tiistai 30. huhtikuuta 2024

HIEMAN LISÄÄ HUKKAPÄTKÄÄ VAPUKSI

Tässä blogissa on aika ajoin käsitelty julkisen sektorin tarpeetonta ja kallista tyhjäkäyntiä. Nyt törmäsin Talouselämä-lehdessä uutiseen (valitettavasti kirjautumisen takana) joka kertoo edellisen hallituksen eräästä aikaansaannoksesta. Otsikko kertoo näin:

Sanna Marinin hallitus perusti hämmentävän ”työllistämisyhtiön” – näin sen johdolle ja konsulttifirmoille virtasi isoja summia.

Ja tarina kertoo:

Valtion omistamalle työllistämisyhtiölle Työkanava Oy:lle pantiin piste tässä kuussa, kun pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen kehysriihessä lopetettiin sen toiminta ja rahoitus. Syynä päätökseen oli se, että yhtiö oli suoriutunut heikosti tehtävässään työllistää vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä työttömiä.

Yhtiön tavoite oli alunperin työllistää 400 henkeä vuoden 2023 loppuun mennessä. Sittemmin tavoite laskettiin 170 henkeen. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan asiakirjan mukaan yhtiö oli työllistynyt kyseiseen päivämäärään mennessä yhteensä 17 henkilöä.

Ja tarina jatkaa:

Työkanavan mukaan se on käyttänyt saamastaan rahoituksesta noin 1,5 miljoona euroa. Sievoinen osa kuluista on mennyt Työkanavan johdolle. Yhtiön viime vuoden tilinpäätöksen perusteella johdon palkkaan ja palkkioihin meni vuonna 2023 runsaat 380 000 euroa ja vuonna 2022 noin 136 000 euroa, eli yhteensä noin 516 000 euroa.

Viime vuonna toimitusjohtajalle maksettiin 127 000 euroa. Runsaan 250 000 euron osuus meni viime vuonna muulle johdolle, eli kahden muun johtotehtävässä olevan toimihenkilön palkkoihin sekä hallituksen ja neuvottelukunnan palkkioihin.

Työkanavan toimitusjohtaja Sari Nikkola kertoo, että hänen kuukausipalkkansa on 10 000 euroa kuussa.

Tämähän on vain yksi monista esimerkeistä. Mutta tulee muistaa, että kyseinen huulipunahallitus – ja erityisesti Sanna Marin – on vihervasemmistolaiselle feministimedialle jumalasta seuraava.

Ylöspäin.

Luonnollisesti asiasta on tullut ruikutusta. Akateemisten suojatyöläisten taholta:

Nikkolan mukaan yhtiössä ollaan Orpon hallituksen tekemästä toiminnan lopettamispäätöksestä erittäin pahoillaan.

”Monet kroonisesta työvoimapulasta kärsivät asiakasyritykset ovat ymmärtäneet sosiaalisen vastuun merkityksen yritystoiminnalleen ja haluaisivat toteuttaa sitä työllistämällä osatyökykyisiä. Työkanavan toimintamalli on enenevästi saanut vastakaikua, koska pystymme tarjoamaan tukea ja yksinkertaisen palvelumallin. Olemme joutuneet nyt perumaan useampia alustavasti sovittuja toimeksiantoja.”

Miksei ruikutettaisi kun menee hyvät tienestit? Ja kuinkas asiakasyritykset hoksasivat suuren sosiaalisen vastuunsa vasta nyt kun tähän mennessä työllistettyjä oli kokonaista 17? Väkisinkin herää ajatus että tässä ei ollut tarkoitus työllistää niitä osatyökykyisiä vaan kokopäiväisiä akateemisia suojatyöntekijöitä.

No, hauskaa ja rauhallista vappua kaikille. Ja muistakaa, että vappuna haalareissa kulkevat tyypit eivät ole duunareita.

Se kuuluisa Joku voisi selvittää, kuinka paljon veronmaksajien rahoja menee akateemisten suojatyöläisten elättämiseen.

29 kommenttia:

Professori kirjoitti...

