivat monet sopat nähneet ja maistaneet apurit.

Linkomiehen oma ammattihan oli pääministeriksi hiukan erikoinen, eli hän oli Helsingin yliopiston Rooman kirjallisuuden professori. Kyseinen professuuri on varmasti kokenut saman kohtalon kuin nyt päättyvä Japanin professuuri.

Jos minulta kysytään - mitä kukaan ei kyllä vahingossakaan tee - niin en tämän somaliprofessuurin jälkeen enää millään tavalla arvostele hallituksen päätöksiä leikata yliopistoilta rahaa vaan päin vastoin kehotan ja kannustan kaikkia poliitikkoja leikkamaan kynsisaksien sijaan moottorisahalla kaikkea yliopistoille suunniteltua tai jo valmiiksi kanavoitua rahoitusta.

Pecker Ceetoyn kirjoitti...

Joskus kouluaikoina tuli mietittyä, että miksi koulussa jaetut stipendit jaettiin aina ns. toiseutta edustaville. Puhun nyt siis 70- ja 80-luvuista. Erityisesti kielten opettajat jakoivat joka vuosi stipendit samoille oppilaille, joilla yhdistävä tekijä oli, että joko toinen tai kumpikin vanhemmista oli vieraskielinen. Palkittu oppilas siis oppi kotonaan vanhempiensa kielen ja kävi pottunokille tarkoitetussa normaalissa kielenopetuksessa. Ei siinä mitään, stipendi tuli varmaan siitä, että osasi parhaiten opetettua kieltä, mutta kyllä kympin tyttöjä vitutti. Myöhemmin ilmiö toistui yliopistossa, jossa "inkeriläisten" paluumuuttajien lapset pyrkivät yliopistoon opiskelemaan - tättädää - venäjän kieltä. Opetukseen, joka ei ollut tarkoitettu kieltä äidinkielenään puhuville vaan suomen- tai ruotsinkielisille. No, jotain takapotkua tietysti tuli, kun se teoreettinen puoli ei oikein sujunut vaikka puhua osasikin. Mutta venäjänkielisiä maistereita saatiin kyllä lopulta ja tilastoihin merkintä.

Tässä somalikielen yliopisto-opetuksessa on mahdollisesti taustalla halu saada somalinkielisiä maistereita ottamalla somalinkielisiä opiskelijoita somalin opetusohjelmaan, joka on tarkoitettu ei-äidinkielisille. Ennustan että meillä on ennen pitkää somalinkielisiä hum.kandeja ja ehkä jopa maistereita. Sanon vaan, että se teoreettinen puoli saattaa ottaa koville. Tai sitten vaatimuksia lasketaan. This has nothing to do with Islam.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kumitontulle ja Pecker Ceetoynille & kiitos kommenteistanne.

Kumis: Minulla on hyllyssäni Linkomiehen kirja Vaikea Aika, jossa hahmotetaan hyvin sen ajan tilannetta ja päätöksentekoa. Linkomies oli valtiomies, eikä minkään poliittisen broilerikoneiston tuotos. Ja niinhän maamme palkitsi sitten hänet vankeustuomiolla, kun nykyisin quislingit palkitaan korkeilla kunniamerkeillä. Jos Linkomies ja kumpp. olisivat nähneet aikanaan parin tunnin tiivistelmän Suomesta vuonna 2016 ne olisivat varmaankin tuumineet, että tään täytyy olla joku piilokamera. Ei tällaista voi tapahtua.

Pecker Ceetoyn: Juuri tuota tarkoitin kun kirjoitin urasta apulukio / apumaisteri / aputohtori.

Anonyymi kirjoitti...

Nimimerkki Kummastelija Hommassa:

"
Uutisessa luki että Japanin kulttuurin ja kielen professuuri oli perustettu osin Japanin valtion lahjoituksena. Sen verran tunnen japanilaista kulttuuria että tämä lakkautus oli erittäin, erittäin syvä loukkaus Japania kohtaan. Japanilaiset tuntien tiedän että tämä ei jää tähän. Tiedän että jatkossa - oli tieteenala mikä hyvänsä - Helsingin yliopiston toiminta japanilaisten yliooistojen kanssa hyytyi tähän. Voi jeesusristus mitä idiootteja.
"

Enpä voi kuin olla samaa mieltä. Voipi olla Honda-stipendit robotiikkaan tiukalla.