Tämä tapaus osoittaa aivan erinomaisesti syyn sille, miksei sosialismi toimi. Jos esille ottamasi toimissaan epäonnistunut työllistämisyhtiö olisi ollut yksityinen, se olisi mennyt konkurssiin jo ajat sitten. Jos taas vasemmisto olisi voittanut viime vaalit, jatkaisi se toimintaansa työllistäen korkeapalkkaisen henkilöstönsä myös seuraavat neljä vuotta - ja löytäen sinä aikana jonkinlaisen työpaikan muutamille kymmenille henkilöille. Ja polttaisi siinä sivussa miljoonia euroja veronmaksajilta kerättyä rahaa.

JJR kirjoitti...

Aamun YLEuutinen: Li Andersson on kaikkein paras.

Anonyymi kirjoitti...

Paljonko noita työnvälittäjiä oikein tarvitaan välittämään olematonta työtä. Niiden määrä on jo räjähtänyt käsiin. Jos lasketaan mukaan työvoiman vuokraajat, google haku löytää tuhansia sivuja. Noita yhteenlaskemalla saadaan satojatuhansia "työpaikkoja". Eikun lisää työnvälitystä kehiin. Turha enää on odottaa jonkun ymmärtävän että työpaikat eivät välittämällä lisäänny.

Muistelen Ruotsia joskus 70-luvulla. Jokainen avoin työpaikka piti ilmoittaa valtion työvoimatoimistoon. Norja oppi öljybuumin villistä menosta. Kävin sielläkin töissä ja työluvan sain vasta kun koulu- ja työtodistukseni oli virallisesti käännetty työvoimatoimistoon. Ilmeisesti valtion sekin. Tiedän kyllä suomalaisten firmojen "uittaneen" Norjaan työvoimaa ilman lupaa. Pentikäisen firmoja. Suomi on vielä pohjoismaiden suurin kusettaja työmailla.

Suomen pitäisi keskittää myös työvoimapalvelut valtiolle. Se myös valvoisi alipalkkausta ja laitonta työvoimaa. Nythän valtion työvoimapalveluilla on huono maine. Sinne ilmoittaudutaan vain kun tarvitaan työttömyyskorvausta. Ja sitä siellä eniten valvotaan. Vanha huonomaineinen "kortisto" elää vielä. Siihen joku tolkku. Lisää näitä "valtion yhtiöitä" ei tarvita.

Anonyymi kirjoitti...

Hienojen titteleiden ja sanamuotojen taakse saatu sumutettua selvä korruptio. En ole asiantuntija, mutta jostain toisesta näkökulmasta tuota voisi sanoa petokseksi. Mutta summasummarum. Rahaa on jaettu sinnetänne vailla huolen häivää ilman että kukaan puuttuu/valvoo. On ilmeisesti esitetty ns tarjouksia, mistä ei ole voitu kieltäytyä.

29051453 kirjoitti...

Haha, hatusta vetäistynä arviona rahaa palaa konttitolkulla ei mihinkään. Hauskaa vappua Ykälle ja lukijoille. Tyhjän hiertäjille ja joutaville byrokraateille totean vain, HV.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän sopii vallan hyvin edelliseenkin kirjoittamani, että kun asianosaiset parkuu ja itkee hallituksen kataluutta niin hallitus on tehnyt oikwin ja oikwita asioita.
Huru-ukko

Tapio Suhonen kirjoitti...

No. Tuolla naapurissa ihmetellään Vornasen edesottamuksia ja epäillään päihdejuomien olleen jonkinlainen primus motor, moiselle pistoolin paukuttelulle.
Näin vappuna voin ohjeistaa: simaan ei tule laittaa liikaa sokeria, eikä varsinkaan käyttää sitä liian kauan. Hiuksenhienolla erolla, sima muuttuu kiljuksi ja seuraukset voivat olla, Vornasen toimintatapoihin verrattavia möhläyksiä.
Ehkä Sannakin oli hörppinyt lasit pohjille, noin päätöksiä tehdessään??

Trilisser kirjoitti...

Osmo Soininvaarasta ei tarvitse pitää, mutta silti kannattaa lukea hänen kirjansa Sata-komitea v. 2010. Liippaa aihetta. Soininvaara antaa selkeät madonluvut suomalaiselle systeemille, joka on nykyään sekä kallis että tehoton, kun se vielä 1980-luvulla oli tehokas ja halpa. Hänen mukaansa yksi suuri ero muihin pohjoismaihin (etenkin Ruotsi ja Tanska) on se, että Suomen järjestelmä epäonnistuu osittain työkyvyttömien/työkykyisten työllistämisessä, mikä on sekä taloudellista haaskausta että yhteiskunnan ilmapiirille tuhoisaa.

Soininvaara haluaisi, että keskimääräistä työaikaa lyhennetään, mutta samalla eläkeikää nostetaan ja myös em. osittain työkyvyttömät työllistetään. Ideana on estää kansan jakautuminen kahtia, kun automatisaatiokin vähentää työvoiman tarvetta.

Anonyymi kirjoitti...

Johdin yhdistystä palkatta. 3 v hankerahoitus (2 työntekijää) alle 100 000/v pääasiassa palkat kuluineen, tstokulut, tiloja, ym. sain neuvoteltua kunnalta ilmaiseksi. Sillä saatiin n. 40 vaikeasti työllistyvää joko opintoihin nuoret tai töihin per vuosi. Itse sujuvasti ohi mennen muutaman nuoren sain puhuttua oppisopimukseen. En saanut kuin puhelin- ja matkakorvaukset. Työkanavan toiminta kuulostaa jopa rikolliselle. Tuon surkean tj Nikkolan olisi syytä hävetä, mutta tuskin osaa. Toivoisin sitä kuuluisaa ahneilla on paskainen loppu.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka saattaa kuulostaa naurettavalta, mutta ruotsalaisten yhteiskunta on siinä määrin erilainen kuin suomen, etteivät ole niin vittumaisia toisilleen. Tarkoitan sitä yleistä henkeä siellä. Täällä iloitaan, jos jollain menee huonosti. Ja lyödään bensaa liekkeihin. Että menisi vielä huonommin. Näin kärjistäen. No. Tajusitte varmaan pointin.

Anonyymi kirjoitti...

Löytävät kyllä heti uuden työpaikan. Suomessa on huutava työvoimapula.

Anonyymi kirjoitti...

Olet toiminut esimerkillisesti. Mutta näinhän se näyttää menevän täällä. Ne todelliset uurtajat sekä asiantuntijat ns ruohonjuuri tasolla, jäävät huomiotta. Eliitti jakelee miljoonia toisilleen. Suurin osa kansanedustajista kuuluu moniin niihin järjestöihin, mihin rahaa jaetaan. Ei niitä kiinnosta kuin oma etu sekä lobbaajien & vaalirahoittajien etu.

Anonyymi kirjoitti...

En tarkoita erään ps edustajan edesottamuksia. Vaan yleisesti kansakuntaa.

Anonyymi kirjoitti...

Työkanavan sivusto "tyokanava.fi" on vielä olemassa.

Tavoite saada vaikeasti työllistyville kysyntää työmarkkinoilla on hyvä. Mutta luultavasti tämä tavoite saavutetaan vasta, kun maassa on työvoimapula. Ongelma ratkeaa silloin itsestään.

Maahanmuutto ylläpitää työvoiman ylitarjontaa eli työttömyyttä.

Acc

Anonyymi kirjoitti...

Valtamediassa voisi näitäkin joka päivä käsitellä,mutta hiljaista on. Noku se Sanna nyt vaan onniin ihqu rokkistara.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Jos tuo 1,5 miljoonaa olisi jaettu noille 17 työllistetylle niin, että kukin olisi saanut 2000 kuussa puhtaana käteen, raha olisi riittänyt heille runsaaksi kolmeksi vuodeksi. Nyt sillä levennettiin jonku tantan per... leipää kohtuuttomasti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kaikille kommentoijille ja kiitos kommenteistanne. Niin kuin Professori totesi, mikäli huulipunahallitus olisi pysynyt vallassa niin kyseinen pulaaki olisi porskuttanut edelleenkin ja lisää olisi aivan varmasti perustettu. Ja oppositiohan rääkyy että siihen tilanteeseen pitäisi taas palata.