-KKi-

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä yliopistoissa nykyisin on merkittävissä asemissa uskomattomia sähläreitä. Muistanettte tämän Helsingin yliopiston tekemän töppäyksen: Sanottiin irti työntekijä, joka olisi joka tapauksessa jäänyt eläkeelle muutaman kuukauden kuluttua. Tämä henkilö oli laatinut testamentin, jonka mukaan yliopisto olisi perinyt häneltä huomattavan suuren omaisuuden. Kaveri tietenkin närkästyi irtisanomisesta ja muutti testamenttiaan. Hänen kuolemansa jälkeen yliopisto jää nuolemaan näppejään. Näin yliopiston päättäjät typerän ja ylimielisen henkilöstöpolitiikkansa vuoksi aiheuttivat yliopistolle suuren taloudellisen vahingon. Yleisestikin yliopistot kohtelevat työntekijöitään monella tavalla töykeästi.

Ykällä ja minulla taitaa olla melko samanlaiset kirjahyllyt. Ryhmyä ja Romppaista ja Linkolaa sekä Veikko Huovista.

Domo arigato gozaimasu, Yrjö Perskeles san

Toinen professori

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

"...Sen verran tunnen japanilaista kulttuuria että tämä lakkautus oli erittäin, erittäin syvä loukkaus Japania kohtaan...."

Jopa minäkin olisin erittäin erittäin syvästi loukkaantunut, jos minua pidettäisiin vähäpätöisempänä kuin Somalia. :D

Yrjöperskeles kirjoitti...

tervehdys KKi:lle, Toiselle professorille ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle& kiitos kommenteistanne.

KKi: Kyllä Kummastelija on kommentissaan kovasti oikeassa. Ei japanilaiset tuota olankohautuksella ota. Mutta voimmehan lohdutukseksemme todeta, että ehkä meillä tulevaisuudessa on luvassa hedelmällistä yhteistyötä somalialaisten yliopistojen kanssa… tietääks kukaan, kuinka tänne kommenttiosioon voisi laittaa sen facepalmin…

Toinen professori: Tuo on varsin kuvaava esimerkki. Yliopisto on osa julkishallintoa ja julkishallinnon henkilöstöpolitiikka on tunnetusti ei-niin-toimivaa. Yleensäkin julkishallinnossa vedotaan asioihin sanomalla ”asiasta on päätös”, vaikka päätös olisi täysin järjenvastainen. Samaten varsinaisella osaamisella ei ole julkishallinnossa merkityssä, ainoastaan vaaditulla oppiarvolla, vaikka oppiarvon haltija ei ymmärtäisi alastaan yhtään mitään.

Linkolaa minulla ei kirjahyllyssä ole, mutta Veikko Huovista kylläkin. Hän on suurin kirjallinen suosikkini.

Domo arigatō, Toinen professori-san.

VNV: Joo, jos rupeaa asiaa noin valtiollisella tasolla miettimään, niin valtion määrittely Somaliaa alemmaksi saavuttaa kyllä äärimmäisen vittuilun tason.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla oli nuorena mummorinki, joka päivä eri mummon luona haastattelemassa ja kyselemässä miten ennen elettiin. Kertoo hän haastattelussa Jyväskylän vuosinaan.
Noin äkkiä ajatellen hän ei ole ymmärtänyt kuulemaansa, päätellen nykyisistä kannanotoistaan. On tietysti sekin mahdollisuus, että peili on kääntänyt mutu-linjalle. Ei tarvinne kertoa mitä mutu tarkoittaa selkosuomeksi. Arvelee Huru-ukko. Varsinkin kun somppua tyrkkää "yliopistoon"...

Anonyymi kirjoitti...

"Muistanettte tämän Helsingin yliopiston tekemän töppäyksen: Sanottiin irti työntekijä, joka olisi joka tapauksessa jäänyt eläkeelle muutaman kuukauden kuluttua."

Ei se nyt ihan noin mennyt. Kyseisen työntekijän, joka siis oli 67-vuotias ja reilusti yli normaanlin eläköitymisiän, kohdalla tarjottiin ensin vapaaehtoista eläkkeelle lähtöä, mitään taloudellista riskiä ei ko. henkilölle olisi tullut, koska superkarttumaeläke olisi odottanut ja tietysti se nyt aktualisoituu. Jotkut vain luulevat olevansa korvaamattomia. Tietysti yliopistollakin on miettimisen paikka, mutta mitä olen kuullut, niin aika amerikkalaista menoa ja sinänsä vastenmielistä. Erityisen törkeää oli ollut toiminta ns. avoimen yliopiston henkilökunnan kohdalla. Kohtahan sekin ajetaan alas, koska kenelläkään ei ole enää varoja kurssimaksuihin, jotka ovat nousseet hurjasti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Mummot saavat vieläkin tietonsa valtamedian kautta ja vielä suurelta osalta uskovat siihen. Oma anoppini lähentelee iältään yhdeksääkymmentä, äänestää säännöllisesti kokoomusta ja kuvittelee sen olevan vieläkin sama kypäräpappipuolue kuin joskus aikanaan. Hän vaan on yksinkertaisesti jo niin vanha, että annan hänen olla onnellinen uskossaan.