QroquiusKad kirjoitti...

Olipa kerran Jaana, Saana ja Malla, parhaat ystävättäret Kallion ilmaisutaidon lukiossa.
He tiesivät jo silloin tasan tarkkaan, miten tämä maailma makaa, ja liittyivät Oikean Puolueen opiskelijajärjestöön.

Valmistuessaan julistavien yhteiskuntataiteiden maistelijoiksi Jaana oli pitänyt niin kovaa meteliä opiskelijajärjestössä (joskin kaikki kolme olivat nyt itse Oikean Puolueen varsinaisjäseniä) että pääsi heittämällä sisään eduskuntaan.
Saana seuraavaksi äänekkäimpänä pääsi toimittajaksi Absoluuttiseen Totuusmediaan, mutta Malla hämmästytti ystävättäriään ilmoittamalla lähtemään yksityiselle sektorille uramenestyjäksi.

Mutta voi!
Eihän sitä Mallan urasta tullut mitään.
Vaan eipä hätää:
Jaana alkoi meluta eduskunnassa kuinka Mallan on saatava johdettavakseen yleishyödyllinen yhtiö jota valtion on tuettava!
Saana piti asiasta Absoluuttisessa Totuusmediassa jos mahdollista vielä kovempaa meteliä!!

Niinpä Kaikkien Aikojen Paras Hallitus perusti Työvoimaannutus Oy.:n voimaannuttamaan työllä;
voimaa työn ilosta joka tekee vapaaksi!
Firma toimi erinomaisesti ja rahaa tuli, mitä sitä että se oli osittain veronmaksajain rahaa ja loput ennestäänkin valtaisaa valtionvelkaa;
eihän sitä tarvitse maksaa takaisin!

Niinpä yritys saattoikin työllistää Jaanan, Saanan ja Mallan kaikki seitsemän opiskelijaystävää ja vieläpä kymmenen heidän lähisukulaistaan!
Kaikki toimi ihanasti ja oli ihanaa, kunnes tuli Kaikkien aikojen Pahin Hallitus, joka tuhosi kaiken ilman mitään syytä!

Sen pituinen se.
Jatkuu ensi vaalikaudella.
Valitettavasti, sanoi Sahtivaari.

KLS kirjoitti...

Kun Soininvaarakin tuli mainituksi, niin tuli mieleen yksi kommentti, jonka hän esitti eräässä kirjassaan jo joskus 1980- tai 1990-luvulla:
Jos terveiden ihmisten käsketään kaivaa ojaa, toiset saavat samassa ajassa kaivetuksi enemmän kuin toiset, ehkä jopa neljä tai viisikin kertaa enemmän. Mutta eroa on vain nopeudessa. Hitaimmatkin saavat lopulta aikaan ojan, jos vain suostuvat raatamaan tarpeeksi kauan.
Sen sijaan jos valitaan kaksi ihmistä, joista toinen sattuu olemaan Wolfgang Amadeus Mozart, ja käsketään molempien säveltää viulukonsertto, tuloksia ei voi edes verrata keskenään.
Edes useimmat Sibelius-Akatemian professorit, tavallisista kadun miehistä nyt puhumattakaan, eivät saa yhtä hyvää viulukonserttoa aikaan, annettiinpa siihen aikaa kuinka paljon tahansa.
Soininvaara väitti, että ns. tietoyhteiskunnan työtehtävät, joista yhä useammat ovat erilaisia suunnittelutehtäviä, alkavat muistuttaa tässä suhteessa yhä enemmän viulukonserton säveltämistä ja yhä vähemmän ojankaivuuta. Ja siitä syystä tuloerot uhkaavat kasvaa sietämättömän suuriksi. Ja samasta syystä yritykset vähentää työttömyyttä lyhentämällä työaikaa ja jakamalla työt siten entistä useamman henkilön kesken eivät läheskään kaikilla aloilla toimi.
Tähän voidaan tietysti sanoa, että ongelma oli paljon helpompi tunnistaa kuin keksiä siihen ratkaisu. Valitettavasti vain parempi ratkaisu taitaa vieläkin odottaa keksijäänsä, jos sellaista koskaan tuleekaan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, tuo tarina on vain tarina jonka QK kertoi. Mutta se tapahtui kuitenkin olemassa olevassa elämässä.
Valitettavasti, sanoi Sahtivaari.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, KLS:lle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad & Huru-ukko: QK kyllä tiivisti lähihistoriaa ikävän osuvasti.