Ano: Kun en tunne tapausta henkilökohtaisesti, niin vaikea kommentoida enempää. Julkishallinnon henkilöstöpolitiikan kyllä tunnen ja siellä ei ihmisellä hirveästi ihmisarvoa ole.

Ekku kirjoitti...

Mitäköhän käyttöä Suomen valtiolla on Somaliankielen maisterille?

En toki ole asiantuntija, mutta mitäköhän kirjallista aineistoa on julkaistu somalian kielellä?

Ei ainakaan mitään maailmankirjallisuuden klassikoita tule mieleen, mutta jos nämä uudet oppineet niitä kirjoittavat...

Anonyymi kirjoitti...

Anteeksi Ykä, minulla lipsahti. Piti sanoa Linkomies mutta kirjoitinkin Linkola. Kyllä minulla Linkolaakin on, vaikka en häntä suuremmin ihailekaan. Mieleeni muistuu juttu vuosien takaa. Linkola kirjoitti Suomen Kuvalehteen artikkelin, jossa hän kritisoi maanviljelijänaapuriaan. Linkolan mukaan tämä maajussi ostaa uusia ja kallita koneita ja harjoittaa luontoa turmelevaa tehomaataloutta. Naapuri oli lukenut jutun, ja antoi vastineen. Hän sanoi käyttävänsä sangen vanhoja koneita, ja kertoi auttaneensa Linkolaa omalla traktorillaan ja hyvin oli apu kelvannut.

Vastinetta Anon kommenttiin: Aiemmin yliopistosta joutui lähtemään eläkkeelle 65-vuotiaana, mutta sittemmin eroamisiäksi tuli 68 vuotta. Tavallista oli, että esim. oman alansa tutkimuksen parissa aktiivisesti toimiva professori teki työtään niin pitkään kuin mahdollista. Muistan, kuinka harmistuneita jotkin professorit olivat, kun joutuivat lähtemään 65-vuotiaina, vaikka työtehoa ja kiinnostusta olisi riittänyt. Anon mukaan tapaus ei ollut aivan niin kuin kirjoitin. Mielestäni oli. Hänet sanottiin irti muutamia kuukausia ennen kuin hän olisi muutenkin jäänyt eläkkeelle. Tämä on eksakti lause, ja juuri näin tapahtui. Sillä seikalla, että hän oli 67 vuotias ja hänelle tarjottiin vapaaehtoista eläkkeelle lähtöä, ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Hän olisi voinut jäädä eläkkeelle aikoja sitten aivan ilman erityistä kehoitusta. Normaalitilanteessa hän olisi ilman suurempia pulinoita voinut jatkaa työssään 68-vuotiaaksi asti. Kommentti "jotkut vain luulevat olevansa korvaamattomia" on asiaton. Tuntematta kyseistä henkilöä en voi hänestä mitään sanoa, mutta yleisesti ottaen tiedän, että yliopistoissa työskentelee väkeä, jotka ovat siellä mielenkiinnosta omaan työhönsä eivätkä suinkaan tärkeilemässä. Tärkeilijöitäkin tietysti on.

Toinen professori

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ekulle ja Toiselle professorille & kiitos kommenteistanne.

Ekku: Luulen, että et ole ainoa, joka tuota ihmettelee. Somalian kirjakielihän väsättiin tossa 1970-luvun alussa. Ja somalien taloutta kasvattava ja yleistä turvallisuutta lisäävä vaikutus täällä Suomessakin lienee kaikkien tiedossa.

Toinen professori: Asia selvisi. En ole erityisemmin Linkola-fani, mutta täytyy sanoa, että heppu on kyllä elänyt juuri niin kuin on opettanutkin, joten siitä hänelle pisteet. Linkolan elämäntyyliin ei helsinkiläiset kaupunkivihreät pystyisi.

Tuota yliopistoheppua en tunne enkä myöskään hänen tapauksestaan ole perillä. Sen voin sanoa, että yliopistojen ulkopuolella tämmöset 50-vuotiaat tyypit ovat elämänsä viimeisessä työpaikassaan johtuen julkishallinnon tittelisokeudesta. Ihan turhaa lähteä päivittämään koulutustaan AMK-tasolle, sillä jotain 55-vuotista ei koskaan enää palkata. Ja töitä pitäisi silti tehdä vähintään 65-vuotiaaksi. Milläs teet, kun ei anneta? Suuri osa ei jaksakaan.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Löysin tuon uutisen.

"...olisi jäänyt eläkkeelle 30.9. Yliopisto säästi noin 3 viikon palkan..."

Ja saman tein meni Helsingin yliopistolta testamenttikin sivu suun. ;)
(Muistin alunperin, notta testamentti siirtyi Turkuun. Mutta ei nyt sentään.) :D

Anonyymi kirjoitti...

- Kun on nyt varttivuosisata valehdeltu rikkaudesta ja voimavarasta, niin pakko keksiä joku keino, jolla saadaan keinoteltua edes muutamalla humanitörkeäärisen maahanmuuton kautta maahan loiskahdellut somali ja arabi tungettua yliopistosta läpi. Kellään ideoita? Mitä ne vois osata edes sen verran välttävästi, että vertailukohtien puuttuessa, rajattomalla suosimisella ja rimaa kynnyksen alle laskien edes muutama kahlaisi itselleen huuhaa-maisterin paperit?
- Tota... Ehkä omaa kieltään? Jos käynnistetään somalin kielen ja arabian maisteriohjelmat, niin kyllä edes joku niistä saattaa selvitä? Jos vielä tehdään niin, että sisäänottokiintiöissä pääsykoe ratkaisee 99% ja yo-arvosanat ei yhtään? Ja sit voitais perustaa joku stipendijärjestelmä, jossa stipendin saa joka vuosi jos ei osaa virheetöntä suomenkieltä, tykkää ahdistella yläasteikäisiä lapsia ja on osallistunut edes joskus jääkarhujahti -katupeliin väljässä kaveriporukassa.
- Loistava idea! Mikä voisi olla niin hyödyllistä, tuottoisaa, sivistävää ja kansainvälistä, että se pitää uhrata monikultturismin altarilla?
- Japanin kieli ja kulttuuri torjuu monikultturismin tehokkaasti. Japani kehtaa olla kansainvälinen maa ilman monikultturismia. Lopetetaan sen opetus!
- Erinomainen ajatus. Mikäs on seuraavana opetuksen laadun tuhoamisen suunnittelussa vuorossa?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

VNV: Varmaankin yliopisto teki tuossa melkoisen mokan. Sinänsä kyseisellä hepulla ei varmaan ole toimeentulonsa kanssa mitään ongelmaa, mitä taas on suorittavan tason 50 – 60-vuotiailla työntekijöillä kun heidät on julkishallinnon tittelisokeuden vuoksi ulostettu töistään. Kaksi vuotta liiton rahoilla ja sen jälkeen peruspäivärahalle. Lukemaan on turha lähteä, kun ei 55-vuotista kukaan palkkaa kumminkaan.

Ano: Jaa-a. Eipä tuohon ole oikeastaan lisäämistä. Lisää käveleviä solidaarisuuspokaaleita.

Anonyymi kirjoitti...

Toiselle professorille: Ei se mikään asiaton kommentti ole. Nyt on jäämässä viimeinen vuosikerta ns. suuria ikäluokkia eläkkeelle. Näitä jääriä on julkishallinnossa riesaksi asti ja ainoastaan sen takia, että eläkettä kertyy huipputahtia. Samalla nuoria tutkijoita ei pääse uran alkuun, koska rahat eivät riitä palkkaukseen. Joku epäsuhta tässä asiassa on. Tänään oli pravdassa yksi irtisanottu professori lisää ja aika hapokasta tekstiä. Siitä kyllä käy ilmi, miten tökeröä toimnta on Helsingin yliopistossa.

Asian ydin on kuitenkin tässä: 40-luvulla syntynyt ei voi mitenkään jäädä tyhjän päälle, niinkuin nyt alle 60-vuotiaat. Ja mikä estää suurikäluokkalaista edelleen tutkimasta kun toimeentulo on eläkkeellä turvattu, jos kerran on intohimoa tutkimukseen? Mikään ei estä julkaisemasta omaa tutkimusta vaikka ei enää virassa tai toimessa ole.

Aikaisemmin oli virkamiehillä ns. laskentavuodet eli eläke määräytyi neljän viimeisen työvuoden liksan mukaan. Sukulaiskappari hakeutui ulkosaaristoon linnakkeelle ja lähes tuplasi palkkansa lisien ansiosta ja hyvä eläke odotti 50-vuotiaana. Oma professorini jäi 63-vuotiaana eläkkeelle ja oli kyllä innoissaan, että voi vihdoinkin paneutua tutkimukseen ja dosentuuriin, mutta valitettavasi karismaattinen luennoitsija kuoli muutaman kuukauden jälkeen syöpään. Itse en näe tulevaisuutta kovin hyvänä ellei ala säästää itse omaa eläkettä, koska tulevaisuudessa vaadittava 40 vuoden työura ei tule täyteen millään konstilla. Älkää lapset hakeutuko ulkomaille töihin, se pienentää eläkettä tulevaisuudessa.