KLS: Ei minullakaan ole tuohon ratkaisua. Ja tietysti niitä varsinaisia lapiohommia ei ole enää aikoihin ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos. Mieltäni lämmitti myös nuoret, jotka oppisopimuksen kautta saivat työpaikan. Oppisopimus on muuten hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät jaksa niin lukea, vaan oppivat tekemällä elämänrytmiä, sopeutumaan työyhteisöön, ym. Ei se minulta pois ollut kuin aikaa vain ja oli sopiva sauma hoitaa tuota tehtävää.

QroquiusKad kirjoitti...

Sata vuotta sitten sellainen kaveri, joka ei kansakoulussa pystynyt oppimaan lukemaan eikä kirjoittamaan saattoi työllistyä lapiomieheksi.
Hän oli jopa tyytyväinen elämäänsä tehdessään työtä jolla oli tarkoitus lapioidessaan soraa kuorma-auton lavalle tunnista toiseen kyllästymättä.

Hän oli silloin yhteiskunnan tuottava jäsen.
Nykyään hänelle kirjoitettaisiin lapsilisän päätyttyä työkyvyttömyyseläke, koska nykyisellä jälkiteollisella tietoyhteiskunnalla ei vaan kerta kaikkiaan ole antaa hänelle mitään sellaista työtä, jota hän voisi tehdä.

Tänä keväänä reipas nuorimies valmistuu peruskoulusta seiskan keskiarvolla, aloittaa syksyllä ammattikoulussa ja valmistuu työhön, joka tarvitsee tekijöitään.
Vaan kuinka kauan?
Kauanko menee, ennen kuin automaation, robotiikan, tekoälyn ynnä muun kehitys kehittyy tekemään tälle seiskan kaverille saman minkä teollistuminen teki tuolle ensinmainitulle kaverille, syöden pois hänen ammatillisen tarpeellisuutensa?

Miten yhteiskunta silloin suhtautuu häneen?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Minäkin kannatan oppisopimusta.

Qroquius Kad: Hyviä kysymyksiä. Kas kun niitä korvaavia työpaikkoja ei enää ole tulossa.

zones kirjoitti...

Muistan hyvin kun ko. "yritys" lanseerattiin, en nähnyt hommassa mitään järkeä. Sanoin saman tien, ettei tässä työllistetä kuin puljun henkilökunta ja niinhän käytännössä kävikin. Osatyökykyisen todellinen, tarpeellinen ja taloudellinen työllistäminen on käytännössä mahdotonta, pahimmillaan viereen tarvitaan tukihenkilö, jolloin työn kustannus on älytön.

Olen taistellut erilaisten tule-ongelmien kanssa reilun 20 vuotta ja ehtinyt nähdä kaikki julkisen puolen älyttömyydet. Olin työkyvyttömyyseläkkeellä ennen kuin vakuutuslääkäri kaukoparansi vammani - tähän mennessä 11 kertaa leikkauspöydällä ja pari kierrosta tarvitsisin vielä - ja sen jälkeen jouduin asioimaan TE-toimiston kanssa. Ensin tarjottiin kaupungin remonttifirmaa työkokeiluun ja sen jälkeen ehdotettiin avustajaa. (Kaikki tapaamani lääkärit ovat todenneet työkyvyttömäksi vuoden 2009 jälkeen.)