Anonyymi kirjoitti...

Kun yliopistossa aletaan opettaa somalia, on tietysti palkattava alan professori. Mitkähän ovat pätevyysvaatimukset ja mistä nämä täyttävä tutkiija löytyy? Veikkaan, että tähän hommaan palkataan Husu.

Toinen professori

Anonyymi kirjoitti...

Eipä tämä mitenkään poikkea Suomen kehitysmaalaistamissuunnitelmasta. Kaikki tällainen kannattaa mielestäni ohjata ajattelussa saman viitekehyksen sisään, elikkä: Entisen hyvinvointi- ja kulttuurivaltion romuttaminen, jotta saamme kotimaamme sopimaan €U -liittovaltioon. Ei saa olla liian menestyneitä alueita, vaan kaikille kansoille Latvian/Liettuan elintaso, vaikka kuinka raataisi. Rahat yritysten tuotoista johtajille ja omistajille sekä ylimmille poliitikoille verojen muodossa. Mistä ihmeestä ihmiset ovat saaneet muuten päähänsä, että EU yleesäkään haluaa tavallisille ihmisille mitään hyvää? Onko Suomessa esim autot halventuneet, ruoka halvempaa kuin ennen EU:ta? Onko Suomi muuttunut mukavammaksi paikaksi elää EU:n myötä? Onko demokratia parantunut? Jokainen, joka muistaa Suomen (sen itsenäisen) voi varmaan itsekseen vastata näihin...

Tämä korkeakulttuurin (mm. Japanin kieli ja kulttuuri) edustaa täsmälleen tätä kulttuurien alasajoa. Melko hävytön suunnitelma muuten koko tämä €U, tuhota 500 miljoonan ihmisen itselle rakkaat kulttuurit ja tehdä kaikki ihmiset ja maat samaksi biomassaksi, jota on helppo liikutella. Nythän Saksanmaalla oli sotaharjoitus, jossa ensi kertaa €U valmistautuu sisällissotaan ja kansannousujen kukistamiseen, osanottajina harjoituksessa myös Suomi. Hitlerillä olisi ollut paljon opittavaa €U:n metodeista: Tee kaikki pikkuhiljaa, lupaa uutta onnelaa, väläyttele demokratiaa ym. ym.. Vielä kun saadaan "vapaiden kansojen" "vapaalle" liitolle sitä edustava presidentti, jolle valta €U:ssa siirretään ilman mahdollisuutta äänestää, niin se oli sitten siinä...

-Mikko-

Nekojin kirjoitti...

"tietääks kukaan, kuinka tänne kommenttiosioon voisi laittaa sen facepalmin…"
En tiedä, miten saisi kuvan näkymään, mutta voin sentään laittaa linkin primitiivisesti copypastettavaksi:
http://www.riemurasia.net/kuva/Rankka-naamapalmu/100623
Kuvastaa tunteitani hyvin. Voi rähmä!

Japani on hieno kieli ja ääntämyksensä puolesta meille suomalaisille helppo oppia. Opiskelin sitä aikoinaan mielenkiinnosta pari opintoviikkoa. Taatusti hyödyllinen. Kyllä sitten riittää työsarkaa, kun saadaan jotain tolkkua tähän hommaan ja näiden tunareiden tuhoja pitää alkaa korjata.

Anonyymi kirjoitti...

No voi vittu,etten sanos,ja sanonkin,että kyllä on perkele nyt Suomen tulevaisuus turvattu-saadaan somalinkielen professoreita,joiden palkat tulee firmasta Taikaseinä,eli me maksamme jollekkin kuraperseelle helvetinmoista palkkaa vain siitä ilosta,että maahan väännetään väkipakolla akateemisesti koulutettu somppu!Voi ristuksen perkeleen notta kirosanat loppuu ja suonet paukkuu päässä:siis Japanin lahjoitusprofessuuri,kielen jota ei todellakaan liikaa opeteta,ja jonka arvo liikemaailmassa olisi mittaamaton,lakkautetaan!Siis niin suuri loukkaus ja kasvojen menetys Japanille-nämä itseään monikulttuurisina neroina pitävät pellet eivät tiedä kulttuureista näköjään yhtään mitään!Aivan turha selittää mitään somalin ja arabian korkeakouluopetuksen lisäämistä muulla,kuin alistumisella monikulttuurin nimissä aavikkokultin edessä.
Onneksi tämä vappu menee töissä,joutuu ajattelemaan muuta kuin uutisvirtaa-mutta on tämä touhu Euroopassa niin saamarin turhauttavaa nykyään...Mutta hyvät vaput Ykälle ja muille Voiman pimeällä puolella vaeltaville,maailmanmenosta huolimatta.
T:Vesku

Castor kirjoitti...

Japani tunnusti Suomen itsenäisyyden toukokuussa 1919, ja diplomaattisuhteet solmittiin samana vuonna ja uudestaan 1957. Katariina Suuri lähetti 1700-suomalaisen luutnantti Laxmannin Japaniin 1700-luvulla. Jokohamassa kävi poikkeamassa myös Koillisväylän ensimmäisenä purjehtinut A.E. Nordenskiöld, kai 1879. Venäjän ja Japanin välillä solmittiin hiljattain rauha, kaiketi viimeisenä toisen maailmankahinan osalta.

Suomella on muuten lahjoitusvaroin pyörivä tiedeinstituutti Japanissa.

Japanilaiset ovat pieniä, tyhmiä, keltaisia ja vääräsäärisiä, eikä heillä ole pitkää historiaa takanaan, toisin kuin somaleilla. Japanilaiset eivät ole kehittäneet tekniikan eivätkä massatuotannon alalla yhtään mitään, toisin kuin somalit. Japanilainen kulttuuri on maailmalla täysin tuntematon, toisin kuin somalilainen. Japanilla ei ole ollut mitään annettavaa maailmalle sotataidon suhteen, toisin kuin somaleilla, jotka ovat kuuluisia ja rohkeita taistelijoita, nimenomaan tänä päivänä. Japanilla ei ole merkittävää autoteollisuutta ympäri maailman, toisin kuin somaleilla.


Japanilaiset ihmiset ovat töykeitä, eikä heillä ole minkäänlaisia käytöstapoja, toisin kuin somalit. Japani on keisarikunta, jota on hallinnut sama suku 700-luvulta lähtien, ja tässä yhteydessä kannattaa jälleen muistaa Somalian demokraattiset perinteet, joista jo valistuksen ajalla eurooppalaiset filosofit ottivat oppia ja joiden ryöstöviljelyä Hobbes, Locke, Rousseau, Voltaire, Montesquieau, et al. harrastivat. Japanin ensimmäinen perustuslaki tuli voimaan vasta 600-luvulla, paljon myöhemmin kui demokratian esikuvamaassa Somaliassa. Japanissa on pidetty Olympiakisat vasta 1964 (kakkosrähinän jälkeen) kun taas Somalia on kuuluisa niin urheilijoistaan kuin siellä pidetyistä Maailmannäyttelyistä, jollainen Japanissa pidettiin vasta 1970. Ensimmäinen luotijuna (Shinkansen) otettiin käyttöön välillä Tokio-Osaka vuonna 1964. Japanilaisten junien aikataulujen mukaan saa tarkastaa kellonsa, mutta somalien kehittynyt joukkoliikenne varsinkin sen miljoonakaupungeissa on tunnetumpi. Vain 24 japanilaista on saanut Nobel-palkinnon, toisin kuin sadat somalit. Digitaalinen vallankumous alkoi Somaliassa, ja japanilaiset varastivat senkin.

Castor kirjoitti...

Jatkoa, jos edes ensimmäinen osa tuli perille:

Japanilaiset eivät ole keksineet eivätkä kehittäneet yhtään mitään. Sellaiset kulttuuriset mitättömyydet kuin animaatio, Arita-yaki -posliini, maailman ensimmäisenä varsinaisena romaanina julkaistu kirja (Genjin tarina, kirjailija Murasaki Shikibu 11. vuosista, mainitaan suurina saavutuksina, joita ne somalikulttuurin rinnalla eivät tietenkään ole.

Urheilussa sellaiset mitättömät lajit, joita kukaan ei ota tosissaan, ovat Japanista. Esimerkkeinä lähinnä naurettavat aikido, karate, jujutsu, ninjutsu, ja okinawalaiset versiot näistä.

Videopelien kehittäminen on alunperin somalien ansiota, mutta japsit ne vaan varastivat nekin, ja tekivät niillä jopa rahaa.