Mietitään hetki mitä tarkoittaa avustaja rakennustöihin. Minä istun ja nostan palkkaa kun joku toinen tekee työt. Ei paha. Oikeasti olin tehnyt töitä arkkitehtuurin maailmassa, kulttuurihistoriallisia rakennusinventointeja ja paikkatietojuttuja, ja saa miettiä vielä enemmän mitä avustaja noissa töissä tekisi. Jos hän osaa ko. työt, mitä minä teen kuviossa? jos hän ei osaa, ei avustajasta ole mitään apua.


Yleisestä mielenkiinnosta olen seurannut sähköalan ammattikoulutusta kun on alalta puolitoista tutkintoa. Vaihdatin mökille mittarikeskuksen ehkä kaksikymmentä vuotta sitten ja tarjosin työtä paikalliselle ammattikoululle. Kesti vuoden ennen kuin he pääsivät paikalle, oppilaista ei ollut oikein mihinkään ja kaiken huipuksi opettaja kytki syöttöjohdon väärin.

Nyttemmin kun työopetus on käytännössä lakkautettu kokonaan, ei ammattikoulusta "valmistunut" osaa mitään. Niitä osaajia kuitenkin tarvittaisiin, mikään automaatio ei tule viemään LVIS-asentajien työtä. Talvella kuulin tapauksesta, jossa sähköliikkeestä oli tilattu asennus tuuletin-kattovalaisimelle. Kävi niin, että "asentaja" saapui paikalle, ei osannut kytkeä valaisinta ja lähti pois. Firmasta ei koskaan kuulunut mitään käynnin jälkeen. Oikeasti, sähköasentaja, joka ei osaa kytkeä kattovalaisinta.

Viikonloppuna juttelin langon kanssa aiheesta ja hänkin totesi, että työmaalle pitää saada oman ikäluokan asentaja jos haluaa saada asiat toimimaan. Meidän ikäluokka vain on eläkkeellä muutaman vuoden päästä.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän tuo ole vielä mitään. Vihreitten entisen kansanedustajan Antero Vartian yritys Compensate Operations sai Business Finlandilta 7 miljoonan lainan, jolla piti saada aikaan Suomeen uusi Nokia ja miljardien bisnekset päästökaupp8oihin liittyen. Lopputulos oli muutamassa vuodessa korkoineen yli kahdeksan miljoonan tappio, täydellinen mahalasku ja konkurssi, josta syytettiin suomalaista byrokratiaa ja sitä, ettei rahoittajia löytynyt lisää. Jostakin kumman syystä media ei tällekään ole juuri julkisuutta antanut.

Iloista vappua kuitenkin kaikille!

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Lisään aiempaan yhdistysjuttuuni. Jos raha käytetään palavereihin, joissa tuhlataan rahaa logotilauksiin, nettisivuihin ja kaikenmaailman jonninjoutavuuksiin, kalliisiin turhiin laitteisiin, ohjelmistoihin, kekkereihin ökypalkkojen lisäksi, niin kuka ne oikeat työt siellä teki? Kyse on eräänlaisesta työllistämistoimistosta, jossa ammoin tavallisissa keskisuurellakin paikkakunnalla riitti yksi johtaja, ammatinvalintapsykologi ja sihteeri, kaikki muut kontaktoivat työnantajia ja asiakkaita eli työnvälitys on suorittavaa armotonta puhelintyötä ja tapaamisia työnantajan ja työnhakijan kanssa, mahdollisesti lääkäriyhteydet, eläkelaitosyhteydet, tekivätkö tätä? Eikä em tarvits ökypalkkaisia johtajia

Anonyymi kirjoitti...

Eikö Vartia sotkeentunut jotenkin Porissa olevaan Yyterin rantahotelliinkin ja jotain taloussotkuja silloin sielläkin?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys zonesille, Rouva Anolle, Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

zones: Kaiken kaikkiaan erittäin hyviä huomioita.

Rouva Ano: Ja kuinka paljon näitä samanlaisia onkaan?

Ano1: Kiitos hyvästä lisäyksestä.

Ano2: Tähän en osaa sanoa mitään. Mahdollista.