Lääketieteen alalla japanilaisia ei voi edes verrata somaleihin. Japanilainen lääkäri teki maailman ensimmäisen leikkauksen nukutuksessa olevalle potilaalle vasta vuonna 1804, paljon myöhemmin kuin somalien ns. nuijanukutusmenetelmä oli otettu käyttöön (n. 3000 vuotta sitten kahden johtavan somalialaisen huippukirurgin toimesta). Kannettava EKG ja ns. vektori-EKG ovat japanilaisia keksintöjä. Näitä turhia japanilaisia keksintöjä on vaikka millä mitalla. Esimerkiksi vaikka robotit, somalithan ne keksivät jo ajat sitten, mutta kutsuivat näitä nimellä "bantu", joka ei yleistynyt.

Mitä tuollaisen Japanin kaltaisen maan kielellä tehdään, ei mitään. Kauppatasekin on ollut perinteisesti Suomelle positiivinen ja Japani on kolmanneksi suurin kauppakumppanimme Euroopan ulkopuolisista maista Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen. Toista se on somalialaisen potentiaalin kanssa: somalin kieltä tulisi opettaa yleisesti jo esikoulussa. Hyödyt tulevat olemaan valtavat, ja kauppa, merirosvous ja muu varastaminen Somalian ja Suomen välillä tulee tuomaan maallemme uskomattomia etuja tulevaisuudessa. Lisäksi se helpottaa nykyisen Suomessa 26 vuotta löhönneen kultamunaporukan kotoutumista ja on oiva apu uusille tulijoille. Aikaa myöten suomen kielestä voidaan itse asiassa kokonaan luopua somalian kielen hyväksi.

Krypta kirjoitti...

Vai että somaliaa. Japani saattaa vetää herneet nekkuu ja turistit kiertävät Suomen, sillä Ruotsista ja Norjasta löytyy myös kauniita maisemia ja paikkoja.

Japanin vientituotteet ovat moninaiset. Somalian päävientituotteet ovat nykyisin AIDS, Ebola ja pakolaiset. Entisaikoina suola ja karjataloustuotteet (Otavan koulukartasto 1972). Mogadishun yliopisto voisi tehdä yhteistyötä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa tutkimusta tuosta kamelinpaskasta. Onko se yhtä hyvää pellon lannoketta kuin perus Pollen paska. Odotan suurella mielenkiinnolla tuloksia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Toiselle professorille, Mikolle, Nekojinille, Veskulle, Castorille ja Kryptalle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Kyseisestä tapauksesta en väännä kättä, kun en sitä tarkemmin tunne, mutta totta sinänsä puhut. Me nykyiset viisikymppiset emme voi edes haaveilla sen sorttisista eläkkeistä kuin suuret ikäluokat ja nykyisten kolmikymppisten tulevaisuudenkuva on kyllä totaalisen lohduton.

Toinen professori: Luulen, ettei Husua palkata, sillä hänhän on jo valmiiksi ammattimainen toiseusikoni. Nythän saadaan sitten uusi sellainen lisää. Tuoreita kasvoja, you know.

Mikko: Täysin totta tuo, mitä EU:sta puhut. Sinänsä sehän on jo politbyroovaltio, sillä eihän komissiota voi muunakaan pitää. Ymmärrän sinänsä vallanahneuden ja keskittämisvimman (joskaan en sitä suurin surminkaan hyväksy), mutta mitä järkeä on samalla ajaa kokonainen maanosa kaaokseen, anarkiaan ja häämöttämässä olevaan pankrottiin. Eihän siitä hyödy ahnekaan.

Nekojin: Härski Hartikaisen naapapalmu sopii tähän kyllä hyvin kohdalleen.

Vesku: Joo, kaiken kaikkiaan huippuluokan hölmöntölväys. Japani on maa, jonka kanssa voi käydä kauppaa, Somalia taas tietää jatkuvaa ja sukupolvien yli menevää persnettoa. Mutta mukavia vapun jatkoja sinnekin.

Castor: Olipahan sen verran kattava lista, että totean vain että ”Hats off to Castor” ja kumarran.

Krypta: Siinähän ne päätuotteet sitten olivat. Vuonna 2015 Somalian tuonti Suomeen oli tullin tilastojen mukaan 0 euroa. Oletettavasti khat ei kuulunut tullin listalle.

Kahden vuoden karkoitus kirjoitti...

Ei lisättävää. Tosin täsmennettäköön, että Iso Kirja kertoo erämaavaelluksen kestäneen 40 vuotta. Mars kirjahyllylle itseään sivistämään!

Terveiset täältä keväisestä Belgiasta! On muuten vekkuli tämä täkäläinen systeemi: jos vapaapäivä osuu viikonlopulle (kuten Wappu eilen sunnuntaille), se siirtyy maanantaille. Ja kun on vielä helatorstaikin, niin BKT:tä kasvatetaan tällä viikolla vain kolmena päivänä.

t. Brysselin Bobrikov

Tuumailija kirjoitti...

Helsingin aliopistossa ei näemmä järjen valo liiemmin paista. Yleishumaani suvakkilaitos sekin.

Castorille kiitos listasta. Ehkä jonain päivänä, kun olen Japanissa, kerron sikäläisille tästä tapauksesta. Katsotaan järkyttyvätkö vai nauravatko enemmän.

Yrjöperskeles kirjoitti...


Tervehdys Brysselin Bobrikoville ja Tuumailijalle & kiitos kommenteistanne.

Brysselin Bobrikov: No näköjään tuli sitten kymmenen vuoden huti, mutta antanet anteeksi. Meillä täällä päin se helatorstai on vielä palkallinen vapaapäivä. Varmaankin ne siitä piakkoin luopuvat.

Tuumailija: Luulen, että japanilaiset tykkäävät koko lailla kyttyrää, kun Somalia meni oikealta Japanin ohi.

Anonyymi kirjoitti...

Erämaavaelluksesta Kahden vuoden karkotukselle:

Iso kirja kertoo, että erämaavaellus Egyptistä Kaanaan maiden lähelle kesti aika vähän aikaa. Mutta ollessaan siinä päämäärän kaakkoispuolella israelilaiset tupeksivat sillä tavalla että valoivat kultaisia vasikoita tms. ja alkoivat palvoa niitä.

Kun Jumala oli auttanut kansan pois orjuudesta, suojellut, ruokkinut jne. niin epäjumalien puoleen kääntyminen oli sen verran epistä, että Jumala määräsi rangaistuksen: siitä elossa olleesta sukupolvesta ei saanut päästä kuin yksi henkilö päämäärään. Niinpä valittu kansa joutui köpeksimään Arabian niemimaan nurkissa siihen asti, että epäjumalanpalvomiseen osallistuneet olivat kuolleet. Näiden lapset pääsivät tämän jälkeen Jumalan israelin kansalle ikuisiksi ajoiksi lupaamaan maahan.

Ja siitä maasta: Jumala lupasi ikuisen omistus-, mutta ei ikuista hallintaoikeutta siihen maahan. Päinvastoin. Jumala ja kansa tekivät sopimuksen: jos kansa noudattaa sopimusta, niin sopimuksen ehtoihin kuuluu myös maan hallinta. Jos ei noudata, niin kansa voi menettää alueen hallinnan, mutta ei sen omistusoikeutta.

Ja valitusta kansasta: Se käsittää kaksitoista sukua/heimoa. Yhdessä kohtaaa tuli sisällissota ja hajaannus.

Kymmenen (tai yhdeksän ja puoli) pohjoisinta heimoa muodosti monikultturistisen, arvoliberaalin höttömössövaltion nimeltä Israel. Tätä nimitystä ruvettiin käyttämään niistä heimoista.

Kaksi (tai kaksi ja puoli) eteläisintä heimoa muodosti monokulttuurisen arvokonservatiivisen valtion nimeltä Juuda. (Isoimman ja arvovaltaisimman heimon mukaan.) Tätä nimitystä - juudalaiset, juutalaiset - ruvettiin käyttämään niistä heimoista.

Myöhemmin tuli pakkosiirtolaisuus. Ensin vietiin useassa erässä pohjoiset heimot eli israelilaiset. Niistä ei ole sen jälkeen mitään täysin varmaa tietoa. On tosin paljon näyttöä siihen suuntaan, että osa näistä olisi päässyt pakenemaan skyyttien sotaretkien avulla pohjoiseen Kaukasuksen vuoristoon ja siitä myöhemmin pohjoiseen ja länteen.

Toisessa pakkosiirtolaisuusaallossa vietiin eteläiset heimot eli juutalaiset. Nämä pääsivät myöhemmin takaisin.

Raamattu puhuu näistä kansoista hyvin tarkasti. Se puhuu juutalaisista ja Juudeasta silloin kun se tarkoittaa sitä kansaa ja aluetta, israelilaisista ja Israelista taas sitä kansaa ja aluetta tarkoittaessaan. Lopun aikojen profetiat puhuvat koko Israelin kansan paluusta luvattuun maahan. Tämä tarkoittaisi sitten myös kadonneiden heimojen löytymistä ja paluuta.

On olemassa joitain genetiikkaan, perinnöllisiin sairauksiin, kulttuuriin, kieleen, nimiin... liittyviä vihjeitä siitä, että missä kaikkialla näiden kadonneiden heimojen jälkeläisiä saattaisi olla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Tämä on minulle vieraampaa, joten en pysty kommentoimaan sen kummemmin.